Ciasto góra lodowa 258przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodajemy do masy i mieszamy albo drewnianą łyżką, albo delikatnie na niskich obrotach mikserem. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy górę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki cukru 2 żółtka(...)mleko się nam zacznie gotować przygotowany płyn wlewamy do mleka i gotujemy budyń. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu. Studzimy co jakiś czas mieszamy. Budyń może być letmi. 3. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy ugotowany, wystudzony/letni budyń. Polewa z mleka w proszku: 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka 1 czubata łyżka gorzkiego kakao 1/2 szklanki
kruche babeczki
Ciasto Pomarańczowe z Białą Czekoladą 282chodzą za mną smaki i zapachy iście świąteczne. Pomarańcza i biała czekolada zdecydowanie do nich należą. Tym razem postawiłam na dość wilgotne, cięższe ale ciągle zachowujące lekkość, pachnące pomarańczą ciasto biszkoptowe.Pokryte biało-czekoladową chmurką, posypane wiórkami z białej czekolady pięknie się prezentuje i zdecydowanie może odgrywać rolę białej śnieżynki na świątecznym stole. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła(...)pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Cukier, masło i startą skórkę z pomarańczy umieszczamy w misie miksera. Ubijamy krótka chwilę, do otrzymania miękkiej konsystencji. Następnie dodajemy żółtka i ponownie ucieramy krótką chwilę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą oczyszczoną. Ucieramy do połączenia się składników. Na sam koniec wsypujemy migdały i sok z pomarańczy. Miksujemy. Białka ubijamy
Made By Mom And Son
Przepyszne Ciasto Ananasowo-Kokosowe 6027ananasów z puszki + ok. 50 ml syropu spod ananasówPolewa czekoladowa:40 ml śmietanki kremówki 30%40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka malibu (lub wódki)ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej(...)łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Odkładamy ok. 2 łyżki masy, a do pozostałej dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa i dokładnie mieszamy
Słodka Strona
Mleczne ciastka z białą czekoladą i migdałami 139czekoladą i mlekiem w proszku 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka Trudność: Łatwe Porcje 20 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 250 kcal Mleczne ciasta z białą czekoladą, siekanymi migdałami i mlekiem w proszku. Doskonałe ciastka mięciutkie w środku. Składniki: 200 g białej czekolady 100 g migdałów blanszowanych 200 g miękkiego masła 50 g mleka(...)Suche składniki: mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj mleko w proszku i wymieszaj ze sobą. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną puszystą masę. Następnie ucieraj je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym . W osobnym naczyniu ubij całe jajka na kogel mogel. Stopniowo dodawaj je do utartego masła, cały czas miksując. Nie dodawaj jajek
ProstePesto.pl
Cuda z cukinii, czyli ciasto czekoladowe z cukinią 170blogu, a dzisiaj przygotowała ciasto. Warto polubić cukinię, bo to warzywo niskokaloryczne (zaledwie 15 kcal 100 g), zawierające mnóstwo witamin i składników mineralnych. Czekoladowe ciasto z cukinią Składniki na ciasto: 2 małe cukinie (340 g) 8 łyżek masła (115 g) Niecała szklanka drobnego cukru do wypieków (200 g) pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego (115 g) 1 łyżeczka ekstraktu(...)cukinii). Mąkę pszenną, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy przez sitko. Piekarnik rozgrzewamy do temp 160 stopni. Miękkie masło i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy kilka minut, na najwyższych obrotach, aż otrzymamy jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników. Nie zaprzestając ucierania, stopniowo wlewamy olej. Wsypujemy
KulinarneImpresje.pl
