ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:535/881)

Tort Praga 208

pochodzi, o dziwo, od nazwy moskiewskiej restauracji, której szef kuchni był jego autorem. Tort jest od wielu lat niezwykle popularny zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Czekoladowe ciasto, przełożone pysznym kremem czekoladowym na bazie mleka skondensowanego, polane czekoladową polewą. Do tego glazura z brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec.   Tort nie jest trudny(...)minut, do momentu zgęstnienia. Odstawiamy aby masa wystygła. Masło ucieramy mikserem z cukrem wanilinowym. Dodajemy po łyżce masy mleczno-jajecznej, cały czas miksując. Na końcu dodajemy kakao i miksujemy wszystko dokładnie. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy dokładnie aby czekolada połączyła się z masłem. Blaty ciasta nasączamy delikatnie alkoholem. Przekładamy je masą czekoladową. Odstawiamy na kilka minut

Mania Gotowania
Ciasto Orzechowe 267

Cisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości(...)cukru. W innym większym naczynku ucieramy żółtka z resztą cukru. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać

Gotuj Z Muzyką
Ciasto Orzechowe 264

Cisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości(...)cukru. W innym większym naczynku ucieramy żółtka z resztą cukru. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać

Gotuj Z Muzyką
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ + FILMIK 151

śmietanką, do momentu aż czekolady się rozpuszczą. Masę studzimy. Żółtka ucieramy z cukrami, następnie wlewamy biała, i dalej miksując dodajemy czekolady i mąkę ziemniaczaną. Masę serową wylewamy na przygotowany spód i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160-170 % C. Do piekarnika wkładamy pojemnik z wodą aby zapewnić ciastu wilgoć. Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kiedy sernik ostygnie chłodzimy

Kulinarne Fantazje Marioli
kostka cappuccino 320

składniki na 1 ciasto czekoladowe: (pieczemy dwa takie ciasta lub podwajamy porcje a po upieczeniu przekrawamy na dwa blaty) 70 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g czekolady, gorzkiej 80 g cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 70 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo(...)wodę i mieszamy. Masło ucieramy lub miksujemy z cukrem na w miarę puszystą masę. Dodajemy przestudzoną czekoladę, kawę i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy po dodaniu każdego. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia się z masą. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe – kuchnia podkarpacka 175

został opublikowany w gazecie „Korso Kolbuszowskie”, a udostępniły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Staniszewskim (gmina Raniżów). Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe - kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła albo margaryny 150 g cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa(...)mielimy i zalewamy gorącym mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem dodając po łyżce zaparzonych orzechów z mlekiem. Na koniec dodajemy do masy spirytus i chwilę miksujemy. Do przełożenia masa powinna być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy miękkie masło, żółtka, cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 równe części. Ciasto

Trzeci talerz
Szarlotka z maślanką 428

leniwą niedzielę szarlotka będzie jak znalazł. Pyszna, wilgotna i kwaskowata od jabłek. Jeszcze tylko kawa i chillout. Nie mogę się doczekać lata, wtedy zabrałabym to wszystko na taras. *Ciasto znalazłam na http://znowmisieupieklo.blogspot.com/ szukając dań z maślanką. Szarlotka z maślanką Drukuj przepis Składniki 3 jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl(...)Dodać olej, maślankę i wymieszać. Dodać mąkę, proszek i ucierać na najmniejszej mocy. Przelać masę do średniej wielkości blachy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie było to 20x25 cm. Powkładać równomiernie jabłka i posypać cynamonem do smaku. Krok 3 Piec 45-55 minut w 180*C do suchego patyczka. Posypać ciasto cukrem pudrem.   function load(url, callback

CoolinarniePL
Ciasto z domową marmoladą jabłkową, kokosem i masą 195

samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 4 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy(...)chcemy aby dłużej zachowała swoją świeżość. Całość ucieramy do połączenia składników. Obrane jabłka ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i dusimy kilka minut z cukrem. Jabłka mają puścić soki, które muszą w większości odparować. Do takiej gorącej marmolady dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Ciasto składamy w następującej kolejności. Na jasny biszkopt

PatiGotuje
Czekoladowe brownie 211

urządzenia zakładamy ostrze do wyrabiania i dodajemy jajka, proszek kawowy, wanilię i cukier. Ucieramy przez 2 minuty na obrotach 7. Zmniejszamy obroty do 5, czas wydłużamy o 2 minuty i dodajemy ostudzoną mieszankę masła i czekolady, przesianą mąkę i sól. Ściągamy pokrywę i łopatką łączymy ciasto z orzechami i groszkami czekoladowymi do pieczenia. Wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

ladykitchen
Mini tort brzoskwiniowy 201

Bardzo proste i szybkie ciasto :)  Każdy kto nie lubi piec, lub kto twierdzi, że mu to nie wychodzi z pewnością powinien spróbować zrobić mini tort :) Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami np sezonowymi. Idealnie smakuje z truskawkami :) Składniki na biszkopt: 3-4 jajka łyżka oleju szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy zapach waniliowy łyżka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)puszki brzoskwinii Przygotowanie: Ucieramy jajka z cukrem w kapieli wodnej do puszystej piany. Dodajemy budyń, proszek do pieczenia i zapach. Miksujemy i powoli dodajemy mąkę, a na koniec łyżeczkę oleju. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut do "suchego patyczka". Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix. Po przestudzeniu ciasta, przecinamy je i nasączamy ponczem i przekładamy

ChilliJemy
Ciasto makowe na biszkopcie 166

Jeśli planujecie świąteczne wypieki, a brakuje Wam czasu na upieczenie tradycyjnej strucli makowej, możecie skorzystać z tego przepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe(...)oraz cukier na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Do tak przygotowanej masy dodaj wcześniej przygotowany mak lub gotową masę makową z bakaliami. Wymieszaj już za pomocą łyżki. W drugiej misce ubij białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto makowe przełóż do prostokątnej brytfanny o wymiarach około

nietylkopasta.pl
Sernik na owsianym spodzie 474

Nie ma nic lepszego niż weekendowy wypiek, którego smakiem możemy się spokojnie delektować przez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki

Słodkie Przyjemności
Ciasto z kaszy manny z owocami 158

Czas polubić kaszę manną ! To ciasto z pewnością pokochacie od pierwszego kęsa. Proste w przygotowaniu, niezwykle smaczne i efektowne.A przy tym - bez pieczenia. PRZEPIS NA CIASTO Z KASZY MANNY  Z GALARETKĄ Składniki ( blacha 25x25 cm )  Masa grysikowa: 1 litr mleka 9 łyżek kaszy manny 200 g masła o temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru Galaretka z wiśni(...)masła dodawać po łyżce kaszy manny i ucierać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dno wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować połowę masy grysikowej. Na masę ułożyć biszkopty i wylac zimną galaretkę z wiśni. Pozostawić na chwilę w lodówce, by wiśnie zastygły. Następnie wyłożyć resztę masy grysikowej.  Na wierzchu ciasta ułożyć owoce. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku

kolorowotorcikowo
SMACZNY SERNIK OREO 80

rozmiarze 21/35 cm, wykladamy papierem do pieczenia. Rozkładamy większą część ciastek.  Cukiery ucieramy z całymi jajkami, dodajemy śmietanę, ser i budyń, miksujemy. Ser wylewamy na ciastka i na wierzch rozkładamy resztę pokruszonych ciastek.  Sernik pieczemy 1 godzinę, temperatura 180 % C.  Po upieczeniu studzimy ciasto 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Smacznego.  Zapraszam do obejrzenia filmiku

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka z budyniem waniliowym 95

cukru - 3 łyżeczki cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrami. Następnie dodajemy jajko i żółtko. Do masy porcjami dodajemy mąkę, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy żurawinę i mieszamy już całość łyżką. Ciasto formujemy w wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce. Następnie kroimy krążki i pieczemy

Zainspirowana w kuchni
CIASTECZKA BUDYNIOWE Z NUTELLĄ 145

waniliowego bez cukru (40g każdy) 2 żółtka 2 łyżki mleka Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz mleko. Do ubitej masy dodajemy mąkę i proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia składników. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h  (lub dłużej).  Schłodzone

Walijskie Pichcenie
Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela 112

masło i mąka kukurydziana do wysmarowania i obsypania foremki cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką kukurydziana. Migdały mielimy w malakserze, jednak nie na mąkę, a raczej na drobny “piasek”. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem na jasny kogel-mogel. Dodajemy zmielone migdałami, skórkę otartą

Tajemnice Smaku
Kakaowe Ciasteczka Wielkanocne 186

trzymał. trzecim sposobem na lukier jest, sparzenie jajka, oddzielenie żółtka od białka i powolne ucieranie białka wraz z cukrem pudrem aby uzyskać gęsty i trwały lukier (na 1 białko, około 200 g cukru pudru i 1 łyżka soku z cytryny) 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeśli będzie za bardzo się lepiło to podsypujemy leciutko jeszcze pszenną mąką ) i chowamy

Gotowanie...to proste !
Babeczki kokosowe z kremem z białej czekolady 167

miseczki, następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Do drugiej miseczki siekamy ciepłe masło, a następnie ucieramy w misce miksera na jasną masę. Dodajemy pojedynczo jajka, miksując za każdym razem. Wyłączamy mikser. Dodajemy mąkę z wiórkami kokosowymi i mieszamy szpatułką. Blachę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 25 minut. Wyjmujemy

Kolizje Smaków
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CYNAMONOWE 192

cukru pudru 250g mąki pszennej 60g mąki ryżowej 2 płaskie łyżeczki cynamonu Wykonanie: masło ucieramy z cukrem pudrem do białości około 2-3 minut następnie dodajemy pozostałe składniki czyli obie mąki i cynamon, całość miksujemy aż powstanie coś w rodzaju okruchów i dopiero teraz zagniatamy ciasto , które owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut po tym czasie

Słodkie zapomnienie
BABECZKI ananasowe z morelami 185

przez 15 minut w lodówce. Następnie wylepiamy nim foremki. Spód nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy do zarumienienia – około 15 minut. Budyń – połowę syropu zagotowujemy. Drugą część mieszamy z pozostałymi składnikami i wlewamy do gotującego się syropu. Całość zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy i partiami dodajemy do niego ostudzony budyń. Na spód babeczek dajemy kilka kawałków drobno

Via Gusto
Babka z kuleczek 181

łyżki kakao -wanilia -szczypta soli -wiśnie drylowane -brzoskwinie lub jabłka z syropu Drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 150 ml mleka, 5 dkg mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostały cukier, wanilię, 4 żółtka, szczyptę soli, pozostałe mleko, 22 dkg mąki i miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy. Do ciemnego ciasta

Maminek kulinarny
Babeczki z masą kajmakową 158

Kółka powinny być nieco większe niż nasza foremka. Następnie wykrojonymi kółkami wyklejamy foremki. Ciasto w foremkach musimy ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i babeczki pieczemy przez 20 – 25 minut. Po upieczeniu babeczki pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy nadzienie. Masę kajmakową mikserem ucieramy na gładki krem. Partiami, cały czas ucierając dodajemy po łyżce miękkiego masła, do momentu

Ciastka i ciasta
Pampuchy 169

tortowej -3 dkg masła -szczypta soli -wanilia -olej do smażenia i oczywiście dżemik :) Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka, 3 czubate łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko, sól, jajka, wanilię, ok. 15 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy

Maminek kulinarny
Piernik lany z masą kawową 371

mąką i śmietaną. Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Rozlać do 3 blaszek (21x31cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Placki piec ok 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Masa: Jajka ubić na parze z cukrem na puch, dodać kawę i ucierać aż się rozpuści. Ostudzić a następnie utrzeć z masłem. Piernik przełożyć raz powidłem

Smakołyki Asi
Włoskie krasnale w czapeczkach 194

granulkach, rozetrzyjmy ją lekko w moździerzu) sól lukier kolorowy – opcjonalnie Miękkie masło ucieramy z obydwoma cukrami oraz szczyptą soli. Do puszystej masy wbijamy jajka i miksujemy dalej. Następnie dodajemy przesianą mąkę, orzechy oraz kawę i delikatnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy rękoma. Z ciasta odrywamy niewielkie porcje wielkości orzecha włoskiego i formujemy stożki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Smaki Na Talerzu
Pierniczki z białym lukrem! 163

gładkie ciasto - ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut - ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia w zależności od grubości pierniczków do 12 do 20 minut. - pierniczki studzimy na kratce LUKIER:  białko ucieramy z cukrem na gęstą, bardzo białą masę, za pomocą pędzelka bądź szprycy zdobimy pierniczki, odkładamy

SMYKWKUCHNI
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 148

odstawiamy do ostudzenia na ok. 30 minut. Zdejmujemy obręcz tortownicy (uprzednio nożem należy odkroić ciasto od brzegów formy), usuwamy papier do pieczenia, a biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Krem muślinowy: Mleko wraz ze śmietaną przelewamy do garnka. Podgrzewamy je, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z ziarenkami wanilii oraz cukrem pudrem, na gładką masę. Dolewamy do masy jajecznej kilka

MyCookBook.pl
sernikowy tort z wiśniami i bitą śmietaną 159

sposób przygotowania Rozbijamy jaja oddzielając białka od żółtek. Do misy przekładamy żółtka jaj i ucieramy je z cukrem, dodając następnie mąkę ( wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia). Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy je do utartej masy, całość mieszając delikatnie dużą łyżką, uważając aby ciasto nie siadło . Wykładamy dno tortownicy pergaminem, boki formy smarujemy masłem

Miód i pieprz
Babeczki drożdżowe 163

ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na 10-15 minut. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesiana mąkę oraz zaczyn, ucierając wlewamy letnie masło. Na końcu dodajemy rodzynki oraz migdały, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Papilotki wypełniamy ciastem drożdżowym, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Pierniczki staropolskie 147

mleko wymieszane z sodą, dodajemy jajka oraz ostudzony miód z pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy na gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką, wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka.   Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy podsypując mąką na grubość 0,5 cm podsypując mąką

Bajeczna Kuchnia
Ciasto drwala 244

cukru trzcinowego 125 ml mleka 50 g kokosu 60 g masła Przygotowanie: Ciasto: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle pokroić na połówki a orzechy trochę przesiekać nożem. Masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą utrzeć mikserem do białości. Wbić jajko i chwilkę ucierać aż się połączy z masłem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować

Ala piecze i gotuje
Babka drożdżowa 160

końcu dodajemy rodzynki.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Formę do babki smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczoną i ostudzoną babkę. Babkę możemy upiec

Bajeczna Kuchnia
Chałwowiec - ciasto chałwowe 4588

następnie żółtka. Zmniejszamy maksymalnie obroty miksera, dodajemy mąkę, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 20x30cm (ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.  2. Budynie gotujemy na mleku. Dobrze studzimy. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy na przemian budyń i 300g pokruszonej chałwy.  3. Wystudzony biszkopt przekrawamy

Szefowa kuchni
Cupcakes migdałowo-brzoskwiniowe 190

Zawartości obu misek łączymy, dodajemy posiekane brzoskwinie :). Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Napełniamy otwory ciastem do 3/4 wysokości formy. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem. Krem: Kostkę miękkego masła ucieramy z 6 łyżkami cukru pudru. Dodajemy zmiksowane na mus trzy połówki brzoskwini z puszki

wcinaj to
Ciasto kawowe w paski 151

ciemną, tworząc ukośne paski. Ja dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki puch (jeśli ktoś lubi słodsze masy można zwiększyć ilość

My simple kitchen
Ciasteczka czekoladowe z lentilkami 224

pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 100 g lentilek Przygotowanie: W misce ucieramy miękkie masło z oba rodzajami cukru na lekko puszystą masę. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Do utartego masła dodajemy jajko oraz stopniowo suche składniki, cały czas mieszając. Przygotowane ciasto formujemy w kulki, spłaszczamy je i na każde ciasteczko nakładamy po kilka lentilek. Ciastka pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Rolada z żółtego sera 184

razem z ogórkami, papryką i cebulą. Groszek odcedzam i dodaję do pokrojonych jarzyn. Masło ucieram dodając po kawałku serki topione, śmietanę i musztardę. Masę mieszam z pokrojonymi warzywami. Ser żółty wkładam do woreczka foliowego i gotuję, aż nabierze płynnej konsystencji. Wyjmuję na blat, rozwałkowuję jak ciasto, na cienki placek, wykładam farsz i zwijam w roladę. Całość wkładam do lodówki najlepiej

Bea(u)ty kitchen
Łatwe ciastka fistaszkowe 180

niesolonych orzeszków ziemnych, Wykonanie; Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, wbijamy jajko i ucieramy dalej, aż masa znowu będzie jednolita i kremowa. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy orzeszki, mieszamy łyżką, aby równo rozłożyły się w cieście. Porcje ciasta (1 łyżka na 1 ciastko) kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, zachowując odstępy

Anioły w kuchni
Rogaliki maślane 131

posypania   Drożdże ucieramy z cukrem.Dodajemy 1/3 mleka i 1/2 szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.   Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, szczyptę soli, dodajemy aromat, żółtka,pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy ciasto.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia się masła.Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   Ciasto wyrosło.   Przekładamy

Maminek kulinarny
GOFRY Z CUKREM 175

jajek pól kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 ml mlekaWykonanie:Jajka ucieramy na pianę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy,a następnie dobrze mieszamy. Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, proszek do pieczenia, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mleko na zmianę. Dobrze miksujemy az do gładkości ciasta. Pieczemy na rumiano

Z Majeczką w kuchni
Szarlotka ze śmietaną 187

galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier  - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki) Składniki na bitą śmietanę: 2 śnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: 1. 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę

charlotte gotuje