ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:62/111)

Fasolka po bretońskuz suchej fasoli 141

mrożenia oraz wekowania w słoikach.   Pomysły na szybkie dania… ** Leczo z cukinią ** Jabłka smażone w cieście ** Domowe nuggetsy   Składniki na 6 porcji: 400 g suchej białej fasoli 300 g kiełbasy w lasce (np. śląskiej) 200 g boczku wędzonego lub parzonego 1 cebula ok. 90 g koncentratu pomidorowego 30% 3 ziela angielskie 2 liście laurowe łyżeczka majeranku przyprawy

Kulinarny S.O.S.
Fasolka po bretońskuz suchej fasoli 141

mrożenia oraz wekowania w słoikach.   Pomysły na szybkie dania… ** Leczo z cukinią ** Jabłka smażone w cieście ** Domowe nuggetsy   Składniki na 6 porcji: 400 g suchej białej fasoli 300 g kiełbasy w lasce (np. śląskiej) 200 g boczku wędzonego lub parzonego 1 cebula ok. 90 g koncentratu pomidorowego 30% 3 ziela angielskie 2 liście laurowe łyżeczka majeranku przyprawy

Kulinarne S.O.S.
Focaccia z karmelizowaną cytryną, rozmarynem i pieprzem 221

wstawieniem do piekarnika w cieście palcem zrobić wgłębienia. Piec w temperaturze 180-190 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Cytryny w trakcie pieczenia nabierają intensywnie brązowego koloru. W smaku są delikatnie karmelowe. Jeśli chcemy aby były bardziej miękkie, wtedy można je dłużej parzyć przed karmelizowaniem.  Dla tych, którzy focaccię wolą na wytrawnie mam ostrzejszą w smaku focaccię z pomidorkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polska odpowiedź z japońskim akcentem na amerykańskie brownie. Greenie 196

chińską, a nie oryginalną japońską. Na tyle taniej, że można z nią pokombinować kulinarnie. Knułam, wąchałam, parzyłam, rozpuszczałam, zamęczyłam Najcierpliwszego i udało się. Znaczy, zanim się udało to kichnęłam pokrywając pół kuchni zielonym pyłkiem, ale się udało. Powstało bezglutenowe, zielone ciasto. Proszę Państwa! Przed Państwem Greenie. Moja zielona odpowiedź na brownie Potrzebujemy: kostkę masła 200g białą czekoladę dobrej jakości 200g

ladykitchen
Haluszki z bryndzą i karmelizowanym boczkiem 122

soli DODATKOWO 150 g boczku parzonego 50 ml mleka 130 g bryndzy 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 % garść posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Surowe, obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Po starciu ziemniaków wymieszaj je z potrzebną ilością mąki – 120 g i dodaj 1/3 łyżeczki soli. Z masy wyrób jednolite, lepkie ciasto i uformuj z niego dużą(...)porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"250 cal"},"recipeIngredient":["500 g surowych ziemniak\u00f3w","120 g m\u0105ki pszennej typ 550","1\/3 \u0142y\u017ceczki soli","150 g boczku parzonego","50 ml mleka","130 g bryndzy","2 \u0142y\u017cki kwa\u015bnej \u015bmietany 12 %","gar\u015b\u0107 posiekanej natki pietruszki"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Surowe, obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych

ProstePesto.pl
Kostka kawowa 164

kawy nie umiem żyć. Uwielbiam ją zarówno świeżo parzoną jak i w postaci deserów. Dzisiaj jeden z moich wybrańców – kostka kawowa. Delikatny, lekki biszkopt nasączony kawą z dodatkiem kawowej pianki i przełamany kwaskowatym smakiem dżemu rozpływa się w ustach. Dziś już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Wystarczy kawałeczek ciasta i filiżanka kawy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka szczypta

Fascynacje Ani
Ciasto Dziwak 580

zmielić ( w przypadku zmielonego tylko parzymy).Odcedzić na sitku i pozostawić do odcieknięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką puszystą masę. Dodać mak, miód , proszek do pieczenia i dalej ucierać. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do maku. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Wylać mak na podpieczone ciasto wyrównać wierzch. Na mak ułożyć kolejną

