ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:359/1217)

Rozetki 229

minut. Nagrzaną foremkę maczać w cieście, tak, by nie zalać jej górnej krawędzi, bo usmażone ciastko oblepi foremkę i nie da się go zdjąć bez połamania. Foremka ma odpowiednią temperaturę, jeśli po włożeniu jej do ciasta będzie słychać syknięcie. Foremkę z ciastem natychmiast przenieść do rozgrzanego oleju i smażyć do zrumienienia.Usmażone ciastko przy pomocy widelca delikatnie zepchnąć na talerzyk

Moje domowe kucharzenie
Szwedzkie ciasto z jabłkami 202

cynamonu oraz gałki muszkatołowej i przykrywamy pozostałą mniejszą częścią rozwałkowanego ciasta. Układając je tak aby dokładnie zlepić brzegi, wszelki dziury w cieście dokładnie zlepiamy Ciasto pieczemy w temp. 170 *C ( z termoobiegiem ) lub 200 *C bez termoobiegu przez około 35-45 min, pieczemy do zarumienienia. U mnie była to niewielka foremka w kształcie serca, ciasto piekłam w prodiżu. Moje uwagi

Proste Potrawy
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 267

Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb oliwa do skropienia200 g świeżego szpinakusól czosnkowamasło do smażenia1 opakowanie ciasta francuskiego 275 gFilet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić

Monia miesza i gotuje
Pierogi z serem i pysznym sosem z czerwonego wina i malin. 173

cieknie mi ślinka. Składniki: Ulubione ciasto na pierogi. Każdy z nas ma inny przepis, przepis mamy, teściowej, babci, na oko.... Ja robię na oko bez jajek, taki rodzaj mi najbardziej pasuje. Czasami wykorzystuję przepis na ciasto do ravioli. Jest ono chrupkie i nie papkowate. Należę do osób, które lubią wiedzieć i czuć co jedzą. Moje ukochane ciasto na ravioli.300

Malinowe Pocałunki
Sernik 122

obecny. Ten serniczek pięknie rośnie, nie opada i dodatkowo pojawia się na nim kruszonka- bo jak mogłoby jej zabraknąć, kiedy moja córka tak kocha kruszonki! :-) Bez zbędnych słów, zabieramy się do pieczenia! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 500 gram mąki pszennej - 250 gram masła - 1/2 szklanki cukru - 3 żółtka - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli

Wielopokoleniowo
Biszkopt z truskawkami, różą, rabarbarem i białą czekoladą 122

puszysty i mięciutki. Tuż po wyjęciu z piekarnika warto nim.. rzucić, jakkolwiek to brzmi. Metodę tę można zastosować do każdego ciasta biszkoptowego, dzięki czemu ciasto podczas studzenia nie opada. Warto się odważyć i bez obaw upuścić biszkopt w blaszce z wysokości ok. pół metra. Na wszelki wypadek, żeby nie zrobić rys na podłodze albo blacie, kładę najpierw ściereczkę(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu upuszczamy ciasto z wysokości pół metra. Gdy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwa blaty. Warstwa różana: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z płatkami róży. Smażymy do zgęstnienia. Po wystudzeniu rozprowadzamy masę na pierwszym z blatów (tym bez owoców). Ganache: W rondelku podgrzewamy śmietankę tak, aby mogła się

Wrzosowa Polana
Proste ciasto z jabłkami 307

Dzień dobry! Jesienne owoce to bez wątpienia jabłka, śliwki, gruszki. To właśnie jesienią najbardziej smakują nam szarlotki, obowiązkowo z szarej renety! Dzisiaj mam dla Was propozycję wypieku na weekend, nie jest to typowa szarlotka, a proste ciasto z jabłkami, wystarczy wymieszać składniki, wlać do foremki i po 30 minutach cieszyć się ciepłym, pachnącym ciastem. Gorąco polecam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Babeczki z kremem budyniowym i owocami 1203

mleka 100 g masła Dodatkowo: ok. 15 truskawek ok. 150-200 g borówek amerykańskich mała kiść jasnych winogron (bez pestek) mała kiść ciemnych winogron (bez pestek) 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sito. Dodajemy margarynę i siekamy ją razem z mąką. Następnie dodajemy cukier puder oraz 2 żółtka i dokładnie zagniatamy

MyCookBook.pl
Strajk. Dzień Bez Pośpiechu. 129

Przecieram zaspane oczy... Leniwie przeciągam się, podnoszę wolno,rozkosznie chłonąc każdą płynącą minutę. A ze mną wstaje radosne słońce.Witam je uśmiechem i dobrym słowem.Nie

W kuchni Karmel-itki
Najbardziej popularne przepisy w 2020 roku 94

komentarzach Najbardziej popularne przepisy wegańskie w 2020 roku Makaron ze szpinakiem wegański Tortilla przepis na ciasto Warzywa z tofu w sosie satay Ryż z sosem pomidorowym Pulpety z kaszy jaglanej Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Ciasto bananowe Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone Najbardziej popularne przepisy wegetariańskie w 2020 roku Chleb

WegePrzepis
Pierogi z kaczką, kaszą gryczaną i żurawiną. 212

mój ostatni post w tym roku i korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim, abyście ten czas spędzili przede wszystkim ze sobą. Nie dajmy się zwariować. Bez umytych okien też będzie fajnie ;) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 20 g miękkiego masła szczypta soli Nadzienie: 2 kacze nogi 2 kasze piersi 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej suszona

zadanie-gotowanie
Pyzy z jagodami 190

Pyzy to smaki mojego dzieciństwa. Z jagodami to moja ulubiona wersja. Można je jeść na ciepło i na zimno. Moja wersja bez cukru ale można dosłodzić wedle uznania.   Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 1 dkg drożdży cukier szczypta szczypta soli 1/2 szklanki mleka 12 g masła 1 i 1/2 szklanka jagód 150 g jogurtu greckiego mięta Do miski

wesoła kuchnia
Kopytka bezglutowe 140

zależy od ziemniaków. Moje to Vineta - żółte, po ugotowaniu dość sypkie z dość dużą zawartością skrobi. Bardzo smaczne, na kopytka czy kluski śląskie idealne. Zrobienie kopytek bez mąki pszennej jest dość trudne, bo ciasto jest kruche. Podczas formowania wałeczków ciasto często pękało, ale wtedy mocniej je ściskałam i robiłam krótsze wałeczki do krojenia. Dla tych którzy nie mogą jeść mąki

Proste Potrawy
SZNYCLE SCHABOWE ZAPIEKANE W CIEŚCIE Z JABŁKAMI 175

Przepyszna  i treściwa POTRAWA na zimowe dni, kiedy to marzy się o świeżych owocach.Konkretne danie jednogarnkowe dla całej rodziny. 4 kotlety schabowe bez kości 4 jabłka w plastrach majeranek Ciasto do mięsa:/ 3 jajka 4 łyżki startego sera żółtego 1/2 szkl.śmietany 4 łyżki mąki 2 łyżki oleju naczynie do zapiekania masło *********************************** Do miski wlać śmietanę ,jajka i mąkę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich 165

piernika (bez cukru i mąki) * PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie zmiksuj w blenderze na proszek i połącz z amarantusem. Dodaj przyprawę korzenną. Len w osobnej szklance zalej 100 ml wrzątku i energicznie wymieszaj. Powinna powstać gęsta pasta. Wlej ją do amarantusa. Olej kokosowy podgrzej i wlej do reszty składników. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać

Food Square
KitchenAid -gdzie kupić tanio 199

warta 650 złotych. Patrzycie na nią na zdjęciu powyżej i na pewno nie możecie jej zauważyć. KitchenAid sprawuje się wyśmienicie. Niezastąpiona pomoc kuchenna w pieczeniu ciast i chleba. Zwłaszcza ubijanie piany na bezę czy miksowanie majonezu jest w tej chwili dla mnie bardzo wygodne. Mikser się nie śliska. Nic dziwnego bo waży prawie 11 kg. Zajmuje honorowe miejsce w mojej

codojedzenia
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 183

piecyka, tym razem na 20 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam nie 20 minut, ale 30, ponieważ po 20 minutach patyczek lepił się ciastem. Jednak dodatkowe 10 minut piekłam już bez folii aluminiowej Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz z czekoladami przekładamy do małego rondelka Całość podgrzewamy i roztapiamy na małym ogniu mieszając Studzimy

