ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:528/1217)

Naleśniki bezglutenowe 181

niektóre osoby które musza włączyć dietę bezglutenową i nie zawsze mogą korzystać z produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników bez ukochanej mąki pszennej. Niestety tutaj są w błędzie, można przygotować pyszne naleśniki bezglutenowe , zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu. Ciasto na naleśniki ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2 jajka

Naleśniki
Frużelina czereśniowa 133

Frużelinę z czereśni robię już od kilku lat i zawsze mam jej mały zapas. Idealnie nadaje się do deserów, naleśników, ciast i różnych wypieków. To takie owoce w żelu, które konsystencją przypominają lekko tężejącą galaretkę. Pycha! 500g czereśni (waga bez pestek) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie) + 2 łyżki

Di gotuje
Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką 482

otoczyć w mące, by wchłonęły w ten sposób nadmiar wilgoci. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut w 180C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka . Odstawi ć do ostudzenia w blaszce. Po lekkim przestudzeniu - bo dłużej moje łakomstwo nie da się powstrzymać - zajadać

Grunt to przepis!
Finally my own bread rolls!! 188

bardzo dawna. Dużym wyzwaniem jest odnalezienie dobrego połączenia smaków oraz ilości, aby powstał bezglutenowy, bez laktozowy, ale również bez drożdżowy przepis. Wiele przepisów za mną, niestety w większości nieudanych. Robiłam zakwasy, ale mimo iż one pięknie wyrastały, ciasto nie chciało być pyszne.  Jednak ostatnio natrafiłam na przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Zrobiłam już trzy wersje

Lajtkraft food intolerance
Lemon curd – idealny krem cytrynowy 210

Mocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba

Karo in the Kitchen
Babka piaskowa cytrynowa 327

ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach. Wykładamy ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem  i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka z wierzchu

Kulinarne Inspiracje
Muffinki owieczki 1228

ilości mąki i wymieszać. Wlać ⅓ ilości mleka, wymieszać. Znowu ⅓ mąki i znowu ⅓ mleka, aż do wyczerpania całości obu składników. Następnie ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami, wypełniając je do ¾ wysokości (fot.1) . Piec w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) przez 25-30 minut  (fot.2) . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na kratce. Teraz czas

Świat Ciasta
Wielkanocna Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 255

wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę. Pieczenie babki drożdżowej: Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie dół, bez używania termoobiegu. Babkę piekłam około 45 minut . Jeżeli babka nie jest jeszcze upieczona a góra zbyt szybko brązowieje to możemy

Uwaga Babcia Gotuje
Malinowy deser 184

które chyba każdy z nas bardzo lubi. Można je jeść zrobione na wiele sposobów, wykorzystywane są głównie do dżemów, soków, ciast i deserów więc i ja musiałam coś z nich zrobić. Malinowy deser Składniki: - 500 g malin - 100 g bezy  - 250 g serka mascarpone - 100 ml ajerkoniaku Przygotowanie: Maliny wkładamy na spód pucharków lub wysokich szklanek, dodajemy pokruszone bezy

Kulinarne życie
Polewa Czekoladowa bez Masła i Mleka 235

Witam serdecznie Propozycja na polewę czekoladową bez masła i mleka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak przygotowaną polewę czekoladową możemy wykorzystać do wykończenia ciast, ciastek, ciasteczek. Będziemy potrzebować: 100 g cukru pudru 50 ml wody 25 g kakao 2 łyżki z górką ( kakao prawdziwe-ciemne) z podanych proporcji, polewy wystarczy na pokrycie ciasta o wymiarach

Uwaga Babcia Gotuje
Nobel dla papryki :) 168

Egeru oraz za co prof. Albert Szentgyörgyi, jako pierwszy węgierski uczony, otrzymał nagrodę Nobla. Dzięki zawartym w książce przepisom bez problemu przygotujecie specjały węgierskiej kuchni - od zup przez przystawki, dania mięsne i rybne, po sałatki i surówki, na ciastach i deserach kończąc. Tej pozycji nie powinno zabraknąć w biblioteczce miłośników kuchni, a nie tylko kuchni węgierskiej.  Jó étvágyat

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet z czerwonej soczewicy 151

Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi trochę poleżeć . Piec ok. 60 min w temp. 190C – bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Jeśli piekarnik jest z termoobiegiem temperatura 175-180C tu wystarczy.  Pozostawić

Grunt to przepis!
Omlet z rukolą, pomidorami i mozzarellą 272

solą i pieprzem. 2. Pomidora i mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. 3. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju roślinnego wylewamy ciasto omletowe. Smażymy na małym ogniu (ja robię to pod przykrywką) do czasu, aż omlet się zetnie i zacznie bez problemu odchodzić od patelni. 4. Przewracamy omleta na druga stronę, na połowie kładziemy ser mozzarella, pomidory, doprawiamy do smaku solą

W kuchni Katie
Pancakes II 184

wielu jeszcze niefajnych rzeczach. Natomiast są dwie rzeczy, które w USA ratowałyby mi życie, mianowicie dobre masło orzechowe (takie bez soli, cukru i tłuszczów utwardzonych, a mają takie) i pancakes. Ale też nie takie klasyczne z cukrem w cieście, tylko w nieco odchudzonej wersji, którą lubię serwować mojemu starszemu siostrzeńcowi jak ma smutny dzień - to jego ulubione placki. A zatem

Przepysznik - BLW i nie tylko
sok i przecier ze sliwek-mirabelek 183

wyparzonych butelek,słoików.Zakręcamy i odwracam do góry dnem. .Jeśli ktoś chce to można pasteryzować 8-10 minut.(można zrobic bez cukru ,ale jest bardzo kwaśny.)Pozostałe śliwki przecieram przez sito i mam mus mirabelkowy,który wykorzystam zima do ciasta

w mojej kuchni