Chociaż nie przepadam za tradycyjną owsianką, zawsze mam w domu spory zapas płatków owsianych. Można z nich wyczarować wiele pysznych rzeczy-od placków i omletów, przez ciasta i ciasteczka, do panierek i tym podobnych. Na blogu na pewno ukaże się przynajmniej kilka "owsianych" przepisów. Dziś zapraszam na pyszne chrupiące ciasteczka. W sam raz do pochrupania w szkole/pracy lub po prostu(...)Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na drobniejsze kawałki, a następnie prażymy na gorącej patelni uważając, by ich nie przypalić. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały i całość mieszamy do powstania lepkiej masy. Z naszego ciasta formujemy
Zawsze głodna!Składniki: 500 g makaronu Farfalle 300 g ugotowanych grzybów np. borowiki 100 g boczku wędzonego parzonego 1 cebula 1 serek mascarpone 200 g śmietany 30% pomidory
kgwjanczewoPyszna babka kawowo-waniliowa Babka to jedno z pierwszych ciast, które przygotowałam sama już jako dziecko. Uwielbiam babki za prostotę przygotowania, wygląd, smak i to, że odpowiednio przechowywane długo zachowują swoją świeżość. Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę kawowo-waniliową. Takie nietypowe połączenie powstało kiedyś pod wpływem chwili. Jako, że bardzo lubię dobrej jakości kawę, to spróbowałam(...)dodać do mojego bazowego przepisu na babkę. Okazało się to bardzo trafionym pomysłem. Znajomi byli zachwyceni, a ciasto zniknęło w kilka chwil. I od tej pory co jakiś czas na moim stole gości pyszna babka kawowo-waniliowa. Jak przygotować ciasto z dodatkiem kawy? Babka z dodatkiem kawy, to bardzo prosty przepis. Kilka podstawowych składników, takich jak jajka, cukier, mąką
Słodkie okruszkipicia kawy postanowiłam, że ją odstawię na stałe. I tak przez lata pijałam tylko sporadycznie cappuccino lub kawę z mlekiem na imprezach okolicznościowych. Dzień zaczynałam od liściastej zielonej herbaty parzonej krótko. Jednak wszystko się zmienia. Będąc na wczasach miałam okazję sięgać po różne kawy i tak też zaczęłam tęsknić za jej smakiem. Najpierw zaczęłam przygotowywać sobie lekkie cappuccino, później zaczęłam(...)już pić kawę, to dobrą. I tak też teraz najczęściej pijam dobrą jakościowo, świeżo mieloną kawę z dodatkiem mleka. Zaś z samą kawą eksperymentuję przygotowując na jej bazie likiery, ciasta, torty i przede wszystkim różne rodzaje kawy np. kawę po irlandzku. Jak się okazuje do wszystkiego trzeba dojrzeć. Aktualnie próbuję wybadać, która z kaw smakuje mi najbardziej. Na pewno kawa
Passions hobbies lifenajobfitszy okres w roku! :D Wszyscy zbieramy plony w ogródkach, sadach i na rynku ;) W kuchniach bulgoczą przetwory i parzą się słoiki. W spiżarkach każda luka zostaje zapełniona pysznością, by w chłodniejsze i ciemniejsze miesiące poratować ciepłym smakiem wypełnionym dobrymi wspomnieniami. Wśród tych wszystkich dobroci, jakie możemy znaleźć, są też ukochane przez miliony maliny! Soki, dżemy i inne przetwory... Często(...)łyżki cukru 1 jajo 250g odciśniętej z soku malinowej pulpy cukier puder dodatkowa mąka ryżowa do podsypania Sposób przyrządzenia: 1. Z mąki, cukru, masła i jaja szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Do ciasta partiami dodawaj malinową pulpę i zagniataj na podsypanym mąką ryżową blacie do uzyskania jednolitego koloru.* 3. Z masy urywaj kawałki ciasta i formuj kuki wielkości włoskiego orzecha
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSałatka wiejska to połączenie typowo polskich smaków. Składa się z pieczonych połówek ziemniaków, jajek ugotowanych na twardo, cienkich, białych kiełbasek parzonych oraz pomidorków koktajlowych. Całość polana
Kuchnia MagdaLenyforemek, inaczej łatwo je uszkodzić. Mini wypiek, smaczny, radosny, zachęcający do zjedzenia gotowy! Parzcie kawy i smacznego! Inspiracja: A. Starmach. Do mini wypieku wykorzystałam masę orzechową z kawałkami orzeszków HELIO . Polecam masy do wszelakich wypieków, nie tylko mini, tart, przekładania biszkoptów na tort, mazurków i dekoracji ciast, w tym serników. Smacznego