Szczęśliwa kuchnia
Domowa karpatka. Przepis na ciasto i krem 646

robię je zawsze w ten sam sposób, ale czasami wyrastają mi ładne góry a czasami nie, tak jak w tym przypadku. Na szczęście pagórkowatość ciasta nie wpływa na jego smak i bez urodziwych szczytów karpatka była pyszna jak zwykle. Jeśli nie chce się Wam robić kremu budyniowego od podstaw ugotujcie 2 budynie z torebki używając połowy mleka a potem zmiksujcie

Smaczna Pyza
Ciastka Mumie 139

Halloween już za kilka dni. W takim razie ciastka mumie będą odpowiednim przepisem na dzisiaj :-). Zwykle kruche wysmarowane lukrem. Fajny efekt bez większego napracowania się. Gorąco polecam!     Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 125 g miękkiego masła 1 jajko 1/4 łyżeczki soli   Lukier: 1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto kokosowe ze śliwkami 143

wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto). Piec w temperaturze 160- 180*C bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać. Lukier kokosowy: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki

Proste Potrawy
Jagodzianki 176

pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o odstępie, nasze drożdżówki będą rosły. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam go i do środka wkładam ciasto do wyrośnięcia. Pieczcie na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C około 20-25 minut. Gotowe możecie polać ozdobnie polewą czekoladową. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Dżem z cukinii z galaretką 143

Bardzo smaczny dżem do pieczywa, albo do przekładania ciasta na zimno. Składniki: 5 kg cukinii bez łupek 1,5 kg cukru 3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego 2 galaretki cytrynowe 3 galaretki pomarańczowe Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dajemy do garnka do smażenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podsmażamy mieszając od czasu

Kuchnia u Bietki
Placuszki z malinami 118

mleko, mąkę, cukier puder, miękkie masło oraz proszek do pieczenia.   Całość dokładnie wymieszać.   Ubitą pianę i maliny połączyć z pozostałymi składnikami.   Patelnię rozgrzać (bez tłuszczu) i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta.   Smażyć z obu stron do zarumienienia się.   Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem

Di gotuje
Nowe czekolady Terravita 70 % 165

pamiętam jest to mój ulubiony smak i w tym połączeniu tez nie zawiódł. Czekolada dla mnie super :)) 4. Czekolada gorzka zwykła - jak już sięgam po czekoladę bez nadzienia to najczęściej taką. Jak robię ciasto i chcę z polewą, to też zawsze pada na gorzką. Nie trzeba się na jej temat chyba wypowiadać, bo każdy zna, ja lubię. 5. Czekolada gorzka

kruche babeczki
Mini tarty z warzywami 187

Lekkie, kolorowe mini tarty pełne warzyw. Najlepiej smakują na ciepło. Spód tart można wyłożyć kruchym ciastem, ja tym razem zrobiłam na szybko bez spodu. Składniki n a ok 12 sztuk: 5 jajek 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 mały brokuł 12 pomidorków koktajlowych 150 g pieczarek 1/2 małej cukinii 1 mała papryka czerwona kilka sztuk szerokiej zielonej fasoli szparagowej sól

Ze smakiem i z pasją
Placki białkowe 206

mnie Trec o smaku czekoladowym), - pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do podania: - syrop klonowy (10ml), - truskawki (45g). Przygotowanie:  Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Smażyć na patelni bez tłuszczu (ja daję około 2 łyżki ciasta na 1 placuszka). Podawać z syropem klonowym i truskawkami. Makra:  Kcal: 363 Białko: 43g Węgle: 29g Tłuszcz

Zgrabne Gotowanie
SERNIK BRZOSKWINIOWY Z GALARETKĄ 169

zmiksowane brzoskwinie i pianę ubitą z białek – wszystko razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. CAŁOŚĆ: Na blachę ( 25×30 ) wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, podpiekamy ok. 20 minut w 180C ( bez termoobiegu ). Na podpieczone wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika – tym razem na 50 minut. Wystudzony sernik zalewamy przygotowaną, lekko tężejącą

Ostra na Słodko
Krokiety z kaczką i pieczarkami 293

naleśniki: 500 g mąki 0,5 l mleka woda 1-2 jajka 1 łyżka oleju sól Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wody dolać tyle, by ciasto było lejące. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.   Farsz : mięso z całej kaczki ugotowanej w rosole 1 gotowana pietruszka 1 gotowana marchewka 1 jajko 2 cebule 500 g pieczarek 2 łyzki masła

