Jabłecznik korzenny. 294Delikatne ciasto z jabłkami , jeszcze z nieco zimowym aromatem, bo z chłodniejszymi dniami kojarzą mi się korzenne , rozgrzewające aromaty Jabłka zazwyczaj łączymy z cynamonem i dla wielu osób jest to duet nierozerwalny. Ja dziś do masy jabłkowej wprawdzie cynamonu nie dodałam , ale w zamian pokusiłam się o upieczenie blatów biszkoptowych o pięknym piernikowym zapachu i smaku :) Składniki(...)koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka i ubijamy. Mąki i przyprawę przesiać do masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy (u mnie 23x23 cm ) piec ok 35 min w 170'C Po wyjęciu z piekarnika formę z ciastem upuścić na podłogę z wysokości ok 50 cm. Wystudzić
Malinowa Kawiarenka
Jak zrobić ciasto na ptysie lub eklerki? 198odstawić do przestudzenia na kilka godzin lub na noc Po przekrojeniu ciasto powinno być suche. Na dolną część wykładać krem lub pastę. Przykrywać górną częścią. Dziś przygotowywałam na przekąskę ptysie z pastą słonecznikowo-orkiszową (przepis wkrótce). W tym jeszcze świątecznym okresie polecam ptysie na słodko z masą piernikową lub wytrawne ptysie z pastą z zielonego groszku
Weekendy w domu i ogrodzie
TORT PIERNIKOWY 351Pyszny tort piernikowy przełożony delikatnym i lekkim kremem pomarańczowym. Pięknie prezentujący się na stole i bardzo podzielny. Nie jest trudny i czasochłonny w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest to, że pracę można rozłożyć w czasie. Ponieważ przed złożeniem tortu blaty są dość mocno nasączane, biszkopt można upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Poradzą z nim sobie osoby, które(...)dzień nie pieką ciast i tortów. Krem robimy ze śmietany 30%, którą ubijamy z niewielką ilością cukru pudru i śmietan-fixem. Pamiętajcie, aby śmietanka była mocno schłodzona, najlepiej, gdy dla pewności włożycie ją do lodówki dzień wcześniej. Przygotowując tort, który widzicie na zdjęciach, do części bitej śmietany dodałam 2 łyżeczki sypkiej kawy rozpuszczalnej, którą przed dodaniem do ubitej
cool and minty
Rurki z kremem piernikowym 535Francuskie rurki z aromatycznym, puszystym kremem piernikowym na kremówce. Smaczny deser nie tylko na święta :) Rurki nie są wcale aż tak pracochłonne jak się może wydawać, dlatego warto wypróbować przepis jeśli lubicie słodkości z kremem :) Składniki na 12 rurek rurki: 1 blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle) 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu masło do posmarowania foremek
Ze smakiem i z pasją
Domek z piernika 147Witajcie Wiemy, że czas na piernikowe domki już minął ale naszym zdaniem dobrze udekorowany domek jest świetnym pomysłem na prezent nie tylko z okazji świat bożego narodzenia np. Dla znajomych z okazji kupna domu. Z chęcią pomożemy Wam przygotować taki oto domek. Z ciasta na pieniki wycinamy formy dachu (prostokąt 3x8 cm) ścian
cookpl
Piernik staropolski dojrzewający 299bardziej nie przywodzi na myśl Świąt, jak pięknie pachnący piernik, przełożony powidłami śliwowymi, oblany gorzką czekoladą. Pyszności! Jeżeli chcecie zdążyć przed Wigilią, radzę zacząć przygotowania już dziś :) Masa piernikowa powinna być zrobiona na 4-6 tygodni przed pieczeniem (stąd powiedzenie "stary jak piernik"). Poniżej znajdziecie pełny przepis oraz zdjęcia z pierwszego etapu przygotowań. Wpis będę na bieżąco aktualizować(...)było szybciej). 2. W misce łączymy mąkę, przyprawę korzenną i sól, wsypujemy do miodu. Sodę rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy do masy miodowej, wbijamy jajka i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto na tym etapie jest klejące i lejące, ale po leżakowaniu zgęstnieje. Przekładamy do szklanego (ja miskę uprzednio sparzyłam i wytarłam do sucha) lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką
My Culinary Art
Świąteczny sernik piernikowy z pomarańczą 215odpowiadać moim standardom, więc składniki, które chciałam użyć znalazły się pod lupą. Suma summarum jednak powstał dość tradycyjny sernik, z tradycyjnym brązowym cukrem. Ostatecznie i tak zjadam zaledwie kawałek ciasta więc większej szkody dla organizmu nie ma. Czasami można sobie pofolgować i dla mnie to był właśnie ten moment. Po świętach znów przez długi czas nic słodzonego nie zagości(...)rąk je piekących. Ja mam swój ulubiony typ, który powinien być wilgotny i mocno serowy. Taki właśnie jest mój świąteczny sernik, który polecam wszystkim również na Sylwestra. Sernik piernikowy z galaretka pomarańczową składniki na spód: 100 g maki owsianej - 5 łyżek 60 g mielonych migdałów - 4 czubate łyżki 1 łyżka gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki
Przysmaki Karolki
Sernik z malinami 250całość posypujemy startą na tarce o dużych oczkach resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 1 godzinę. Smacznego Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką → Sernik dyniowo – piernikowy → Sernik „puszysty” → Sernik na zimno z borówkami
Oryginalny smak
Mój Wilgotny Piernik Z Powidłami 180Piekę go już któryś rok z rzędu i jest on numerem jeden w śród pierników w naszym domu. Mokry, wilgotny, z bakaliami, wyraźnie piernikowy. Przełożony lekko
Gotowanie...to proste !
Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem 201Święta szybko minęły, ostatnie okruszki ciast juz zjedzone, a po pierniku zostało tylko wspomnienie... Ale na te typowo świąteczne smaki nie czekajcie cały rok, bo i po co tak się męczyć ? Pozostają w klimacie świątecznych smaków, proponuję Wam łatwy i szybki przepis na trufle piernikowe. Myślę, że trufle sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na sylwestrowej domówce lub innej imprezce
kolorowotorcikowo
Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 246Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM 246Piernikowe rogaliki to bardzo fajny pomysł na świąteczny stół. Są oryginalne i można zaskoczyć bliskich. Najbardziej skuszą się dzieci, chodź nie ukrywam, że te większe dzieci też !. W internecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd. Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest
Kuchnia Paulettes
Babeczki czekoladowo-piernikowe z bitą śmietaną i truskawkamki 201Dzisiaj zapraszam na babeczki, które robiłam w Sylwestra. Karnawał w pełni, a takie małe słodkości idealnie pasuja na karnawałowe przyjęcia z przyjaciólmi. To zresztą moje ulubione
Gosia gotuje
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 230mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę. Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem
Wypisz Wymaluj
Piernik drożdżowy – kuchnia podkarpacka 223rozpuszczamy z cukrem, dodajemy miód, olej, żółtka i ucieramy mikserem. Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Mieszamy i na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto przekładamy na 2 brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 10-12 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu każdy(...)pierwszej warstwie piernika rozsmarowujemy połowę masy z maszy manny i przykrywamy drugim plackiem. Na nim rozsmarowujemy powidła śliwkowe i przykrywamy trzecim plackiem. Wykładamy pozostałą masę i przykrywamy czwartą warstwą piernikową. Całość polewamy polewą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Polewę można przygotować na przykład z 5 łyżek masła, 5 łyżek śmietany, 4 łyżek cukru i 4 łyżek
Trzeci talerz