ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:969/1217)

Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów 171

Chyba każdy z nas choć raz piekł biszkopt. Z efektem końcowym różnie bywa :) mi zazwyczaj nie wyrastały bądź opadały. Teraz jest inaczej. Dużo czytałam rad na

Kolorowy Przepisownik
Orzechowe makaroniki dla niespodziewanych gości 182

taśmę dodaję jeszcze jeden wpis. Mniej oczywisty, niż poprzednie, ale wydaje się być naprawdę dobrym rozwiązaniem, jeśli o niespodziewanych gości chodzi. Kto bowiem powiedział, że gościom zawsze trzeba podawać ciasto? Moim zdaniem małe, zgrabne desery czy ciasteczka mogą wywołać jeszcze większy podziw, a może nawet zachwyt...?Moją propozycją na deser dla niespodziwanych gości są bowiem... Makaroniki. Tak, nie pomyliłam się(...)wody zagotować syrop. Gdy osiągnie temperaturę 115 st. C., zdjąć z ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie.Do orzechów z cukrem dodać pozostałe 50 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Herbata Matcha (Japonia) 228

fanem i z Tokyo przywiózł do domu spory jej zapas. Zachwalając jej walory smakowe i jak widać wizualne, ja również zachwyciłam się jej smakiem (chociaż pierwszy łyk był raczej bez zachwytu). Matcha zupełnie nie przypomina znanego nam smaku zielonej herbaty i do jej smaku trzeba się przekonać. Wypicie nawet niewielkiej jej ilości działa lepiej niż duży kubek kawy, a przy(...)Matcha w proszku Roztrzepana herbata Matcha z wodą Zestaw do przygotowania: miska, bambusowa trzepaczka, sitko ze szpatułką Matcha doskonale komponuje się z różnymi słodyczami np. gorzką czekoladą, babeczkami, ciastami, tortami, lodami. Jako ciekawostkę dodam, że japońskie słodycze nie są bardzo słodkie i ich wielkość i ilość w opakowaniu jest taka by zjeść je na jeden raz. Matcha może również

Kuchcik gotuje
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 196

chleba jest jak rozmowa. Uczy jak się rozumieć, ale bez słów.  Jak słuchać, patrzeć i odczytać to, co ważne i ukryte w szczegółach.  Jak dotrzeć do sedna bez pośpiechu, nie idąc na skróty. Chleb ustala rytm, którym musimy podążyć.  Wydaje się długi, za długi, pełen czekania i niepewności. To pierwsza lekcja - pokory i cierpliwości. Jeśli nie potrafimy(...)innych chlebach. Obecnie, aby nadać mu barwę i smak jak przy długim procesie karmelizacji skrobi, dodaje się melasę z buraków cukrowych. *  Przyznaje, że nie wierzyłam, iż z ciasta, które podczas wyrabiania i po wyrastaniu miało kolor bursztynowy, powstanie ciemny pumpernikiel. Chleb piecze się owinięty w folię, więc nie widać czy i kiedy zmienia kolor.  Gdy o świcie nastała

KUCHARNIA
Babka herbaciana 316

Święta święta święta! :D Kolejna wyżerka się szykuje, a żeby było smacznie trzeba wypróbować jak najwięcej przepisów. No i ten okazał się przepyszny! Strzał w dziesiątkę

Jak gotować i nie zwariować
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 254

jaka jest Twoja ulubiona hiszpańska potrawa? A: Zimą bardzo lubię potaje de lentejas , czyli taką gęstą zupę z soczewicą, chorizo (nie zawsze) i warzywami… i małże gotowane na parze, bez żadnych dodatków. Potaje de lentejas, przepis na blogu Asi-klik Z: Tęsknisz czasem za polską kuchnią? A: Powiedziałabym nawet, że często, dlatego w moich codziennych posiłkach prawie zawsze znajduje się(...)praktycznie wszystko: uwielbia pierogi, barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko-brownies z malinami:) Z: Skąd czerpiesz inspiracje do wymyślania przepisów na swojego bloga? A: Przeglądam wiele hiszpańskich blogów i to właśnie z nich czerpię większość

Chilli Czosnek i Oliwa
SERNIK WIEDEŃSKI Z CYTRUSOWĄ NUTĄ I RODZYNKAMI /Bezglutenowy. 275

