Pyszne tartaletki z kruchego ciasta z dżemem truskawkowym, serkiem mascarpone i świeżymi truskawkami. Warto je upiec w sezonie truskawkowym, bo cieszą oko, są delikatne w smaku i błyskawicznie znikają ze stołu:) Polecam. Składniki na ciasto kruche: 450 g mąki pszennej; 220 g margaryny; 120 g cukru pudru; 5 żółtek; 1 opakowanie cukru waniliowego (16g); 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)roztrzepane żółtka z cukrem, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Foremki na tartaletki o średnicy 8 cm wysmarować rozpuszczoną margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Temperatura pieczenia - 180 st.C, czas - około 15-20 minut. Składniki na krem: 250 ml śmietany
In my kitchenSezon truskawkowy jeszcze trwa, nic więc dziwnego, że pojawia się kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem piernik z cytrynową pianką, truskawkami i galaretką. Całkiem niezłe połączenie. Składniki: Piernik: 40 dag mąki 0,5 kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 4 łyżki powideł 3 łyżeczki kakao 0,5 opakowania przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody Pianka(...)Nasączyć herbatą. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Gdy zacznie tężeć ubić śmietanę ze "Śnieżką", następnie dodać galaretkę. Tężejącą piankę cytrynową wylać na ciasto i ułożyć połówki truskawek. Schłodzić. Na wierzch wylać galaretkę truskawkową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić w lodówce na kilka godzin
Praktyczna plszybkie ciasto bez użycia miksera. Ciasto przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Wychodzi wilgotne i wyjątkowo smaczne. Kilka podstawowych składników, płaska łyżka kakao i ulubiony dżem (u mnie truskawkowy), który nadaje ciastu wilgoci. Potem wystarczy już tylko wszystko wymieszać łyżką i do piekarnika Takie ciasto kakaowe wychodzi zawsze miękkie, pyszne, dosłownie rozpływające się w ustach. A do tego czekoladowa polewa(...)mnie truskawkowy) Dodatkowo: czekoladowa polecam – możecie użyć np. tej ( klik ) lub tak jak ja rozpuścić w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, kakao, wbijamy jajka, dodajemy olej, wodę i dżem. Składniki mieszamy łyżką tylko do ich połączenia (nie mieszamy za długo (!) bo ciasto wyjdzie
Słodkie okruszkiprzyznać, że jeszcze kilka lat temu za tymi z serem nie przepadałam. To sie jednak radykalnie zmieniło i są one jednymi z moich ulubionych. Polecam te z musem truskawkowym. :) Składniki na ciasto: 500 g mąki 3/4 szklanki gorącej wody 2 jaja 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli Wypełnienie serowe: minimum 500g sera białego 1 - 2 łyżeczki cynamonu cukier(...)śmietaną do powstania gładkiej masy. Umyte truskawki blendujemy, dodając smietanę i cukier. Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy szklanką kółka, w które nakładamy farsz. Sklejamy pieróg. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z sola i odrobina oleju. Gotujemy ok 6 minut do wypłynięcia i jeszcze ok minuty po. Podajemy z musem. Truskawkowa pycha
ChilliJemySezon na truskawki tuż,tuż..więc proponuję ciasto z galaretką truskawkową bez pieczenia! Przypomina popularnego 3-bita,tylko zamiast masy krówkowej użyłam truskawek.Przeglądając przepisy natknęłam się na zdjęcie takiego ciasta,nabrałam na nie ochoty i zrobiłam! Składniki i proporcje dobrałam sama i muszę przyznać że wyszło przepyszne!! Składniki na małą blaszkę: herbatniki-ja potrzebowałam 32 ciastka 2 budynie
Przepisy mojej mamyczekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie - mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałów Na koniec
Kulinarne przygody GatitySezon truskawkowy w pełni bo i w pełni nasze zbiory z działki. Dlatego czas na ciasta z truskawkami w roli głównej. Jeśli dochodzi co tego beza to o czym można marzyć więcej. Idealna propozycja na niedzielną słodkość przy kawce z rodzinką. Składniki: 200 g mąki 180 g masła 100 g cukru 4 żółtka 100 g cukru 4 białka
Gotowanie z pasjąTruskawkowa szachownica Czas truskawek powoli się zbliża , w zasadzie to już na parkingach można kupić kobiałkę , choć cena nie powiem , godziwa co najmniej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście najlepsze będą , te z własnego ogródka , patrząc po swoich ,to już chyba za jakieś dwa , trzy tygodnie . Czyli na razie trzeba jeszcze poczekać i ewentualnie zadowolić się(...)kawałki i układamy na przemian z porwanym w kawałki ciemnym ciastem ( mniej więcej jak na zdjęciu ) . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 -50 minut . Warto sprawdzić patyczkiem , gdyż każdy piekarnik nieco inaczej piecze . Po wystudzeniu , można posypać cukrem pudrem . Smacznego Post Truskawkowa szachownica pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżySezon truskawkowy w pełni. Dziś kuszę lekkim ciastem ( ale nie w kalorie) . Polecam je na każdą porę dnia. Pyszne Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie(...)wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. pieczemy ok 15-20 minut w 170 st. Masa śmietanowa: Śmietany ubijamy na sztywno, do smaku dodajemy cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy, dodajemy do ubitej kremówki, miksujemy.Gotową masę wykładamy na upieczony, wystudzony biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa truskawkowa: Da garnka wrzucamy odszypułkowane truskawki
