Jutro ważny dzień. Panowie pod krawatami, a przynajmniej w prawie wyprasowanych koszulach, ustawiają się w długaśnych kolejkach w kwiaciarniach i cukierniach. Bukiety wiele mówiących, czerwonych róż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChwilowa cisza na blogu spowodowana jest... Hmm... Brakiem zaangażowania. Nie mam ostatnio głowy i serca do spędzania czasu w kuchni. I choć mam kilka zaległych przepisów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam borówki. W sezonie potrafię ich zjeść naprawdę dużo. Wybornie smakują od tak, w słodkim cieście, w formie koktajlu, jako dodatek do śniadania i innych potraw. Borówka amerykańska, to samo zdrowie. Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy(...)wrześniu materiał dwuletni jest gotowy do sprzedaży i sadzenia. Trzecią gałęzią jest produkcja przetworów z owoców borówki amerykańskiej. W kolejnych latach planowane jest poszerzenie oferty o konfitury bez dodatku cukru oraz naturalne soki. Gospodarstwo posiada corocznie odnawiany certyfikat GlobalGap uprawniający do sprzedaży owoców na rynki zagraniczne. Dodatkowo certyfikat Integrowanej Produkcji, potwierdzający wysoką jakość owoców. Jeśli jesteście zainteresowani
Słodkie okruszkiwewnętrzne strony naczyń. Są tak trwałe, że wytrzymują lata użytkowania zachowując doskonałe właściwości nieprzywierające. * Żeliwo La Cuisine niezwykle długo magazynuje ciepło. Można w nim serwować potrawy bezpośrednio na stół bez podgrzewaczy, jednocześnie zachwycając naszych gości kolorytem i aromatem i sposobem podania potrawy. * Garnki, brytfanny i patelnie La Cuisine doskonale sprawdzą się zarówno do duszenia, pieczenia, podpiekania, smażenia, gotowania(...)łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki drożdży Powyższe składniki są dopasowane do naczynie żeliwnego 4,5 litra. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15 minut ręcznie lub 10 minut robotem z odpowiednią końcówką). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć
Marder&Marder Manufacturewarstwy budyniowej oraz czekoladowej polewy. Połączenie każdej z tych starannie przygotowanych warstw sprawia, że torcik jest delikatny, nie za słodki, dostojny i pyszny! Możecie zrobić ten torcik w wersji BEZ PIECZENIA! Wystarczy, że zastąpicie biszkopt- małymi biszkopcikami,wyłożonymi na dno tortownicy, lub zrobicie podstawę z naturalnych, owsianych ciasteczek i masła- jak to zrobiliśmy w przepisie na torcik Snickers . Zapraszam(...)kolejny wkładamy do lodówki- przynajmniej na 20 min, aż polewa zgęstnieje i przylgnie do torcika. ZDOBIENIE: Zastygnięte warstwy utworzą zwartą całość. Za pomocą noża- oddzielamy delikatnie boki i podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy
Domowe TortyPogoda, znów, typowo duńska, czyli przez cały dzień leje. Wypatrzyłyśmy z Ptysią raptem pięć minut nieco mniej ulewnego deszczu, ale i tak po szybkim załatwieniu potrzeb
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: (tortownica 18 cm) Spód: 180 g herbatników 10 g masła 100 g czekolady mlecznej Masa serowa: 500 g twarogu mielonego przynajmniej 2 razy ps. pamiętaj
KreatywnePinyByła niesamowita. rzadko używała przepisów, potrafiła otworzyć lodówkę i się zaczynało. Dania, szybkie i wykwintne, desery , torty, ciasta, nie stanowiły dla niej problemu. Stało się dla mnie oczywiste, że ciasta piecze się w domu, jada się w domu, wtedy wiadomo co jemy. Bardzo brakuje mi jej. O tyle rzeczy chciałabym ją zapytać. Chciałabym się przytulić kiedy jest mi ciężko. Chciałabym(...)źle z jednego powodu. Od pół roku milczę patrząc na to co robi jedna z moich czytelniczek. Mój blog jest to moje dziecko, które stworzyłam sama, od samego początku, bez niczyjej pomocy. Dziś postanowiłam się odezwać, bo chcę bronić swoje dziecko! Jest wśród Nas jedna Pani, którą pamiętam jako bardzo aktywnie udzielającą się czytelniczkę. Miłe komentarze i w ogóle było
Blondynka Gotujezostaje zburzona głośnym burczeniem w brzuchu,a do obiadu daleko.I co teraz? Myślę, że ciasteczka owsiane domowej roboty są świetnym sposobem na taką przypadłość.Pożywne, wartościowe, a przede wszystkim bez chemii i tony cukru. Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu. Podaję od razu ze swoimi modyfikacjami. SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE /inspiracja: Niebo na talerzu/ 2 szklanki płatków owsianych- półtorej szklanki(...)łyżeczka sody oczyszczonej garść rodzynek Wszystkie składniki wymieszałam łyżką. Gdy masa będzie zbyt gęsta, dodać łyżkę lub dwie mleka albo wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Układam łyżeczką porcje ciasta w odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 7-10 minut, aż nabiorą pięknej złotej barwy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPotrawy świąteczne powinny być wyjątkowe, przygotowane z uwagą i starannością. Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to
Codziennik KuchennyOd ładnych paru lat nie jadłam sernika na zimno. Ostatnio, po prośbie pewnego Wujka, postanowiłam zrobić sernik na zimno. Ale nie taki typowy (na serkach homogenizowanych
CookYourselfWczoraj, mimo niedzieli, ze snu wyrwał mnie dźwięk budzika. Na szczęście nie o tak drastycznej porze jak co dzień! Gdy otworzyłam oczy, zobaczyłam, że okno nad
Pożeraczka, czyli raz adobrzeudziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue z naszymi polskimi wędzonymi śliwkami, które nadają mu niepowtarzalnego aromatu. I lekkich frytek z pietruszki. To jak, piszecie się(...)Następnie przyprawiamy do smaku płatkami chili, solą oraz odrobiną oregano. Gotowy sos odstawiamy do wystudzenia i przekładamy do słoiczków. Można go przechowywać przez kilka tygodni w lodówce. Bułeczki bao Ciasto zagniatamy na około 2h przed końcem pieczenia mięsa. W tym celu w misce łączymy mąkę wraz z solą. W garnuszku zaś przygotowujemy zaczyn z drożdży. Rozpuszczamy je w letniej wodzie
Food Squarezaleca podzielić ciasto na 10 równych kawałków, ja skłaniałabym się jednak ku 5-6 większym bajglom. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i w środku każdej robimy otwór. Okręcamy ciasto na jednym palcu, a gdy dziura się rozszerzy - dwoma. Bajgle kładziemy na oprószonej mąką blaszce i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Gdy bajgle będą już niemal(...)nakładamy sporą ilość konfitury z czerwonej cebuli Całość można podrasować jeszcze miodowym dressingiem (2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka miodu, sól i pieprz), ale i bez niego bajgle smakują fantastycznie! Wypróbujcie ich także np. z kremowym serkiem naturalnym, wędzonym łososiem i rukolą oraz stekiem, mixem sałat, chrupiącym boczkiem i sadzonym jajkiem lub wieloma
Cooking Monsterteż jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia. v Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna woda(...)podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę
Mia Cucina SofietaFerie w naszym województwie dobiegły końca. Jutro powrót do pracy. Udało mi się złapać troszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą
W mojej kuchni