liście moich ulubionych ciast. Jest całkiem prosty do zrobienia chociaż na początku może wydawać się zupełnie inaczej. Z tegorocznymi, świeżymi orzechami laskowymi smakuje wyjątkowo obłędnie. Mimo jego kaloryczności warto pokusić się na jeden kawałek, no może dwa…..lub trzy ;) jest pyszny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort orzechowy – tort egipski Składniki Składniki na ciasto: 9 białek 9 łyżek cukru(...)cytryny Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30 lub 36 % 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru 100 g orzechów laskowych Dodatkowo: 100 g płatków migdałowych Instrukcje Ciasto: 3 białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy 60 g zmielonych orzechów oraz łyżkę mąki. Delikatnie mieszamy. Okrągłą
To co lubię - gotuję i polecamlodówce około 30 minut. 2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Z części ciasta wycinamy małe ciasteczka z motywem świątecznym, które posłużą nam do dekoracji babeczek. 3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy(...)temperaturze pokojowej i często mieszam, wtedy nie mam grudek. Żeby przyspieszyć studzenie kremu można dać go do lodówki. Masło lub margarynę w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, pamiętajmy, żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę, inaczej krem może się zwarzyć. Ucieramy
IzabelawkuchniKrem orzechowy do ciast, tortów i babeczek. Dziś polecam Wam przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu krem orzechowy do ciast, tortów i babeczek. Takim kremem śmiało możecie dekorować lub przekładać domowe wypieki. Prezentowany krem przygotowuję najczęściej na bazie gładkiego masła orzechowego. Czasem używam też masła typu crunchy, ale tylko wówczas, gdy krem nie ma być przeznaczony do dekoracji, ponieważ(...)zimnej śmietanki 30-36% *czasem dodaję ciut mniej cukru i czubatą łyżeczkę kajmaku (wspaniale wzbogaca smak kremu) Przygotowanie: W jednej misce ubijamy na sztywno śmietankę. W drugiej misce ucieramy na kremową masę miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder (plus opcjonalnie czubatą łyżeczkę kajmaku). Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy składniki. Masę można przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy
Słodkie okruszkiroztopić, do ciepłego dodać miód, wymieszać, Do ostudzonego masła z miodem dodać jajko, wymieszać. Wymieszać mąkę, przyprawę, sodę, kakao i cukier, dodać miks masła z miodem i jajkiem, wyrobić ciasto, Gdyby było zbyt rzadkie - dodać trochę mąki. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty, Piec(...)tego lukru zwykle używam z barwnikami, więc nie ma to znaczenia. Rewelacyjnie pokręca smak pierniczków :) Do cukru pudru dodajemy stopniowo, po kilka kropli, sok z wyciśniętych cytryn lub pomarańczy, ucieramy na pastę o konsystencji, jakiej potrzebujemy - do polewania całych pierniczków rzadszy, do przylepiania ozdób gęstszy :). Lukier królewski - idealnie biały, ładnie kryjący, gęsty, dość szybko wysychający. 1 białko ubić mikserem
Kuchnia w szuwarachProsty ,łatwy i szybki przepis na smaczne ciasto marchewkowe. Robiłam już różne jego wersje ale to mi smakuje najlepiej. Można zrobić do niego masę z serka czy bitej śmietany ale to z pewnością podniesie jego kaloryczność :) Składniki : - 350 g marchewki startej na średnich oczkach - 200 g brązowego cukru ,warto dać ciemny bo dodaje karmelowego smaku :) - 40 g mąki kokosowej ( ewentualnie(...)jednej miski przesiać mąkę ,dodac proszek do pieczenia, sodę i cynamon ,wymieszać. Do drugiej miski pokroić na kawałki ananasa ,zetrzeć marchew. Jajka utrzeć na białą masę dodając powoli cukier ,ucierać najlepiej na najwyższych obrotach ,bardzo powoli wlewać olej , Teraz już łyżką wymieszać delikatnie masą jajeczną z mąką ,dodać marchewkę z ananasem i delikatnie wymieszać do polączenia składników. Wylać na blaszkę
Wypieki Reneczęsto, bo mieliśmy dużo swojskiego sera. Teraz też miałam taki ser, więc postanowiłam przypomnieć ten smak :) Trzy kolory powstały przypadkiem (długa historia;)), ale był to strzał w dziesiątkę! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki 1 i 1/3 szkl. cukru 1 margaryna 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 4 jaja 5 łyżek wody I masa serowa(...)około 1/2 szkl. masy (na polewę). Masę studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka. 2) I masa serowa: Twaróg mielimy w maszynce (minimum 1 raz, a najlepiej 2 razy). Masło ucieramy, dodajemy twaróg i miksujemy dodając po 1 jajku oraz stopniowo dosypując cukier. Dodajemy 2-3 łyżki masy czekoladowej i ponownie miksujemy. 3) II masa serowa: Twaróg ucieramy z jajkami dodając
