Składniki: CIASTO: mąka tortowa 50 dag, kasza manna 4 łyżki, drożdże świeże 30 gram, olej rzepakowy 4 łyżki, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, woda letnia 1 szklanka NADZIENIE: szpinak świeży 1 pęczek, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona(...)szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku kostkę drożdży dzielę na 3 części, jedną rozkruszyć do misy robota, wlać ciepłą wodę, wsypać pozostałe składniki i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia nie trzeba ciasta podsypywać mąką - ręcę posmarować olejem i rozciągać ciasto, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia , posmarować sosem pomidorowym - użyłam swój
W Mojej Kuchni Lubięaromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku. Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach. Składniki: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maku 1 łyżeczka(...)pieczenia sok z 1 cytyny skórka z 1 cytryny szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Mieszamy przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. W osobnej misce białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru
Kuchnia MagdaLenyaromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku. Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach. Składniki: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maku 1 łyżeczka(...)pieczenia sok z 1 cytyny skórka z 1 cytryny szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Mieszamy przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. W osobnej misce białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru
Kuchnia MagdaLenyUbić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi goździkami. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Piec około 30-35 w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa o smaku korzennym(...)żurawinę s parzyć i odcedzić. Do bakali dodać pokrojoną w kostkę śliwkę, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i cydru, dodać kandyzowaną mieszkankę keksową i pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z bakaliami i na koniec dodać olejek pomarańczowy, wymieszać. Pierniki - pokruszyć tworząc tzw. jadalną ziemię. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić
Ciastka - domowe słodkościpizzy marki Enders, która dopiero co rozgościła się na polskim rynku. Te kamienie przede wszystkim są dedykowane do grilli gazowych , na których będziecie mogli przygotować pyszną pizzę, czy nawet ciasto ale mogą być wykorzystywane również w domowych piekarnikach, co poza sezonem grillowym z pewnością się przyda! :) Cienki plaster kamienia w kolorze kości słoniowej włożyłam do piekarnika i rozgrzałam(...)stworzył niebanalną całość w smakach złotej jesieni, tańczącą na podniebieniu swoje ciepłe tango. Co myślicie o takiej wariacji włoskiego przysmaku? Jesienna pizza z dynią, gorgonzolą i miodem Potrzebujesz: Ciasto: 25g świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżki oliwy 1,5 szklanki mąki Pieczona dynia: 150g dyni hokkaido lub piżmowej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaLubię kiedy jesienią pachnie w domu cynamonem, ciastem dyniowym, szarlotką, ale kiedy pachnie czekoladą to już jest po prostu koniec świata! To taki zapach, który otula wszystkie zmysły, koi duszę, szepcze cichutko, że liczy się tylko ten moment, a z kalorie są najmniej ważne ;) Do tej czekoladowej rozpusty świeżo zaparzona kawa, ale tu jestem tradycjonalistką mocną i choć chciałabym(...)napisać "zapach świeżo mielonej kawy", to nie mogę, bo nie mam ani ekspresu ciśnieniowego, ani młynka do kawy. Parzę więc sobie kawę taką jak lubię najbardziej, czyli albo w 10-letnim ekspresie ciśnieniowym, który w zeszłym roku ściągnęłam ze strychu i dostał drugie życie w kuchni albo parzę w małym zaparzaczu I z niego właśnie kawa smakuje mi najbardziej. Wiem
bistro mamaPóźny wieczór. Trochę spokoju dla mnie. Krocząc wczoraj swoimi dobrze znanymi ścieżkami niewątpliwie stwierdziłam, że babie lato już tuż tuż. Słońce stało się przyjemnie ogrzewające a nie parzące, a zależnie od pory dnia już przydaje się sweterek. Na targowiskach zaczynają królować śliwki i papryka. Trochę ceny mnie w tym roku odstraszają ale może co nieco zamknę jeszcze w słoikach. Lubię(...)pyszną tartę z brzoskwiniami. Po prostu wyszła przepyszna! Już planuję wersję z jabłkami i śliwkami :) Po przepis sięgnęłam tutaj ( klik ), wprowadzając drobne zmiany. Forma do tarty 26 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 200 g masła (zimnego) 100 g cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 1 kg brzoskwiń 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto: Wszystkie podane składniki szybko zagnieść
