moim zdaniem idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Smak ptasiego mleczka to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa! Ale kto powiedział, że trzeba kupować je w sklepie? Jeśli nie lubicie piec ciast, a macie ochotę na własnoręcznie przygotowane słodkości, ten przepis jest dla Was! Ptasie mleczko przygotowuję w tortownicy o średnicy 22 cm . Domowe ptasie mleczko bez pieczenia – przepis krok po kroku(...)potrzebować: 4 duże jajka 4 łyżki żelatyny 9 łyżek cukru (u mnie cukier trzcinowy) 2 płaskie łyżki kakao 1 szklankę (200ml) słodkiej śmietany 30% 1 opakowanie galaretki (ja używam truskawkowej galaretki bezglutenowej) 15 g cukru waniliowego (ok. 1 łyżki) 200 ml wody do rozpuszczenia żelatyny Wykonanie krok po kroku: 1. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy
Okiem Blondynki by McBlondischłodzonej) 100 g cukru pudru 600 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym (dobrze schłodzonego) 1/2 szklanki gorącego mleka (125 ml) 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego na warstwę truskawkową: 300 g truskawek 2 łyżki cukru kryształ 1 łyżka soku z cytryny 50 ml gorącej wody 1 łyżka żelatyny oraz truskawki do dekoracji czas przygotowania składników – około 40 minut czas(...)godzin Link do filmu z przygotowania: Sernik na zimno z truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję herbatniki: Herbatniki rozkruszam, można je rozkruszyć blenderem lub włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Rozkruszone herbatniki wsypuję do miski, dodaję roztopione masło i dokładnie mieszam łyżką. Tak przygotowane herbatniki przekładam do tortownicy, wyrównuję i ugniatam łyżką. Tortownicę wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy
Uwaga Babcia Gotuje250g truskawek Sos. 250g truskawek 2 plasterki świeżego imbiru 2 łyżki cukru pudru Wykonanie. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30minut. Na patelnię naleśnikarkę ,24 cm, nalać ciasto i smażyć cienkie naleśniki, przewracając na drugą stronę. Wychodzi 5-6 naleśników. Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Twaróg zmiksować i połączyć z rozpuszczoną w gorącym mleku żelatyną. ubitą śmietaną(...)naleśniki . Zwinąć w rulon i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 h. Następnie pokroić w plastry. Truskawki na sos blendować z cukrem i imbirem. Roladki podawać z sosem truskawkowym
Kulinarny karnet ChristopheraKochani ma dla Was coś słodkiego a za razem delikatnego...Rolada biszkoptowa z masą śmietanowa i truskawkową. Ta wersja jest przygotowana z maki pszennej do wersji bezglutenowej polecam mąkę firmy SCHÄR Składniki: szklanka pojemności 250 ml. Na biszkopt: 4 jajka szklanka cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki maki ziemniaczanej Na masę(...)Duża śmietana 36% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru kilka truskawek Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypujemy obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut, w tem 180 st tylko tyle aby się zrumieniło. wyłączamy
NaKońcuJęzykaSkarbkami w szczególności, że przepisy zawierają obrazki (od razu przypomina mi się moja pierwsza książka kucharska :)). I tak na przykład w książeczce "Cecylka Knedelek i poletko truskawek" znajdziemy propozycję truskawkowych zawijańców. Składniki: kubek serka homogenizowanego kilkanaście truskawek 2 łyżeczki miodu kubek mąki 1/2 kubka mleka 1/2 kubka wody 2 jajka 3 łyżki śmietanki szczypta soli łyżka oliwy trochę oliwy(...)bieżącą wodą. Wbij je do filiżanki. Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj mleko, wodę, oliwę, śmietankę, jajka oraz szczyptę soli. Miksuj wszystkie składniki tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. Powinno mieć gęstość śmietany. Odstaw je kilka minut. Truskawki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Oderwij szypułki i pokrój owoce na kawałki. Wrzuć je do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj serek homogenizowany
