pół. Na suchą rozgrzaną patelnię, nakładamy po łyżce ciasta, na środek lekko wciskamy połówkę śliwki i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy wierz racuszków podeschnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez pokrywki. Wykładamy na kratkę aby odparowały, po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem. Proste, smaczne, pulchne i delikatne. A nadzienie ze śliwki jest dopełnieniem
Dieta moja pasjamleka Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę i twaróg i miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać trochę więcej mleka. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażą się dość szybko, dlatego trzeba uważać żeby ich nie przypalić. Z przepisu wychodzi około 20 dość małych placków
Bulliołyżeczki soli Drożdże zasypać cukrem w kubeczku i wymieszać, a gdy powstanie papka wymieszać z wodą. Drożdże suszone wsypać do wody bez mieszania. Wodę z drożdżami i cukrem umieścić w maszynie, dodać resztę składników i nastawić program na ciasto na chleb. U mnie trwa to 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto (oba warianty - wyrobione ręcznie lub maszynowo) przełożyć na blat podsypany
Posadzone i zjedzoneplastry. Ułożyć na rozwałkowanym spodzie, zostawiają ok. 3 cm brzeg. Następnie posypać cukrem i cynamonem. Brzeg ciasta założyć do środka. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 40 minut. Piec bez formy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Około 10 minut przed końcem pieczenia włączyć tylko grzanie dolne
zadanie-gotowanielepszego niż kawałek domowego sernika w samym środku pochmurnego dnia. Albo na samym początku. Albo na sam koniec. Właściwie to bez różnicy, bo dla mnie zawsze jest doskonała pora na kawałeczek sernikowego nieba. ;) Sernik jaglany to kolejne ciasto, które idealnie udaje sernik nie zawierając przy tym ani grama sera. Jest zbite, kremowe i taaaakie pyyyyszne! Kolejny dowód
Kuchnia ElliePão de queijo to małe serowe bułeczki, popularna w Brazylii przekąska. Robi się je z mąki z tapioki, bez dodatku środków spulchniających, takich jak drożdże czy proszek do pieczenia. Z zewnątrz chrupiące, miąższ przypomina konsystencją ciasto ptysiowe. Proste i bardzo smaczne. Przepis ze strony 196flavors.com Składniki na ok. 15 sztuk Pão de queijo 2 szklanki mąki z tapioki
Przepisy na domowy ser i chlebbyło smarowanie jej masłem i wysypywanie bułką tartą . Czereśnie umyć. osuszyć na sitku, wydrylować. Wrzucić na wierzch wylanego do formy ciasta. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 40-45 minut - środkowy poziom; grzałka góra-dół; bez termoobiegu . Stan upieczenia sprawdzać testem "patyczka". Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia w formie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Grunt to przepis!Wreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi. Proporcja jest idealna na dużą blaszkę do ciasta. Maślane ciasto drożdżowe z jeżynami i malinami, z kruszonką ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) 240 ml ciepłego mleka 2 jajka
Dzieje kuchennej Wiewióryulubionych. Wprawdzie nie należy do małych przekąsek, ale jak upieczecie dużą blaszkę tarty, zaopatrzycie się w odpowiednią ilość napoi, to bez problemu przetrwacie do końca meczu. I nie zabraknie Wam siły do głośnego, triumfalnego okrzyku gooooool!! Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy do ryby 2 cebule 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek
zadanie-gotowaniemasę i stopniowo dodajemy cukier , ucieramy i dodajemy serek Philadelphia i jeszcze chwile ucieramy I składamy ciasto , kładziemy na paterze czerwone ciasto ,smarujemy masą na to kładziemy sernik ,po schłodzeniu powinien być na tyle twardy ,że da się bez problemu zsunąć całość smarujemy serkiem i obsypujemy okruchami ,wstawiamy do lodówki na kilka godzin Smacznego
Wypieki ReneMistrzami ciast nie jesteśmy, ale od czasu do czasu lubimy zjeść jakieś słodkości. Tym razem zrobiliśmy coś "słodkiego" bez dużej ilości słodyczy. Dla nas idealne. Składniki 1 opakowanie biszkoptów 600 ml śmietanki 30% 1 łyżka ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny (100 ml wrzątku) 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie Normal 0 21 false false
