ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:385/1217)

Ciasto czekoladowe ze śliwkami 141

połączyć. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy około 20 cm. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek (bez pestek). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się dobrze upiekło. Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z białej czekolady na owsianym spodzie 411

gorzkiej i mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy żółtka. Dodajemy masło i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy dwie łyżki masła, a następnie wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy do momentu, aż składniki(...)całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu - u mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe zawijasy. Śmietankę ubijamy bez dodatku cukru, wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na około 0,5 mm. Przekładamy do formy na tarte z ruchomym dnem, wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
3Bit bez pieczenia!!! Pychotka!!! 703

mój ulubiony baton i ... jedno z ulubionych ciast! Chyba nie znam żadnej osoby, która by go nie lubiła. Dziś przedstawiam przepis na wersję bez pieczenia.  Znalazłam go na Kotlet.TV. Zamiast czekolady na wierzchu użyłam kakao. 3 BitSkładniki:ok. 400 g herbatników maślanych (2 duże opakowania);1 puszka masy krówkowej;2 budynie śmietankowe;750 ml mleka + szklanka do namoczenia herbatników

Miksturownik
Chleb orkiszowy pełnoziarnisty - Gdańskie Młyny 146

ciasto zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, w której będzie pieczony (ja zostawiłam go w misce i później piekłam na kamieniu, bez formy). Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce. Podczas rośnięcia powierzchnię ciasta należy kilkakrotnie nawilżać (u mnie 3 razy). Przed samym włożeniem do piekarnika, ciasto ponownie nawilżyć.  Piec w temperaturze

CookYourself
Rogaliki marchewkowe z nadzieniem orzechowym czyli Slodki Czwartek odc.74 200

cukru pudru kilka kropli ekstrakty waniliowego 1/3 szklanki śmietany do deserów 36% Orzechy mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną. ciasto: 200 g marchewki startej na drobnych oczkach 250 g  masła lub margaryny ( u mnie bez mlecznej) 2 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru ziarenka z połowy laski wanilii lub kropelek kilka ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto marchewkowe - najlepsze 187

ciastu,a jej delikatna slodycz wspaniale harmonizuje ze smakiem migdalow.Jest puchate,lekkie jak piorko i wysokie.Upieczone z mielonymi migdalami zamiast maki i bez tluszczu.Mysle,ze juz Was dostatecznie zachecilam do upieczenia tego przepysznego marchewkowca. To moje pierwsze ciasto marchewkowe.Dlugo zwlekalam z jego upieczeniem szukajac odpowiedniego przepisu. Marchewki marcepanowe od dawna lezaly zakupione i cierpliwie czekaly.Znalazlam swietny przepis,ciasto upieklam,dziele

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto najłatwiejsze 277

Najłatwiejsze na świecie ciasto z owocami. Dzisiaj z jagodami. Równie dobrze może być bez dodatków albo z dodatkiem kakao zastąpić łaciatą babkę. 1 mała szklanka (200 ml) jogurtu naturalnego (może być maślanka lub kefir)1 szklanka oleju2,5 szklanki cukru1 podwójne opakowanie cukru wanilinowego3 szklanki mąki pszennej3 jajka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek jagód lub inne owocecukier(...)posypania Do odmierzenia jogurtu, oleju, mąki i cukru należy użyć tej samej szklanki (200 ml). Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu. Mieszać łyżką tylko do momentu aż powstanie jednolite ciasto. Wylać do tortownicy. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
torcik włoskie wspomnienie 453

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy o wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt ciemny: 150 g maki 150 g cukru 2 łyżki(...)kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy o wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przecinamy na dwa blaty. składniki na masę z białą czekoladą