Malinowo w kuchni
Obłędnie kremowe ciasto kokosowe z białą czekoladą, a la raffaello 775

Dzisiaj przepis na przepyszną kremową tartę, słynny amerykański coconut pie, który zrobiłam w nieco zmienionej wersji (bez jajek). Chciałam zrobić jakieś pyszne prawdziwe ciasto na niedzielę, stwierdziłam, że nie będę liczyć kalorii i zrobiłam takie o to ciasto, inspirowane amerykańskim ciastem ,,pie'' powiem wam, że całkowicie zaskoczyło mnie smakiem jest tak dobre, że nie mogę przestać go jeść, zresztą

zdrowa vege kuchnia
Pączki z różą 148

tłustego czwartku bez pączków. U mnie bez domowych pączków. Robione raz do roku z "sercem i duszą" smakują wyjątkowo. Zapraszam. SKŁADNIKI: 10 dag drożdży  1 kg mąki  15 dag cukru  1/2 l mleka   6 żółtek  jajko  1/2 laski wanilii  skórka z cytryny  sól  kieliszek spirytusu 6 łyżek oleju Dodatkowo smalec(...)dodajemy przesianą mąkę, rozczyn, wanilię oraz, otartą skórkę z cytryny. Wlewamy pozostała ilość mleka  szczyptę soli i spirytus. Wyrabiamy, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza i  ciasto będzie odstawało od ręki. Dodajemy olej i chwilę wyrabiamy. Formujemy kulę i odkładamy ją na ok 15 min. Kiedy cisto  zacznie rosnąć, wyrabiamy. Formujemy w ręku małe krążki, nakładamy

W kuchennym oknie Ewy
Yet another poplon story 116

wręcz nawału obowiązków, że zaczęłam nawet w tym odnajdować jakąś perwersyjną przyjemność. Że ja nie dam rady?! To patrzcie! Jak ładnie odhaczam moje kilometrowe listy! Nawet ciasto upiekę! I co z tego, że bez melisy nie ma spania. Ważne, że norma wyrobiona w dwustu procentach. Może mi po prostu grzeje z przepracowania, nie wiem. Ale skoro taka jestem wydajna

les mirabelles
gotowany sernik z pierniczkami 192

bardzo świąteczny:) Delikatny i niezwykle smaczny. Szybki, gotowany, nie ma mowy, żeby się nie udał. Do nadziania użyłam domowych pierniczków wykonanych z ciasta dojrzewającego, nadziewanych powidłem śliwkowym. Oczywiście można wykorzystać również pierniczki kupione, w czekoladzie lub bez, ważne, żeby były mięciutkie. Do wykonania tego sernika zainspirował mnie ten przepis . składniki: ciasto: 350 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia

6niebo
CIASTO POMARAŃCZOWE 118

Gdybym miała odpowiedzieć na pytanie: Jakie najbardziej lubisz owoce? Bez wahania odpowiadam: Pomarańcze :) Uwielbiam ich zapach i smak. Nie wyobrażam sobie Świąt, bez tego aromatu. Dzisiaj, zapraszam na szybkie ciasto pomarańczowe, idealne do kawy jak i poprawy własnego samopoczucia ;) SKŁADNIKI: 3 jajka 250 g mąki 115 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 pomarańcze 1/2 szkl oleju

Kuchnia w opałach
Śniadaniowe ciasteczko "Kokos i czekolada" 147

Zdecydowanie - śniadanie tej zimy :) Niezwykle wilgotne ciasto kakaowe na bazie banana i jajka. Bez mąki i cukru. Przełożone kremem z serka z jogurtu, obsypane pierzynką z wiórków kokosowych... niebo na talerzu - bez grama sztucznego tłuszczu i mąki! Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół i rozlać do dwóch

Chocolate Muffin Blog
Skórka pomarańczowa do ciast 194

Żaden świąteczny sernik czy ciasto z bakaliami nie może obyć się bez dodatku pomarańczowej skórki. Moja mama od zawsze robi ją wyłącznie domowym sposobem. Co roku opracowuje nowy sposób na szybsze przygotowanie i lepszy smak. Składniki 4 łyżeczki zmielonej kawy … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Torcik kakaowo- śmietankowy z wiśniami i czekoladową koronką 150

