większość z Was wypróbowała już przepis na śnieżny puch a ja przyznaję, że zrobiłam to ciasto po raz pierwszy (choć z pewnością nie ostatni). Wbrew nazwie - to doskonałe, lekkie ciasto na lato. Przygotowałam je z jogurtem greckim zamiast serka i na biszkoptowym spodzie ale jeśli nie macie ochoty włączać piekarnika równie dobrze śnieżny puch zaprezentuje się na herbatnikach lub ciasteczkowym(...)wrzątku, odstawiam do ostygnięcia. Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm). Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze
babka w formiepieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko Masło ucieramy z cukrem na "puszystą" masę, dodajemy jajko, cukier wanilinowy i dalej ucieramy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, płatki, proszek do pieczenia, wymieszane suche składniki wsypujemy do upartego masła. Ręką wyrabiamy ciasto, formujemy ciasteczka i wykladamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C z termoobiegiem
Mamuśka wraca do formyprzygotowania: Ciasto fasolowe: Wszystko wrzucamy do misy blendera (oprócz płatków owsianych). Wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy płatki owsiane. Masę na ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki. Sernik: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i przyprawy do piernika na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, serek i aromat pomarańczowy. Wszystko dokładnie miksujemy
Truskawkowa Fiestacukru1/2 kg mąki1/2 kg twarogu1/2 kostki margaryny3 jajkałyżeczka sodycukier puderolej do smażenia Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę. Zóltka ucieramy z margaryną i cukrem. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę z sodą i pianę.Wyrabiamy. Bierzemy ciasto na dłoń, formujemy kuleczki, odkładamy na stolnicę, po 15 minutach smażymy na rozgrzanym oleju, osączamy, studzimy, obtaczamy w cukrze pudrze
Z Majeczką w kuchniodstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajka, stopniowo, po jednym i dobrze rozcieramy. 2 formy prostokątne o wymiarach 24×36 cm natłuszczamy i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto po równo. Ciasto będzie lepkie, ale takiewłaśnie ma być. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Krem: 500 ml mleka 1 łyżka(...)powstania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżka ostygnięty budyń i dalej ucieramy, do otrzymania puszystego kremu. Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu. Na krem nakładamy (obok siebie) całe lub przekrojone truskawki. Na truskawki wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Chłodzimy
Made By Mom And Sonmasła100 g cukruMąkę przesiewamy. Do połowy ciepłego mleka dodajemy drożdże , dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy mąkę, mleko i rozczyn. Wyrobić.Do ciasta dolewamy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.Masa:400 g maku100 g cukrułyżka masła50 g rodzynek3 łyżki skórki pomarańczowej w syropie50
Słodkie Przyjemnościdodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę i kakao i ostrożnie mieszamy. Ja ciasto rozłożyłam po połowie do dwóch blaszek 23x33 cm wyłożonych papierem do pieczenia (ostatnio używam papieru w arkuszach Stella Pack bo to bardzo wygodne rozwiązanie) i piekłam 30 minut(...)dodajemy do niej pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie nie przestając ucierania dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady. Polewa: 100 g czekolady 3-4 łyżki mleka Złożenie ciasta: na pierwszy biszkopt wykładamy połowę kremu, przykrywamy makowcem i wykładamy resztę kemu. Przykrywamy drugim biszkoptem. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli
Cynamonowe szczęściepowodzeniem mogą znaleźć się też w piknikowym koszyku na zbliżający się długi weekend, świetnie zniosą trudy transportu, są tak samo pyszne następnego dnia i w przeciwieństwie do blachy ciasta znacznie łatwiej je podzielić między siebie siedząc na kocu na trawie :) Podane proporcje wystarczą na 18 standardowych babeczek lub 12 dużych – warto wtedy użyć papilotek tulipanów ( można zrobić je samemu(...)szklanki mąki 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta proszku do pieczenia W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką lub w mikserze. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut i podwoić swoją objętość
CiastkozercyZaczynamy od rozpuszczenia galaretek w połowie podanej ilości wody. Zostawiamy do ostudzenia. 2. Teraz kolej na ciasto białe. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i chwilę jeszcze miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy na końcu dolewamy olej. Blachę
Apetyczna babeczkalodówki na 30 min. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku w temp. 170 st, C przez 15 min. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, olej oraz budyń i miksujemy wszystko razem do połączenia składników. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 5 min. odcedzamy
kulinarne odsłony patiszklanki mleka, mieszam w niej budyń i cukier, pozostałe mleko zagotowuję. Pomału wlewam do niego wymieszany budyń, energicznie mieszając. Studzę. Ucieram masło i stopniowo dodaję do niego chłodny budyń. Kiedy masa jest już gotowa, wykładam ją na jedno ciasto i przykrywam drugim. Posypuję cukrem pudrem. Gotowe :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowocukrami. Stopniowo dodawać po jednym żółtku i olej, cały czas ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i nadal ucierać mikserem. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z powstałą masą. Całość mieszać łyżką. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać kakao. W ten sposób powstały nam dwa ciasta - ciemne i jasne
Lawendowe Niebopieczenia szczypta soli 2 łyżki kaszy mannej 1 kg śliwek 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 3 szklanki mleka Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy całe jajka, żółtka i szczyptę soli. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Mniejszą część schładzamy w lodówce. Blaszkę posmarowaną margaryną wylepiamy pozostałą częścią ciasta i posypujemy kaszą manną. Ćwiartki
Salonik smakówżółtka. Utrzeć na pulchną masę. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia wymieszany z ciepłym mlekiem, skórkę cytrynową, cynamon i chwilę razem ucierać. Na masę wysypać bakalie oraz białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (keksówki) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 – 60 minut
królestwo garówjest to trudne w przygotowaniu ciasto, wymaga tylko dobrego planu i cierpliwości. Żeby upiec to ciasto musimy wcześniej przygotować zakwas lievito madre. Dopiero trzeciego dnia od nastawienia lievito madre możemy zrobić ciasto. Według przepisu Gucia już wyrośnięte ciasto smarujemy masą cynamonową, zwijamy i układamy w foremkach (np. keksówkach). Wprowadziłam pewną modyfikację, ciasto zwinęłam w rulon, następnie rulon połączyłam w wieniec(...)wody 2 dzień rano – 25 g ciasta dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić w temperaturze pokojowej (18-22 °C) do wieczora. DZIEŃ 2 – wieczór 50 g ciasta od 2 dnia rano (resztę wyrzucić) 50 gramów mąki 25 g wody 2 dzień wieczór – 50 g ciasta dobrze wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw w temperaturze pokojowej
Tajemnice Smaku