R'n'G Kitchenobsypać kaszą manną - zapobiega przywieraniu. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja grzania góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Boczek pokroić w grubą
Grunt to przepis!Obficie obsypujemy przyprawami. Składniki na ciasto łączymy ze sobą (gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Rybę maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki zalewy (bez koncentratu) zagotowujemy. Dodajemy przecier, szczyptę pieprzu. Studzimy. W naczyniu układamy warstwami rybę i pokrojone warzywa. Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Trzymamy
Pobite gary Barbarymleka Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę i twaróg i miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać trochę więcej mleka. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażą się dość szybko, dlatego trzeba uważać żeby ich nie przypalić. Z przepisu wychodzi około 20 dość małych placków
Bulliomące kukurydzianej) Jabłkowo-cynamonowe (szybkie) ciasto Ciasto migdałowe Babka kokosowa Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką Zajrzycie także do zbioru ciast świątecznych w poszukiwaniu inspiracji Słodkości dla dzieci / małe słodkości Smerfny deserek Lody domowe (cytrynowo-śmietankowe) - bez maszynki, bez jajek Domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą Gofry kukurydziano-ryżowe (bezglutenowe) z owocami Mleczne wafle domowe
Słodkie okruszkiprzez sitko i na zmianę z mlekiem dodajemy do jajek i łączymy ze sobą. Pod koniec mieszania dosypujemy kakao tak aby ciasto na naleśniki uzyskało brązowego koloru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię bez oleju i wlewamy na nią porcję masy. Smażymy z obu stron. Naleśniki wykładamy na talerz smarujemy nutellą. Obieramy i kroimy banana
ChilliJemyDziś bez zbędnych słów - zapraszam na tarte z gruszkami! Jesień w pełni więc i gruszek pod dostatkiem. Składniki; Ciasto; 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie; 5 dag masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 szklanki mąki pszennej
Radość kipiąca uśmiechem.drugiej, nadzieniem do góry. Gdy już mamy gotowe kromki z obu placków ciasta, składamy je razem i przenosimy do keksówki. Przykrywamy ciasto ściereczką i dajemy mu podrosnąć 40 minut do godziny. Piekarnik nagrzewamy w trybie góra-dół, bez termoobiegu, do 190⁰C. Podrośnięty chlebek wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy go 50 minut. Jeśli zacznie Wam za bardzo brązowieć
Karo in the Kitchensławią go na całym świecie. Czemuż więc nie upiec go samemu i nie ma wtedy konserwantów, ulepszaczy i wkładamy do ciasto to co lubimy najbardziej. Mój dzisiejszy bochen to samo zdrowie, spróbujcie upiec a piecze się go bez problemów. Zachęcam do pieczenia własnego pieczywa. Jak zrobić zakwas znajdziecie tutaj [ klik ] Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLiczba porcji: 7 naleśników Przygotowanie: Miętę zaparzamy w szklance wody. Studzimy. Kiedy będzie chłodna odcedzamy tak żeby mieć wodę bez fusów. Miętową wodę wlewamy do garnka. Dolewamy szklankę mleka. Wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy aby powstało jednolite ciasto, z którego smażymy naleśniki. W rondelku na małym ogniu roztapiamy margarynę. Dodajemy cukier i kakao. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Banana kroimy
Weganka gotujemąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wrzucić mąkę pełnoziarnistą, sól i polać wyrośniętymi drożdżami. Wlać resztę mleka, mieszając mąkę, bez ugniatania. Dodać 1 szklankę słonecznika i sezam. Wymieszać i wyłożyć masę na blat posypany mąką. Wyrabiać ciasto podsypując mąką krupczatką. Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk, podzielić na tyle bułeczek ile chcemy uzyskać. Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć
Corner With Recipesmisie miksera umieścić mleko, maślankę, jajka oraz rozpuszczone masło. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Zmiksować (można oczywiście to wszystko zrobić bez miksera). Teraz są 2 opcje do wyboru. Albo dodajemy maliny do masy i mieszamy. Bądź wylewamy ciasto na patelnię i dopiero wciskamy w nie maliny. Ja wybrałam opcję numer 2. Smażymy placuszki na rumiano. Podajemy ciepłe oprószone cukrem