Ubijamy na sztywną masę.   Jak już masa jest gotowa oddzielamy od niej ¼ masy. Do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy. Masą z wiśniami przekładamy blaty ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy masą bez wiśni. Dokładnie wygładzamy. Odstawiamy do lodówki. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Z papieru do pieczenia wycinamy pasek. Pasek ten musi być wysoki i szeroki

Passion of Cooking
Ciasteczka z masła fistaszkowego 137

sodą i dodaj do masy. Uformuj kulę i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przykryj blaszki papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg, (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Podziel ciasto na porcje o około 35 gram każda. Uformuj kule i obtocz w cukrze. Ułóż na blasze w odstępach i lekko spłaszcz. Piecz ciasteczka przez

codojedzenia
Pyszny chleb z suszonymi pomidorami 91

garnek (nadaje się także żaroodporne naczynie lub naczynie do casserole) i zacząć nagrzewać piekarnik do 220-230 stopni. Gdy piekarnik i naczynie będą mocno nagrzane, przełożyć ciasto do garnka. Piec przez 5 minut bez przykrycia, następnie przykryć i piec przez 25 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut, w połowie tego czasu, naczynie można przykryć folią

Codzienne Gotowanie
Gruszki w zalewie na zimę 166

wkładać. Jeśli nie zakwasimy syropu gruszki mogą nam lekko ściemnieć. Najlepsze dopiero po kilku tygodniach od momentu przyrządzenia. Tak przyrządzone gruszki można zużyć do deserów czy ciast. Świetne są też jako przekąska tak bez okazji, gdy nas najdzie ochota na coś pysznego

Proste Potrawy
Kruche babeczki z budyniem i owocami 140

Babeczki pachnące latem! :-) Lekkie, bez ciężkiego kremu, za to z delikatnym budyniem i letnimi owocami. Jakiś czas temu znalazłam przepis na idealne według mnie kruche ciasto, które nie odkształca się i nie wybrzusza. Wykorzystałam je i w tym przepisie. Żadnej filozofii w tych babeczkach nie ma a smak jest grzechu wart. :-) Kruche babeczki: 2 szklanki  mąki pszennej 1 szklanka

Szefowa kuchni
Zapiekanka z dyni 114

chyba najprostsza zapiekanka jaką kiedykolwiek robiłam. Dzięki niej doceniłam smak dyni. Wcześniej jadałam dynię w kremach , przetworach,ciastach – ale dopiero jej najczystszy smak, właściwie bez dodatków zachwycił mnie tak bardzo, ze zapiekanka z dyni gości na moim stole w sezonie co tydzień naprawdę polecam. skadniki 1 mała świeża dynia lub ćwiartka dużej dyni 30 dkg boczku w plastrach (wędzony

Sezonowy Garnek
Perfekcyjny sernik pieczony-porady 574

roztopionym masłem. Takiego spodu nie trzeba wcześniej podpiekać przed wylaniem masy serowej tak, jak to powinno się robić przy cieście kruchym (wszystko o tym cieście znajdziecie  TUTAJ ). Można również upiec sernik bez spodu. Będzie równie pyszny ;) Przejdźmy teraz do samego sernika... TWARÓG Perfekcyjny sernik pieczony, w dużym stopniu zależy od tego, jakiego sera użyjemy. W sklepach znajdziemy mnóstwo rodzajów

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTO Z BRZOSKWINIĄ I JABŁKAMI 178

pokrojonymi na małe kawałki, posypać obficie cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Białka ubić na sztywno z cukrem i posmarować po cieście. Wstawić ciasto jeszcze na ok 15 minut aby beza na wierzchu była delikatnie przyrumieniona

harrisa
Mini pizze z pesto i pomidorami 132

kroimy w plasterki i układamy na pesto. Posypujemy startym serem i pieczemy. Piekarnik nagrzewamy do 200’C i pieczemy z termoobiegiem 15-20 minut, aż ciasto będzie miało złoto-brązowy kolor, bez termoobiegu zwiększamy temperaturę do 225’C. Gotowe. ….Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Wegetariańska tortilla z pszenno - gryczanych naleśników, ze świeżym szpinakiem, pomidorami, serem i sosem vinaigrette 130

zasadzie to człowiek sam nie wie, co by chciał zjeść. Mam dla Was pomysł na obiad. Albo i kolację. Naprawdę szybko i lekko, a jednocześnie bez obaw, że od stołu wstaniecie głodni :) Ciasto naleśnikowe (na około 12 sztuk): 2 szklanki mleka, 2 jajka, 2/3 szklanki mąki gryczanej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, odrobina oleju