Brzuszki ŁakomczuszkiLubicie nalewki? Ja uwielbiam. Kieliszek nalewki w jesienno-zimowy wieczór sprawia, że chociaż na chwilę przenosimy się do ciepłych i słonecznych dni lata. Właśnie teraz jest
To co lubię - gotuję i polecamPrzedstawiam Wam zupełnie inny sposób na tradycyjny polski wypiek jakim jest sernik. Wykonany w mojej ulubionej wersji – mini serniczków w formie muffinkowej. Dodatkowo zamiast zwykłego
Słodki BlogSkładniki: 2 kg świeżych truskawek 3/4 kg cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Truskawki myjemy następnie oczyszczamy z szypułek. Przekładamy do miski wsypujemy cukier, rozgniatamy za
kgwjanczewoświecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym(...)szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka 250 g dżemu owocowego (np. truskawkowego, wiśniowego) Składniki polewy: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy) Przygotowanie: Mleko, jaja
Moja Delicjadrożdży 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki letniego jogurtu naturalnego 3 kopiate łyżki cukru 50 g masła duża szczypta soli 2-3 łyżki mocnego alkoholu, ja dałam rum dżem truskawkowy do nadziewania cukier puder do posypania lub lukier tłuszcz do smażenia, u mnie olej rzepakowy Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Ja mam stół przy kalaoryferze(...)kaloryferze). Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, ucierać tak długo aż cukier sie rozpuści. Do utartych żółtek dodać mąkę, wyrośnięte drożdże ( prawie pełny garnuszek), sól, rum oraz letnie mleko. Wyrobić ciasto, następnie dodać letnie rozpuszczone masło i ponownie wyrobić ciasto aby było puszyste ( ja wyrobiłam za pomocą robota). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno
Monia miesza i gotujeSkładniki: Beza: 6 białek 300 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki wiórków kokosowych Krem: 500 g serka mascarpone
Qchnia po prostuświąt bez pysznego ciasta Dlatego też zrobiłam, krótkie zestawienie nietuzinkowych serników (sernik na zimno) bez pieczenia, które idealnie nadadzą się na zbliżające się święta. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim wyśmienicie smakują. Swoim wyglądem i smakiem na pewno zaskoczą wszystkich gości Kokosowy sernik na zimno (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik Snickers (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z mascarpone(...)musem brzoskwiniowym https://kasiawgarach.pl/2020/06/02/truskawkowy-sernik-na-zimno/ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowy sernik na zimno (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik gotowany z masą kajmakową https://kasiawgarach.pl/2020/01/06/ekspresowy-sernik-cappuccino/ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ekspresowy sernik cappuccino The post Najlepsze serniki bez pieczenia first appeared on Blog Kulinarny
Blog kulinarny S9.PLNie ma co tu dużo pisać – łatwy i pyszny jest ten torcik czekoladowy Nie ma w nim mleka krowiego, można zrobić go w wersji bezglutenowej
Lamarida.plKto z Was miał kiedyś do czynienia z surową czekoladą? Jej smak i struktura różni się nieco od klasycznych tabliczek, a to dlatego, że podczas jej
Candy Pandascuda! Lemoniada, koktajle, desery (w tym galaretki), a nawet i ciasta. Mój Arbuzowy Duet to ciasto na zimno, bez pieczenia i uwaga mimo iż na takie nie wygląda jest ciastem dietetycznym. Nie znajdziecie tu ani grama bitej śmietany! Deser bazuje na jogurcie naturalnym i arbuzie. Przepis jest na małą tortownicę o średnicy około 18 cm. Polecam! Składniki: (na tortownicę(...)okrągłych biszkopcików 1200 g arbuza (waga ze skórką) 15 g żelatyny w proszku 50 ml zimnej wody 250 g jogurtu naturalnego 70 g cukru pudru 1 czerwona galaretka, np. truskawkowa 200 ml gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny+ kilka łyżek zimnej wody Przygotowanie: Dno małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie wykładać). Na papierze poukładać
Nastoletnie Wypiekanie