My simple kitchennaturalny Firma: Soti Natural Skład: Gyokuro Zielona –woda mineralna, parzona zielona japońska herbata gyokuro bio. Perłowa Jaśminowa – woda mineralna, parzona zielona japońska herbata gyokuro bio, suszone kwiaty perłowego jaśminu nie z koncentratów. Mięta+Trawa Cytrusowa –woda mineralna, mięta 40% i trawa cytrusowa 60%. Rooibos + Imbir –woda mineralna, parzona czerwona herbata bio, imbir. Zielona + cytryna – woda, liście zielonej herbaty 70%, suszona(...)parzenia każdej herbaty dostosowuje się 15 parametrów parzenia tak by zachować min 340 mg antyoksydantów – antyoksydanty są bardzo ważne bo usuwają z naszego organizmu wolne rodniki! Smak: Gyokuro Zielona –Herbata jest klarowna i przejrzysta. Pachnie i smakuje jak bardzo dobrej jakości zielona herbata, która już ostygła. Charakterystyczna jest spora gorycz jak przy herbacie, którą nieraz za długo parzymy. Fajnie pasuje
Candy Pandasworeczka z posypką , potrząsamy ,żeby wszystko do niego przylgnęło . Przekładamy do ciasta , zanurzamy i ponownie wrzucamy do woreczka z posypką . Tak postępujemy z każdym kawałkiem . Smażymy w głębokim tłuszczu na średnim ogniu , aż do uzyskania złotej , chrupiącej panierki . Dopieką się w środku bez problemu bo były parzone . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku , serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami
Ogrodnik w podróżyorzechów nie wyrzucajcie! Można jej z powodzeniem użyć jako dodatek do ciasta (zmniejszając ilość wymaganej mąki na rzecz pulpy- mąki z orzechów), zagęstnik do curry (jest idealna!) albo wkładkę do porannego smoothie lub müsli. Jeśli nie chcecie jej używać teraz, można ją zamrozić i użyć później. Parzymy mocne espresso – potrzebne nam 2/3 szklanki. Ja zrobiłam to w ekspresie na kapsułki
Karo in the Kitchenpieczenia, sól. W osobnym naczyniu mieszamy olej wraz z jajkami. Pomarańczę parzymy we wrzątku i ocieramy z niej skórkę, którą wraz ze startą marchewką dodajemy do masy z jajek i oleju. Mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i łączymy w jednolitą masę. Wcześniej przygotowane foremki napełniamy ciastem i pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez 30 min, do momentu
Taste Of My Dayprzedstawić przepis na wypiek bez którego nie mogą obyć się święta-chodzi oczywiście o babkę :-) Wypiek tradycyjny, obecny na naszych świątecznych stołach od zawsze. Mamy różne rodzaje bab, parzone, piaskowe, biszkoptowe, drożdżowe i inne :-) Ja chciałabym się z Wami dziś podzielić przepisem na pyszną, puszystą babkę na maślance, z dodatkiem kawałków czekolady. Jest pyszna,pięknie rośnie, zawsze wychodzi. :-) Polecam(...)maślanki naturalnej -2,5 szklanki mąki tortowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki oleju -1 tabliczka czekolady mlecznej (pół tabliczki do ciasta, pół na polewę) *dodatkowo do polewy łyżka masła i 3 łyżki mleka Jajka ucieramy na pulchną masę wraz ze szklanką cukru. Następnie dodajemy maślankę i miksujemy. Do masy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJak zaparzyć kawę po arabsku qahwah arabiyya Kawa po arabsku, a precyzyjniej mówiąc, kawa przygotowywana w tradycyjny sposób w regionie Zatoki Perskiej (Arabia Saudyjska, Oman, Zjednoczone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawzględu na małą ilość mąki (bułki tartej) i surowe białko zawarte w cieście. Na podobnej zasadzie wykonujemy również sernik, na który przepis znajdziesz tutaj . Print Biszkopt makowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl zawsze udane wypieki Course Deser Cuisine polskie Keyword biszkopt, ciasto, makariniki Prep Time 20 minutes Cook Time 1 hour Total Time(...)jedynie parzymy mak gotując go przez 15 min. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Do masy dodać miód, bułkę tartą, aromat migdałowy oraz mak. Z białek ubić pianę, dodać proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Notes Grubość jednej porcji ciasta
SmartBake.plbędzie równie pyszne - biszkopt makowy w końcu nie tak często się spotyka. Ten przepis nie jest wymagający a uwierzcie, ze biszkopt wyrasta naprawdę fenomenalnie i co najważniejsze - nie opada. Ciasto spokojnie można przekroić tak, by przełożyć go dwa razy kremem a wręcz jest to wskazane. Zachęcam do przekładania go delikatnymi kremami. Przepis na tradycyjna prostokątną blaszkę 27x35 cm. Na małą(...)drobnego cukru 180 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka 15 ml) 300 g maku suchego (nie poddajemy go żadnej obróbce chemicznej, nie parzymy ani nie mielimy) Suche składniki tj. mąki, proszek do pieczenia i mak połączyć dokładnie ze sobą. Białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka będą ubite dodawać łyżka po łyżce cukier
Poezja Smaków - blog kulinarny