ciasto puch - 2218 przepisów (strona:9/148)

Karpatka- nie taki diabeł straszny ;) 355

mąką. Wykładamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut.  W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika! Upieczone ciasto studzimy. Masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu, stale miksując. Tak powstałym kremem przekładamy blaty karpatki.  Posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do schłodzenia.  Skąd(...)ogóle pomysł na karpatkę?:) Najpierw napatrzyłam się na kakaową karpatkę na stronie Daktyle w Czekoladzie . Jednak jako mało doświadczona w pieczeniu tego ciasta postanowiłam skorzystać z przepisu pani Doroty z Moich Wypieków na karpatkę tradycyjną. Kakaowa będzie następna

Czerwona Porzeczka
ŚNIEŻNY PUCH 213

Delikatny biszkopt miodowo-piernikowy, z kremem grysikowym SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt : 4 jajka ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

RAROSSA
Ciasto czekoladowe z gruszkami, pychotka 173

Bardzo proste i pyszne ciasto. Myślę że można również spróbować zrobić to ciasto z innymi owocami. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać po jednym jajku i zawsze dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce lub posiekać bardzo drobno nożem. Do masy maślanej dodać kakao, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, płatki owsiane, cynamon, mleko, mąkę(...)czekoladę. Dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą. Blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta. Gruszki obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cztery części. Na cieście rozłożyć gruszka obok gruszki i przykryć drugą częścią ciasta. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 45-50 minut. Ciasto nabierze złotego koloru i powinno

Kuchnia Pokoleń
Sernik "Świąteczny Księżyc" 216

ułożyć na nasmarowanym tłuszczem spodzie blaszki - tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w temp. 190ºC. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Margarynę utrzeć na puch. Dodać do niej twaróg. Żółtka wymieszać z 1 szklanką cukru pudru i z cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem(...)sztywno dodając pod koniec ubijania resztę pudru pudru. Do masy serowej dodać rodzynki obtoczone w mące i pianę z białek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Masę sernikową nałożyć na podpieczone ciasto i  wyrównać.Całość piec przez około 60-70 minut w temp. 180ºC. Odstawić do wystudzenia. Przy pomocy dużego talerza odciąć kawałek sernika - tak, aby przypominał kształtem księżyc (fot.1

Świat Ciasta
Ciasto wieloowocowe 181

były plasterki jabłek. Oprószyłam je cynamonem. Na jabłkach rozłożyłam krążki bananowe, które obsypałam rodzynkami.   Trzecią warstwę stanowiły śliwki, które również upudrowałam cynamonem. Wierzch owocowy przykryłam puchem wiórków kokosowych. Na koniec rozłożyłam pozostałe ciasto. Rozsmarowałam równo i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.     Po wyjęciu z piekarnika wystudziłam i oprószyłam cukrem pudrem     ... pokroiłam

Kuchnia u Krysi
Makowiec japoński (z jabłkami) 167

makiem (choć jabłka nie są wyczuwalne). Makowiec w przygotowaniu jest łatwy, szybki i smakuje rewelacyjnie.  Moja masa makowa miała już bakalie, ale możecie dodać ich więcej.   Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)  10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 6 jabłek (dużych) 1 opakowanie cukru waniliowego Lukier(...)makową przełożyć do dużej miski. Dodać obrane i starte (na dużych oczkach tarki) jabłka, kaszę oraz proszek do pieczenia. Jajka z cukrami utrzeć na biały puch i połączyć z resztą składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w 190 stopniach. Przygotować lukier. Mleko z masłem zagotować, przelać do miseczki i dokładnie utrzeć

Di gotuje
Fale Dunaju 220

rodzinnym . Pasuje na co dzień jak i od święta . Prezentuje się na stole wspaniale, nie jest słodkie przez dodatek gruszek i wiśni z delikatnym kremem budyniowym. Znacie ? Lubicie? :) Składniki: Ciasto: 125 g margaryny 200 g mąki 150 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 łyżki mleka 2 gruszki szklanka wiśni ( w moim przypadku(...)masła Dekoracja : polewa czekoladowa  Sposób przygotowania    Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać mąkę i margarynę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i mleko i wymieszać. Gruszki obrać , pokroić w ósemki , wiśnie osączyć z kompotu. Na cieście ułożyć rzędami cząstki

