ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:714/881)

Chciałam tylko, żebyś był dobry mój ptysiu malinowy ;) 192

płyn mruga do mnie, że już pora, stopniowo, mocno mieszając, dodaję przesianą mąkę i nie przerywając energicznego mieszania, parzę ciasto około  minuty. Przekładam do miski, aby szybciej stygło, ciasto wygląda teraz trochę jak ziemniaczane puree. Zimne już przekładam do miski miksera i na średnich obrotach miksuję dodając po kolei wszystkie jajka. Gotowe wyciskam przy pomocy rękawa cukierniczego na blaszkę(...)cytryny - ok. 60g malin - duża łyżka miękkiego masła - maliny w całości do zamknięcia w ptysiach Maliny delikatnie płuczę i osączam na sicie i papierowych ręcznikach. Mleko zagotowuję. Żółtka ucieram z cukrem i proszkiem budyniowym oraz sokiem cytrynowym. Do gładkiej puszystej masy stopniowo dolewam mleko i stale miksuję. Na koniec krótko miksuję z dorzuconymi malinami. Przelewam całość do garnka

I tu będę miała takie te
Przepis na sernik z lemon curd! 144

Sernik Lemon curd , ostatnio podawałam Wam przepis na krem- idealny balans między smakiem słodkim i kwaśnym - lemon curd . Dzisiaj właśnie ten krem postanowiłam użyć do sernika

SMYKWKUCHNI
Sernik kremowy ze skórką pomarańczową. 190

Święta i po świętach pewnie jesteście przejedzeni ale na kawałeczek serniczka ze skórką pomarańczową  Helio myślę że się skusicie. Sernik podałam na przepięknym talerzyku z

Sama słodycz i szczypta chili
Mleczna kanapka 202

Moja wersja mlecznej kanapki, którą już kilkakrotnie próbowałam zrobić, ale nie za bardzo mi to wyszło:D Tym razem prawie udało mi się zrobić taką,jak

Ciasteczkowy Potwór
Tort Storczyk 274

razem torcik z motywem storczyka. Biszkopt orzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej  300 g cukru  3 łyżeczki kawy  6 jajek 50 ml wody(...)skórki i zmielić. Do garnuszka wsypać cukier, orzechy, oraz mleko. Całość podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści. Masę odstawiamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna ucieramy ją z masłem

Krakowskie smaki Ani
ZIELONE BABECZKI Z SOSEM WANILIOWYM 232

Zielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia

W kuchni Karmel-itki
Bananowiec bez pieczenia 140

wiecie, nie przepadam, a, że ostatnio robiłam dla moich bliskich właśnie takie śmietanowe ciasto, teraz przyszła kolej na coś typowo dla mnie (choć smakowało wszystkim :D). Bananowiec na herbatnikach. Ciasto zrobiłam w małej, kwadratowej foremce, wyszło piękne i wysokie. Tak naprawdę zdjęcia nie oddają jego uroku, na żywo jest jeszcze ładniejsze. No i bardzo smaczne. Bananowa masa budyniowa, banany, bananowa(...)się mleko. Gotujemy przez 2-3 minuty, stale mieszając, aż do zgęstnienia masy. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Banany kroimy na plasterki (można skropić je niewielką ilością soku z cytryny, by nie ciemniały). Na dnie blaszki (20x20cm lub nieco większej) rozkładamy herbatniki

Smaki Na Talerzu
Karpatka z kremem i śmietaną 238

rozsmarowane - nie koniecznie idealnie - wtedy powstają piękniejsze "góry".  Włożyć do piekarnika i piec 20 - 25 min na złoty kolor. W trakcie nie otwierać piekarnika, gdyż ciasto może opaść Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Odczekać chwilę i wyjąć placek z formy. Blaszkę dokładnie umyć, osuszyć i postępować jak za pierwszym razem. Krem: W garnuszku(...)utrzeć masło na jasną, puszystą masę. (Masło powinno mieć temperaturę pokojową, by nie doszło do zważenia kremu.) Dodawać partiami po 2-3 łyżki ostudzonej masy budyniowej i cały czas ucierać. Powstały krem przełożyć na jeden z upieczonych i ostudzonych placków. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę ubijać do lekkiego zgęstnienia, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać aż do otrzymania pożądanej konsystencji

My sweet a life
Babeczki piernikowo-cynamonowe z cynamonowym lukrem 121

  Zapach piernika jest cudowny. Kompozycja korzennych przypraw, cynamonu ma w sobie magię. Uwielbiam i dlatego zapraszam Was na takie magiczne babeczki.   Co nam trzeba

Latosiowydom
Babka czekoladowa z likierem cherry 172

Lekka, puszysta czekoladowa babka z wyrazistą alkoholową nutą z wiśniowym akcentem, oblana delikatną mleczną czekoladą to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z

Szalona Kuchnia Eweliny
Torcik ciasteczkowy z orzechami na zimno 129

Przepis znaleziony w starej książce kucharskiej. Składniki (tortownica 24 cm): 0,5 kg kruchych herbatników Petit Beurre 1/2 szklanka konfitury (dowolny smak) 1/4 szklanki mleka

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto czekoladowo - chałwowe 368

Składniki: na biszkopt: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka octu - 1/4 szkl

SMYKWKUCHNI
Seromak, sernikomakowiec, sernik z makiem na piernikowym, korzennym spodzie 207

Moje trzy świąteczne ulubione smaki w jednym cieście :) Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru(...)białka. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na piernikowy spód. Wyrównać. Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce sera naprzemiennie z roztopionym masłem, ciągle ucierając. Pod koniec ucierania dodać mąkę ziemniaczaną i ziarenka z wanilii lub ekstrakt. Masę serową delikatnie wyłożyć na masę makową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 50-60 minut (gdyby wierzch sernika

CookYourself
Ciasto cytrynowe 179

Mocno cytrynowe, orzeźwiające ciasto. Coś dla osób które nie lubią zbyt słodkich ciast. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 opakowania budyniu śmietankowego 125 ml soku z cytryny (sok z ok 2 cytryn) 1 szklanka cukru 100 g masła(...)cukier całość gotujemy. Budyń rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wlewamy do gotującego się soku i wody, mieszamy aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia.  Miękkie masło ucieramy na gładką masę, stopniowo dodajemy zimny budyń. Pianka Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder oraz zimną, tężejącą galaretkę. Biszkopt nasączamy ponczem

Słodka Kraina Wypieków
Jadalna ziemia! Pyszny deser brownie z bananami! 179

Deser jadalna ziemia, ale to brzmi hahaha! Ale wymyśliłam ten deser trochę przypadkiem, kiedy został mi kawałek brownie i zastanawiałam się jak go wykorzystać? Pamiętam jak

SMYKWKUCHNI