Lekki, delikatny, bardzo bardzo smaczny. Mało słodki, więc coś co najbardziej lubię, ale fanatycy słodyczy muszą go troszeczkę dosłodzić, myślę że do musu mango można
Życie zaczyna się w kuchniCzas czytania: 3 min Idealne ciasto dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu na pieczeniu, ale lubią dobre smakołyki, zapraszam na biszkopt z pianką i owocami. W dzisiejszej propozycji wykorzystałam niezawodny przepis na biszkopt idealny , który wychodzi zawsze i każdemu! Biszkopt jest bardzo smaczny puszysty i świetnie nadaje się jako spód, na którym możemy położyć warstwę lekkiej śmietankowej(...)dzisiejszego ciasta, a drugi zawijamy szczelnie w folię spożywczą i zamrażamy. W ten sposób będziemy mieć już gotową bazę na następne ciasto. Choć może nie będzie potrzebne zamrażanie, bo może okazać się, że ciasto zniknie w ciągu jednego dnia i będzie nagła potrzeba przygotowania drugą porcję. Dzieciom i nie tylko im bardzo smakuje to niezwykle proste ciasto, ciasto dosłownie jest
SprawdzonaKuchnia.plgorące dni. Zresztą sernik na zimno sprawdza się przy każdej pogodzie. Ale teraz, gdy sezon na maliny w pełni, warto się pokusić i poświęcić kilka chwil żeby zrobić to ciasto. Jest pyszne! Nie znam nikogo, kto nie lubi sernika na zimno. Ani nie znam nikogo, kto nie lubi malin :) Więc bez gadania bierzcie się do roboty, sprawa jest bardzo prosta(...)migdałów 90 g masła 15 g żelatyny + 60 ml wody 500 g serka mascarpone 100 g cukru 400 ml śmietanki 36% 500 g malin 1 opakowania galaretki truskawkowej lub malinowej 800 ml gorącej wody Ciasteczka kruszymy i dodajemy do nich posiekane migdały. Do tego dodajemy rozpuszczone masło i zostawiamy na 30 minut, żeby masło stężało. Całość przekładamy do tortownicy
Marder&Marder ManufactureChyba nie ma bardziej klasycznego ciasta które większość z nas lubi od dzieciństwa. Lekkość śmietany połączona z galaretką (czasem z owocami) i delikatnym biszkoptem. Znika szybko a nie pozostawia wrażenia przejedzenia ciastem. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki maku 2 jajka 50g cukru 40g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej starta skórka z połowy cytryny Do nasączenia(...)szklanki wody, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru Warstwa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1,5 łyżki żelatyny 80g cukru 1/4 szklanki wrzącej wody Dodatkowo: galaretka truskawkowa 400 ml wody 3 łyżki dżemu truskawkowego Wykonanie: Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać
Mohiellaciasta i dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut. Na gorącym oleju rzepakowym smażyć placuszki na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy. Umyte truskawki z cukrem pudrem, śmietaną zmiksować blenderem, podawać do placuszków, posypać pudrem cukrem i polać musem przed jedzeniem na talerzyku - placuszki z budyniem z jabłuszkami są pyszne, delikatne, aromatyczne, z chrupiącą skórką, polane musem truskawkowym
W Mojej Kuchni Lubiętruskawkowa lub inna) Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać 50 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dosypać resztę mąki, wbić żółtka, wlać resztę mleka i rozpuszczone, ostudzone masło z cukrem. Dokładnie wyrobić ręką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto
Tradycyjna KuchniaTruskawki, galaretka i krem jajeczny to najlepsze połączenie! To smak mojego dzieciństwa. Lekkie, pyszne, orzeźwiające i aromatyczne. To ciasto od lat robiła moja mama, a teraz robię je ja i moja siostra. Przepis oczywiście pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl cukru, 1½ szkl mąki, 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia. Krem: 250g masła 3 jaja, 1 szkl cukru, 1/2 kg truskawek. Ponadto: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki wody Białka ubić na puszystą pianę. Małymi porcjami dodawać cukier i żółtka. Kolejno dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blaszkę (26cm). Piec 30min w 160 o C. Po wystygnięciu podzielić na dwie
Słodki Zakątekprzegotowaną wodą, przykryj pokrywką na 10-15 minut aby napęczniały. UWAGA ! To samo zrób z nasionami chia tylko zalej je i odstaw na noc. Gotowe płatki zalej jogurtem truskawkowym i udekoruj dowolnymi owocami i nasionami chia. Gotowe 😊 Składniki na pancakes : 1 duża obrana marchewka 2 jajka 250 g mąki 250 ml mleka 50 g masła 2 łyżki(...)łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, masło rozpuść. Wymieszaj jajka z sypkimi składnikami i połącz z marchewką i masłem. Powinno powstać gęste ciasto. Pancakes smaż na patelni bez tłuszczu. Możesz podać przyozdabiając owocami. Gotowe 😊 Dziękuję
