kulę ciasta na jedną porcję pizzy owijam w folię i wrzucam do zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster przekładając folią) lub pokrojona w kostkę (do bigosu, zapiekanek) Włoszczyznę: marchewki, pietruszkę, seler, pora – obieramy, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do torebki – zamrażamy i mamy gotowe porcje włoszczyzny do zupy Sałatkę jarzynową , ale w formie bez majonezu. Dojrzałe banany
Dorota Smakujestopni. Banany rozgnieść widelcem na gładką masę. Jajka ubić z cukrem, pod koniec ubijania powoli wlewać olej. Następnie dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać masę bananową i kawałki czekolady. Wymieszać łyżką. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej, do 3/4 wysokości nałożyć ciasta. Wstawić
gotuj ze mnąbanan Banana z dodatkiem miodu rozgnieść na gładkie puree. Następnie należy dodać pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć oraz umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopni. Przepis pochodzi z książki "Słodkości. Ciasta, ciastka
Di gotujepieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie(...)wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki. Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam reszt ę ciast em . Wkładam to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut. Można je udekorować, są mięciutkie, budyń nadaje im charakteru, smakują
Na moim talerzubanany - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 150g gorzkiej czekolady min.70% zawartości kakao Zwykłe masło utrzeć z cukrem. Dodać orzechowe i dokładnie zmiksować. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną na większe kawałki czekolady. Dokładnie rozprowadzić czekoladę w cieście. Na blachę
CookYourselfCzęsto mam problem z wymyślaniem śniadań dla mojego trzylatka, bo na nic nie ma ochoty. Ostatnio zastanawiając się czym go zachęcić, wymyśliłam placuszki bananowe. I to
kuchnia doskiWczoraj znalazłam ten przepis tutaj i nie mogłam się oprzeć żeby go wypróbować, więc to zrobiłam. I przyznaję, że to był trafny wybór. Owsianka
kuchnia doskiNie wiecie jak bardzo, bardzo, bardzo chciałam podzielić się z Wami tym przepisem! W KOŃCU udało mi się. Zrobiłam perfekcyjne, idealnie dopasowane do moich
Gotowanie to kochanieWitajcie!, moja dzisiejsza propozycja dla Was to świetna super witaminowa zupa owocowa która postawi Was na nogi i doda słuszną porcję energii. Połączymy egzotyczne owoce takie
Kuchnia PROzdrowotnapieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie(...)wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki. Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam reszt ę ciast em . Wkładam to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut. Można je udekorować, są mięciutkie, budyń nadaje im charakteru, smakują
NA MOIM TALERZUWilgotne ciasto marchewkowe z malinami. Z delikatną nutą cytrusów i cynamonu. Bezglutenowe i bez cukru :) Same zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu więc jeśli lubicie bezglutenowe dania lub lubicie poeksperymentować z wypiekami to polecam :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan
Mienta blognaturalnego serka (u mnie twarogowy grani), może być homogenizowany lub zwykły twaróg 2 łyżki ksylitolu +0,5 łyżki do rabarbaru (ewentualnie cukier lub inne słodzidło, nada się także zgnieciony banan - lubię jego połączenie z rabarbarem) Kilka kropli aromatu waniliowego 1 duża łodyga rabarbaru (100g) - możecie wykorzystać także inne owoce np. truskawki Przygotowanie: Płatki ugotować na mleku wg instrukcji na opakowaniu(...)keksówki lub natłuszczone blaszki. Rabarbar pokroić, zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Chwilę dusić aż będzie lekko miękki, ale nie rozpadający się. Wyłożyć na masę jaglano-sernikwą. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmnie dzieje, planuję kilka różnych rzeczy, lub powierzając planowanie innym, zajmuję się tylko przyjemną stroną zagadnienia, czyli przygotowywaniem słodyczy. W ferworze pieczenia tych wszystkich przeszłych, przyszłych i obecnych ciast, zapomniałam, że wczoraj był pierwszy dzień szkoły. Na swoje usprawiedliwienie mam fakt, że szkołę jako taką, czyli liceum, ukończyłam szczęśliwie dziewięć lat temu, i wszystkie moje późniejsze uczelnie rozpoczynały zajęcia(...)zdjęcie czekało zapomniane w folderze, aż do dzisiaj. Bo uznałam, że to idealny deser na teraz - słodki, sycący, wyjątkowy za sprawą solonego karmelu, którego połączenie ze słodkim bananem i kremową, rozpływającą się w buzi masą, gwarantuje cudowne doznania. Temu deserowi nie można się oprzeć, i choć ma sporo kalorii, to smakuje tak dobrze, że można zapomnieć o wyrzutach sumienia
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajważniejsze, niesie ze sobą moc wartości odżywczych ! Perełką wśród letnich owoców jest niewątpliwie arbuz . Jak donoszą naukowcy, znajduje się w nim dwa razy więcej potasu , niż w bananach; zawiera cytrulinę zmniejszającą stany zapalne,oraz likopen będący silnym antyoksydantem. Dzięki temu napój przyrządzony z arbuza ma właściwości odmładzające i dostarcza ciału cennych witamin oraz takich pierwiastków, jak wapń i magnez . Interesujący(...)uwadze, z przyjemnością sięgam letnią porą po smoothie arbuzowe z dodatkiem truskawek i cytryny . Na zdrowie! :) Rześki koktajl popijałam w ramach weekendowej akcji Letnie orzeźwienie organizowanej na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę . Składniki na 2-3 szklanki: 1/4 arbuza - małego 3 garście truskawek - mrożonych 2 łyżki soku z cytryny 1 szkl. wody niegazowanej - lub więcej, w zależności jak rozwodniony
Grunt to przepis!Bezglutenowe podróże. Ciasta i desery" to książka dla osób, które preferują kuchnię bez glutenu lub ze względów zdrowotnych muszą. Zawiera ona wiele ciekawych propozycji na słodkości z różnych zakątków świata. Autorki książki to dwie siostry, które w dzieciństwie dowiedziały się, że mają nietolerancję glutenu. Na początku z mamą, a potem same zaczęły przygotowywać potrawy, które mogły jeść(...)panna cotta, semifrdo itd. Teraz przenosimy się do Hiszpanii i zaczynamy flanem czyli pieczonym budyniem, jest też tarta di Santiago, magdalenas, churros, USA to cherry pie, double chocolate brownies, banana bred, a Izrael - sachlav, czyli bidyń różany, halvah czyli hałwa, hummus czekoladowy i inne. Przepisy są naprawdę fajne, ciekawe i apetyczne. Dla kogoś, kto nie może spożywać potraw
kruche babeczki