O kuchni z uczuciem
Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami 329

owocami. Jak na drożdżowca ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Dzięki polewie z mascarpone owoce zostały wciągnięte przez ciasto i są nie tylko na wierzchu, ale też w środku. Ciasto długo zachowuje swoją świeżość, nawet do paru dni. Pyszne, polecam! 1 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka do zaczynu 1/2 szklanki mleczka kokosowego(...)cukru i podgrzanym mleczkiem kokosowym. Musi być ciepłe, ale nie może parzyć. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min, aż drożdże zaczną się pienić. Mąkę przesiać do misy, dodając sól i cukier. Wlać spieniony zaczyn drożdżowy, lekko rozmącone żółtka i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagniatać ciasto, aż zacznie odchodzić od miski. Będzie luźne i klejące. Na początku może

https:KKuchniaMniam
COLD BREW GREEN TEA 185

Cold brew green tea, brzmi dość tajemniczo i z angielska, ale to nic innego jak zielona herbata "parzona" na zimno. Wymaga więcej czasu niż taka, zalewana

W kuchni Karmel-itki
Calzone z mięsem mielonym 226

różnych serów albo z pieczarkami. Będziesz potrzebować Składniki na ciasto (z przepisu wyjdą 3 pierogi wielkości dużego talerza) mąką -500 g drożdże 20 dkg mleko - 250 ml cukier -3 łyżeczki oliwa z oliwek -2 łyżeczki sól - szczypta Farsz cebula - 1 mała czosnek - 3 ząbki seler naciowy - 2 łodygi boczek parzony - 100 g mięso mielone - 400 g ser mozzarella wg uznania(...)rozpuszczenia drożdży następnie dodaj 3 łyżki mąki i ponownie wymieszaj tak aby nie było grudek. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Etap II - Wyrabiamy ciasto Na stolnicę lub do dużej miski wsyp przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. W międzyczasie dodaj oliwę. Wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Etap

Wylizany Rondel
Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 190

przyszedł czas na desery... DESERY Double chocolate fudgy brown - brownie wypiekane ze 100 % ciemnej czekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie -  mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek z makiem i konfiturą pomarańczową 172

minut do lodówki. Po tym czasie nakłuwamy widelcem. Wierzch możemy dodatkowo posmarować białkiem — dzięki temu ciasto będzie wolniej nabierać wilgoci po przełożeniu konfiturą. Mazurka pieczemy przez 25-30 minut w 180ºC . Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystudzenia. Konfitura Pomarańcze parzymy wrzątkiem i delikatnie szorujemy. Ścieramy z nich skórkę. Każdy owoc przekrawamy na połówkę i za pomocą łyżeczki do cytrusów

Food Square
Makowiec drożdżowy 236

Makowiec drożdżowy to jeden z tradycyjnych, świątecznych polskich wypieków. „Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście… Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych(...)okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam ucieranie maku w makutrze przez moją Mamę. Zresztą, wtedy wszystkie ciasta były w niej  ucierane. Dzisiejsze gospodynie

mojewypiekiinietylko
Puszysta babka cytrynowa 1130

Babkę upiekłam w lutym, wyciągnęłam świąteczne lampki - zajączki, jajeczka, zrobiłam zdjęcia i ze smakiem zjedliśmy ciasto na deser.  Za oknem padał deszcz, było szaro, buro i zimno. Marzyłam o kwietniu, wiośnie i świętach takich jak w zeszłym roku. Marzyłam o schowaniu kozaków i zimowych kurtek. O rowerze i sportowej bluzie.  Mamy kwiecień, piękną pogodę i święta za parę(...)dalej miksujemy.  Dodajemy sok z cytryny i startą skórkę (przed starciem cytrynę parzymy wrzącą wodą).  Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia   i powoli dodajemy do zmiksowanej masy. Osobno ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Keksówkę o wymiarach  22 cm x 8,5 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy

bistro mama
ciasto z kremem czekoladowo kawowym 196

stopniowo cukier kryształ i z wanilią a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i przy pomocy np. drewnianej łyżki mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej (sam dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego stygnięcia. Następnie przekrawamy (najlepiej(...)wody, gorącej 200 g miękkiego masła wykonanie: Kawę parzymy w gorącej wodzie aby powstał napar. Następnie odcedzamy i mieszamy z proszkiem budyniowym. Mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy kawę z budyniem i gotujemy, aż zgęstniej a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Gotowe ciasto przekładamy masą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i np. posypujemy posiekanymi

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania