ciasto piernikowe - 1509 przepisów (strona:59/101)

Ciasteczka na święta - 30 przepisów 467

Dzień dobry :-) Kilka dni temu był wpis z zestawieniem ciast, które można zrobić na święta, dzisiaj zrobiłam takie samo zestawienie z ciasteczkami w roli głównej. Przepisów przybyło, wybierajcie i korzystajcie :-) Miłego dnia Wam życzę :-) 1.  Legnickie bomby piernikowe 2.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą  3.  Ciasteczka z lemon curd 4.  Ciasteczka kokosowe 5.  Ciasteczka

kruche babeczki
Piernikowe witrażyki 195

oraz przestudzone masło. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pierniki. W każdym pierniku robimy okienko i kładziemy je na blachę do pieczenia. Landrynki dzielimy kolorami i rozdrabniamy je na bardzo małe kawałki. W piernikowe okienka nakładamy po łyżeczce rozkruszonych landrynek, tylko pamiętajmy by do każdego pierniczka wkładać jeden kolor

Zainspirowana w kuchni
Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami 291

minut. Masa powinna zwiększyć objętość 3-krotnie mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z przyprawą piernikową. Wmieszać do ubitej masy jajecznej w 3 porcjach, bardzo delikatnie już nie mikserem, a przy użyciu szpatułki. Mieszać tylko do połączenia składników, aby nie zniszczyć napowietrzonej struktury ciasta. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec w 200`C 12-15 minut gorącą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka żytnie z miodem 311

bardzo aromatyczne i wodzą człowieka na pokuszenie....Robiłam zimowe wydanie tych ciasteczek w formie piernikowych ludków, a teraz pora na letnią opcję, bo wykrawanie wierzchu tak mnie zachwyciło u Gosi z blogu Ósmy kolor tęczy, że musiałam sama je przetestować. Składniki na ciasto:   2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka

Apetyczna babeczka
Pierniczki Wielkanoc 2018 (miski piernikowe, pierniczki) 215

Witam Kochani dziś chcę Wam pokazać część pierniczków, które zrobiłam w tym roku na Wielkanoc.  Robiłam między innymi piernikowe miski wypełnione pierniczkami, jak również pojedyncze

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 223

wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę.  Spokoju i radości(...)jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła 2 łyżki miodu przyprawa piernikowa 1 słoik powideł  1 szklanka drobno pokrojonych bakalii 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 żółtko do posmarowania Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, 2 jajek, masła, miodu i przypraw zagnieść gładkie ciasto. Schładzać je przez kilka godzin w lodówce, a następnie rozwałkować na posypanej mąką

KUCHARNIA
Domek z Piernika! / Cottage gingerbread! 168

margaryny - 2 jajka - 650 g mąki pszennej - 2 łyżki syropu piernikowego - opakowanie przyprawy do pierniczków W rondelku stop margarynę, dodaj cukier i przyprawy. Wystudź masę.  W misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj masę z rondelka i jajka, wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Ciasto schodź w lodówce przez godzinę. Rozwałkuj na cienki plaster wykrój 4 kwadraty na boki domku

SMYKWKUCHNI
Piernik z kremem pomarańczowym 460

przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki wyrabiamy na stolnicy, owijamy w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce na min. 24 godziny. Następnie dzielimy na 3 równe części, każdą wałkujemy (przez folię spożywczą, jak najmniej podsypując mąką) wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160⁰C. Każdą część najlepiej upiec osobno. Blaty piernikowe studzimy(...)piernikowy- polewa czekoladowa- cieniutkie plastry obranej pomarańczy zatopione w polewie. Polewa czekoladowa: W rondelku topimy masło, dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko, a po zestawieniu z ognia także kakao. Mieszamy intensywnie cały czas, najlepiej blenderem z założoną ubijaczką na najniższych obrotach. Gdyby polewa oddzielała się od tłuszczu należy dodać łyżkę wrzącej wody i nadal mieszać. Gotową dekorujemy wierzch ciasta

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki czekoladowe z mandarynką 190

łyżka kakao 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu szczypta przyprawy piernikowej i cynamonu inne ulubione słodzidło do smaku lub sam miód Płatki zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Odrywamy niewielkie fragmenty i wykładamy nimi spody foremek na babeczki. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni

Kuchnia Ellie
PIERNIKOWE „BROWNIE” Z MUSEM ARONIOWYM, GALARETKĄ Z OWOCÓW LEŚNYCH I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ 214

wielką siatę aronii z własnego ogrodu. Część wykorzystałam do zrobienia pysznych dżemów,upiekłam genialne ciasto kokosowe, a resztę wykorzystuję do pysznych, codziennych deserów. Zainspirowana konkursem #przepisnakopernika marki Kopernik stworzyłam fantastyczny deser, który nie tylko wygląda, ale i smakuje jak „milion dolarów”. http://konkurs.kopernik.com.pl/ Mocno piernikowy spód a’la brownie, lekka aroniowa pianka, waniliowy, lekki krem i galaretka z owoców

