upalne dni nie bardzo mam ochotę na pieczenie, jednak zawsze przygotuję jakieś ciasto na zimno. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce, dlatego zrobiłam pyszny, idealny na lato sernik z czarnej porzeczki. Uroku dodają mu dwie, charakterystyczne warstwy. Ponadto sernik nie jest mocno słodki, ma lekko kwaskowy posmak, no i znika w mgnieniu oka;) Spód:225 g ciasteczek pełnoziarnistych
Z miłości do słodkościrazu widać na talerzu, że dookoła wiosna. Sernik jest dosyć słodki, bo został przygotowany na bazie słodzonego mleka skondensowanego. Na spód ciasta dajemy zmielone ciasteczka, a na wierzch bitą śmietanę. Inspiracja: Moje wypieki . Tęczowy sernik Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm Składniki Spód: 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu
Kulinarne przygody GatityKochani, ten sernik spełnia wszystko co kochamy w sernikach- jest serowy :) puszysty, lekki jak pianka I przepyszny. Pamiętam że jakiś czas temu robiłam
Smaki Edytymąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier(...)upieczonego biszkoptu wyciąć 2 prostokąty o długości i szerokości foremki w której będziemy przygotowywać sernik. Na spód foremki wyłożyć masę śmietanową, przykryć wyciętym biszkoptem, na biszkopt wylać tężejącą masę śliwkową i przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki na 2 godziny aby sernik stężał. Gotowy sernik
RAROSSASerniki należą do tych ciast, którym trudno się oprzeć. Sami wiecie, jak to jest. Mamy ulubione a jeszcze poszukujemy nowych smaków. Dlatego przygotowałam dla Was kolejny pyszny sernik. Tym razem do jego zrobienia użyłam puree z dyni, które przygotowałam wcześniej tutaj . Dodatkowo jego smak wzmocniłam nutą korzenną dodając aromatyczne przyprawy. Koniecznie zróbcie ten sernik a zaskarbicie sobie
Kuchnia u Krysiletnie upały najlepsze są ciasta bez pieczenia, bo któż ma siły stać przy piekarniku, no i chętniej wszyscy sięgają po chłodną słodycz... Odkopałam mój stary przepis na sernik na zimno, troszkę zmodyfikowałam, m.in. zmniejszyłam ilość cukru (kiedyś jadało się słodkości zdecydowanie słodsze, a przepis ma już ponad 25 lat...), zmniejszyłam trochę ilość masła i zamieniłam część mleka na wodę
Smaczne ZdroweKremowy sernik w orzechowej otoczce Pyszny kremowe sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej w orzechowej otoczce, to moja dzisiejsza propozycja na deser i nadchodzące święta. Bo czy zawsze sernik musi być pieczony? My uwielbiamy kremowe serniki na zimno. Ten wręcz rozpływa się w ustach i ta pyszna lekko orzechowa otoczka… Koniecznie spróbujcie. Proste, pyszne ciasto(...)wykładamy papierem do pieczenia. Markizy rozdrabniamy w blenderze z nożami, odkładamy na bok 3/4 szklanki rozdrobnionych ciastek. Do reszty dodajemy zmielone drobno orzechy (można pominąć) i rozpuszczone ciasto. Mieszamy składniki łyżką do utworzenia tzw. mokrego piasku. Wykładamy na spód formy, mocno dociskając. Formę wkładamy do lodówki. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (tylko do jej przykrycia) i odstawiamy do napęcznienia
Słodkie okruszkitego przepisu piernik z 3 blatami o wymiarach 39×26 cm. Kawał piernika swoją drogą Jak co roku czeka mnie i teraz dylemat, jakie ciasta upiec na Święta. Wiadomo sernik musi być. Boże Narodzenie bez makowca to nie Boże Narodzenie. Marlenka też, bo to jedno z ulubionych ciast pana męża. Keks… no tak, piekła go co roku(...)moja mama. I gdzie tu miejsce na nowości? Nie chodzi o to, że kupa roboty…Ale nawet głupi dylemat, jaki piernik wybrać, jaki sernik…a najlepiej dwa, bo lubimy ten i ten. I kto to wszystko pozjada? Jakie pierniczki lubicie najbardziej? Zwykłe, czy nadziewane. Solo czy w lukrze a może czekoladzie? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image
Mieszam w Garnkubiałej mąki i z cukrem. Fuj fuj fuj (a takie smaczne!). I… jest! Sernik czekoladowy, na czekoladowo-orzechowym spodzie :D Rozpływa się w ustach i jest pyszny! W całości z niskim ig, do tego niskowęglowodanowy :D Jeden kawałeczek i jest się pełnym (chociaż pewnie pochłonęłabym ¼ ciasta na raz, taki jest smaczny :D) Przepis, którym się inspirowałam, znalazłam tutaj klik(...)godziny – wtedy mniej prawdopodobne, że sernik nam opadnie ;) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy spód. Piekarnik rozgrzewamy do 175oC na grzanie góra-dół. Jeśli używamy orzechów mielimy je w młynku na mąkę, a jeśli mąkę orzechową – pomijamy ten krok ;) Ja użyłam orzechów, dają taką przyjemną konsystencję i wyczuwa się je w spodzie ciasta :) Do mąki orzechowej dodajemy erytrol, płynny olej kokosowy
Jak gotować i nie zwariowaćSernik na zimno jest chyba jednym z najbardziej popularnych letnich deserów, który nigdy się nie znudzi. Dziś w wersji dwu kolorowej różowo-białej i dwu
La grande e la piccola cuocaMasz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować, a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę
W kuchni Karmel-itkisłodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania: 1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników. 2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową
Kuchnia w czekoladziedłuższego czasu chodził za mną czekoladowy sernik. Mam jedno ulubione czekoladowe ciasto z malinami, które powaliło mnie na kolana w smaku. Jednak sernika w takiej wersji jeszcze nie robiłam. A skoro tak wielką ochotę miałam na coś słodkiego i do tego wena […] Artykuł Czekoladowy sernik z malinami pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopeszybsze niż tradycyjne drożdżówki, a równie dobrze podzielne. Z podanych składników na ciasto wychodzą 24 zlepione kule. Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego. Janina Kaczorek "Serniki, makowce, szarlotki" nr 12/211. Ciasto 1/2 litra ciepłego mleka 5 dag drożdży 4 żółtka i 1 jajo 10 dag cukru (1/2 szklanki) szczypta soli 80 dag mąki 10 dag masła (stopione
Kuchenne aromatymnie gorzka 3 łyżeczki żelatyny (dałam o jedną więcej) 60 ml wody (gorącej, do rozpuszczenia żelatyny) 500 g sera białego o kremowej konsystencji (u mnie President chudy do serników) 110 g cukru pudru - dałam tak ,,na oko" ok 2/3 szklanki 180 g batoników Mars, posiekanych na około 1 cm kawałeczki (dałam 3 batoniki) 100 ml Baileys'a Do dzieła!!! Ciastka(...)ugnieść łyżką lub zmiksować na krucho. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (24 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wyłożyć również boki ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Zalać żelatynę wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić. W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło (ok 3 łyżek) z cukrem brązowym i 2 łyżkami śmietany kremówki
sierotka maRysia w kuchni