powiedzieć "jeszcze nie chcę odchodzić", na osłodę tego szarego dnia mam dla Was sernik sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką. Przepis inspirowany sernikiem Ewy Wachowicz, ale zmodyfikowany by było zdrowiej i bardziej fit. Ciasto jest pyszne, lekkie i puszyste, dojrzałe śliwki dodają smaczku słodyczy sernika i śmietanowo czekoladowej pianki, a kruchy spód przełamuje w ciekawy sposób puszystość(...)masła 1 łyżeczka kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego Wszystkie składniki połączyć ze sobą, uformować kulę i jeśli mamy czas schłodzić w lodówce przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do tortownicy. Podpiec 10-15 minut w 180 st. C do zarumienienia. Masa serowa 750 g - twarogu (ja użyłam presidenta z biedronki
Cynamonowe szczęścieNazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica(...)dodajemy ubitą pianę, dobrze mieszamy i wykładamy na schłodzony spód. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 175 C w kąpieli wodnej ( do dużej blachy piekarniczej, nalałam wodę, foremkę z ciastem włożyłam do wody ( należy zwrócić uwagę na to, aby woda nie wlała się pod formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku
Różne smaki w kuchnicałkowitego rozpuszczenia się. Całość miksujemy ze sobą na gładką masę, którą wrzucamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dużą łyżką wyrównujemy powierzchnię ciasta i odstawiamy na bok. Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka(...)podgrzewamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia; możemy potem zmiksować na gładko jak w przypadku glazury pomarańczowej lub też zostawić owoce w całości. Gdy sernik będzie też już całkowicie zimny możemy przelać masę na wierzch ciasta i schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc. Łasuchy muszą niestety poczekać, ale warto! O smaku ciasta niech świadczy fakt
sama złodyczZażyczyłem sobie jakiegoś ciasta ... i długo nie musiałem namawiać Madzi na pyszny sernik Snickers :) Jak sama nazwa wskazuje, nie będzie to klasyczny sernik tylko wersja na bogato... z dodatkiem batonów Snickers :) Wbrew pozorom przygotowanie sernika wcale nie jest takie trudne i czasochłonne :) Sernik Snickers- składniki: 1 kg sera (możemy być gotowy ser do serników) 250g serka mascarpone(...)tortownicy. Następnie robimy w cieście "kleksy" z kajmaku. Ciasto pieczemy przez pierwsze 15 minut w temperaturze 180 st. C, a następnie przez kolejne 60 minut w temperaturze 150 st. C. Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku. Wierzch ciasta smarujemy warstwą kajmaku, a następnie posypujemy drobno pokrojonym batonem Snickers. Smacznego! Post Sernik Snickers pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!efekt finalny zadowoli każdego fana serników. Mikser jest zbędny, wystarczy trzepaczka - im mniej się ubija tym lepiej. Sernik można bez problemu upiec w wersji bezglutenowej - wystarczy kupić kruche ciastka bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! Jedyny minus to fakt, że ciasto niestety znika w zastraszającym tempie.. i trzeba piec kolejne ;-) Bardzo polecam! Składniki: Kruchy spód: 180 g kruchych ciastek typu(...)Schar lub inne) 65 g masła Ciastka bardzo drobno pokruszyć w malakserze lub po prostu wrzucić je do torebki i pokruszyć wałkiem. Dodać masło, zagnieść do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadzić ją po całym dnie i docisnąć
maniapieczeniaszukałam i znalazłam przepis na pyszny sernik z dodatkiem mleka skondensowanego. Smak jest zachwycający i nie za słodki gdyż dodatkiem jest gorzka czekolada .Wygląd ciasta też jest nie powtarzalny, obkrążony wafelkami .Spód ciasta jest niezwykle czekoladowy a nadzienie serowe mięciutkie , rozpływające się w ustach . Przepis znalazłam w gazecie dla pań :) Foremka : średnica(...)Pieczemy 15 minut w temp. 180 CUpieczone ciasto przekrajamy w poprzek.Twaróg miksujemy z jajkami , mascarpone , mąką i mlekiem. 1/4 szkl. masy odkładamy.Połowę pozostałej masy wylewamy na jeden krążęk ciasta, przykrywamy drugim i polewamy reszta masy. Pieczemy godzinę 1 temp. 150 CCiasto studzimy i przekładamy do większej formy. Między sernikiem a ściankami formy umieszczamy wafelki. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy
Słodkości i nie tylkoSernik na ciepło z serka Skyr Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym. Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane. Ciasto
Mój pomysł naLekkostrawne ciasto na bazie jogurtu. Wyglądem przypomina sernik, ale.. sera w nim brak. Za to jest równie pyszne. Składniki Ciasto -5 żółtek -kostka margaryny -3 szkl. mąki -pół szkl. cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa -1 kg jogurtu brzoskwiniowego -pół szklanki cukru (osobom nie przepadającym za słodyczą, zalecam użyć mniejszej ilości. Dla mnie było trochę za słodkie
Zielona Kuchniablenderze lub pokrusz wałkiem ciasta, wiórki kokosowe upraż na gorącej patelni. Wymieszaj razem, dodaj dosyć chłodne masło i wszystko pougniataj dłońmi do uzyskania prawie jednolitej masy. Wyłóż formę 23 cm folią spożywczą lub aluminiową, lepiej tą pierwszą i masę z ciastek ugnieć na dnie dość mocno przyciskając. Wstaw do lodówki. TERAZ sernik: - 1 kg sera na sernik
Pasje Jolkipołączyć z twarogiem oraz proszkiem budyniowym. Na końcu masę zmiksować z przestudzonym masłem i przelać na spód z bułki tartej. Sernik piec w rozgrzanym piekarniku (posiadam gazowy) przez około 80-90 minut w 160 stopniach. Gotowe ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka, a następnie schłodzić w lodówce. Udekorować według uznania
Di gotujeJajka sadzone na słodko Mazurek czekoladowy bez pieczenia BLOG: http://lawendowydom.com.pl/ Mazurek kajmakowy BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Sernik 3-składnikowy z białą czekoladą BLOG: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/ Sernik na Wielkanoc BLOG: http://smakuje.blox.pl/ Ciasto kakaowe bez mleka BLOG: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/ Babka czekoladowo rumowa BLOG: http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com Babka caffe latte BLOG: http://olainthekitchen.blogspot.com/ Wielkanocna babka ucierana z karmelkami BLOG: http://picante-jalapeno.blogspot.com
Kuchnia Bazyliizniesienia. A gdy w sklepie wybierałam ser, czułam wręcz w ustach smak tego ciasta. Pierwszą myślą było upieczenie sernika z wiśniami. Tylko jak?? dodać owoce do masy serowej? ułożyć na wierzchu? Gdy kupowałam wiśnie, przyszło mi do głowy zrobienie z nich frużeliny. Tak! To będzie sernik z frużeliną wiśniową. Pozostało jeszcze pomyśleć nad smakiem samego sernika. Najpierw miał być
Obiad gotowySernik i babka upieczone, schab jeszcze się marynuje, sprzątanie w toku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym
Czerwień i błękitJest na pokładzie ktoś kto nie lubi serników? Ja osobiście mogę się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że sernik. Przepis na ten sernik jest w mojej rodzinie od kiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda(...)skomplikowany ale jest naprawdę bardzo prosty do wykonania. Sernik nie tylko pięknie się prezentuje ale też przepysznie smakuje. Polecam go na szczególne okazje Składniki: spód: 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropli aromatu migdałowego
Krakowskie smaki Anispodzie i bardzo słodką bezą,której słodycz przełamana jest kwaskowatymi porzeczkami. Dla mnie pycha:) Polecam również inne moje pyszności z czerwonymi porzeczkami: sernik na zimno drożdżówka bułeczki ciasto: 250 g mąki tortowej 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 200 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kolorowa kuchnia Elki