Z Majeczką w kuchnirzeczy ;) Składniki: 500 g serka 'Mój ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1,5 opakowania żelatyny fix do deserów Dr.Oetker , 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker , 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker , kilkanaście okrągłych biszkoptów, 1 łyżka soku z cytryny, 1 banan, ok.7-8 truskawek. Przygotowanie: Serek miksujemy z śmietanką. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder(...)wyleje się poza określone ćwiartki lub wsiąknie w masę serową). Ciasto chowamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, układamy plasterki truskawek w dwóch pozostałych ćwiartkach i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie odstawiamy ciasto do lodówki
Aga w kuchnidzisiaj znowu truskawkowo Zapraszamy na tartę z mascarpone i galaretką truskawkową – posmakuje każdemu Składniki na ciasto: - 260 g mąki pszennej - 140 g masła - 100 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 jajko - szczypta soli Składniki na krem: - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 250 g serka mascarpone Składniki na galaretkę truskawkową: - 500 g truskawek - 2 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody(...)dodajemy mąkę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Jeżeli ktoś nie ma robota ciasto można wyrobić ręcznie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie robimy galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryny i gotujemy
Kuchenne Wariacjeciasto czekoladowe z kwaskowatym musem truskawkowym super do siebie pasują. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste,szybkie i bezproblemowe.Do musu użyłam mrożonych truskawek z tegorocznego zbioru :).Ciasto piekłam w foremce 30x25cm. Czekoladowy spód ciasta możemy wykorzystać jako podstawa do różnych czekoladowych przekładańców lub nawet do tortów.\ SKŁADNIKI Ciasto 1 szklanka maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju roślinnego(...)masła 1 budyń smietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Mus truskawkowy 700g mrożonych truskawek 3/4 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe WYKONANIE Pół szklanki mleka podgrzewamy,wrzucamy do niego połamaną czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady-nie gotujemy!Odstawiamy do przestudzenia. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do 170C. Jajko ucieramy z cukrem
Mała w garnku mieszarazem na bazie przepisu ciasta cytrynowo-maślankowego - muffinki truskawkowe. Zastanawiałam się czy do ciasta zamiast cytryny dodać cukier wanilinowy.Cytryna wygrała :) Uwielbiam letnie ciasta z dodatkiem cytryny. Czytaj więcej
bistro mamaMagda Kwintesencja letniego smaku zamknięta w półkruchym cieście – tak właśnie określiłabym tą intensywnie truskawkową tartę. Prezentuje się równie pięknie jak smakuje – latem, słońcem, przesłodkimi i aż bordowymi truskawkami. Do tego lekka nuta cytrynowej skórki i nie trzeba nic więcej tylko bardzo dużego kawałek takiego ciasta do pełni szczęścia. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): 1,5 szklanki(...)paski i zrobić na wierzchu kratownice. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 40-50 minut, aż będzie złociste – na początku nadzienie truskawkowe może wydać się zbyt płynne, ale po ostudzeniu ładnie się scali. Ciasto wykładamy do ostygnięcia i wtedy podajemy. Ostygnięte przechowujemy w lodówce. Powrót na górę
Smaczna Stronawzględu na to , że udało mi się kupić tanio truskawki postanowiłam pokombinować i przełożyłam musem truskawkowym ten tzw.puch. Jedząc ma się wrażenie jakby sezon truskawkowy już się zaczął. I oto właśnie chodziło. Składniki: ciasto 170-200 g herbatników 3/4 kostki masła 100 g białej czekolady krem(...)śmietany 30-36 % 300 g białej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny mus truskawkowy 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe pół szklanki wody Wykonanie: ciasto Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno. Czekoladę, masło i herbatniki dokładnie połączyć wyłożyć dno tortownicy mocno dociskając. Odstawić do lodówki
Pysznie & Pięknie