Przetestowałam mikser z Lidla i chcę się podzielić z Wami swoją opinią. Na pierwszy rzut oka materiał z którego wykonany jest mikser budzi wiele
IzaGotujerozwałkować na blacie. Ja rozwałkowuje od razu na papierze do pieczenia. łatwiej zwinąć roladę i dużo łatwiej przenieść potem całość do keksówki. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozsmarować. Boki pozostawić bez farszu.Zwinąć przy pomocy papieru w rulon i delikatnie przenieść do foremki.Odstawić na ok. 30 minut pod przykryciem. Przed wstawieniem do piekarniku ponakłuwać widelcem(...)zrumienienia.Jeszcze letnie polukrować , ja przygotowuję lukier z pudru trzcinowego ( kiedyś go mieliłam, ostatnio kupiłam gotowy mielony) z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Posypałam jeszcze migdałami. Uwaga: pierwszego dnia ciasto jest bardzo delikatne, może się kruszyć, na drugi już jest bardziej zwarte. Smacznego
Smaczne Zdrowejest lekkie, błyszczące i elastyczne, a pozostawione w ciepłym miejscu, pod przykryciem rośnie jak szalone. Ciasto możemy zagnieść wieczorem, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano formujemy pączki i odstawiamy na 1 godzinę do napuszenia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce bez przeciągów). Dalej postępujemy jak w przepisie. Pączki, jak każdy wypiek z dodatkiem drożdży, najlepiej(...)dzieży, nie klejące się do rąk. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, bez przeciągów). Napuszone ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Szklanką lub obręczą o średnicy ok.7 cm. wycinamy kółka. Każde kółko lekko rozpłaszczamy w dłoni
cool and mintySzarlotka na spodzie z kruchego ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokrytych słodką waniliową bezą. Składniki: 5 jabłek cynamon cukier waniliowy na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego(...)łyżki wody na bezę: 4 białka 110 g cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ucierać ciasto mikserem, dodając w czasie mieszania wodę. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków misy
wyzwania kuchennesię odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu dom staje się domem ... Pewnej niedzieli, przed wyjazdem do szkoły, upiekłam ciasto. Aromatyczne i pyszne, pełne śliwek i fig. C. popatrzył, powąchał, spróbował. I spytał, czy jest bez glutenu. Spojrzałam na niego lekko spłoszona; nie - odpowiedziałam zgodnie z prawdą. Bo on by to ciasto zabrał do pracy jutro(...)Śliwki akurat miałam pod ręką, ale można je zamienić na przykład na świeże żurawiny ( już niedługo! ), może maliny albo gruszki, albo zupełnie pominąć. Soczyste owoce dodają ciastu wilgotności i wyrazistości; bez nich tarta będzie idealnie gładka i kremowa. Kuszące, nieprawdaż...? A Wy...? Na jaką wersję się skusicie...? Karmelowo-kasztanowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasło, śmietanę, żółtka z 3 jajek i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Gotowym ciastem wylepiamy spód tortownicy, robiąc nieco wyższe brzegi. Zostawcie sobie 1/3 ciasta żeby zrobić coś na kształt kruszonki pod bezę. Spód przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na górę szklane kulki, ziarna fasoli lub cokolwiek co obciąży ciasto, wstawiamy je na 10 min do piekarnika nagrzanego
Kuba Gotujeszaszłyków, przekładać na patelnię (mnie oczywiście ciasto permanentnie zalewało dziurki w jabłkach, ale ćwiczenie czyni mistrza!). Smażyć z jednej strony pod przykryciem, aż ciasto się zezłoci, po czym przewrócić na drugą i smażyć na złoto już bez przykrywki. Można też(...)nieco lżejszej formie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, umoczyć jabłka w cieście, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać 10-15 minut, aż się ciasto zarumieni. My pożeraliśmy bez niczego, ponieważ same ze sobą są po prostu pyszne! Jabłek było trochę za mało na taką ilość ciasta, wiec na koniec zrobiłam kilka placuszków, dzięki czemu przekonałam się
