ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:382/1217)

Ucierane ciasto z sezamem 255

Ciasto z sezamem wg zamieszczonego już wcześniej przepisu ucierane ciasto z kakaowym paskiem . Tylko pasek został zmieniony na sezamowy, reszta bez zmian. Zaczynamy od przygotowania warstwy z sezamem.15 dag sezamu10 dag margaryny2 łyżki miodu1/4 szklanki cukru2 łyżki mąki2 białkaRozpuścić margarynę, dodać miód, cukier i sezam, zagotować. Wystudzić, połączyć z mąką i pianą z białek.Ciasto: 5 jajek25 dag margaryny35

Praktyczna pl
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 193

dodac dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i delikatnie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany,.migdaly z proszkiem do pieczenia i 50 g maki ,wymieszac.wypelnic foremke przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C.studzic na kratcePRZYGOTOWANIE KREMU:zelatyne namoczyc w zimnej wodziewycisnac sok z 3 duzych pomaranczy.Przecedzic przez sitko,by pozbyc sie klaczkow.Mozna wykorzystac(...)handlu sa dwa rodzaje mielonych migdalow.Mielone ze skorka,ciemniejsze i tych uzylam do upieczenia tortu.Jakiego koloru jest biszkopt widac na zdjeciu.Drugi rodzaj to mielone migdaly bez skorki,bielusienkie.Tych bialych uzylam do mojego pierwszego marchewkowego ciasta biszkoptowego,link na poczatku wpisu.Biszkopt z bialymi migdalami jest w cudnym marchewkowym kolorze,po prostu bajeczny.Wybor nalezy do Was.Oba ciasta sa przepyszne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faworki 195

Faworki do tej pory przygotowywałam z przepisu: Faworki bez jajek , jednak postanowiłam tym razem zmienić i zrobić takie z jajkami. W tych z jajkami trzeba użyć więcej siły do ich wyrobienia, a kruchość w dużej mierze zależy od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto na faworki (im cieniej tym lepiej). Oprócz starannego wyrobienia ciasta i cienkiego wałkowania, aby faworki były chrupiące(...)wsypywać, zobaczyć pod koniec wyrabiania, jeśli ciasto jest mało zwarte to dodać więcej. Po zagnieceniu ciasta, aby było ono dobrze napowietrzone należy energicznie przez chwilę ugniatać, ubijać wałkiem. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu odrywać po kawałku i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki, z których wycinać długie na około

Kuchcik gotuje
Mumie na Halloween - parówki/kiełbaski w cieście francuskim 674

gdyż w tym - czasu było stanowczo za mało. Mumie smakują świetnie na ciepło, jak i na zimno, maczane w ketchupie, jak i bez niego. Tylko spójrzcie na ich minki, jak ich nie schrupać? :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 2 opakowania vege kiełbasek grillowych z papryką POLSOJA (500g) lub innych - 1 łyżeczka majonezu sojowego lub majonezu z serka

Be Fit Be Strong
Jesienna bezglutenowa szarlotka 242

Przepyszna, jesienna szarlotka z kruszonką w wersji bezglutenowej – aromatyczna, krucha i pachnąca. Smakuje jak najlepszy, tradycyjny glutenowy wypiek. Smakowała wszystkim bez wyjątku! Tutaj jednak nie radze zbyt dużo eksperymentować z mąkami, bo ciasto będzie się bardzo kruszyć.  Ja do kruchego ciasta użyłam niezawodnej do tego mieszanki Nutrifree Mix per dolci. Przepis zaczerpnięty od Doroty z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI

Kuchnia bezglutenowa
Mąka kokosowa - do czego używać, czym sie wyróżnia i ile kosztuje? 221

się Wam przybliżyć właściwości wybranych produktów. Na pierwszy ogień poszła mąka kokosowa.   Do czego używać mąki kokosowej? Mąka kokosowa ma łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki.   Czym się wyróżnia? Charakteryzuje(...)Warto wtedy sięgać po inne mąki, o mniej zawartości włókna pokarmowego.   O czym należy pamiętać, używając mąki kokosowej? Przede wszystkim jest tą mąka bez glutenu - zachowuje się zupełnie inaczej niż mąka pszenna, ciasto nie będzie tak plastyczne, a ciastka z jej użyciem mogą pękać. Czasem trzeba się nieźle nakombinować, żeby dojść do perfekcji (ale warto!). Dodatkowo jest bardziej chłonna

Powiedz dietom nie
Brokułowe placuszki z kremowym białym serkiem i wędzonym łososiem 240

Wiosna na talerzu. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu brokułowe placuszki. Do tego bez mąki. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przystawka. Składniki (na 12 placuszki): - 500 g surowego brokuła - 2 jajka - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kremowy serek  - wędzony łosoś - świeży koperek - cytryna Brokuła podzielić na różyczki i  ugotować do miękkości (ok.6-7(...)minut). Wystudzić i rozdrobnić na małe kawałki (np.nożem). Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki, nakładając łyżką ciasto (sami musicie zobaczyć jaka grubość Wam odpowiada) na patelnię bez tłuszczu. Moje placuszki były z jednej łyżki masy brokułowo-jajecznej. Przewracać dopiero, kiedy masa od spodu porządnie się zetnie. Każdy placuszek posmarować kremowym serkiem, ułożyć

