ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:1000/1217)

Śnieżny sernik z mlekiem skondensowanym wg Aleex 268

Zgodnie z zapowiedzią dziś rusza w mojej kuchni festiwal przepisów świątecznych. Oczywiście w poprzednich latach pojawiało się ich na blogu bardzo wiele, ale w tym roku

W mojej kuchni
Włochy: Tiramisu 165

p { margin-bottom: 0.21cm; } W języku włoskim tiramisu znaczy "deser stawiający na nogi", jak przypuszczam głównie ze względu na zawartość kawy espresso w dużych ilościach

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 159

Jeszcze mi się zdaje, że między palcami prześlizguje się ostatnia wstążka fiołkowego zapachu, a to już nie fiołki, tylko bez pachnie wszędzie dokoła. Układam go w wazonach. Ciągle mi mało tej woni, która podchodzi łagodnie pod okna i pachnie najpiękniej skropiona poranną rosą.  Poletko czosnku niedźwiedziego wzięła już we władanie pokrzywa. Powinnam się pospieszyć zanim młode listki się zestarzeją(...)domu usadowione na honorowym miejscu. Nie wiem jeszcze co z nich ugotuję.  Nie mam pojęcia co zrobię z kapustą, do czego będę chciała posiekać koperek i w jakim cieście tym razem wyląduje rabarbar.  W majowym gotowaniu najbardziej lubię wolność i prostotę. "Nauczyłam się, że prostota daje swobodę, gdy w kuchni już nie odmierzamy, tylko po prostu gotujemy. Wszystkim

KUCHARNIA
NOWY ROK, NOWE PLANY 189

Koniec roku to dla mnie ważny czas, w szczególności ostatnie dwa dni. Siadam wtedy z lampką dobrego wina, przy ulubionej muzyce (najlepiej klasycznej) z notatnikiem na

W kuchni Karmel-itki
"Chleba naszego poprzedniego..." 158

nazywa się Gienek, pszenny to Zdzisiek, a orkiszowy  Julek, nazwane tak przez moich Synów :). Wypiekam go z mąki jasnej lub mieszając z pełnoziarnistą czy żytnią. Może pozostać czysty, bez dodatków lub może być wzbogacony ziarnami, śliwką czy co tam do głowy i ręki przyjdzie. Przepis kameleon.  Kiedy moja Siostrzenica była małą dziewczynką, modląc się robiła urocze błędy(...)zimnego piekarnika naczynie, w którym będę piekła chleb. Musi mieć pokrywkę. Idealne jest naczynie żeliwne, ale uda się też w zwykłym naczyniu żaroodpornym. Kiedy piec się rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem. Stosuję wówczas zamiast drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu.  Obsypuję stolnicę mąką

I tu będę miała takie te
Chleb bez drożdży i zakwasu 219

Już jakiś czas temu padło na blogu pytanie o chleb bez drożdży. Muszę przyznać, że dłużej się musiałam nad tematem zastanowić. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to oczywiście zakwas, ale to jednak bardziej skomplikowana rzecz. Od tak, żeby sobie upiec chleb od święta, to nie bardzo się nadaje... Są też oczywiście chleby na sodzie, o których pomyślałam z zaciekawieniem(...)posiekanymi dymkami.Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym i przestudzonym masłem.Masę jajeczną wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać łyżką lub szybko zmiksować. Formę wysmarować masłem, przelać ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostały parmezan.Piec w 190 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Smacznego!A dzisiaj, oczywiście, pierwszy dzień wiosny. Czujecie już jej zapach w powietrzu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 241

Gdy o poranku do stołu zasiadają matka z córką, RAZEM, to wiedz, że będzie się działo. Gdy kobiety te mają ze sobą dużo wspólnego - to bądź

Wypisz Wymaluj
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 198

jest to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia i nikt z nas nie powinien tego zaniedbywać! My śniadanka pochłaniać baaardzo lubimy i nie wyobrażamy sobie wyjść bez jego spożycia z domu. Często, szczególnie w ciągu tygodnia jest to coś bardzo szybkiego, ale w dni, gdy nic nas nie goni i mamy sporo czasu możemy sporządzić sobie coś bardzo czasochłonnego(...)oraz letnie mleko. Całość mieszamy łyżką lub za pomocą mieszadeł miksera na wolnych obrotach aż do jak najdokładniejszego połączenia składników. . Stolnicę lekko posypujemy mąką, dłonie leciutko zwilżamy oliwą ( ponieważ ciasto może się przyklejać do rąk) i ręcznie wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Dno miski oprószamy lekko mąką, umieszczamy w niej wyrobione ciasto i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy

Symfonia Smaków
Tarta z warzywami z ziarna teff (bezglutenowa, wegańska) 316

Teff, inaczej nazywany miłką abisyńską należy do rodzaju traw, hoduje się go głównie w Etiopii, gdzie wyrabia się z niego injerę - tradycyjny etiopski chleb w formie

pyszne zdrowości
Tort piesek 179

biszkopty:  - 1 prostokątny z blaszki o wielkości ok. 23x33 cm,  - 2 okrągłe z tortownicy o wielkości 22 cm, - 1 mały okrągły, który ja przygotowałam w metalowym rondelku (bez rączki) o średnicy ok 11 cm - zamiast rondelki można użyć metalowej miseczki SKŁADNIKI: Biszkopt prostokątny z formy 24x34 cm 8 jajek 1 i 1/3 szkl cukru 1 i 1/3 szkl(...)słoiczek dżemu malinowego słodka herbata z cytryną do nasączania biszkoptów FORMOWANIE I PRZEŁOŻENIE: Biszkopty przekroić na pół, a mały z rondelka na 3 blaty. W prostokątnym biszkopcie wyciąć kawałeczki ciasta w okolicy łap (patrz:zdjęcie), a w małym okrągłym ściąć lekko ciasto w miejscu oczu żeby powstał pyszczek. Z jednego blatu z biszkopta okrągłego 22 cm wyciąć uszy i ogon

Kto ugości moich gości?
Wegańskie ciasteczka z malinami i białą czekoladą. 156

nigdy nie będą super zdrowe, ale moja wersja jest chyba najzdrowszą jaką mogę sobie wyobrazić. Bez cukru, bez nabiału, bez spulchniaczy no i oczywiście, jak wszystko na blogu – bez glutenu. No i przyznam, że jeszcze żaden mój wypiek nie cieszył się taką popularnością. Od czwartku robiłam te ciastka już trzy razy, jutro będzie czwarty. Żeby nie było, że jestem żarłokiem(...)każdego ciastka wciskając po 2/3 mrożone maliny. W tym celu najpierw formujemy grubsze ciastka (grubość na dwa palce : )), wbijamy maliny i spłaszczamy ciastka obiema rękami (do jednego palca). Ciasto może się trochę kruszyć, ale przy zgniataniu powinno dać się uformować. Jeżeli za nic w świecie nie da się uformować to dodajemy do masy dodatkową łyżkę mleka i łyżkę oleju kokosowego

Fill The Bowl
Pstrąg z jabłkami zapiekany w cydrze 143

Ryba pieczona w orzeźwiającym aromacie cydru i z aromatycznym dodatkiem świeżych jabłek Z cydrem , jako głównym składnikiem potrawy, eksperymentowałam już przy okazji Ciasta z czereśniami, cytryną i cydrem . Wtedy było na słodko. Tym razem proponuję smaki bardziej wytrawne. Kolejny raz sięgnęłam po Grójecki Cydr Jabłkowy , dokonując nieodzownej, wstępnej degustacji trunku już przy obmyślaniu potrawy :) Ach te delikatne bąbelki w ustach(...)obranym ząbku świeżego czosnku. Z wierzchu obsypać suszonym rozmarynem - z braku świeżego . Całość oblać Grójeckim Cydrem Jabłkowym . Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii aluminiowej, potem ja zdjąć

Grunt to przepis!
Sernik wiedeński bezglutenowy 321

uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny .   Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego(...)muszą być o temperaturze pokojowej - nie dodajemy proszku do pieczenia - całe jajka wrabiamy do masy serowej szpatułką lub łyżką (nie używamy robota i nie ubijamy piany z białek) - pieczemy bez użycia funkcji termoobiegu (tylko grzanie góra i dół) - upieczony sernik pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia - wystudzony sernik wyjmujemy z formy Sernik wiedeński bezglutenowy, sernik zebra , sernik na zimno

mojewypiekiinietylko
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 153

pampuchy przygotowywane są wyłącznie z lokalnej mąki i jaj i podawane z konfiturami, do których owoce zostały zebrane w okolicznych sadach i usmażone wedle oryginalnej, regionalnej receptury - oczywiście bez żadnych ulepszaczy.  Mazowiecka Micha Szlachecka ma też ciekawą ofertę dla smakoszy nalewek, którzy mogą degustować wiśniową nalewkę dworską w Dworze Mościbrody , interesująca w smaku nalewkę z cytryńca japońskiego w Zaścianku(...)pampuchy (zwane w okolicy pempuchami).  Dotąd wydawało mi się, że pampuchy to potoczna nazwa robionych u mnie w domu klusek na parze. Myliłam się  - pampuchy powstają z ciasta drożdżowego (oczywiście na lokalnej mące i jajach), krojone są na kształt rombów i smażone na prawdziwych fajerkach. Podczas smażenia ciasto nadyma się tworząc w środku charakterystyczny "bąbel", który po usmażeniu

KUCHARNIA
O barwieniu czekolady słów kilka. I curd cytrynowy 156

Fakt, że muszę mieszkać w internacie, średnio mnie cieszy, szczerze mówiąc. Wszystkie te popołudnia spędzone w małym pokoiku zlewają się w jedno, jednocześnie dłużąc się niemiłosiernie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY NA ZAKWASIE 164

    Chleb żytnio-orkiszowy, to kolejny z moich chlebów na zakwasie. Rzec mogę nawet iż to jeden z moich ulubionych chlebów, tuż zaraz za orkiszowo

Smaczne Zdrowe
Lodowiec 171

Zrobiło się w końcu bardzo ciepło, a przy takiej pogodzie, wiadomo,  tylko jeść lody.Ciągle tylko słyszę ,,mamo! gorąco! Mamo!"Nie chciało mi się iść

Ciasteczkowy Potwór