Ostra na Słodko
TORT PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWY Z POTRÓJNYM MUSEM 594

suche składniki, tj. mąkę, kakao, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia, sól i cukier. W garnuszku na średnim ogniu rozpuść masło i dodaj do niego cukier, dobrze zamieszaj. Następnie wbij do niego po jednym jajku , mieszając rózgą kuchenną dokładnie po każdym dodaniu jajka. Do suchych składników wlej masę maślano-jajeczną i porządnie wszystko wymieszaj. Ciasto piecz przez około 25 minut(...)niższych obrotach miksera. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i lekko ostudź, a następnie dodaj ją również cienką strużka do masy czekoladowej, dokładnie miksując. Tężejący mus wyłóż na spód piernikowy, którego nie wyjmuj z tortownicy (możesz ewentualnie wyjąć spod upieczonego spodu papier do pieczenia, znów wsadzić spód na dno tortownicy i zamknąć jej obręcz. MUS POMARAŃCZOWY: Śmietanę kremówkę i połamaną białą

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernikowe choinki 135

pewnością przypadnie Wam do gustu. Babeczki piernikowe są puszyste i lekko wilgotne. Wykończenie to ubita śmietanka 36% z dodatkiem stabilizatora śmietanfixu. Dekorowałam tylką Wilton nr. 1M   Piernikowe cupcakes choinki 2016-11-23 18:26:30 Write a review Save Recipe Print Ingredients 3/4 szkl cukru 2 jaja 1 i 1/4 szkl mąki 1/2 szkl mleka 1/4 szkl oleju(...)wszystkie składniki do połączenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przelać ciasto do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami tak do 3/4 wysokości i wstawić do pieca na ok 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić. Ubić kremówkę z śmietanfixem, cukrem pudrem i barwnikiem. Krem przełożyć do szprycy i udekorować piernikowe babeczki na kształt choinki. Rusty fork http://rustyfork.pl/ Artykuł Piernikowe

Rusty Fork
ŚWIĄTECZNY FIT PIERNIK 225

false PL X-NONE X-NONE Powiem tak, piernik pyszny choć nie należy do ciast puszystych i nie jest zbyt słodki to w połączeniu z polewą czekoladową (dla mnie z gorzką czekoladą, dla męża z mleczną) dodatkowo posypaną jeszcze daktylami i żurawiną stanowi przepyszną piernikową ucztę. Więc u mnie obok tradycyjnych wypieków w tym roku również i ten piernik zagości

Słodkie zapomnienie
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny 169

łyżeczka soli Ciasto: 150 ml wody temp. pokojowa (w przepisie 125 ml) 150 ml ciemnego piwa (dałam Koźlaka) (w przepisie 125 ml) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 60 g mąki żytniej razowej 50 g mąki graham (lub orkiszowej) 1 łyżeczka kopru włoskiego (w przepisie 2 łyżeczki) 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 50 ml miodu lipowego 25 ml roztopionego(...)drożdże w wodzie, dodać mąkę i wyrobić przez około dziesięć minut. Dodać sól i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na kilka godzin lub na noc. Przygotowanie ciasta: Wymieszać w dużej misce wodę, piwo, drożdże, miód i sól. Dodać starter. Dodawać, mąki żytnią i graham, przyprawy i żurawinę.Wymieszać i dodawać pozostałą mąkę pszenną i przestudzone masło. Wyrabiać

Codziennik Kuchenny
Prosta chałka cynamonowa 203

mąki 25 g masła 2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej + 1 jajko Przygotowanie : Drożdże kruszymy i łączymy w misce z letnim mlekiem i 2 łyżeczkami cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Po upływie czasu ze wszystkich składników zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odkładamy je w ciepłe miejsce na 30 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

Czarnawisienka
GRYCZANE PLACUSZKI MARCHEWKOWE 142

przyprawą korzenną. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki/rózgi, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą marchewkę i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie  PIERNIKOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE

Kuchnia MagdaLeny
GRYCZANE PLACUSZKI MARCHEWKOWE 159

przyprawą korzenną. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki/rózgi, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą marchewkę i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie  PIERNIKOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE

Kuchnia MagdaLeny
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 141

Jestem sernikożercą, nie da się ukryć. Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka

To co kocham
Muffinki dyniowo-kakaowe 171

Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa   Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą   Ciasto na jesienną chandrę   Dyniowe tosty francuskie   Syrop dyniowy i Pumpkin Spice Coffee   Masło dyniowe   Prosta zupa dyniowa   Ciastka owsiane z masłem dyniowym Pierogi z dynią i orzechami Smoothie dyniowo-piernikowe   Rolada dyniowa    Pikantna zupa z dyni Przyprawa Pumpkin

My simple kitchen
Piernik staropolski 190

ściereczką i wstawić do lodówki na 4 – 6 tygodni. 7 dni przed świętami wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na trzy równe części i każdą rozwałkować, podsypując mąką na placek o wielkości blachy. Blachy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na przygotowanych blachach ułożyć placki piernikowe. Każdy oddzielnie piec 15 – 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Bakalie pokroić. Powidła

Na słodko lub wytrawnie