ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:49/134)

CHLEB DOMOWY NA ZAKWASIE 138

upiec dwa bochenki.  Osobiście zastosowałam metodę "pół z tego" i w ten sposób uzyskałam ciasto na 1 chlebek. SKŁADNIKI: zakwas 1 szklanka mąki żytniej (żurkowej) 1 kg mąki pszennej 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki otrąb owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika 1/6 kostki drożdży A jak to zrobić: ETAP I: zakwas + szklanka wody + szklanka mąki żytniej. Pozostawić

Kuchnia w opałach
Słodkie grossini 128

mąki kukurydzianej szczypta solimak, cynamon, pestki słonecznika, cukierSposób przygotowania: Na samym początku do kubeczka wrzucamy drożdże, dodajemy cukier i rozcieramy. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy.Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy sól, zalewamy to drożdżami i ugniatamy.Ciasto przekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne odkładamy(...)przykryciem do miski i odstawiamy  w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Gotowe ciasto urywamy po kawałeczku i rolujemy na cienkie paluszki. Każdy paluszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko wodą i posypujemy makiem, zmielonym cynamonem, albo pestkami słonecznika czy cukrem.Paluszki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wielkanocny mazurek bez pieczenia 190

Jeżeli tak jak ja przygotowujesz ciasta świąteczne na ostatnią chwilę to ten mazurek powinien Cię zainteresować. Robi się go szybko, nie trzeba go piec a w smaku jest super słodki. Spód jest chrupiący dzięki orzechom, wnętrze kremowe i aksamitne a mango jak to mango pasuje do wszystkiego Jeżeli nie masz akurat pod ręką mango to mus można przygotować z dowolnego(...)podać bez owoców tylko posypanego startą czekoladą. Wielkanocny mazurek bez pieczenia Drukuj Porcje: forma 30x20cm Czas przygotowania: 45 minut + 2 godziny w lodówce Składniki: 80g migdałów 150 g pestek słonecznika 15g nasiona chia 10g sezamu 30g kakao 150 g daktyli 50g rozpuszczonego oleju kokosowego 30ml + 15ml syropu klonowego 10g mąki ryżowej 10g mąki kukurydzianej 20g skrobi kukurydzianej 3 duże żółtka

Book of spells
domowy chleb wieloziarnisty z mąki krupczatki 143

otrębów pszennych 100 g siemienia lnianego 50 g nasion sezamu 50 g łuskanych pestek słonecznika 50 g drożdży 500 ml wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli wykonanie: 50 g siemienia lnianego mielimy. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych mąką foremek. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Słodkie środy - Maślane jeżyki z czekoladą na Dzień Dziecka 159

pieczenia 100 g masła 3 łyżki kefiru pół szklanki cukru czekolada gorzka lub mleczna słonecznik łuskany kolorowa posypka    PRZYGOTOWANIE:    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajka i kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem(...)stopni piekarniku do zrumienienia (ok 13 minut).      Czekoladę roztapiamy i maczamy w niej lub malujemy pędzelkiem szerszą część ostudzonego ciastka,      po czym maczamy słoneczniku lub posypce. Oczy jeżyka malujemy wykałaczką lub pędzelkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią 147

mielonego pieprzu Pesto pęczek bazylii 1/2 szklanki świeżej mięty 1/4 szklanki podprażonego słonecznika 1/4 szklanki startego parmezan 1/2 szklanki oliwy sok z 1/2 cytryny 1/2 świeżego chilli Dodatki 4 garście świeżego jarmużu 1/2 cukinii 250 g mozzarelli 2 łyżki posiekanego szczypiorku garść świeżej mięty Przygotowanie: 1. Ciasto - do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 100 ml ciepłego, ale nie gorącego

Słodki Kompromis
Ciastka ze słonecznikiem 494

proszku do pieczenia do smarowania ciastek: 1 białko jajka 2 łyżki cukru dodatkowo: 40 dag wyłuskanego ziarna słonecznika Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem na drobne kawałeczki. Następnie dodać jajko, żółtko, śmietanę, cukier i zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią lub włożyć do woreczka foliowego i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki

Kuchcik gotuje
Bułeczki z gyrosem 134

śniadanie lub kolację albo zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy. Do bułeczek użyłam oleju Wielkopolskiego rzepakowego i przepis bierze udział w konkursie #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl  ciasto: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży  250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego 2 jajka nadzienie:  250 g filetu(...)Wielkopolskiego rzepakowego ponadto: 1 jako 2 łyżki mieszanki nasion:sezam biały i czarny,słonecznik Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,dodać sól,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i olej,wyrobić dokładnie ciasto. Miskę  przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić

Kolorowa kuchnia Elki
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 223

pełnoziarnistej mąki żytniej 200 g ziaren słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienko i równo ciasto. Im warstwa ciasta cieńsza, tym chlebek będzie bardziej