CookYourself
Brokułowe placuszki z kremowym białym serkiem i wędzonym łososiem 206

Wiosna na talerzu. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu brokułowe placuszki. Do tego bez mąki. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przystawka. Składniki (na 12 placuszki): - 500 g surowego brokuła - 2 jajka - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kremowy serek  - wędzony łosoś - świeży koperek - cytryna Brokuła podzielić na różyczki i  ugotować do miękkości (ok.6-7(...)minut). Wystudzić i rozdrobnić na małe kawałki (np.nożem). Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki, nakładając łyżką ciasto (sami musicie zobaczyć jaka grubość Wam odpowiada) na patelnię bez tłuszczu. Moje placuszki były z jednej łyżki masy brokułowo-jajecznej. Przewracać dopiero, kiedy masa od spodu porządnie się zetnie. Każdy placuszek posmarować kremowym serkiem, ułożyć

CookYourself
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 199

wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody. Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.  Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)przez kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę.  Kroić po wystudzeniu. Wersja przepisu bez zakwasu: Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody. Chleb ziołowy na blogach: Kuchennymi Drzwiami Akacjowy Blog Apetyt na Smaka Smakowitychleb.pl Nie tylko na słodko W poszukiwaniu Slow Life Leśny

Przepisy na domowy ser i chleb
Napoleonka na cieście francuskim 221

wersję całkowicie domową ale to może za jakiś czas bo coś ostatnio znowu domowy krem budyniowy mi nie wychodzi. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, u mnie 2x275 g 5 szklanek mleka (1250 ml) 3 budynie waniliowe bez cukru na 0,5 l mleka cukier u mnie ok 6-7 łyżek 250 g masła Piekarnik rozgrzać na 200-220 C. Ciasto

Monia miesza i gotuje
chleb na młodym zakwasie 209

wielu stron słychać, że pierwsze wypieki się nie udadzą, gdyż zakwas jest jeszcze za słaby (radzi się aby do chlebowego ciasta dodawać drożdży piekarskich). Ja jednak pragnąłbym pokazać, że  pierwszy, przyzwoity bochenek, możemy upiec bez drożdżowych wspomagaczy. składniki zaczyn 1 szklanka maki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek świeżego zakwasu 1 szklanka letniej wody ciasto chlebowe

Miód i pieprz
Biszkopt – prosty przepis 228

Dzisiaj przedstawimy chyba najprostszy z możliwych przepisów na biszkopt. Bez proszku do pieczenia, a mimo to wychodzi bardzo puszysty. Biszkopt ten jest bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie(...)mieszadłem, to powolutku można nim wymieszać. Okrągłą formę o średnicy 23 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Żeby biszkopt miał ładny okrągły kształt, lepiej wyłożyć tylko spód, boki później bez problemu się odkroi. Pieczemy w temperaturze 160-170’C przez około 30-40 minut. Warto po około 30 minutach sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest suchy. Wszystko zależy od pieca, więc

KasiaiKrzysiu.pl
Pełnoziarnista pizza z grillowanymi warzywami i serem labneh 183

można cieszyć się smakiem pizzy bez wyrzutów sumienia? Pizza nigdy nie będzie sałatką, ale zmiana pizzy w lekkie i wartościowe danie jest jak najbardziej możliwa. Moja dzisiejsza, kolorowa pizza jest pełna warzyw, upiekłam ją na cieście z mąką pełnoziarnistą i ziarnami , a tłusty ser zastąpiłam delikatnym domowym labneh na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pięknie (troszkę żal było zjeść(...)osób czyli 2 mniejsze lub 1 większą pizzę: 1 średnia cukinia 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki oliwa sól, pieprz 1/2 porcji ciasta do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami 1/2 porcji klasycznego sosu pomidorowego lub sosu do pizzy bez gotowania (robiłam na pomidorach z puszki) 6 łyżek domowego serka labneh (lub 12 kulek labneh z oliwy) - można zamienić

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegańskie maślane bułeczki 245

razy, wtedy bułeczki będą jeszcze lżejsze. Dodaj zaczyn drożdowy i paćkę z nerkowców i mleka. Zagniataj ciasto przez minimum 5 minut. Ciasto się nie klei, ale jest miękkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość) Aby móc cieszyć moje dziecko codziennie świeżą bułką połowę uformowanych bułek wstawiłam do lodówki(...)należy je wyjąć z lodówki na 30 minut aby osiągnęły temperaturę pokojową i wtedy dopiero wstawić do piekarnika na 10 minut 180 C bez termoobiegu! Moje buły leżakują tak 4 dzień, bo codziennie piekę 2. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniataj po czy podziel (ja odważałam po 80 g każdą bułkę), uformuj w zgrabne kulki, umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

greenscarf