ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:131/177)

Ciasto DELICJA 124

SKŁADNIKI : CIASTO: • 3 jajka • 1/2 szkl. mąki • duża łyżka mąki ziemniaczanej • 1/3 szkl. cukru • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, miksować aż masa będzie gęsta i lśniąca, dodać żółtka, wymieszać chwilę mikserem, dodać w dwóch partiach przesiane mąki i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Dno tortownicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków(...)smarować, wyłożyć ciasto i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni, piec ok. 25 minut, gotowe wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia. GALARETKA: • 3 galaretki pomarańczowe • 1-2 pomarańcze Galaretki rozpuścić w 4-4,5 szkl. gorącej wody, dodać pokrojone w małe kawałki pomarańcze, zostawić do ostygnięcia, pomarańcze obrać, pokroić na kawałki i usunąć skórki. PIANKA CZEKOLADOWA: • 100 g czekolady

KUCHNIA POLSKA
Torty na Wieczór Panieński - 2 pomysły (+18) 204

tortu - z ciasta wykroiłam bardziej męskie kształty (spójrz na zdjęcie poniżej) Pomysły na kremy do tortów: (wystarczy kliknąć na wybrany krem)    - czekoladowy wraz dodatkiem mascarpone i kremu czekoladowego , - maślano-budyniowy , - śmietanowy wraz z dodatkiem białej czekolady , - wiśniowy , - typu ganache (mocno czekoladowy) . Jeżeli nie macie wprawy w przygotowaniu i ozdabianiu tortu masą plastyczną lub z pianek marshmallow

Ugotować
Bułeczki Króliczki – Idealne na Wielkanocne Śniadanie 162

się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki oprócz masła: mąkę, mleko, sól. Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam ciasto łyżką w misce

Uwaga Babcia Piecze Chleb
TRUSKAWKOWE POLE 190

rodzajach ciast gdzie używane są truskawki zmiksowane tak jak w serniku Zebratruskawkowo waniliowa . Do dzisiejszego serniczka użyłam właśnie truskawek dojrzałych, aby podkreślić w   serniku truskawkowy smak. Spód ciasteczkowy:  200 g ciasteczek Oreo (bez nadzienia)  50 g roztopionego masła Cytrynowa masa 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w szklance gorącej wody 500 g serka waniliowego Nadzienie z Oreo Pianka truskawkowa

RAROSSA
Lukier plastyczny z pianek marshmallows 1151

Lukrem Plastycznym możemy ozdobić Torty, babeczki, ciastka... możliwości jest sporo. Można kupić gotowy w każdym kolorze ...lub zrobić go samemu. Dzisiaj pokażę wam jak zrobić taką

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Lukier plastyczny z pianek marshmallows 1156

Lukrem Plastycznym możemy ozdobić Torty, babeczki, ciastka... możliwości jest sporo. Można kupić gotowy w każdym kolorze ...lub zrobić go samemu. Dzisiaj pokażę wam jak zrobić taką

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Ciasto podwójnie cytrynowe – cytrynowiec 217

wielu ciast. Do tego ma o wiele delikatniejszą strukturę i wydaje mi się, że łatwiej się robi. Cytrynowiec Składniki: Biszkopt: 5 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 200 g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa

sierotka maRysia w kuchni
Biszkoptowo-makowe z wiśniową pianką 145

Pyszne lekkie ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz. Moje wykonanie na podstawie przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 8 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 8 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek sypkiego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka: 800 ml śmietany

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto grysikowe z czekoladą i truskawkami 211

pieczenia mają to do siebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto - przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika...  ;) Składniki : Masa grysikowa : 1,2 l  mleka(...)manną cały czas mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Goracą masę wylać na ciastka, wyrównać szpatułką. Masę grysikową przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Pianka jogurtowa : 400 g jogurtu naturalnego gęstego ok. 100 g płatków śniadaniowych Cini Minis (truskawkowych;)) 2 białka jaja kurzego 2 łyżki cukru opakowanie truskawkowego kisielu instant  łyżka żelatyny

Kuchnia Ellie
Poziomkowa Pokusa 172

Dzisiaj będzie ciacho właściwie to biszkopt z poziomkami, galaretkami, kisielem i  śmietaną. Ciasto przepyszne zapraszam na skosztowane. Mąż i  jego pytania bezbłędne" To na dole to Kubuś" Pada moja odpowiedz- To kisiel poziomkowy.Mina męża bez cenna :)   Składniki  na biszkopt: jajka  5 szt L ksylitol 100 g mąka pszenna(...)łyżek Masa poziomkowa:  masło  100 g kisiel poziomkowy z cukrem  2 szt.  galaretka poziomkowa  1 szt. PIANKA: śmietana 30%  200 ml galaretka poziomkowa 2 szt     Dodatkowo :   poziomki 1 litr   Krok 1 Jaja ubijamy z ksylitolem na puch. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj, mieszamy delikatnie

Różowa kuchnia
Szarlotka Charlotta - szarlotka z pianką bez pieczenia 144

Charlottą ciasta na biszkoptach np. z truskawkami jest nieporozumieniem, dlatego też przewrotnie nazwałam swoją szarlotkę bez pieczenia Charlottą.  SZARLOTKA CHARLOTTA   Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa (na wierzch) masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówki) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu 2 galaretki (cytrynowe, brzoskwiniowe lub agrestowe) pianka śmietankowa

Bon appetit mon amie
Ciasto podwójnie cytrynowe z brzoskwiniami 170

Ciasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i cytrynowej galaretki. Jest idealne :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody Krem cytrynowy: 3 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła Cytrynowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki

Na Ciasteczkowych Papierach
Rabarbarowe ptasie mleczko 164

wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. (sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Jeśli po 15 min jest już suchy można wyjąć. Jeśli nawet po 20 min jest jeszcze mokry to trzymamy kolejne kilka minut) Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości około 30 cm rzucamy na podłogę/blat kilkukrotnie. Następnie zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na rabarbarową piankę: 1 kg rabarbaru

Jedzeniomania
Chałka 227

ciasta małe chałki i tylko jedną większą. Nie byłam pewna czy uda mi się zaplatanie… ale jakoś poszło!Blaszkę lekko natłuszczam i układam w odstępach chałki.Przykrywam suchą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut aż podwoją objętość. Po tym czasie ubijam żółtko z jedną łyżką wody aż zrobi się pianka i smaruję chałki

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania