chętnie pomogą jeśli nie w zagniataniu ciasta, to na pewno w wałkowaniu i wycinaniu różnych kształtów, a po upieczeniu również w dekorowaniu ich lukrem, czekoladą i posypkami. Jeśli chcecie sprawić dodatkową radość i dać od siebie coś słodkiego, proponuję Wam przepis na maślane ciasteczka, które można upiec na kilka sposobów. Dodając do ciasta kakao, otrzymujemy ciasteczka czekoladowe. Jeśli sypniemy garść(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodajemy jajko i dalej ucieramy do uzyskania jednorodnej masy. Wsypujemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek (opcjonalnie - kakao, cynamon). Miksujemy do uzyskania lepkiej kruszonki. Dodajemy inne składniki, jak np. mak czy orzechy, krótko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki
Obiad gotowywedług mnie to ciasto najlepiej smakuje z owocami leśnymi lub wiśniami. Wtedy jest bardziej wyraziste, a słodycz jest przyjemnie przełamana kwaśnym smakiem. I wcale nie musimy czekać na takie ciasto do lata, bo bez obaw możemy wykorzystać mrożone owoce. To taki powiew wakacji nawet w środku zimy. Składniki 300 g mąki pszennej 100 g masła jedno żółtko 50 g cukru(...)puder, sól i ucieramy na kruszonkę. Dodajemy żółtko, wodę i ponownie ucieramy. Foremkę na tartę lub tortownicę smarujemy cienko masłem. Na dno wysypujemy równą warstwą około pół kruszonki. Na to wykładamy owoce i ponownie posypujemy kruszonką. Wstawiamy na 30-40 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Ciasto na spodzie wyjdzie miękkie i wilgotne, jeśli używamy mokrych owoców (np. takich
Analiza Smakudrobno posiekanych orzechów włoskich - 3 gruszki Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej jajka, miksujemy a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki na przemian z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie, podłużne plastry. Ciasto przekładamy do tortownicy na wierzch ozdabiamy plastrami gruszek. Pieczemy
Zainspirowana w kuchniZnacie desery z użyciem marchewki, dyni, czy buraczków? A stosowaliście kiedyś strączki do ciast i ciasteczek? Spróbujecie koniecznie tych ciasteczek z dodatkiem soczewicy - dzięki temu nietypowemu składnikowi są po prostu zdrowsze - soczewica jest bogata m.in. w białko i potas :) SKŁADNIKI (na około 15 dużych ciasteczek) 100 g czerwonej lub żółtej soczewicy 100 g mąki pszennej 180 g cukru(...)Suchą soczewicę mielimy na mąkę. Masło ucieramy z cukrem (u mnie cukier trzcinowy zakupiony na frisco.pl) . Dodajemy jajka i razem miksujemy. Rozpuszczamy czekoladę ( w wodnej kąpieli lub w mikrofalówce), dodajemy do masy i znów miksujemy. Mączkę z soczewicy, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i miksujemy na gładkie ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy
Moje Kuchenne RewelacjeTort dla wszystkich miłośników kawowych ciast. Jest bardzo delikatny, nie za słodki. Smakuje wyśmienicie i na jednym kawałku na pewno się nie skończy :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka szklanka cukru i mąki łyżeczka proszku do pieczenia i octu NA MASĘ KAWOWĄ 2 szklanki mleka po 2 kopiate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki kawy zbożowej(...)wystudzenia. Kostkę masła ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Porządnie ucieramy. MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.Zimne mleko ubijamy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy po łyżce serek homogenizowany, miksujemy. Na końcu wlewamy żelatynę i dobrze ubijamy. Gdy masa nam stężeje smarujemy ciasto. SKŁADANIE CIASTA : Na pierwszy krążek ciasta nakładamy połowę masy kawowej na której układamy biszkopty
Pani na deserbiały: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 25-30 min. Następnie studzimy. 3. Krem: 2 szklanki mleka(...)się kożuch. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu. 4. Masy jabłkowe: w dwóch osobnych miseczkach rozpuszczamy po dwa galaretki agrestowe i brzoskwiniowe w 2 szklankach wrzątku. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy do każdej miseczki po połowie startych jabłek i dokładnie mieszamy. 5. Przełożenie ciasta: Dolny blat biszkoptu kakaowego smarujemy
Na Ciasteczkowych Papierachpisakową w polewie kakaowej. Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g masła lub margaryny Płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki suszonych żurawin Składniki na polewę czekoladową(...)utrzeć z ½ szklanki cukru na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać po stopniowo po jednym żółtku i również dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do utartej masy. W oddzielnym naczyniu białko ubić na sztywno z drugą częścią cukru, czyli ½ szklanki a następnie dodać do gotowego ciasta i dokładnie wszystko wymieszać, dodać również namoczoną żurawinę. Dużą
Na słodko lub wytrawniepieczenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy Jabłka obieramy, kroimy w dużą
Proste PotrawyBułeczki sa przepyszne i tak inne od tych mamy Małżona, że nikt nie porównuje :P Jagodzianki z kruszonką (proporcja na kilka blach bułeczek - w zależności od użytego wykrawacza) ciasto: 500 g mąki pszennej (typu 550) 250 ml tłustego mleka 2 łyżki naturalnego jogurtu 150 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego) 100 g cukru 4 żółtka 30 g świeżych drożdży szczypta(...)posmarowania: 1 jajko Składniki kruszonki ucieramy i wstawiamy do lodówki by się schłodziły. W misce mieszamy letnie mleko i drożdże. Odstawiamy na 5 minut. Dodajemy żółtka, jogurt, cukier i sól. Mieszamy a następnie dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Dolewamy masło i dalej miksujemy jeszcze przez 5-7 minut. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrastania
Dzieje kuchennej Wiewióryniż zwykły dodatek do dania głównego. Nie będzie tradycyjnej surówki, ani świeżo wyciskanego soku. Udostępnię Wam dziś przepis na ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka. Zajadajcie na zdrowie! Ciasto marchewkowe z bakaliami 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru (najlepiej brązowego) pół szklanki miodu szklanka oleju 2 szklanki startej marchwi (na tarce o małych oczkach, odciśniętej(...)orzechy, morele lub śliwki suszone Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy olej bardzo powoli, i stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace bakalie, delikatnie mieszając łączymy z masą. Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika
Sajkofanka smakuCiasto amerykańskie lub salceson. Przepis pachnący cynamonem, wypełniony jabłkami i orzechami. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki oleju 5 jajek ok 2 szklanki cukru kryształ 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu 4 szklanki maki pszennej 1 kg. jabłek garść orzechów włoskich cukier puder do posypania WYKONANIE Żółtka ucieramy(...)sodę. Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone w kostkę jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta. Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy szczyptę soli. Sztywną pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około godziny Po upieczeniu wystudzone posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewykostkę rabarbaru Banany rozgniatam widelcem i mieszam ze sodą oczyszczoną. Zostawiam. Jajka ucieram na jasną masę. Dodaję banany, miksuję. Kolejno dodaję przesianą mąkę, otręby, mleko, miksuję. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach 30-35 minut, do suchego
W kuchni Karmel-itkipomocą miksera ucieramy masło, aż uzyskamy puszystą masę – ok 3 min. Wlewamy syrop klonowy i mieszamy. Następnie dodajemy jajko. Na początku masa się ‘rozjedzie’, ale po chwili miksowania masa zmieni konsystencję na jednolitą. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z solą. Mieszamy całość do połączenia się składników. Odkładamy mikser. Delikatnie ugniatamy ciasto
Słodki Pomysł