Słodka StrefaSezon truskawki zbliża się powoli ku końcowi, muszę przyznać, że w tym roku u mnie istne truskawkowe szaleństwo i jestem trochę monotematyczna, ale niedługo zaczną się pojawiać także inne owoce, które bardzo lubię, więc postaram się coś stworzyć na bloga. Dzisiaj mam dla Was jeszcze kolejny pomysł z truskawkami, który pozwoli urozmaicać poranki - omleta z piekarnika z dodatkiem kakao(...)Przygotowałam go wieczorem, zostawiłam do ostygnięcia, a rano miałam gotowy posiłek. W smaku trochę przypomina lekkie ciasto. Możecie go podzielić na dwie śniadaniowe porcje lub 4 mniejsze. Inspiracja: Jedzenie na miarę Składniki na 2 porcje: 4 jajka 4 łyżki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista, ale może być inna np. zwykła pszenna, ryżowa, owsiana) 50 ml mleka (krowie lub roślinne
Fabryka pomysłówwięc dla was propozycję na knedle ziemniaczane z truskawkami. Dodatkowo polane zrumienionym masłem z dodatkiem bułki tartej oraz dosłodzone cukrem palmowym. Ja do takich knedli podaje jeszcze zimny koktajl truskawkowy. Składniki: 0,5 kg ziemniaków ( po obraniu)* 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5-2 szkl mąki pszennej 20 truskawek średniej wielkości 2 łyżki masła bułka tarta(...)łyżki cukru palmowego Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wbić jajko dodać mąkę ziemniaczaną oraz jedną szklankę mąki pszennej. Zagniatać ciasto i w zależności jak mokre będą ziemniaki stopniowo dosypywać mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta uformować placek na środek położyć truskawkę i uformować knedle. Wrzucać po kilka sztuk do wrzątku
Ala piecze i gotujeTRUSKAWKOWE Z MIGDAŁAMI. 3/4 szklanki mąki 1/2 kostki masła 100g płatków owsianych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500-600g mrożonych truskawek 3/4 szklanki cukru 100g płatków migdałowych + cukier do pospania płatki owsiane do kokilek łyżka mąki 4 kokilki natłuszczam i wysypuję łyżką mąki oraz płatkami owsianymi. Z masła, mąki, cukru, proszku i płatków owsianych zagniatam ciasto
W kuchni Karmel-itkiproponujemy wam pyszny placek jagodowy, który dzięki idealnej równowadze między słodkim biszkoptem a lekko kwaśną masą sprawia, że mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek. Najlepiej aby po upieczeniu ciasto spędziło noc w lodówce, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji. PS. Nam z przygotowanego wczoraj wieczorem deseru pozostało już tylko pół blachy. Składniki na biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru opakowanie(...)wymiarach 22x37 cm i piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na około 20 minut. Składniki na masę: 2 budynie śmietankowe 2 galaretki truskawkowe 250 g margaryny litr wody mineralnej łyżka cukru 250-300 g jagód lub borówek amerykańskich Pół litra wody zagotować w garnku z łyżką cukru. W pozostałej ilości wymieszać budynie
Banana Smilesłyżki oleju Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 1 serek mascarpone (250g) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego Dodatkowo 1 kg ładnych świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie : Białka ubić na pianę , wsypywać powoli cukier i nadal ubijać , dodawać po jednym żółtka i olej. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać, Piec(...)umyć , obrać z szypułek , poukładać dość ściśle na masie śmietanowej. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku . Odstawić do ostygnięcia , Gdy galaretka zacznie już lekko tężeć zalać nią truskawki. Wstawić ciasto do lodówki , aby galaretka całkowicie zastygła. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaleniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne(...)amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy
Kulinarne przygody GatityDodatkowo: margaryna do smażenia bielmar u mnie o smaku wiejskiego masła Wykonanie pysznych placuszków śniadaniowych: 1. Ciasto: Margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Wszystkie składniki miksujemy w misce na gładkie ciasto, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i dokładnie miksujemy. 2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy margarynę i smażymy niewielkie placuszki po kilka minut z każdej strony. 3. Osączanie: Usmażone placuszki osączamy(...)papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 4. Sos: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, następnie blendujemy z cukrem do smaku na gładki mus. 5. Podanie: Gotowe placuszki podajemy z musem truskawkowym. Smacznego. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 sztuk placuszków. Przepis bierze w udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Wiele Śniadań Jedna Śniadaniowa
Izabelawkuchni