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z musli i cukinią 131

marzycie o tym by upiec domowy chleb, bez chemicznych dodatków i ulepszaczy? Denerwuje was „ciasto”, które trzeba wyrabiać i bałagan w kuchni? Proszę bardzo. Ten szybki przepis (przygotujecie w mniej niż 30 minut

Szybko Tanio Smacznie
Truskawkowy torcik z masą budyniową 8595

Przeglądając różna przepisy na ciasta coraz częściej widzę, że biszkopty są bez proszku do pieczenia. Zawsze byłam źle nastawiona do tej metody ale w końcu sama postanowiłam się o tym przekonać. I muszę przyznać, że biszkopt wyszedł super. Ważne jest aby nie przebić białek. No i idąc za ciosem blaszkę z biszkoptem po upieczeniu rzuciłam na podłogę z pewnej wysokości

Ewa w kuchni
Meksykańska tortilla 168

solą połączyć z mlekiem,mąką dokładnie zmiksować do gęstego ciasta wlać wodę gazowaną ,dokładnie zmiksować i odstawić ciasto na 20 minut.  Patelnię ceramiczną rozgrzać wlewać ciasto i smażyć naleśniki-ja smażyłam bez użycia tłuszczu-na patelni ceramicznej nie ma takiej potrzeby. Warzywny farsz: W rondelku rozpuścić masło dodać posiekaną cebulę oraz mrożoną mieszankę meksykańską dusić pod przykryciem 7 minut

Wanilia i Kardamon
Naleśniki nadziewane szpinakiem, kurczakiem i fetą, zapiekane w sosie pomidorowym 192

feta sól, pieprz Składniki sos: puszka pomidorów w puszce krojonych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta cukru pół szklanki wody sól, pieprz cebula ( może być bez) oregano, bazylia, papryka ostra w proszku Ciasto na naleśniki jak ---> TUTAJ    Przygotowanie: Ciasto naleśnikowe rozrobić i posmażyć . Czosnek obrać, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać

ChilliJemy
Pierogi ze szpinakiem i żółtym serem, w cieście z olejem rzepakowym 129

powierzchnię. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego z kilku względów staje się w kuchni niezastąpiony. W przypadku pierogów, świetnie uelastycznia ciasto, sprawia, że zawsze wyjdą z gotowania bez szwanku, a cebula po usmażeniu na nim nie ma nieciekawego posmaku, który potrafią pozostawiać kiepskiej jakości produkty. Sprawia też, że każdego dnia dodajemy do swojej diety, elementy ważne

Kuchenna Kontrrewolucya
Naleśniki. Woda różana, granat i cytrusy. 160

pomarańcza, 1 grejpfrut, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka wody różanej, szczypta kardamonu, pistacje, granat twaróg, śmietanka, cukier Wszystkie składniki naleśników wymieszać ze sobą w misce, ciasto musi być bardzo płynne i gładkie, bez grudek. Naleśniki smażyć na nieprzywieralnej patelni do ładnego zrumienienia. Twaróg połączyć ze śmietanką i dosłodzić do smaku. Pomarańczę i grejpfruta należy wyfiletować, z reszty wycisnąć sok. Otrzymany

Plate of Joy
Burrito 197

soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso

Bullio
Zapiekana tortilla z oscypkiem 357

soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Każdą tortillę

Bullio
Fale Dunaju 334

mieszać na wolnym ogniu do momentu połączenia się składników. Ostudzić i polać górę ciasta. Dla ozdoby można zrobić widelcem fale na czekoladzie. Oryginalna ilość składników na ciasto wg książki (pozostałe na masę budyniową bez zmian). 1 kg wiśni ze słoika 250 g masła 180g cukru szczypta soli 6 jajek 400 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao

Passions hobbies life
Ciasto jabłkowo-kokosowe 141

góry.  Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na 30 min.Białka i resztę cukru ubijam i dodaję pozostałe wiórki kokosowe.  Wyjmuję ciasto, smaruję podgrzaną  konfiturą, między jabłkami wykładam bezę kokosową, a  otwory po gniazdach nasiennych wypełniam  wiśniami i wstawiam jeszcze na 10-15 min, aż beza zbrązowieje. Gotowe wyjmuję i odstawiam do wystudzenia

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki z cydrem 194

swoją publikację, bo znikały w mgnieniu oka. To dzięki zawartości cydru, naleśniki stają się puszyste. Najlepsze do słodkawego nadzienia. Naleśniki nie należą do najcieńszych, ale bez obaw - te grubsze równie dobrze smakują :) Ciasto na naleśniki najlepiej zrobić wcześniej, min.2 godziny przed smażeniem (może być nawet dzień wcześniej lub zostawić na noc - wtedy dodajemy trochę mniej mąki, bo z czasem ciasto

CookYourself
Zielona pizza 176

zagnieść ciasto. Podzielić na 2 kulki. Rozwałkować. Wyjdzie nam 2 blachy pizzy. Krok 2 Na cieście rozprowadzić ketchup. Pokroić cebulę w piórka i posypać nią ciasto. Następnie bierzemy umyty szpinak na patelnię (bez tłuszczu), solimy, pieprzymy, podsmażamy go z drobno posiekanym czosnkiem i paroma łyżkami mascarpone. Przekładamy szpinak równomiernie na pizzę. Siekamy surowego brokuła na małe kawałeczki i również układamy

CoolinarniePL
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 187

piecyka, tym razem na 20 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam nie 20 minut, ale 30, ponieważ po 20 minutach patyczek lepił się ciastem. Jednak dodatkowe 10 minut piekłam już bez folii aluminiowej Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz z czekoladami przekładamy do małego rondelka Całość podgrzewamy i roztapiamy na małym ogniu mieszając Studzimy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Urywki historii i kawałki ciasta. Maczane w oliwie. Focaccia. 183

Uważana za prekursorkę współczesnej pizzy , pierwotnie byłą jedynie mieszanką wody, mąki i soli. Ze względu na śródziemnomorski klimat nie sprzyjający fermentacji drożdży, oryginalnie pieczona była bez ich udziału i z pominięciem wyrastania ciasta.  Z natury ma być płaska ,  dlatego przed pieczeniem ciasto nakłuwa się lub robi w nim wgłębienia, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu w trakcie pieczenia. Popularne jest

KUCHARNIA
Pizza z roszponką i suszonymi pomidorami 142

Pizza! Ubóstwiam odkąd nauczyłam się wymawiać to słowo:) Robiłam ją wiele wiele razy. Początki były różne od wielkiego ciasta drożdżowego, niedopieczonego, za twardego, z drożdżami, bez. Z żółtym serem, z samą cebulą, itd.. Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Zapiekana tortilla z oscypkiem 441

soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Każdą tortillę

Bullio
Owsiane dietetyczne racuchy z jabłkiem! ŚNIADANIE FIT! 191

pieczenia Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 15 -20 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami. Jabłka kroimy na grube plastry. Maczamy w cieście i smażymy na patelni teflonowej najlepiej bez dodatku tłuszczu lub na minimalnej ilości oleju rzepakowego! Podajemy gorące! DZIEŃ DOBRY

SMYKWKUCHNI
Burrito 3237

soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso

Bullio
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 131

gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakuje, wyśmienicie  jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała

kgwjanczewo
Czarna porzeczka Lodzi 120

gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania.  Smakują, wyśmienicie jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała

kgwjanczewo
Sałatka orzeźwiająca bez tłuszczu DELUXE 258

Witajcie! Orzeźwienie w środku zimy? Czemu nie!. Jeśli czujesz że czas zjeść coś lekkiego, zdrowego a zarazem uderzającego świeżością - spróbuj mojej sałatki :). Sałata masłowa, jarmuż, mięta

Kuchnia PROzdrowotna
Tradycyjne naleśniki z truskawkami 116

wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę i miksujemy, następnie dolewamy tyle wody ile wchłonie ciasto. Wlewamy olej  i ekstrakt waniliowy - miksujemy na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką ).Biały ser mieszamy ze śmietaną i cukrem cynamonowym. Naleśniki smarujemy