Kolorowy PrzepisownikKolejny eksperymentalny wypiek z udziałem herbaty. Tym razem użyłam czarnej herbaty Earl grey. Dodałam ją zarówno do ciasta, jak i do lukru. Babka wyszła pysznie aromatyczna J Zdecydowanie polecam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 35 minut Składniki: Na babkę(...)herbaciarni, miała ona jednak zbyt duże grudki. Miał herbaciany używany w herbatach torebkowych jest zdecydowanie lepszy do tego typu wypieku. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie wbijamy po kolei jajka cały czas miksując. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i herbatę, pozostałe
Kolizje Smakówpotrzebujemy najpierw zrobić mus z dyni . Robi się go w bardzo prosty sposób. Na około 700 g musu potrzebujemy ok. 2 kg dyni. Taki mus możemy wykorzystać do ciasteczek, ciast, placuszków, naleśników. Już niedługo zresztą pokażę Wam jak można taki mus wykorzystać do placuszków :) Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy ją w paski (może być ze skórą), wkładamy do żaroodpornego(...)cynamonu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 i 1/4 szklanki musu z dyni W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. W drugiej misce masło ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku stale miksując. Dodajemy jogurt naturalny i wszystko łączymy. I do tego czasu dodajemy naprzemiennie po trochu mąki i po trochu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!chcecie zrobić deser z owocami i szukacie przepisu na lekki krem który robi się w mgnieniu oka? Już nie musicie się martwić i dalej szukać. Znaleźliście idealny krem do ciast i deserów. Krem patissiere (waniliowy) z mleka kokosowego z malinami, jest wariacją tradycyjnego kremu patissiere do którego dodaje się tylko mleko krowie (bez kokosowego) i pomija się maliny. Sposób przygotowania(...)mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej150 ml mleka krowiego250 ml mleka kokosowegoszklanka malinSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 50 ml mleka krowiego i pozostawiamy do zagotowania.W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną kremową masę.W 100 ml zimnego mleka rozrabiamy dokładnie mąkę pszenną razem z ziemniaczaną, tak, aby nie było grudek. Wrzące mleko
Słodkie Przyjemnościtrochę zadbać o mojego bloga. Postaram się w miarę możliwości dodawać jak najczęściej jakieś nowości, także zapraszam do regularnego odwiedzania mojej strony :) Dzisiaj podam Wam przepis na ciasto Dziury. Przepis znaleziony na stronie Wielkie Żarcie ;) Zaczynamy ! Biszkopty : 8 jajek 1,5 szkl. mąki 2/4 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao 4 jajka ubijamy(...)szkl. cukru cukier waniliowy 6 żółtek 1 kieliszek wódki 1 łyżeczka żelatyny Masło, cukier, cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać kolejno po 1 żółtku, w dalszym ciągu ucierać. Małymi porcjalmi wlewać wódkę, pod koniec ucierania dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Krem czekoladowy 1 kostka masła 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru kakao Żółtka utrzeć z cukrem
charlotte gotujeJak uratować zwarzony krem maślany? Latem, gdy na dworze panują upały, mimo posiadania sprawdzonego przepisu, krem maślany łatwo może się zwarzyć. Masło ociepla się latem szybciej
Słodki PomysłPięknie rosnący, puszysty biszkopt bez cukru i glutenu. Można przygotować z niego pyszny tort, ponieważ w smaku nie różni się od tradycyjnego biszkoptu. Można także przygotować
Mienta blog250 g obranych migdałów, 250 g cukru pudru, 6 białek, wanilia, opłatki*, do lukrowania: 250 g cukru pudru, 5 łyżek rumu, 70 ml soku z cytryny
królestwo garówPomysł na zrobienie takich ciastek narodził się z moich fanaberii. Usiadłam sobie w kuchni i zaczęłam się zastanawiać na co tym razem mam ochotę (chyba na
ciastkarnia na kruchym spodzieziemniaczanej 3 łyżki wody Na krem: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 150g białej czekolady Dodatkowo: świeże owoce sezonowe: maliny, jagody, jeżyny Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielmy od białek i ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem. Pod koniec dodajemy wodę i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce pozostały(...)ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po lekkim przestudzeniu wlewamy do ubitej kremówki i miksujemy. Krem wykładamy na wystudzony biszkopt, na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Ciasto schładzamy minimum 2 godziny. SMACZNEGO! Wersja z malinami: A do pieczenia tart polecam specjalną foremkę dostępną w sklepie Makowski Kredens. Forma posiada ochronną warstwę non-stick ułatwiającą wyjmowanie ciasta
Smak mojej kuchniDziś mam dla Was bardzo proste i smaczne ciacho, które ukręciłam kiedyś na szybko przed północą :) Oczywiście drugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :) Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru(...)połączenia składników. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i wkładamy do nagrzanego do 180st C na ok 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem- jeśli suchy to wyciągamy. 2. Masa: Miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy cukier puder a następnie powoli zmiksowane owoce. Gotową masę wykładamy na wierzch naszego biszkoptu. 3. Czereśnie drylujemy, układamy na masie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki
Kuchnia w czekoladzieDelikatny, puszysty, miękki, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem serka mascarpone na wafelkowym spodzie posypany po wierzchu startą czekoladą to idealny pomysł na stół wielkanocny. Przepis i przygotowanie ciasta jest wyjątkowo proste z pewnością uda się każdemu miłośnikowi słodkości. składniki na tortownicę(...)przekładamy masę z ciastek dokładnie ją rozprowadzamy po dnie formy, lekko dociskając łyżką. Tak przygotowany spód do sernika wstawiamy na 15 minut do lodówki. Do miski przekładamy jajka i ucieramy je z cukrem do białości. Do utartych jajek dodajemy twaróg, serek mascarpone, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość krótko miksujemy tylko tak aby składniki się połączyły. Masę serową przekładamy na spód
Smakowite Daniaswoją wersję Malakoff-torte. Delikatne biszkopty przełożone waniliowym kremem i marmoladą truskawkową . Kropka nad I w postaci ukochanych orzechów nerkowca i chrupiących migdałowych płatków dodaje im iście królewskiego charakteru. Ciasto jest idealnym pomysłem na każdą rodzinną imprezę. Świetnie sprawdzi się też jako smakołyk na komunijnym czy też weselnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) KREM : * mąka ziemniaczana – 2 łyżki(...)pozostały miksujemy ze śmietaną, żółtkami , cukrami i przesianymi mąkami. Mieszankę wlewamy na gotującego się napoju ( mleka ) i na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucierany, stopniowo dodając łyżka po łyżce wystudzony budyń. Na koniec wlewamy sok cytrynowy i rum – mieszamy. CAŁOŚĆ: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy biszkopty. Skrapiamy je rumem wymieszanym
Ostra na Słodkojeszcze pączki to bym sobie naprawdę darowała. Potraktujcie ten przepis jako bazowy i użyjcie dowolnego dżemu, bo doskonale sobie zdaję sprawę, że nikt nagle nie pobiegnie zbierać róż i ucierać cały dzień aby mieć słoik konfitur. Ogoliłam całe 13 krzaków swoich róż aby uzyskać 300 g konfitury, ale ja jestem lekko szalona Pączki pieczone wedłum mnie są lepsze od tych(...)jagód Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier, odstaw na 15 minut aby drożdże się obudziły. Banana rozgnieć na gładką papke widelcem, dodaj do mąki i wyrób gładkie ciasto razem z zaczynem drożdżowym. W trakcie zagniatania ciasta dodawaj stopniowo olej kokosowy. Wyrabianie ciasta powinno zająć około 10 minut, a samo ciasto powinno byc idealnie gładkie i sprzężyste. Przełóż
greenscarfAndrut kajmakowy Andrut kajmakowy to ulubiona słodka przekąska nie tylko naszych dzieci. Ten pyszny deser można przygotować dosłownie w 15 minut - wykorzystując gotową masę kajmakową. Można
Korniszonkiskładniki na masę serową: 1000 sera 2 galaretki truskawkowe 120 g masła 160 g cukru pudru 500 ml gorącej wody dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka truskawkowa
Domowy Smak JedzeniaPyszne ciasta i torty coraz częściej mają swoje odpowiedniki w wersji zamrożonej. Tak właśnie powstały min. tory lodowe. Zrobiłam wprawdzie nie tort, ale można go do niego zaliczyć. Kto nie zna tiramisu? Pewnie wszyscy zachwycają się jego smakiem. Teraz spróbujcie sobie wyobrazić jak smakuje w wersji lodowej... Ummm, mniam. Smaczniejszych lodów nie jadłam. Chrupiące ciasteczka Ameretti, smak likieru Amaretto(...)kremówki (30%) 609 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao do posypania Wykonanie: W mikserze utarłam żółtka na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo wsypywałam cukier. W garnku z grubym dnem zagrzałam mleko do temperatury 85 °C. Zdjęłam z gazu i wlałam ubite jajka. Wymieszałam. Postawiłam ponownie na małym gazie i podgrzewałam nie przerywając mieszania. Kiedy temperatura
Kuchnia u Krysijednym domu. Dzięki orzeszkom ciasto nabiera "chrupkości" a po spróbowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do filiżanki popołudniowej kawki jak i wieczornej szklanki ciepłego mleka. Ciasto możemy również wykorzystać jako słodką przekąskę na kinderbale - wystarczy pokroić je na w małe kwadraciki i nadziać na wykałaczki. Radość i zadowolenie na twarzach imprezujących milusińskich murowana :) Składniki - 6 paczki(...)tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Orzeszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kakao. Trzy łyżki masy odłożyć. Do mleka dodać miód, lekko podgrzać aż miód się rozpuści. Przestudzić i przelać do miseczki. Herbatniki zanurzyć na chwilę w mleku, ułożyć dłuższymi bokami
Świat SmakuPrzepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;) Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Składniki
Pyry na Gaz