Tort Malakoff - bez pieczenia. 209cukry i obie mąki miksujemy. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Doprowadzamy do wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, a następnie rum. Krótko miksujemy. Składniki ponczu mieszamy. W tortownicy o średnicy(...)konfiturę małymi kleksami. Wykładamy połowę kremu. Układamy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy ponczem, nakładamy kleksy konfitury i przykrywamy drugą częścią kremu. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego
Moje-pitraszenie
Pijana śliwka w czekoladzie 277zrobić kiedy zostaną Wam śliwki z nalewki? Wiadomo pyszne ciasto z puszystym kremem, mocnymi śliwkami i dużą ilością czekolady. Moim bliskim posmakowało bardzo, dobrze, że mam jeszcze trochę śliwek w zapasie. Zapraszam na przepis Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)opakowanie budyniu waniliowego 1/2 litra mleka 2 łyżki cukru pudru Gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, by nie zrobił się kożuch. Miękkie masło ucieramy do puszystości, a potem partiami dodajemy cukier puder (jeśli ktoś lubi bardziej słodko, można dodać więcej, dla mnie 2 łyżki to optymalna ilość). Następnie, cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu
Cynamonowe szczęście
Ciasto Ambasador 530Ciasto Ambasador to wypiek, który pamiętam z czasów dzieciństwa. Bardzo często moja mama przygotowywała go na różne okazje. Już od dawna chodził mi po głowie pomysł by go przygotować, ale jakoś nie mogłam się za niego zabrać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W końcu przyszła pora i przygotowałam Ambasadora Ciasto przygotowałam trochę po swojemu, ponieważ w oryginalnym przepisie, który pamiętam(...)świetny pomysł, ponieważ ciasto wyszło przepyszne. Moim zdaniem ciasto Ambasador to idealne ciasto na święta. Wbrew pozorom nie jest ono zbyt ciężkie czy słodkie. Słodycz przełamuje galaretka z dodatkiem brzoskwiń, a zamiana masy budyniowej na bitą śmietanę sprawia, że ciasto jest nieco lżejsze. Może i jest nieco pracochłonne, ale jego smak wynagradza wszystko. Zapraszam na przepis! CIASTO AMBASADOR – PRZEPIS
Przepiski.pl
Tort bananowy z masą Milky Way 439będzie się miało 18 lat :) Na początku miałam zrobić inny tort, jednak poszperałam na wielu blogach, każdy dał mi jakiś pomysł i ostatecznie w głowie ułożyłam plan tego urodzinowego ciasta, ale następnym razem zamienię jeden środkowy, jasny biszkopt na ciemny, żeby było w nim trochę koloru. Nie będę skromna, wyszedł pyszny ! :) zapraszam do polubienia fanpage : https://www.facebook.com/charlotte.gotuje(...)łyżka cukru aromat śmietankowy Dodatkowo: herbatniki 1 tabliczka mlecznej czekolady 400 ml bitej śmietany 2-3 banany galaretka cytrynowa przygotowana wg instrukcji z tyłu Przygotowanie : Biszkopt : Jajka z cukrem ucieramy mikserem do białości. Dodajemy obie mąki, łyżeczkę octu i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy
charlotte gotuje
Ciasto kokosowo anansowe 320cieście kokos i ananas to duet doskonały. Do tego krem maślany z domowym budyniem i delikatny biszkopt. Ciasto zrobione na imprezę i muszę powiedzieć, że wszystkim smakowało. Składniki: Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej ekologicznej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 700 ml mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki(...)mleko wlać zmiksowane mleko i mieszając zagotować. Budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał "kożuch" i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać. Na końcu do kremu dodać pokrojony w drobną kostkę ananas i wymieszać. Blat kokosowy: Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą
Ala piecze i gotuje
Niebo, czyli biszkoptowe ciasto z złotym kokosem i kremem budyniowym 1664Jedno z moich ulubionych ciast :) W ogóle to uwielbiam krem budyniowy i ciasta z nim powiązane :) Niebo jest dość proste w zrobieniu, a za to jakie efektowne :) Gorąco polecam :) Biszkopt: 6 jajek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 750ml mleka(...)Mieszamy przez chwilę, by cukier się rozpuścił, a następnie dodajemy rozmieszaną zawiesinę budyniową i cały czas mieszamy, do chwili gdy się zagotuje. Ugotowany budyń studzimy. Gdy budyń będzie zimny, ucieramy masło, po czym dodajemy do niego kolejno po łyżce budyniu i dalej ucieramy. Całość ucieramy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek. Wystudzony biszkopt delikatnie odrywamy od papieru, przekrawamy poziomo