Zasmakuj Kuchnizmniejszamy do minimum i dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (18-20cm) i wstawiamy na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni. Przekrawamy na 2-3 blaty. Wyszorowane cytryny parzymy. Z jeden z nich ścieramy skórkę. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok ( ja wykorzystałam
Smaki Na Talerzuoleju dodatkowo :powidła lub dżem PRZYGOTOWANIE: Kawę mieliny i parzymy. Napar z kawy pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jajka dokładnie ubijam z dodatkiem cukru brązowego i cukru wanilinowego. Dodaję pozostałe składniki w tym kawę. Mieszam za pomocą miksera. Na rozgrzaną patelnię wylewam porcję ciasta. Smażę po obu stron na rumiano. Podaję z ulubionym
Gotowanie PatkiSilikon nie nagrzewa się tak szybko i próbując gotującej się zupy wreszcie nie parzę sobie języka. Robienie testów łyżką obiadową było sporą pomyłką :) Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena łyżki waha się od 17,00zł do 25,00zł. Pędzelek silikonowy jest niezastąpiony przy smarowaniu ciasta drożdżowego, francuskiego czy chleba. Unowocześnienie ze strony producenta to wprowadzenie ruchomej główki, która
Gotowanie i blogowaniejaskrawe słońce świeci prosto w oczy. Otulam się ciepłymi swetrami, piję ciągle lekko parzącą język herbatę i cieszę się, że jutro mam wolne. Może w końcu upiekę drożdżówkę...? Gdy mam chwilę wolnego, a najlepiej cały dzień, lubię sięgnąć po drożdże. Mam wtedy czas, żeby dobrze wyrobić ciasto, a potem cierpliwie czekać, aż wyrośnie. Lubię podglądać przez szybkę piekarnika, jak rośnie
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieżego ale równie dobrze może być z puszki)serek brie plastry boczku parzonego lub pancettySPOSÓB WYKONANIA :pancakes- mąkę przesiewam z solą i proszkiem do pieczenia , osobno rozmieszam jajka z mlekiem , wlewam do mąki i mieszam i dodaję rozpuszczone masło wyrabiam na jednolitą masę-daję ciastu chwilę odpocząć- po czym smażymy na suchej patelni z obu stron karmel
Basia w kuchniwolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem z jabłek i z lukrem cynamonowym. Pycha!!! Mięciutkie, pulchne ciasto, kwaskowaty mus jabłkowy i pachnący lukier. Mówię Wam: COŚ WSPANIAŁEGO! Żałowałam, że nie robiłam z podwójnej porcji ;( Pączki można również nadziać dżemem, marmoladą, myślę również, że czekośliwka też by tu pasowała. Jeśli ktoś(...)jest dobre jeśli można włożyć weń palec i nas nie parzy). Do mleka z masłem wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z masłem i jajkami, dodajemy przesiany cukier puder, kardamon, sól i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera (końcówki z hakami) wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej jednak niż 10 minut). Gotowe oprószamy mąką, miskę
Rozpustne gotowanieSkładniki: CIASTO: mąka tortowa 50 dag, kasza manna 4 łyżki, drożdże świeże 30 gram, olej rzepakowy 4 łyżki, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, woda letnia 1 szklanka NADZIENIE: szpinak świeży 1 pęczek, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona(...)szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku kostkę drożdży dzielę na 3 części, jedną rozkruszyć do misy robota, wlać ciepłą wodę, wsypać pozostałe składniki i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia nie trzeba ciasta podsypywać mąką - ręcę posmarować olejem i rozciągać ciasto, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia , posmarować sosem pomidorowym - użyłam swój
W Mojej Kuchni Lubięaromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku. Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach. Składniki: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maku 1 łyżeczka(...)pieczenia sok z 1 cytyny skórka z 1 cytryny szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Mieszamy przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. W osobnej misce białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru
Kuchnia MagdaLeny