Domowy Smak Jedzenia
Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 156

słonecznikiem. Jeżeli nie mamy maki pełnoziarnistej, śmiało możemy wybrać zwykłą białą mąkę, a jeśli nie mamy słonecznika, to też nic nie szkodzi. Jest to moja wersja na świeże, bez spulchniaczy pieczywo. Przepis jest elastyczny. Do upieczenia własnych bułeczek potrzebujemy- 3 szklanki mąki ( ja mam 2 x pełnoziarnista i 1 x tortowa)- 1 jajko- 1 i 1/2 łyż. cukru(...)czasie włączamy piekarnik na 220 °.Po 30 minutach lekko smarujemy bułki wodą (nie jest to obowiązkowe) i robimy znaki na cieście jakie nam się podobają:))Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 min. góra-dół. A oto gotowe bułeczki, bez dodatków i spulchniaczy.Słonecznik, lub inne ziarno można lekko przyrumienić na suchej, gorącej patelni. A jeżelimasz ochotę zrobić ciasto

Pasje Jolki
Naleśniki arbuzowe 178

Arbuz jest super orzeźwiający. Ostatnio próbuję go w różnych kombinacjach, więc i naleśniki musiały być, bo często różne smażę :) są pyszne! Do przygotowania ciasta wykorzystałam rewelacyjną mąkę od Młynomag :) Składniki: 1/4 arbuza 2 jajka 1/2 szkl. wody 1 szkl. mąki krupczatki 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Wycinamy miąższ arbuza, pozbawiamy pestek i blendujemy - u mnie wyszło 0,5 litra(...)ilość wody i mąki może się nieco zmieniać w zależności od soczystości arbuza, czyli gęstości po zmiksowaniu). Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu (ostrożnie przy przewracaniu!). Przed każdym smażeniem dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe

Kolorowy Przepisownik
Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym 225

gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 150 gramów mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką. Ja nie soliłam, ponieważ mięso samo w sobie było słone Na czterech prostokątach układamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Świąteczny piernik 215

łyżkami zimnej przegotowanej wody i dodaję do ciasta sodę, bakalie i ostudzony miód z przyprawą i wszystko dokładnie mieszam. Wkładam ciasto do wysmarowanej keksówki i wkładam do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy na środkowej półce, grzanie góra- dół bez termoobiegu w temp. 170 stopni jakieś 60-80 minut. Ja sprawdzam go tak jak biszkopta wykałaczką i jeśli ciasto się nie chwyta

Tanio smacznie i prosto
Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 266

popularną a równie smaczną.   Wikipedia podaje,że tradycyjna sycylijska pizza to często grube i prostokątne ciasto. Na wierzchu często znajduje się  cebula , anchois, pomidory , zioła i ser np Caciocavallo. Są też wersje bez sera. Ten rodzaj pizzy jest podobno najbardziej charakterystyczny dla okolic Palermo.Przepis znalazłam na blogu  White Plateskładnikiciasto500 g mąki pszennej15(...)świeżymi ziołami. Odstawić.Oliwę rozgrzać w głębokiej patelni, dodać posiekaną cebulę i dusić ją na malutkim ogniu 20 minut. Dodać sos pomidorowy, odstawić do ostudzenia.Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być gładkie i raczej miękkie. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.Ciastem

Stare Gary
Kolorowa babka z białek 471

zachować następującą: biała => brązowa => różowa . Piec ok. 40-45 min. w temp 180C w opcji góra-dół piekarnika - u mnie bez termoobiegu.   W połowie pieczenia można obrócić formę wokół jej osi, dla równomiernego upieczenia ciasta - posiadacze termoobiegu nie muszą się trudzić...   Bliżej końca pieczenia sprawdzać stan upieczenia ciasta "testem patyczka" - suchy patyczek, można wyjmować! Po wyjęciu

Grunt to przepis!
Walentynkowe ciasteczka 221

wykrawamy z niego foremkowe serca, najlepiej zrobić parzystą ilość serc. W połowie serc zrobić na środku otwór (ja pomogłam sobie literatką). Serca bez otworu łączymy w pary z sercami z otworami (te z otworami na górze). Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem. Puste otwory wypełniamy pysznym dżemem. Jeżeli wolimy, by ciasto miało słodszy smak posypujemy je cukrem. Gotowe ciastka układamy na kratce

cookpl