Czas czytania: 2 min Dania takie jak curry z krewetkami szczególnie lubię, kiedy na zewnątrz są już typowo letnie temperatury. Zupełnie nie mam wtedy ochoty na
SprawdzonaKuchnia.plDeserki to pyszna rzecz. Słodzą, ale tak mocno figurze nie szkodzą. A jeszcze jak przemycimy trochę dobroci, to już w ogóle! Oto moja propozycja z wykorzystaniem
Latosiowydomzastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin B1, B2, B3 i E. Można(...)sezamowy, ale możemy bez większych problemów przygotować jego subsytut, który doskonale posłuży do aromatyzowania sałatek i pieczonych mięs. Składniki 1 szklanka nasion sezamu 3/4 litra oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub innego oleju o neutralnym smaku Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu aż nasiona zaczną przybierać jasnozłoty kolor i wydzielać orzechowy aromat. Dodać olej i podgrzewać na małym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzas czytania: 2 min To kolejna wyprawa kulinarna na daleki wschód, tym razem do Chin. Kuchnia ta oferuje taką różnorodność potraw, że z pewnością każdy znajdzie
SprawdzonaKuchnia.plWitajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek
Raj dla Podniebienia5 składników, 15 minut przygotowania i gotowe! Ta sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim to ekspresowy, ale niezwykle pyszny i sycący lunch z włoską
Na-talerzu.plPURE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENNYCH I KARMELIZOWANE WARZYWA SKŁADNIKI: MIĘSO: * rostbef sezonowany – 300-400 g * czosnek – 2 ząbki * musztarda Dijon – 2-3 łyżki * świeży rozmaryn – 2-3 gałązki * olej słonecznikowy – 30 ml * masło – 1 czubata łyżka * sól, pieprz PUREE: * pietruszka – 2 szt * pasternak – 2 szt * ziemniaki – 3 szt * mleko – ok. 1 l * cytryna * sól, pieprz DODATKOWO(...)OWOCAMI KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada 70% – 350 g CIASTO CZEKOLADOWE: * czekolada min 70% – 150 g * masło – 120 g * żółtka – 100 g * cukier drobny – 170 g * mąka pszenna – 70 g * mąka migdałowa
Ostra na SłodkoJajka faszerowane suszonymi pomidorami to od lat obowiązkowa pozycja na Wielkanocnym stole w moim domu. Są wyraziste, bardzo proste do zrobienia i smakują każdemu. Jajka faszerowane
Na-talerzu.plCZEKOLADOWE BLATY (WSZYSTKIE W TEMP. POKOJOWEJ): 5 jajek 50 g kakao 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej(...)wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone
Calzonella.comSernik to bez wątpienia moje ulubione ciasto (no może na równi z drożdżowym), biorąc pod uwagę smak, ale także wartości odżywcze. Ten rodzaj deseru to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, które nasyci i świetnie sprawdzi się w wielu dietach. Poniższy sernik przygotowałam na pieczonym spodzie w wersji kakaowej, a samą masę serową wzbogaciłam naturalnym i przepysznym miodem z Pasieki Sadowskich(...)ginie pod wpływem wysokiej temperatury, także gorąca herbatka z dodatkiem miodu to nie najlepszy wybór. Dlatego też ja dodałam go do sernika na zimno. Spód: 50 g mąki słonecznikowej (można użyć z innych nasion lub dowolnej orzechowej) 150 g dowolnej mąki (ja zmiksowałam musli z różnych płatków; może być np. owsiana czy orkiszowa) 2 jaja 50 g cukru trzcinowego
Zdrowie na języku :Prównomiernym rozkładzie działa perfekcyjnie przy pieczeniu chleba, mięsa czy ciasta. Garnek rozgrzewamy zaczynając od włożenia go do zimnego piekarnika, a następnie do już mocno rozgrzanego garnka wkładamy chlebowe ciasto lub mięso i zamykamy garnek rozgrzaną pokrywką. Na chlebie i mięsie tworzy się chrupiąca przypieczona skórka a szczelna pokrywka nie pozwala odparować wodzie – danie zostaje soczyste. W ten sam sposób(...)kurzu i opiłków pozostałych po szlifowaniu odlewu. Sól wysypujemy, a naczynie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Teraz je zaimpregnujemy – smarujemy naczynie warstwą oleju (rafinowany olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, arachidowy, ryżowy i kokosowy). Tak naszykowane naczynie wkładamy do góry dnem na kratkę piekarnika na środkowy poziom, pod spód wkładamy blachę z piekarnika i piekarnik rozgrzewamy
Karo in the Kitchenmieszkając we dwoje, gdzie większość swojego czasu spędzamy jednak poza domem ciężko by nam było zjeść cały chleb. Ostatnio jednak zostałem poproszony przez siostrę o upieczenie dla niej chleba słonecznikowego. Wybór padł na pszenno-żytni, tzw. żytni 30. Co oznacza ta liczba? Otóż jest to procentowy udział mąki żytniej w stosunku do mąki pszennej. I chociaż chleb, w którym jest(...)chcemy piec chleb, w którym stosunek mąki żytniej wynosi 50 i więcej procent, wtedy zakwas jest już nam niezbędny. Jak mamy zakwas, to co dalej? Bierzemy się, za przygotowanie ciasta. Z podanej ilości składników upiekłem chleb w dużym korytku oraz sześć całkiem sporych bułek. Składniki: 200g zakwasu żytniego 50g drożdży 250g mąki żytniej 750g mąki pszennej chlebowej 650ml wody 100g
Jacob TastesSałatka z tortellini to bestseller każdej imprezy. Przygotujecie ją w zaledwie 15 minut, a aromatyczne smaki serowego makaronu, pysznego włoskiego salami, suszonych pomidorów i pikantnej rukoli
Na-talerzu.plCo to jest tadka indyjska indyjskie techniki kulinarne Co to jest tadka indyjska - zapytała podczas warsztatów kulinarnych jedna z uczestniczek. Przy okazji uświadomiła mi, że kuchnia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataW powietrzu już czuć wiosnę, więc coraz więcej osób myśli o letniej formie 😉 Dlatego kult pięknej sylwetki zaczyna teraz złoty czas co producenci żywności z chęcią
Candy Pandas