Nadeszła pora wielkiego otwarcia jeszcze większej książki kucharskiej, w którą od wielu lat wpisywałyśmy nasze receptury. Przeglądanie zapisanych kart miało być inspiracją do odnalezienia tego, co

Wypisz Wymaluj
Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami 267

potraw, która na podkarpackich stołach zajmowała szczególne miejsce, były postne gołąbki z kaszą jęczmienną z suszonymi grzybami. Podawano je tradycyjnie podczas wieczerzy wigilijnej. Mimo że jest to danie bez mięsa, to niczego mu nie brakuje. Aromat suszonych grzybów doskonale komponuje się z kaszą, co dodatkowo podkreśla miękka, duszona w grzybowym wywarze kapusta. W okolicach Baranowa Sandomierskiego gołąbki takie przyrządzano(...)niego nieco tej intensywności. Liść kapusty układamy na dłoni, nakładamy łyżkę lub 2 farszu (w zależności od wielkości liścia), zakładamy boki liścia do środka i zwijamy. Gołąbki układamy ciasto w naczyniu. Kiedy wszystkie są gotowe, zagotowujemy wywar z grzybów ze szklanką bulionu (opcjonalnie można go zastąpić szklanką gorącej wody i kostką grzybową) i zalewamy nim gołąbki (nie wyżej niż

Trzeci talerz
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 208

wyrośnięcia na ok. dwie godziny. Wierzch ciasta można posypać mąką bezglutenową i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć. Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika. Ustawić termostat na 180 stopni i piec (program góra-dół) 1,5 godziny. Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu(...)skojarzenie każdej z osobna. Autorka sprytnie przeplata smutek z żartem, głównie językowym (w wydaniu Majki) i dziecięcym (w wykonaniu Krzysia). To atut tej książki, która byłaby dość przygnębiająca bez energii Mai i dziecinnej szczerości Krzysia, który w czasie wycieczki na koniec świata chce spotkać tatę-anioła. Polecam! Kolor niebieski Zabierz na wakacje... ejotka

Weekendy w domu i ogrodzie
EKSPRESOWE BAGIETKI ORKISZOWO - ŻYTNIE 273

    Na bazie bagietek pszenno-żytnich powstały bagietki orkiszowo- żytnie, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, zawsze to trochę zdrowiej... Choć i do tych pszennych też nic

Smaczne Zdrowe
Pavlova z żurawiną 275

Ten weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rabarbarowe ptasie mleczko 196

Delikatne, puszyste, leciutkie jak chmurka... mowa o ptasim mleczku ! A co jeśli dołożyć do tego jeszcze kwaskowy smak rabarbaru i delikatny biszkopt na spodzie? Wychodzi naprawdę

Jedzeniomania
Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy 202

Wyśmienity tort sernikowy bez pieczenia na kruchym spodzie, o aksamitnej konsystencji i wyraźnie orzechowym smaku. Jest wręcz perfekcyjny na wszelkie uroczystości. Nie jest za słodki mimo sporej ilości czekolady, a wszystko za sprawą śmietankowego, lekko kwaśnego twarogu, który równoważy smaki. Do spodu dołożyłam dodatkowo ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych, stąd też dolna warstwa mojego torciku jest odrobinę zbyt sypka(...)wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi). Ciasto możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego

MyCookBook.pl
CUDNE GRAHAMKI ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA 261

   Bułeczki, które skradły nasze serca. A zaczęło się od cudnych bułeczek orkiszowo-pszennych , które zauroczyły nam swym smakiem i to tak bardzo, że po

Smaczne Zdrowe
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 100

tego, który normalnie piekę. Trochę się obawiałam, że będzie za bardzo smakował gryką, za którą My nie przepada, ale nic z tych rzeczy. I ten pierwszy postanowiłam zrobić bez żadnych dodatków, jedynie z podstawowych składników. Pięknie wyrósł i naprawdę bardzo dobrze smakuje. Bardzo go Wam polecam. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie tekst(...)łyżeczki soli Mąki wsypujemy do miski. Dodajemy do nich zakwas, sól i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Masa będzie klejąca, uprzedzam. Keksówkę cienko smarujemy olejem, ciasto przekładamy do keksówki (można je wyrównać palcami lekko posmarowanymi olejem). Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na jakieś 12-24 godzin. Ilość godzin jest różna, musicie po prostu

Kardamonovy