ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:413/881)

Torcik z mlekiem w proszku 155

pół. Nasączamy kawą Krem: Mleko zagotowujemy z cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku. Mus malinowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką. Polewa: Czekolady rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.  Przełożenie ciasta: W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy 1/3 kremu, wykładamy tężejący mus malinowy. Odstawiamy

słodki bratek
Ciasto marchewkowe z marcepanem 208

baton marcepanowy z czekoladą o wadze 50 g) szczypta soli W misie miksera ucieramy jajka z cukrem i olejem. Powinniśmy otrzymać puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. Mieszamy. Dorzucamy startą na małych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę marcepan. Ciasto przekładamy do formy (u mnie był to spód o prodiża) wyłożonej papierem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik krakowski 227

ucierając dodawać po jednym żółtku, a później po łyżce twarogu. Na koniec ucierania dodać przesianą mąkę. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Białka przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć. Sernik:  Masę serową wyłożyć na podpieczony wcześniej spód i wyrównać. Pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i pasy na szerokość 1-2 cm. Wyłożyć na masę serową

My sweet a life
Sernik krakowski 225

ucierając dodawać po jednym żółtku, a później po łyżce twarogu. Na koniec ucierania dodać przesianą mąkę. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Białka przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć. Sernik:  Masę serową wyłożyć na podpieczony wcześniej spód i wyrównać. Pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i pasy na szerokość 1-2 cm. Wyłożyć na masę serową

My sweet a life
Karpatka 211

Garbatka" jest naprawdę bajecznie prosta w wykonaniu! Uwierzcie mi.  Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło rozpuszczamy w garnku, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Potem wsypujemy mąkę i ucieramy mikserem do powstania gęstej masy bez grudek. Po przestudzeniu wsypujemy proszek do pieczenia

Blondynka Gotuje
Najlepsze owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu 322

zamiar świętować, chciałabym podzielić się z Wami NAJLEPSZYM przepisem na ciasto jabłkowe. Poważnie, nie znam lepszego. Wystarczy szybko obrać i pokroić jabłka, wymieszać składniki na ciasto i gotowe! W cieście nie ma ani grama dodanego tłuszczu, nie ma ogromnych ilości cukru, a wykona je każdy. Do roboty! Składniki: – 800-1000g jabłek – 220g mąki owsianej (bezglutenowej(...)laska wanilii Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Jajka ucieramy z ksylitolem i wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii na jasną masę. Do otrzymanej masy dodajemy mąkę z proszkiem i starannie mieszamy. Tortownicę natłuszczamy. Na dno formy wykładamy tyle ciasta (mniej więcej połowę), by dno było przykryte. Na pierwszą warstwę układamy połowę jabłek i delikatnie

Be Fit Be Strong
,,Ciasto orzechowe z kawową galaretką i masą Russel” 213

pary i dalej ubijamy aż do ostudzenia i uzyskania puszystości oraz gęstości. Ucieramy masło na jasną, puszystę masę i dodajemy po łyżce masy jajecznej aż składniki  połączą się w jednolitą masę. Dodajemy spirytus, orzechy i kawę i dokładnie mieszamy całość. asę orzechową rozsmarowujemy na cieście. Wstawiamy do lodówki do momentu aż masa dobrze zastygnie na około 4 godzin . Kawę

Podróż w kulinaria
Babka drożdżowa zaparzana 123

punkt obowiązkowy na Wielkanoc – baba drożdżowa. Tym razem będzie to babka drożdżowa zaparzana z super delikatnego ciasta. Babka jest naprawdę pyszna. Prawdziwa gratka dla miłośników babek drożdżowych. Składniki: 2 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej) 4 dag drożdży 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 5 żółtek Skórka otarta z cytryny 150 g masła Z 3 łyżek ciepłego mleka, drożdży i łyżeczki cukru robię(...)miski i zalewam wrzącym mlekiem, dokładnie i energicznie mieszam, żeby nie było grudek.   Masło roztapiam. Żółtka ucieram z cukrem. Gdy zaparzona mąka przestygnie, dodaję ją razem z wyrośniętymi drożdżami, skórką z cytryny i masą żółtkową do pozostałej mąki i wyrabiam łyżką ciasto. Następnie stopniowo dodaję rozpuszczone masło i dalej dokładnie wyrabiam ciasto, które będzie miało dosyć rzadką konsystencję. Wyrobione

Słodki sentyment
Czekoladowy torcik z kiwi 295

szklanka wody DEKORACJA: Maczek mango z linii Decorada Delecta Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i wymieszać z cukrem. W drugim naczyniu rozmącić trzepaczką jajka z olejem i mlekiem. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Nie należy ucierać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Przelać masę do formy

https:KKuchniaMniam
Ciasto miodowe z orzechami 265

minut. W trakcie pieczenia część masy może spłynąć, ale wtedy wystarczy tuż po wyjęciu ciasta z piekarnika zgarnąć ją nożem z powrotem na ciasto. Ciasto studzimy na kratce.A teraz przyszedł czas na krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Gdy mleko będzie gorące dodajemy kaszę mannę, cały(...)wystygnięcia, raz na jakiś czas mieszając, aby nie powstał kożuch.W misce ucieramy masło na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce zimnej kaszy, a na koniec esencję. Gdy masa będzie jednolita dzielimy ją na dwie części. Pierwszą smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim, lekko go dociskamy. Drugi placek również smarujemy masą i przykrywamy trzecim krążkiem ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Tarta jaśminowa z lekkim kremem waniliowym i truskawkami. 225

żelatyny w płatkach 270 g zimnej śmietanki 36% + świeże truskawki Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie z żółtkami. Herbatę mielimy i oczyszczamy z małych gałązek. Przesiewamy ją z mąką i solą do miski. Dodajemy wcześniej utarte składniki i krótko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do zamrażarki. Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem

DominikaDolci
Tarta z gruszkami. 165

łyżeczka proszku do pieczenia 4 małe gruszki   Z podanych składników robimy ciasto. Następnie wałkujemy i wykładamy nim spód wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki.( wymiary 30 cm) Wstawiamy do lodówki na około pół godz. W tym czasie robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem a następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dolewamy mleko i przesianą mąkę

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 159

masę łyżką dosypujemy sypkie składniki. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Śliwki wyciągamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i kroimy w cienkie paseczki. Wódką której śliwki „nie przyjęły” nasączamy biszkopt. Krem czekoladowy ucieramy z kostką masła na puch. Dodajemy śliwki, posiekaną tabliczkę czekolady. Całość mieszamy i wykładamy

Pobite gary Barbary
Ciasto Izaura w nowej, prostej odsłonie. 208

coś za mało. W końcu wpadłam na pomysł mam Izaura. Ciasto bardzo trafione, pokazałam zarys Panu Wojtkowi, ale stwierdził, że za dużo zachodu. Spoko powiedziała, ja go uproszczę. :) Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao łyżeczka sody z brzuszkiem cukier waniliowy szczypta soli 1/3 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody gazowanej 2 jajka łyżeczka(...)muffiny.  To nam zagwarantuje, delikatny puszysty wypiek. Składniki na masę serową wrzucamy wszystkie razem i miksujemy. Bez ucierania, bez ubijania piany. Zwykłe dobre wymieszanie składników. Tortownicę ( moja 26 cm) smarujemy masłem i obficie wysypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy ciasto czekoladowe, a na nie punktowo białą masę. Później delikatnie rozprowadzamy ją po wierzchu aby zakryć ciemne miejsca. To nierówne

Dieta moja pasja
EKSPRESOWE PĄCZKI SEROWE 205

oleju), a przed wrzuceniem na tłuszcz, wyrównajcie ciasto w łyżce o kant miski. Uformowane w ten sposób półkulki w czasie smażenia zamienią się w idealne kuleczki. Możecie także umieścić ciasto w rękawie cukierniczym lub plastikowym woreczku, obciąć końcówkę, wyciskać ok. 2-3 cm. paski i obcinać nożyczkami wprost na gorący olej. SKŁADNIKI / ok. 30 sztuk 340 g mąki pszennej(...)cukier do obtoczenia pączków (można wymieszać z cynamonem) WYKONANIE W garnku rozgrzewamy olej do 160℃. W misce ucieramy serek homogenizowany z jajkami i cukrem. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników w jednolite ciasto. Łyżeczką zamoczoną w gorącym oleju nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwamy je do rozgrzanego

cool and minty
Rodzynkowiec 228

wszystkie w pięknych kolorach. Mnie najbardziej zachwycają te tęczowe, ale są też inne bardzo ciekawe. Zajrzyjcie, zobaczcie, a może zamówicie sobie, albo komuś  bliskiemu na mikołajowy prezent?  Ciasto: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki mleka (temp. pokojowa)  Oddzielamy białka od żółtek(...)Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, na wrzące wlewamy rozprowadzony budyń i gotujemy do zgęstnienia mieszając. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch na najwyższych obrotach miksera, następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy. Gotowym kremem przekładamy ostudzony biszkopt. Jeśli lubicie wilgotne ciasta można go dodatkowo nasączyć np herbatą. Rodzynki w czekoladzie: 250 g rodzynek 200 g czekolady (może być pół

Cynamonowe szczęście
Bagietki czosnkowo-pietruszkowe 148

napuszenia. Po tym czasie nacinamy je ukośnie ostrym nożem. Miękkie masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Można doprawić je niewielką ilością soli. Masło czosnkowo-pietruszkowe nakładamy w przygotowane w bułce nacięcia (ja nakładałam na koniuszek łyżeczki, a prawą ręką, nożem odginałam kawałki ciasta i zsuwałam nim masło z łyżeczki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
PORZECZKOWIEC 1215

przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem serowy: Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy cukier waniliowy i puder, a następnie po łyżce serka, aż uzyskamy jednolitą masę. Bita śmietana: Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wrzącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie przestudzoną żelatynę. Ciasto smarujemy kremem serowym, układamy drugi blat uprzednio posmarowany dżemem (kładziemy dżemem

słodki bratek