Słodkie Przyjemności
Muffiny z rodzynkami posypane cukrem pudrem 176

Przesiać mąkę do miski, następnie dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i 4 łyżki cukru waniliowego.Suche składniki przemieszać, następnie dodać jajko i olej.Wszystkie składniki

Kredowe Menu
Muffiny snickers – z karmelem i orzechami 245

waniliowy. Mieszamy do połączenia składników.  Mokre składniki dodajemy do suchych. Dodajemy posiekanego snickersa i jeszcze raz delikatnie mieszamy – tak by tylko połączyły się składniki. Przygotowanym ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy BEZ TERMOOBIEGU ok. 25 minut / 180C( do suchego patyczka ). Studzimy na kratce i dekorujemy: - Szprycę lub rękaw napełniamy podgrzaną masą krówkową. Wyciskamy na ostudzone muffinki. Posypujemy orzeszkami

Ostra na Słodko
Naleśniki z serem 253

składników, aby ciasto nie było zbyt napowietrzone, bo będą się w nim robić dziurki podczas smażenia.Każdorazowo, przed nalaniem ciasta naleśnikowego, patelnię należy posmarować olejem.Do nadzienia można dodać jeszcze namoczone i odsączone rodzynki.Ciasto można również przygotować za pomocą trzepaczki, bez użycia miksera.Woda do naleśników może być zwykła z kranu, jak również mineralna.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Jak zrobić kolorowy makaron 153

powtarzam ok 5 razy. Gdy ciasto za bardzo się przez pierwsze razy klei podsypuję semoliną . Za każdym razem uwalnia się gluten i ciasto staję się bardziej sprężyste i mniej klejące- przełączam na pozycję 1 i już bez składania przepuszczam ją 3 razy- to samo na pozycji 2 i  3 jeżeli ciasto jest już za długie przecinam na pół

Basia w kuchni
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 227

powtarzam ok 5 razy. Gdy ciasto za bardzo się przez pierwsze razy klei podsypuję semoliną . Za każdym razem uwalnia się gluten i ciasto staję się bardziej sprężyste i mniej klejące - przełączam na pozycję 1 i już bez składania przepuszczam ją 3 razy- to samo na pozycji 2 i  3 jeżeli ciasto jest już za długie przecinam na pół

Basia w kuchni
PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe) 217

Na znamy człowieka, któremu nie "leci ślinka" na myśl o idealnym cieście pokrytym ulubionymi dodatkami. Pizza robi furorę, ale nie oszukujmy się - w wielu restauracjach (że

Wypisz Wymaluj
Moje domowe nachosy 167

Wlałam wodę oraz olej i całość dokładnie wymieszałam trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.  Chochelkę ciasta wlewałam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzałam równomiernie i "suszyłam" placki na małym ogniu, przewracając je dosyć często (kiedy placek robił się już suchy i chrupiący zdejmowałam go z patelni

Kulinarny Pamiętnik
Owsiane dietetyczne racuchy z jabłkiem! ŚNIADANIE FIT! 1151

pieczenia Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami. Jabłka kroimy na grube plastry. Maczamy w cieście i smażymy na patelni teflonowej najlepiej bez dodatku tłuszczu lub na minimalnej ilości oleju rzepakowego! Podajemy gorące! DZIEŃ DOBRY! ;-)) Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Cake Pops 143

szklanek w odstępach lub wbijać w styropian. Przechowujemy w lodówce. Uwagi:   Jeśli chcecie zrobić lizaczki w kształcie muffinek, to musicie uformować je przed zdobieniem. Ciasto jest dość plastyczne, można mu nadać, bez problemy pożądany kształt. Dół muffinek zanurzałam najpierw w ciemnej czekoladzie, następnie górę w jasnej.   POLECAM

Mania Gotowania
PAPRYKOWE KLUSKI. 163

garnek z osoloną wodą, z łyżką oliwy.Do roztrzepanego jaja wsypałam mąkę i sól. Dodałam wodę (lub mleko)i bardzo dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno miec konsystencję baardzogęstego ciasta na naleśniki. Naprawdę, bardzo gęstego, jednak bez przesady.Kluseczki formowałam łyżką i kładłam na wrzątek. Gotowałam aż do ichwypłynięcia.sos paprykowy:2 duże, dojrzałe papryki czerwone1 zielona papryka puszka pomidorów w zalewiesól, cukier, pieprz

W kuchni Karmel-itki