Na moim blogu jest już kilka przepisów na chlebek bananowy, ale każdy jest inny. Tym razem jest również inaczej. Smaczny i sycący super nadaje się na
Truskawkowa FiestaPyszna i orzeźwia jąca sałatka owocowa z lodami waniliowymi. Taka sałatka na pewno w gorące dni nas ochłodzi a także pożywi. Składniki: 4 łyżki lodów waniliowych
Smaczne PotrawyUwielbiam kaszę mannę. Desery, ciasta, placuszki, jako dodatek... możliwości na jej wykorzystanie jest wiele. Dziś postawiłam na prostotę i zrobiłam szybki, sycący mannowy pucharek z chrupiącym musli i owocami. Dla mnie i mojej pociechy było, to śniadanie idealne. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 2 porcje) 1 1/2 łyżeczki miodu 1/2 litra mleka około 10 łyżek kaszy manny 100 g musli(...)mnie chrupkie tropikalne z papają, ananasem i bananem) 1 średni banan 1 kiwi Przygotowanie: Gotujemy w garnuszku z grubszym dnem mleko wraz z miodem. Następnie wsypujemy kaszę mannę (, jeśli wolimy rzadszą konsystencję możemy dodać jej mniej). Mieszamy, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Na koniec wsypujemy musli i jeszcze chwilę mieszamy. Ściągamy garnuszek z ognia. Przekładamy łyżeczką naszą kaszę do przygotowanych
Słodkie okruszkiTruskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest
Kuchcik gotujeolejem i rozgrzać. Ciasto naleśnikowe wlewać chochlą, po jakimś czasie obrócić, tak żeby naleśniki miały ładny złoty kolor. Oleju już więcej nie trzeba dodawać, bo jest on już w cieście naleśnikowym. NADZIENIE Naleśniki można jeść na wiele sposobów. Poniżej kilka propozycji na słodko. Z twarogiem: Kostka twarogu, mały jogurt naturalny lub śmietana, cukier do smaku, pół opakowania cukru waniliowego. Twaróg(...)jogurtem naturalnym, dodać cukier i cukier waniliowy i całość dobrze wymieszać. Ja daję tylko łyżeczkę lub dwie cukru. Jak nadziewam naleśniki twarogiem, to kładę jeszcze do środka plasterki banana (smakuje fenomenalnie); z miodem, z dżemem
Passions hobbies lifeJak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej
Głodni Wrażeń - fit przepisyJeśli nie spodobał się shot kawowy lub pomarańczowe zauroczenie to mam jeszcze jedną propozycję. Tym razem o smaku kawy i bananów. Ten shot jest mocniejszy od kawowego ponieważ jest na wódce. Składniki: 1/3 syropu czekoladowego 1/3 nektaru bananowego 1/3 wódki czystej bita śmietana przyprawa do deserów w młynku Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze schłodzić. Do kieliszka wlać na dno syrop czekoladowy(...)shakerze wymieszać nektar bananowy z wódką. Wlewać po woli na syrop czekoladowy i wtedy utworzy się druga warstwa. Na górze szprycą do ciast z końcówką gwiazdki delikatnie i wolnymi ruchami nałożyć bitą śmietanę. Bitą śmietanę oprószyć delikatnie przyprawą do deserów. Inspiracje znalazłam
Ala piecze i gotujeJak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej
Głodni Wrażeń - fit przepisySkładniki (ok. 8 babeczek): 90 g suchej kaszy jaglanej (ok. 7 łyżek) 1 jajko (średnia wielkość) 45 g cukru (mniej więcej 4 płaskie łyżki) + ja dodałam
Malowane smakiemRobi się coraz cieplej, słonko z dnia na dzień bardziej nas będzie przygrzewać więc naturalną odpowiedzią na to są koktajle :) Z sezonowym rabarbarem, aromatyczną miętą czy
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! Mam dla Was świetny prosty i bardzo odżywczy deser :). Ugotowany amarantus połączę z bananem i śmietanką. Będzie bez CUKRU!, bez MĄKI a zarazem deser będzie
Kuchnia PROzdrowotnamalinami, maliny przetarłam przez sitko aby usunąć pestki) 400 ml soku marchew, banan, jabłko 3 budynie waniliowe lub malinowe wykonanie: Sok malinowy zagotowujemy z 100 ml soku marchew- banan- jabłko. W pozostałym soku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się soku. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia(...)oraz wystudzoną galaretkę i miksujemy. Gotową masę wylewamy na delicje, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki i schładzamy, aż masa stężeje. Na stężałą masę wylewamy lekko tężejącą galaretkę i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. dodatkowo: 2 opakowania delicji (malinowych lub wiśniowych) 1-2 galaretki malinowe na wierzch ciasta 500 ml gorącej wody lub przy dwóch galaretkach
Domowy Smak Jedzenianaszych domowych lodów jest pokrojony w plasterki dojrzały banan, którego w ten sposób należy wcześniej zamrozić. A później już możemy dowolnie łączyć go z innymi składnikami, w zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać. Dziś zapraszamy na lody o smaku owoców leśnych z wyczuwalną nutką orzechów Składniki (2 porcje): 1 dojrzały banan, 200g niesłodzonego jogurtu kokosowego prosto z lodówki, 2 łyżki(...)mieszanki mrożonych owoców leśnych. Domowe lody bez cukru i laktozy – sposób przygotowania Przygotowanie domowych lodów jest bardzo szybkie i proste. To także wspaniała zabawa dla najmłodszych Najpierw obieramy banana i kroimy go w plasterki. Tak przygotowany owoc wkładamy do zamrażarki. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy niezbyt dokładnie. Gotowe lody zjadamy od razu po przygotowaniu. Smacznego! Zosieńka
Natka Pietruszkipaleo. Są pulchne, polane miodem dość słodkie i smakują dzieciom. Są też świetną metodą na przejrzałe banany, za miękkie, żeby je normalnie zjeść. Przepis na czekoladowe naleśniki paleo – bezglutenowe, bez nabiału (laktozy i kazeiny) i bez cukru (ilości na dwa naleśniki): banan – 1 sztuka, dojrzały albo nawet przejrzały jajka – 2 duże albo 3 małe (zobacz też: Zamiast(...)łyżeczki do polania olej kokosowy – do smażenia Wszystkie składniki poza miodem i olejem kokosowym dobrze wymieszaj , najlepiej blenderem albo malakserem. Roztop na patelni olej kokosowy i wylej trochę ciasta tak, żeby cienka warstwa przykryła patelnię. To ciasto będzie dość gęste, więc możesz sobie pomóc łyżką, żeby rozprowadzić je na całej patelni. Smaż na małym ogniu , bo inaczej zaczną się
PaleoSMAKmąki lnianej 2 łyżeczki suchych drożdży 3 szklanki mleka bez laktozy / roślinnego 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1 jabłko masło klarowane do smażenia Dodatki: Banan Borówki Miód gryczany Jogurt naturalny Pestki słonecznika Do dzieła: Suche składniki łączymy ze sobą w misce, dolewamy mleko w temperaturze pokojowej i po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 10 minut(...)rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła klarowanego i pozwalamy mu się pięknie rozpuścić :) Jabłko kroimy w cienkie nieduże plasterki, jak kiedyś robiła to babcia i delikatnie mieszany z lekko wyrośnięty ciastem. Placuszki nakładamy łyżka na rozgrzane masło i smażymy z obu stron aż się zarumienią. Podajemy z jogurtem, owocami, miodem lub innymi ulubionymi dodatkami :) świetnie sprawdzi się tu masło orzechowe
Spektrum Smaku