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 297

temp. pokojowej 18 g świeżych drożdży 20 g soli 120 g nasion słonecznika 10 g nasion czarnuszki Przygotowanie chleba: Wodę podziel na dwie części. W jednej rozpuść drożdże, w drugiej sól. W dużej misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni z siemieniem lnianym i słonecznikiem 127

wody 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika wierzch siemię lniane i pestki dyni Wykonanie Po 12h w misie za pomocą miksera łączymy zaczyn i pozostałe składniki na chleb. Wyrabiamy przez chwilę -ok.2 minut. Ciasto przekładamy do małej foremki keksowej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno(...)Wierzch ciasta smarujemy mlekiem, posypujemy siemieniem lnianym i pestkami dyni. Po upływie tego czasu foremkę z wyrośnietym chlebem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C i pieczemy chleb w takiej temperaturze przez 10 minut, a następnie zmniejszamy do 200C i pieczemy ok. 40 minut z opcją termoobiegu.   Artykuł Chleb żytni z siemieniem lnianym i słonecznikiem pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Szybki chlebek razowy 141

bardzo klejąca, więc doskonały do tego będzie mikser z końcówkami do mieszania ciasta. Przekładamy masę do formy keksowej(około 24x10cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180st. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch chlebka i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około 1 godziny. Po 45 minutach pieczenia możemy chlebek wyciągnąć

Gotowanie moimi oczami
Ciasteczka bakaliowe 478

Hej! Dzisiejszy wpis jest specjalnie dla mojej koleżanki, która bardzo lubi ciasteczka z płatkami owsianymi. Według niej dzień bez płatków owsianych jest dniem straconym. Ta propozycja

Tylko pysznie
Sałatka z wędzonym twarogiem 182

Można. I podobnie jest z innymi przepisami na dania słone. Można dowolnie kombinować, co nie zawsze udaje się w przypadku ciast ;)  Składniki: 150 g kaszy bulgur lub jaglanej 200 g wędzonego twarogu 1 czerwona papryka 100 g ziaren słonecznika 3 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula (lub cebula dymka) 50 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól

bistro mama
Batoniki muesli z mango (bezglutenowe) 140

mango, dokładamy do orzechów. Dodajemy resztę składników: płatki owsiane, ekspondowane zboża, nasiona chia, siemię lniane, jagody goji, resztę nasion słonecznika, szczyptę soli i podgrzany, płynny olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania kleistej, zwartej masy. Blachę do ciasta o wymiarach 20cm x 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy całą masę. Mokrą łyżką dociskamy masę aby pomiędzy ziarnami i nasionami

Pyry na Gaz
CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY NA ZAKWASIE 168

filtrowanej - 60g ziaren słonecznika - 20g ziaren dyni - 20g siemienia lnianego dodatkowo: ulubione ziarna do posypania (u mnie dynia i/lub słonecznik i siemię lniane) Wszystkie składniki odważam do misy miksera, wlewam wodę i mieszam, tylko do połączenia składników. Ciasta nie wyrabiam. Gotową masę wykładam do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem kokosowym (formy metalowe trzeba posmarować tłuszczem i wysypać dokładnie otrębami

Smaczne Zdrowe
Naleśniki kukurydziane z warzywami :) 209

łyżeczka oleju kokosowego  Składniki na farsz: quinoa czarna (Biogo) papryka zielona pomidorki koktajlowe  miks sałat  ziarna słonecznika  Przygotowanie: Składniki na naleśniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wlej porcję ciasta. Smaż naleśniki z dwóch stron.  Quinoę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.  Ugotowaną zawiń z pokrojonymi warzywami i sałatą

Zdrowie na języku :P
Chleb z prażonymi ziarnami 171

łyżeczki soli 50 g łącznie dowolnej mieszanki ziaren uprzednio uprażonych na suchej patelni. U mnie: sezam czarny, pestki dyni, słonecznik, sezam. Wykonanie: W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do natłuszczonej foremki, posypujemy

Kocham Czekoladę
Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem 134

wodę. wymieszać mikserem z hakiem. Jeżeli potrzeba dodać wodę. Przykryć i odstawić na 45 minut. Ciasto ponownie wyrobić, uformować prostokąt (lekko podsypując mąką) i podzielić na 9 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem, lekko dociskając. Odstawić na około 30 minut pod przykryciem. Potem włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Ewusiowe Smaki
Niestandardowe pierniczki, czyli jaglane, bezglutenowe i z batatami 182

kokosowy z miodem. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, nasiona chia i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodawać do rondelka z masłem, olejem i miodem, wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (ciasto jest dość kruche

FitKot
CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE! 147

masła (nie używaj margaryny!) - 200 g mąki owsianej - 100 g siemienia lnianego - 50 g płatków owsianych - 50 g ziaren słonecznika - 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej - łyżka lub dwie miodu - 4 łyżki brązowego cukru - 3 żółtka - 2 białka Ciasto zagnieć bardzo szybko i schłodź w zamrażalniku przez 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj na blat, wycinaj ciasteczka o pożądanym kształcie. Wstawiamy

SMYKWKUCHNI
93. Gofry śniadaniowe z ciasteczek BelVita 160

szklanki mleka 100 g mąki 50 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 naturalny serek homogenizowany kiełki nasion nasiona słonecznika Wykonanie: 1. Ciasteczka pokruszyć. 2. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. 3. Jajko rozstrzepać, dodać wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wymiaszać. 4. Ciasto piec w gofrownicy na złoty kolor. 5. Podawać z serkiem homogenizowanym, kiełkami i pestkami dynii

Jadło i czytadło
Ciasteczka owsiane 142

mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki płatków owsianych pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej pół szklanki ziaren słonecznika pół szklanki żurawiny Masło zmiksować z cukrami i jajkiem. Dodawać mąkę z proszkiem. Następie płatki owsiane. (Gdy ciasto jest zbyt lepie, dosypać mąkę). Wsypać dodatki i wymieszać łyżką. Formować małe kulki i układając na blaszce docisnąć ręką, tworząc okrągle

Mój Smak na Życie

Proponowane wyszukiwania