Przepysznik - BLW i nie tylkomoże być w ogóle smaczne? Co to za pytanie...Oczywiście, że tak! I to tak smaczne, że można by jeść kawałek za kawałkiem...I to bez większych wyrzutów sumienia :) Ciasto idealne dla wszystkich - wegan, bezglutenowców, uczulonych na mleko/jajka, dietujących itp. itd. Składniki są łatwo dostępne i tanie, a szarlotka bardzo prosta w wykonaniu, nie da się jej zepsuć :) Zapraszam(...)pieczenia! Jeśli nie macie ksylitolu możecie użyć zwykłego cukru, a jesli chcecie mieć dalej szarlotkę bez cukru - miodu lub syropu klonowego/z agawy/ryżowego/daktylowego. SZARLOTKA Z KASZY JAGLANEJ lekko zmodyfikowany przepis z bloga Kuchnia wegAnki // tortownica 22-24cm ~270g (1 1/2 szklanki) kaszy jaglanej ~5 łyżek ksylitolu (do kaszy) ~2 szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowego) ~szklanka wody
chili & sugarwrażenie, że pogoda tego lata ma większe huśtawki nastroju, niż kobieta w ciąży) Kakao też na pewno gdzieś znajdziecie :) Jedyną ciekawostką jest to, że tłuszczem w tym cieście jest majonez. Bez obaw! Jest absolutnie niewyczuwalny w smaku, a nadaje ciastu wilgotnej, kremowej konsystencji; do tego rozpuszczona czekolada i właściwie po upieczeniu, w środku mamy czekoladowego zakalca....czyli
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSezon truskawkowy uważam oficjalnie za otwarty! Dzisiaj świetny dodatek do deserów, naleśników, gofrów, ciast – dżem truskawkowy bez cukru, za to z szałwią hiszpańską (chia). Konsystencję dżemu możecie sami tworzyć w zależności od ilości dodanych nasionek chia czy też zblendowania truskawek, jeśli lubicie idealnie gładkie dżemy. Jeśli z jakiś względów musicie unikać dodatku cukru, a lubicie omlet czy też naleśniki(...)Wyłączamy truskawki i czekamy aż masa trochę ostygnie. Dodajemy ewentualne słodzidło. Dodajemy nasiona chia. Mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-truskawkowy-chia/ BosowKuchni Artykuł Dżem truskawkowy z chia, bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkubyłoby prawdziwej świątecznej atmosfery bez pysznego domowego ciasta, jakim jest wielkanocny mazurek. To szczególna i symboliczna potrawa, której nie może zabraknąć na polskim wielkanocnym stole. Rodzinne spotkania przy Wielkanocnym stole to czas kiedy potrawy nabierają wyjątkowego znaczenia. Smak i zapach domowych specjałów potrafi pozostać w pamięci na całe życie. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej, tortowej
Podróż w kulinariaBajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Są świetnym sposobem na pozbycie się ciasta, które zostało po świętach czy imprezie. Możemy wrzucić do nich wszystkie ciasteczka, ciasta, babki (byleby bez owoców, kremów, galaretek itp.), czyli tzw. czerstwe suche ciasto. Ja wykorzystałam dość duży nadmiar ciasta, które zostało mi po wyrównaniu murzynka pod ostatni tort mleczny. Do tego sporo bakalii
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszczęście nie musimy do końca rezygnować z tej rozkoszy dla podniebienia, bo możemy zrobić pyszne ciasto czekoladowe, którego głównym składnikiem są bataty (słodkie ziemniaki). Oto brownie paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów. Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia? Przepis na brownie paleo : batat (słodki ziemniak) – jeden naprawdę duży albo
PaleoSMAKspożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy to formy. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia. Teraz przygotowujemy masę. Do garnuszka wlewamy śmietanki i zostawiamy do momentu zagotowania. Kiedy śmietanka się zagotuje wsypujemy kawę i mieszamy
Kuchenne Wariacjeotrzymać gęsty lukier. Posmarować nim przestudzone ciasto. Podane proporcje pasują nie tylko na tortownicę. Ja upiekłam to ciasto w formie z kominem do pieczenia babek. Nie bez powodu to ciasto pojawia się na moim blogu :) w przyszłym tygodniu wylatuję do Londynu na wygrane w konkursie Blog Roku warsztaty z Jamie Oliverem :) A żeby było jeszcze fajniej, to termin zbiegł
Codzienna kuchnia niecodzienna