Orkiszowy chleb bez zagniatania i "Ironia losu" 228wodą dodać drożdże i miód. Wymieszać i zostawić do ruszenia drożdży. W misce wymieszać mąki z solą i ziarnami słonecznika. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże i stopniowo wodę. Całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Polać ciasto oliwą i wymieszać, by powierzchnia była szklista. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i pozostawić na godzinę - półtorej (zależnie od pogody
Weekendy w domu i ogrodzie
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 285godziny. Sól dodana na tym etapie ma spowolnić fermentowanie zaczyny, wzbobacając jednocześnie ostateczny aromat chleba. Nasiona: 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g ziaren siemienia lnianego 300 g wrzątku Na 3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta zalej wrzątkiem nasiona, i odstaw pod przykryciem. Ciasto chlebowe (na 2 foremki a 23cm): cały zaczyn namoczone ziarna
Grahamka, weka i kajzerka
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 231łyżeczka soli 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia *opcjonalnie 2 łyżki miodu lub syropu klonowego *opcjonalnie czarnuszka, ziarna sezamu lub słonecznika do posypania Wykonanie: 1 Do malaksera wsyp suche składniki i wymieszaj. 2 Dodaj wodę oraz olej i wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj więcej wody. Ciasto musi dać się formować, ale też nie może być zbyt mokre
Blendman
Ciasteczka owsiane 2339ok.146g w skorupce) Ciasteczka owsiane – Wykonanie: Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Do dużej miski wrzucić płatki owsiane, słonecznik, sezam, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać. Następnie polać całość masłem, dodać jajka i wyrobić ciasto dłońmi. Ciasto nieco lepi się do dłoni, więc podczas lepienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie i wtedy formować ciasta
Kulinarne Przeboje
Keks z mozzarellą i groszkiem 238Keks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem, jakami i olejem wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał. Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli
Moniki Smakołyki
BUŁECZKI ORKISZOWE PEŁNOZIARNISTE NA ZAKWASIE 258drożdży -1/3 łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) -ok. 230ml wody -2 łyżki oliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczka i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto powinno
Smaczne Zdrowe
Kruche ciasteczka z ziarenkami 195Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni(...)przygotowania ciasteczek użyłam mieszanki ziaren "Migdałowy przylądek" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów. Więcej
Tradycyjna kuchnia Kasi
Lekkie święta: pieczeń rzymska z żurawiną i słonecznikiem 233Święta to wspaniały czas, obfitujący w tradycyjne dania, których na co dzień nie robimy bo – nie ukrywajmy – niejednokrotnie są już trochę niedzisiejsze: zbyt tłuste
Wiszniówka
Chleb z chrupiącą skórką 241ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić
moj przepis na
Zbożowe batoniki 272Kolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i
Moja Delicja
Żytnie ciasto na pierogi (wegańskie) 233wprawy idzie to całkiem szybko. Na zdjęciu oblane oliwą z oliwek i posypane słonecznikiem wegańskie pierogi z dyniowym farszem a'la ruskie. Z tych proporcji wyszło mi 76 pierogów. Składniki: - 300g mąki żytniej + do obsypywania - 200ml gorącej wody - 30g masła/oleju kokosowego - szczypta soli Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski i solimy. Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dolewamy
Be Fit Be Strong
Ciastka konopne pandy (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 155małe kuleczki na zdjęciach). Ziarenka w smaku bardzo przypominają nasiona słonecznika więc nie musicie się ich obawiać w żywności pod tym względem. My jesteśmy w nich zakochane, świetnie odnajdują się jako dodatek do jogurtu, musli czy jako posypka do kanapek. Zmielone można dodać do ciast oraz chlebów a dostarczymy sobie wielu cennych składników odżywczych i białka [posiadają idealny stosunek
Candy Pandas
Kajzerki 146szczypta cukru 1 jajko do posmarowania ziarno do posypania - u mnie biały sezam, czarny sezam, słonecznik, siemi ę lniane Mąkę wraz z drożdżami, wodą, olejem, cukrem i solą wymieszać w misce i albo zagnieść ręką około 10 minut albo zrobić to za pomocą robota. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Następnie uformować bułeczki i znowu odstawić do wyrośnięcia
Moja Galeria Smaku
Chleb z ziarnami na podpiwku 169mąka żytnia typ 720 - 4 dag podpiwek ( napój) 0.18 litra Składniki na ciasto: żurek na podpiwku - 25 dag mąka pszenna typ 750 - 43 dag mąka żytnia typ 720 - 22 dag podpiwek - 0.22 litra drożdże świeże - 1 dag sól kamienna - 0.7 dag ziarna słonecznika - 3 dag siemię lniane - 3 dag sezam(...)zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22-25 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również w temperaturze pokojowej w celu dojrzewania. Dojrzały żurek zamieszać z pozostałymi składnikami na ciasto do sztywnej jednolitej gęstej konsystencji ciasta. Gęstość ciasta regulować dodawanym podpiwkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min, wszystko nadal w temp pokojowej. Dobrze jest przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym. Po wyrośnięciu
Marder&Marder Manufacture
Zdrowe ciasteczka owsiane 193ksylitolu 80 płatków owsianych 50g słonecznika 20g błonnika firmy Oleofarm cynamon Sposób przygotowania: Słonecznik prażymy na teflonowej patelni, następnie dodajemy płatki i smażymy aż się lekko zbrązowią, studzimy białka miksujemy chwilę ze zmielonym na puder ksylitolem do białek dodajemy pozostałe składniki, mieszamy ostawiamy ciasto na około 5 minut, żeby masa spęczniała z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
DROŻDŻOWE OBWARZANKI JAK Z ODPUSTU 228mnie sezam, czarnuszka, słonecznik) Wykonanie: Zrobic rozczyn z drożdży, z odrobiny ciepłego mleka, łyżeczki mąki i cukru. Pozostawic na około 15 minut, aby "ruszył". Mąkę przesiać. Dodać do niej sól, cukier, rozczyn, resztę mleka i wody (ciepłej), rozczyn, a na końcu olej. Wyrabiac około 10 minut (ja wyrabiałam przy użyciu haków ), aż ciasto będzie elastyczne. Następnie przykryć(...)jest plastyczne, nie klei się). Następnie urywamy po kawałku ciasta, z którego formujemy długi wałeczek (ok 25-30cm). Na jednym z końców wałeczka robimy luźny supełek, a drugi koniec przekładamy dookoła powstałego kółka. Każdy obwarzanek smarujemy jajkiem rozkłóconym z odrobiną mleka i posypujemy sezamem, czarnuszką, dynią czy słonecznikiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika
Walijskie Pichcenie
Białkowe pierogi - bez glutenu 374sól himalajska - do smaku łyżka suszonych pomidorów w wiórkach 5 łyżek pestek dyni i słonecznika łyżka oliwy Przygotowanie: Farsz Cebulę i czosnek posiekać, dusić na oliwie. Po kilku minutach dodać jarmuż. Dusić do miękkości Do malaksera przełożyć tofu i pozostałe składniki Zmiksować na grudkowata masę Ciasto Kaszę gryczaną ugotować, dodać soczewicę, zblendować na gładką masę i ostudzić Dodać mąkę, skrobię
pyszne zdrowości
Razowe bułeczki drożdżowe :) 234babki płesznik Bio Planet (dostępne np. TUTAJ ) ziarna słonecznika 2 łyżki mleka Przygotowanie: W garnuszku podgrzej 200 ml wody i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut. Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąk i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 30 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około 10 minut(...)Musi podwoić swoją objętość. Następnie podziel ciasto na małe części i z każdej uformuj bułeczkę i wykonaj charakterystyczne nacięcia na jej powierzchni. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej w 180*C. Przed włożeniem do piekarnika nasmaruj bułki mlekiem i posyp nasiona babki płesznik i ziarnami słonecznika. Piecz 25 minut. " Babka płesznik to jednoroczna roślina
Zdrowie na języku :P
Ciasteczka owsiane 193wanilii 1 szkl. mąki 2,5 szkl. płatków owsianych 3/4 łyżeczki sody bakalie: morele, żurawina, rodzynki,orzechy, ziarna: słonecznika, siemienia lnianego- wg uznania WYKONANIE: cukier, masło, cukier waniliowy, jajka utrzeć na jednolitą masę, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, ciasto formować w kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczamy ugniatając łyżką, piec w temperaturze 180-200 stopni około
Kuchnia Beaty
Pyszne kruche ciasteczka z żurawiną, gorzką czekoladą, słonecznikiem i płatkami owsianymi 1367mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem dodajemy płatki owsiane, jajka i roztopione masło z miodem. Mieszamy, dodajemy słonecznik, żurawinę i czekoladę. Ponownie mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w rękach formujemy kulki, kładziemy na papier i lekko spłaszczamy. Pamiętajmy o odstępach między ciasteczkami, bo podczas pieczenia zwiększają objętość
kruche babeczki
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 186mierzone u góry). Ja piekłam z połowy składników z wyjątkiem pestek dyni, których dodałam więcej i połączyłam z nasionami słonecznika. Składniki : Zaczyn 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Ciasto chlebowe cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 godz. przed wyrabianiem chleba
Weekendy w domu i ogrodzie
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 150ostatnio gości u mnie coraz częściej) T - tarta bułka - nie tylko do wysypania formy, ale także jako dodatek do ciast U - uuuuuuzupełnić może pomożecie? W - woda zazwyczaj po prostu przegotowana, ale czasem także gazowana Z - ziarenka wszelkiego rodzaju, typu słonecznik, dynia, sezam i inne A Wy co byście tu od siebie dodali
Mania Wypiekania
Gryczany chleb bezglutenowy z ziarnami 188zamieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut. Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: słonecznik, sól, resztę cukru oraz wodę z rozpuszczonym w niej olejem, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej
Roślinna - blog wegański
Chleb na żurku 158miałem typ 720) 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki słonecznika 1,5 łyżki siemienia lnianego 330 ml żurku I bez zbędnej filozofii: wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Mieszamy, mieszamy, aż zamieszamy, czyli 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. A jak wyrośnie to prze
Marder&Marder Manufacture
Sałatka z rukolą, prosciutto i pomidorkami koktajlowymi 324Pora na coś zdrowego Lekka i szybka sałatka z rukolą, prosciutto, pomidorkami, parmezanem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika… Prosta i bardzo smaczna.Składniki:około 70
Oryginalny smak
1477. Chleb drwala 184torebki..jedną z mąką , drugą z drożdżami, a trzecią z dodatkami..czyli pestkami dyni i siemienia lnianego oraz ziarnami słonecznika. Ja ziarna i pestki wsypałam do misy robota [ co widać poniżej na zdjęciach , dolałam wodę itd..] ale potem wyjęłam ciasto z misy i zagniatałam ręcznie...robot coś miał opory.. Chlebek wyszedł pyszny.... mieszanka do wypieku chleba drwala woda
Moje domowe kucharzenie