Wachowicz Może zaczniemy od początku: jakiś czas temu wysłałyśmy do Pani Ewy Wachowicz jeden przepis. Jeden dosłownie! A dlaczego właśnie ten? Już się tłumaczymy, tym przepisem były "piernikowe choinki" i jest to jedyny na blogu Nasz wspólny przepis. Pierniczki razem piekłyśmy, sklejałyśmy i razem opisałyśmy przepis. Ku Naszemu zaskoczeniu, bo już zupełnie o fakcie wysłania(...)ludzi. Dowiedziałyśmy się ze ekipa biorąca udział w nagraniu programu liczy 18 osób. W przerwie nagrania Pani Ewa zeszła się z Nami przywitać i poczęstowała Nas ciastem. Gdy przyszła Nasza kolej Pani makijażystka poprawiła Nam makijaż i przypięto Nam mikrofony. Od początku nagrania, a właściwie już od rana towarzyszył Nam ogromny stres
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiparzeniem w kubku. Rozpuszczalnych kaw w ogóle nie piję, bo uważam, że to substytuty nafaszerowane chemią. Popołudniowa kawa bardzo często dosmaczana jest na przykład własnoręcznie przygotowanym syropem piernikowym, szczyptą gorzkiego kakao czy odrobiną cynamonu. Do kawy musi być jakieś ciacho i wiecie co? w nosie mam to, że "idzie mi w biodra" ;) Dużo czytam, właściwie(...)obieram ze skóry, lecz tylko wycinam gniazda nasienne. Soku nie dosładzam. Wytłoki z sokowirówki najczęściej zjadamy na deser polane naturalnym jogurtem i odrobiną miodu lub piekę z nich ciasto :) Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście. Tak po prostu jesteście
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj słodka, świąteczna propozycja. Bardzo smaczny, mięsisty piernik przełożony masą marcepanową i powidłami, udekorowany polewą czekoladową i złotymi gwiazdkami z jadalnego pyłu. Mniam… Masę marcepanową
Oryginalny smakwprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :) Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu(...)chodzi o smak to są bardzo mocno korzenne i dość miodowe ale nie za słodkie. Minimalnie wyczuwa się nutkę cytrusową i coś co wskazuje na obecność czekolady "we krwi piernikowej". Wyszły pyszne, nie pierniczymy! Pytanie - zagadka, ile pierników zostanie do świąt? Nie liczyłyśmy ile powstało, ale na oko wyszło ich ponad 200. Marzy nam się żeby choć kilka zawisło
Wypisz Wymalujfont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dzis na blogach zaczyna sie Korzenny weekend , a zaraz za nim piernikowe szalenstwo. To oznacza tylko jedno, nadchodza Swiata! Co prawda jeszcze troche czasu do nich zostalo, ale to oczekiwanie beda mi umilac wspaniale zapachy dobiegajace z kuchni. Te korzenne aromaty, ktore teraz(...)muffinek nacieramy tluszczem. W jednej miscie mieszamy wszystkie suche skladniki, w drugiej skladniki mokre. Nastepnie mokre przelewamy do suchych, mieszamy. Na koniec dodajemy jablko pokrojone w kostke. Po wymieszaniu ciastem napelniamy przygotowane foremki. Pieczemy przez okolo 30 minut. Gotowe muffinki mozemy posypac cukrem pudrem
Przysmaki KarolkiWczoraj blog "Weekendy w domu i ogrodzie" obchodził swoje pierwsze urodziny. Planowałam zamieścić tu odpowiedni wpis z przepisem na jakiś tort, ale rzeczywistość ma gdzieś moje
Weekendy w domu i ogrodzieJak co roku przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami śliwkowymi
Mienta blogŚwięta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKrólowa serników znów wkracza do akcji! :D Tak, tak, Wy już dobrze wiecie, ze to serniki są moją specjalnością! Na castingu do MasterChef jeden podbił serca
Ostra na SłodkoLubicie horrory? Ja nie bardzo. W ogóle nie lubię się bać. Jako dziecko oglądałam z Siostrą program, w którym grupka dzieciaków opowiadała sobie straszne historie. Ona
Pożeraczka, czyli raz adobrze