Smakowy Raj
SERNIK DYNIOWY NA SPODZIE CIASTECZKOWYM + FILMIK 206dodajemy rozpuszczone masło i chwilkę miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając do dna. Do misy robota wlewamy jajka, dodajemy cukry, chwilkę ucieramy. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy mus z dyni i ser. Miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy budynie, miksujemy. Ser wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku, termoobieg, 1 godzinę(...)będzie bardziej wilgotny. Studzimy go około 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka w mikrofalówce, mieszamy i kiedy zacznie zastygać, wylewamy na zimne ciasto. Sernik dekorujemy bezami, odkładamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
ciasto ucierane dla leniwych 231Bardzo fajnie się je robi a przede-wszystkim ładnie wyrasta .Do tego ciasta nadają się wszystkie owoce .Można nawet dać kruszonkę ale ja nie robiłam 30 min zrobienie ciasta , a następne 30 min pieczenie. Wystarczy tylko mieć podstawowe składniki 1 cała 1/2 szklanka mąki tortowej 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka(...)soku z cytryny 1 łyżka kakao owoce ja miałam maliny wszystkie składniki oprócz owoców i kakao dajemy do miski i ucieramy . 2 łyżki z tego odłożyć i dodać kakao utrzeć, do tortownicy 24 cm dajemy jasną masę a na obkoło kładziemy kakao robiąc takie koło .Potem kładziemy owoce i pieczemy w temp 180st
Moje Wyroby
Jagodzianki 142partia w tym roku. Zimą możecie zrobić je z mrożonych jagód. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jagodzianki Czas przygotowania 1 godz Czas gotowania 17 min Porcje 18 Składniki Składniki na ciasto: 580 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 2 czubate łyżki serka mascarpone 100 masła 2 jajka 6 łyżek cukru 0,5 l jagód (świeże lub mrożone(...)jajeczną. Wyrabiamy kilka minut mikserem. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę. Jagody mieszamy z cukrem pudrem. Jeśli używacie mrożonych jagód, należy je wcześniej rozmrozić (najlepiej na sitku) i osączyć z nadmiaru soku. Łyżką nabieramy wyrośnięte ciasto , w dłoni formujemy placek, na środek nakładamy łyżkę jagód i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Odkładamy zlepieniem do dołu na blachę
To co lubię - gotuję i polecam
Najlepszy sernik z wiśniami i czekoladą 267jajko. Zagnieść kruche ciasto. Ja wymieszałam wszystko hakiem robota. Wylepiamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche babeczki z masą kawową 243Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Następnie wylepiamy nim foremki na babeczki i pieczemy w 180 C około 15 minut. Jeszcze ciepłe wyciągamy z foremek. Gdy babeczki stygną zabieramy się za zrobienie nadzienia. Jajka z cukrem ubijamy na parze, aż zbieleją i staną się puszyste, następnie schładzamy. Masło ucieramy z kawą i porcjami
Zainspirowana w kuchni
Babeczki gruszkowo-orkiszowe, czyli coś oryginalnego na śniadanie 196skórki i ucieramy na tarce (na największych oczkach) lub kroimy na bardzo drobne kawałki. Rozbijamy w misce dwa jajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt naturalny i miód lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól i gruszki. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Powstanie nam bardzo wilgotne ciasto. Nie bójcie się tego
Fleksitarianizm.pl
PUSZYSTY PIERNIK 224drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy płynny miód, gorącą kawę ( dałam ciepłą choć autorka piesze żeby dodać gorącą , nie chciałam ryzykować ) oraz olej, miksujemy do połączenia się składników do płynnej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą do pierników, miksujemy, dodajemy pianę z białek i delikatnie mi eszamy na koniec do ciasta wsypujemy bakalie ciasto
Słodkie zapomnienie
Mini babeczki, muffinki piaskowe 237woli 1. Masło ucieramy na puszystą, jasną masę. Dodajemy stopniowo cukier, sól i żółtka. 2. Z białek ubijamy pianę. 3.Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. 4. Do utartego masła, żółtek i cukru dodajemy stopniowo mąkę, delikatnie miksujemy, żeby składniki się połączyły, na końcu dodajmy ubitą pianę. Mieszamy. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto nakładamy do papilotek
kruche babeczki
Keks marchewkowy z bakaliami 207wykorzystać do ciasta. Zachęcam do upieczenia keksu marchwiowego z bakaliami! Składniki: 2 jajka 100g erytrolu 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody lub mleka 1 średnia marchew 6 daktyli 6 suszonych moreli 1/4 szklanki rodzynek garść orzechów włoskich lub laskowych aromat Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą
Truskawkowa Fiesta
Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! 254stolnicy wałkujemy blat ciasta na grubość 4 mm. Wycinamy foremką okrągłe ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 22-25 minut w temp. 160 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Ciastka po upieczeniu studzimy na kratce. DEKORACJA: Białko, cukier puder i sok z pomarańczy, za pomocą rózgi- trzepaczki ucieramy na jednolity
SMYKWKUCHNI
Ciasto marchewkowo-bananowe 195zachęcam do upieczenia ciasta marchewkowego, które znika w kilka minut. Bynajmniej przez moją rodzinę, bo jak chciałam kolejny kawałek to już niestety go nie dostałam. Składniki: 2 średnie obrane marchewki 1 banan 2 jajka 5 łyżek ksylitolu 5 łyżek oleju 1 szklanka mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z ksylitolem
Truskawkowa Fiesta
Złote kukurydziane babeczki z gruszką 264dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczką lub łyżką. Po czy dodajemy roztopioną (przestudzoną) margarynę, znów mieszamy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek
Słodkie okruszki
Różane babeczki drożdżowe na Wielkanoc! 269babeczek. Po ułożeniu ciasta w foremkach, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem. Odstawiamy jeszcze na 12 minut i wstawiamy do ciepłego pieca. Pieczemy: duża babka- godzinę, babeczki po 35 - 40 minut. Temp. 170 stopni C. Studzimy całkowicie. LUKIER NA BABECZKI: - 3/4 szklanki cukru kryształ - 1 duże białko - barwnik Cukier mielimy na puder w młynku, za pomocą trzepaczki ucieramy lukier z białkiem
SMYKWKUCHNI
Ciasto czeskie 203margarynę. Zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie dzielim y je na 3 ró wne części. Z każdej część rozwałkow ujemy cienki placek . Każdy placek pieczemy w 180 stopniach oko ł o 15 minut. masa grysikowa: Kaszę manną gotujemy na mleku z cukrem, a następnie studzimy. Zimną kaszę ucieramy z masłem
Bon appetit mon amie
Ciasto z gruszkami 243gruszek z ogródka! Ciasto idealnie nadaje się na jesienne popołudnia z rodziną przy herbacie. :) Składniki: 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki mleka 2% aromat waniliowy 2 obrane i pokrojone w kostkę gruszki Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem
Truskawkowa Fiesta
Piegowata babka 183puder Wykonanie: Masło ucieram z cukrem na puch dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Do masy maślanej dodaję mąkę z proszkiem, wymieszam, wsypuję mak i ponownie mieszam. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką bardzo delikatnie. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam
Ciasteczkowy Potwór
Mambo number 5, czyli płaskie cycki murzynki- ciasto biszkoptowe o 5ciu smakach, z kremem budyniowym, bananami, makiem, kokosem 611ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty. Masa budyniowo- bananowa: 6 żółtek ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe 750 mleka 200g masła 82% (bez dodatku oleju) 3 banany 1/3 szklanki(...)gotującego się mleka wsypujemy cukier i cały czas mieszamy, aż się rozpuści, a następnie budyń, który mieszamy aż będzie gotowy. Ugotowany budyń studzimy. Gdy jest już całkowicie zimny, ucieramy kostkę masła, do której dodajemy po trochu zimny budyń. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita masa, po czym odkładamy około 2 łyżek kremu do dekoracji. Banany kroimy w kosteczki około 5mmx5mm
Smakowy Raj