Moja Galeria Smakuczasie przygotowujemy kruszonkę. Masło roztapiamy, w miseczce mieszamy mąkę z cukrem i wlewamy gorące masło, szybko mieszamy i kruszonka gotowa :-) Wyrośnięte ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika z termoobiegiem (bez termoobiegu do 175 stopni). Pieczemy około 40 minut na złoty kolor, studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Rozpustne gotowaniepost jest dla Was..... Pomysł na domowy korzenny mus pomarańczowy powstał gdy kupiłam dżem pomarańczowy i był nie dobry zupełnie bez smaku,postanowiłam się zabawić i zrobić coś podobnego po swojemu,wspaniały dodatek do bułeczki czy świątecznego ciasta. Składniki 1 litr świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 duża pomarańcza 5 goździków 35 dag cukru żelującego
Wanilia i Kardamonumiem tego ogarnąć;/ macie jakieś patenty? ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, pozostałe ciasto na gofry przerobiłam na czekoladowy omlet z kokosowym sosem ;) Składniki: 2 jajka 1 łyżka budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 0,5 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki stewii 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 2 łyżki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwierzch ostudzonych babeczek najpierw przy pomocy nożyka bądź łyżeczki na gładko smarować wierzch babeczki by nie widoczne były prześwity z ciasta. 2. Następnie nakładać przy pomocy szprycy/rękawa małe gwiazdki bardzo blisko siebie- tak jakbyśmy robili malusieńkie bezy. 3. Gdy zapełnimy całą przestrzeń babeczki, bierzemy mały ostry nożyk i kroimy poprzeczny otwór na około 1,5-2 cm w zależności
KreatywnePinypowstał przepis na sernik z musem truskawkowym. Spód przygotowałam z zbożowych herbatników przez co oszczędziłam sobie pracy związanej z zagniataniem ciasta. Masa serowa taka jak lubię najbardziej - delikatna i kremowa, dzięki połączeniu twarogu z serem mascarpone. Koniecznie bez rodzynek, których nie znoszę. A jako wisienka na torcie - pyszny, gęsty mus z mrożonych truskawek. Sernikowi co prawda trzeba poświęcić nieco uwagi
Milion SmakówProsto. Jedna bułka była bez niczego, druga z serem na życzenie mojego syna. Myślę, że spokojnie można tutaj poeksperymentować. Przepis na ciasto z tej strony. 700 g mąki pszennej 25 g miękkiego masła 300 ml ciepłej wody 150 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli dodatkowo : tarty żółty
Polska Zupasernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami sernik zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka
Smaczne Zdroweolej, mleko i jogurt. Całość wlać do miski ze składnikami suchymi, wymieszać. 3. Dodać jabłka i czekoladę, wymieszać dokładnie. 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 190*C bez termoobiegu) i piec ok 25-30 min. Wystudzić. Nie mogłam się powstrzymać i jedną zjadłam na gorąco prosto z piekarnika
Kto ugości moich gości?Witam już poświątecznie i zapraszam na obiecany makowiec z kokosową kruszonką. Bardzo smaczny, wilgotny, łatwy w przygotowaniu. Praktycznie bez wad, no może jest jedna - za szybko znika ze stołu - :) Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm.) Ciasto kruche: - 20 dkg masła - 37 dkg mąki - 13 dkg cukru - 1 całe jajko + 1 żółtko - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka
Kuchnia z widokiem na ogródczwartym krążkiem i smarujemy go pędzelkiem maczanym w mleku Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 25 minut Wyłaczamy piecyk i trzymamy ciasto w środku ok. 3 minut Wyjmujemy... ... i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem. Mi smakuje bez cukru pudru, ale jak kto woli :) Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię bez tej propozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody
OstryKęsrównież? Ta kremowa serowa masa, ta puszysta miękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez etc. Sekretem są dobrej jakości twaróg i sprawdzony przepis, który prezentuję poniżej. SKŁADNIKI (na formę 28cm) Ciasto: 1/2 kostki margaryny ok. 200 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka śmietany (lub 1 łyżka
ZofianaCzarnego Lasu" jest efektem kompromisu w małżeństwie :) Ja chciałam upiec sernik bardziej tradycyjny, mokry i ciężki. Mąż zażyczył sobie ciasta z murzynkiem w tle, ser ostatecznie wchodził w rachubę... wiśni się nie spodziewał :) Ostatecznie stwierdził, że bez nich "to nie byłoby TO"Czytaj więcej
bistro mamanajwyższych obrotach. Mleko przesiewamy i dorzucamy do mleka razem z cukrem waniliowym i olejem, mieszamy, dolewamy wody – potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte, ale tak by kapało z łyżki.Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką J).Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym
Słodkie Przyjemności"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni
Słodkie PrzyjemnościZapraszam na nalesniki orkiszowo-gryczane.Bardzo delikatne ,smaczne i pomimo dodatku maki gryczanej,bez charakterystycznego gryczanego posmaku.Przyznam,ze robilam nalesniki z samej maki gryczanej,ale nie zachwycily mnie,ani struktura ciasta,ani smakiem.Te natomiast polecam ,bo sa naprawde pyszne.A farsz,jesli lubisz chalwe po prostu Cie zachwyci.Chalwowa slodycz przelamuje sos z orzezwiajacymi filecikami z pomaranczy.Nalesniki zniknely w oka mgnieniu,ledwo zdazylam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się bez tej propozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody
OstryKęsodrobinę barwnika (wystarczy zabójcza ilość 2-3 kropli tego w żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc od góry
sama złodycznaszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie :)Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca 500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka)5 jajek2
Moje Kuchenne Rewelacjedodałam jeszcze siemię lniane)Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich troszkę wody i łyżkę mąki (bez soli). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki z solą, oliwą, wodą i zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki słonecznika i wgnieść w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić
Smaczne Zdrowesię ,że znalazłam taki , który zadowala mnie w 100% znów pojawiał się kolejny i kolejny ... Początkowo wyrastanie ciasta wspomagałam poza zakwasem również odrobiną drożdży , ale nie to było moim celem ,,, chciałam miec naturalny chleb , bez dodatkowych ulepszaczy ... No i chyba już Go mam Ten z dzisiejszego przepisu piekłam już po raz kolejny i za każdym razem
Malinowa Kawiarenkarówne nabierałam ciasto łyżką. Rozpłaszczyć w dłoniach i nadziać marmoladą. Ponownie uformować kulki i odłożyć na 10 minut do podrośnięcia. Aby ciasto nie kleiło sie do rąk można je natłuścić olejem lub maczać w mące. Pączki można zrobić bez nadzienia jak również nadziać marmoladą po usmażeniu. Smażyć na ciemny kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym
Monia miesza i gotujekolejny natłok obowiązków zabrał mi wolny czas na napisanie posta. Całe szczęście od dziś do końca przyszłego tygodnia mogę odetchnąć z ulgą i napawać się wolnym czasem bez nauki. Coraz bliżej do wyjazdu do Poznania! Nie mogę się doczekać! Każda rocznica spędzona z moim ukochanym była rewelacyjna, wykorzystana na maxa i wspominam je z przyjemnością. Nie inaczej będzie tym razem(...)jabłka umieszczamy wraz z resztą składników na placki w dużej misce i mieszamy do połączenia składników lub posługujemy się malakserem. Ciasto nakładamy na patelnię za pomocą łyżki lub przy użyciu rąk tworząc kuleczki i spłaszczając je , s mażymy bez użycia tłuszczu lub z jego minimalną ilością (moja patelnia pozwoliła mi na wyeliminowanie tłuszczu) po 2-3 minuty z obu stron
Be Fit Be Strongszkl cukru 3 łyżki kakao 0,5 kg mleka w proszku Przygotowanie: zagniatamy składniki na ciasto wszystkie razem i formujemy z nich kuleczki wielkości wiśni,wkładamy do formy na orzeszki i smażymy na gazie kilka minut (aż będą rumiane) Składniki na masę (bez mleka w proszku)zagotowujemy i dopiero jak się dobrze wymieszaja i rozpuszczą to dodajemy mleko w proszku.mieszamy(...)wiórkami lub posiekanymi orzeszkami(moje są bez niczego bo takie dzieci lubią najbardziej) -------------------------------------------------------------- ŚLIMACZKI Z DŻEMEM Składniki: 300g mąki 200g masła 100g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany(np 18 %) dam truskawkowy,lub jakiś inny ulubiony szczypta soli Przygotowanie: z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest
Swojskie jedzonkoktóry przypada właśnie dzisiaj, przygotowałam bezę Pavlovej, ale niezwykłą, bo jest to… Zielona Pavlova. Składniki na bezę: - 245g białek (ok. 6 szt.)- 385g drobnego cukru- szczypta soli- 3 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki octu 10%- zielony barwnik do ciast Dodatkowo: - 500ml śmietanki fresh double cream- 2 łyżki cukru pudru- zielony barwnik do ciast- truskawki- posiekane orzeszki pistacjowe(...)mieszamy dalej robotem, ale na niskich obrotach. Ocet łączymy w miseczce z barwnikiem i stopniowo (ubijając na najniższych obrotach robota) dodajemy do piany. Piekarnik nastawiamy na 175°C. Bezę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, na którym wcześniej odrysowujemy kształt koła (odrysowałam od miski). Bezę wykładamy, formując zamierzony kształt. Wstawiamy do nagrzanego już piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę
mojewypiekiinietylkoKotlet smażony w grubym cieście naleśnikowym. Smakuje przepysznie, zdecydowanie różni się smakiem od klasycznego schabowego w panierce z bułki. Ogromnym plusem tej panierki jest to, że bez problemu możemy usmażyć kotlety wcześniej, a przed podaniem odgrzać je w piekarniku. Panierka nie zmienia swojego wyglądu. Kotlet na zdjęciach był usmażony kilka godzin wcześniej i czekał właśnie w piekarniku. Składniki: 6 kotletów(...)słodka sól i pieprz Kotlety rozbijamy, doprawiamy z obu stron papryką, solą i pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i wodą, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany 18% - dość gęste. Olej rozgrzewamy, kotlet wkładamy do ciasta naleśnikowego i od razu wrzucamy go na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoto
Gotowanie i blogowanieziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane do smażenia kilka suszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę
Kubki smakukruche rogaliki bez cukru podawałam ostatnio kilka razy. To jest mój ulubiony przepis na rogaliki. Rogaliki zawsze mi smakują, nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, są tanie w wykonaniu. Składniki do ich przygotowania są zawsze w domu. A smakują wszystkim. Farsz do rogalików jest tym razem sezonowy – świeże truskawki posypane szczyptą cukru. Do ciasta na rogaliki(...)trójkąty i nie mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta układamy truskawkę, którą posypujemy delikatnie cukrem i zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. The post Kruche rogaliki z truskawkami appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębez drożdży i mąki. W smaku? Przepyszna! Nawet moja dwulatka zajadała ją, aż się uszy trzęsły :) Będzie to dla mnie świetny sposób na przemycenie komosy ryżowej. Chociaż moje dziecko uwielbia większość kasz, to za tą nie szczególnie przepadała. Pomysł na taką pizzę znalazłam w książce „Smakowita Ella” – Elli Woodward. Odrobinę go zmodyfikowałam i zachęcam do wypróbowania. Ciasto(...)mogą być takie jak lubicie. Ja bez ogórków kiszonych nie jadam ;) 3 łyżki domowego ketchupu z cukinii kulka mozzarelli di bufala 2-3 plastry szynki bresaola 2 ogórki kiszone bazylia Komosę przekłądamy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na calą noc. Na następny dzień odsączamy ją z wody i miksujemy na gładkie ciasto wraz z przyprawami i octem. Przyznaję
Mienta blogludzi.Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami(...)ciepłe miejsce na około 45 minut.Serek z chrzanem mieszamy z posiekanym koperkiem i przyprawiamy pieprzem.Na patelni rozgrzewamy małą ilość klarowanego masła, wlewamy łyżką po 3-4 bardzo małe porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron, aż się lekko przyrumienią.Na każdym blinie rozsmarowujemy porcję serka, układamy kawałki śledzia i dekorujemy plasterkiem cytryny
Smakowity Blog Kulinarny