Różne smaki w kuchni
Kakaowy Milky Way z chrupiącym ryżem 218

polewa czekoladowa wg. dowolnego przepisu 1/2 szklanki syropu z wody i cukru do nasączenia ciasta                         Jajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania dodać kakao. Delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec(...)końcu dodać kakao.               Na jedną część biszkoptu wyłożyć 3/4 masy wymieszanej z 3/4 opakowania ryżu chrupiącego, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować pozostałą częścią masy, obsypać pozostałym ryżem i udekorować polewą czekoladową.Schłodzić

Praktyczna pl
Fale Dunaju 349

dzień jak i od święta . Prezentuje się na stole wspaniale, nie jest słodkie przez dodatek gruszek i wiśni z delikatnym kremem budyniowym. Znacie ? Lubicie? :)  źródło : " Przyjaciółka" Składniki:Ciasto: 125 g margaryny 200 g mąki 150 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 łyżki mleka 2 gruszki szklanka wiśni ( w moim przypadku(...)Dekoracja : polewa czekoladowa gotowa albo  klik Sposób przygotowania   Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać mąkę i margarynę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i mleko i wymieszać. Gruszki obrać , pokroić w ósemki , wiśnie osączyć z kompotu. Na cieście ułożyć rzędami

Słodkości i nie tylko
CIASTO CYTRYNOWY PUCH (DUUUUUUŻA BLACHA) 502

Idealny, letni deser - Cytrynowy Puch, czyli delikatna, puszysta, mocno cytrynowa pianka z chrupiąca, kokosową kruszonką... Ciasto jest intensywnie cytrynowe, bardzo orzeźwiające i znika błyskawicznie z talerzyków 🍋😍 Cytrynowych Puch przygotujecie szybko i bez problemow, to naprawdę wyjątkowo łatwy deser. Nie potrzeba tu specjalnych umiejętności kulinarnych, tylko... odrobinę cierpliwości, ponieważ masa musi dobrze stężeć w lodówce. Przepis zaczerpnęłam(...)obrotach, aż w wszystko dobrze się połączy. Masę wylej bardzo ostrożnie na ułożone herbatniki: najlepiej zrobić to chochelką do zupy, jedna po drugiej, aby herbatniki się nie podniosły. Wstaw ciasto do lekkiego stężenia do lodówki. KOKOSOWA KRUSZONKA: Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, dobrze wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wsyp wiórki kokosowe i podpraż je na złocisty kolor (uważaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Karpatka z owocami 266

powierzchni foremki. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach, do delikatnie złocistego koloru. Tak samo pieczmy drugą część ciasta. Obie odstawiamy do ostudzenia. Gdy ciasto jest już chłodne, kończymy masę. Miksujemy masło na puch i łyżka po łyżce dodajemy do niego kremu. Na dnie blaszki układamy pierwszy blat ciasta, następnie cały krem, owoce (najlepiej wcisnąć je odrobinę

Relaxtime
ciasto z kremem czekoladowo kawowym 177

stopniowo cukier kryształ i z wanilią a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i przy pomocy np. drewnianej łyżki mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej (sam dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego stygnięcia. Następnie przekrawamy (najlepiej(...)mieszamy z proszkiem budyniowym. Mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy kawę z budyniem i gotujemy, aż zgęstniej a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Gotowe ciasto przekładamy masą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i np. posypujemy posiekanymi migdałami. Całość schładzamy w lodówce. Najlepiej smakuje po dwóch dniach „leżakowania

Domowy Smak Jedzenia
TRUSKAWKOWY PUCH 270

Śnieżny puch opanował internet, a że sezon mamy póki co truskawkowy ja przygotowałam go w wersji truskawkowej tym razem. Do niedzielnej kawki jak znalazł. Składniki: 1 kg sera np w wiaderku 6 galaretek truskawkowych 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody 4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki 2 szklanki mleka- do śnieżek(...)ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na górę ciasta wykładamy połówki truskawek. Pozostałe 2 galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy, zalewamy truskawki

Z Majeczką w kuchni
pomysłowe ciasto z pierniczkami 162

nocy spędzonej w lodówce bardzo ładnie się kroi. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciasta to może do krem u dodać trochę cukru. *foremka 24*24 lub mniejsza Składniki : na ciasto: 25 dag mąki 200 g cukru 3 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g rozpuszczonego masła 200 ml coca-coli 2 jajka 75 ml mleka składniki(...)przekroić. Budynie rozrobić w szklance wody i ugotować na litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzić.  Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu. Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu.  Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia