ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:46/111)

WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 334

zwiększyć moc. Kulę ciasta odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość (u mnie rosło prawie 2h).Następnie dodajemy zmielone migdały oraz rodzynki (nie parzymy ich wcześniej) i dokładnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do wymarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i odstawiamy pod przykryciem aż wyraźnie urośnie (ok.1h) Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.45-50 minut

Smaczne Zdrowe
KARPATKA 188

  Pyszna łatwa w przygotowaniu Karpatka ze starego przepisu. To kolejna karpatka na blogu równie pyszna ale z mniejszą ilością jajek niż poprzednia 😃. Ciasto idealne również

RAROSSA
Szybkie ciasto dyniowe 145

Szybkie ciasto dyniowe Bardzo dobre ciasto do kawy. Szybkie ciasto dyniowe, idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej kawy i herbaty jest proste do zrobienia, puszyste, wilgotne i absolutnie pyszne. To jedno z najlepszych jesiennych ciast i ulubione ciasto dyniowe naszych znajomych. Przygotowuję je z puree z surowej dyni, więc zrobisz to ciasto w ekspresowym tempie. Ciasto z dyni przygotujesz(...)szklanki puree z dyni 1 szklanka drobnego cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 szklanki (170 ml) oleju rzepakowego 3 jajka  Polewa kawowo - rumowa do ciasta z dyni 3 łyżki mocnej, świeżo parzonej gorącej kawy, użyłam kawy z wyraźnie czekoladowym smakiem El Salvador la Mayada 200 g cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu 2 łyżki rumu Bezpośrednio przed

Cztery Fajery
Rodzynkowa drożdżówa 201

również do ciepłego wlewamy aromat do ciasta. Wszystko razem łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej pierwotnej objętości. Rodzynki parzymy na sitku i obsypujemy mąką. Połowę wyrośniętego ciasta przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą foremki. Piekarnik nastawiamy na 170-180 stopni, góra-dół. Ciasto w foremce posypujemy połową rodzynek. Resztę

Karczma Honorietty
Konesso- Kawa ziarnista LavAAza Crema E aroma. Kostka kawowa 160

kojarzy się z Włoską kawą a wynika to z popularności firmy LAVAAZA.  Kawa idealnie nadaje się do ekspresów : automatycznych, kolbowych, przelewowych, kawiarek oraz do tradycyjnego parzenia. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do ciast, deserów, koktajli. Tutaj polecam ciasto z dodatkiem kawy jest pyszne i szybko znika z talerzyków:) Kostka kawowa Składniki na ciasto kawowe: 3 jajka 1/2 szklanki cukru(...)następnie wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy, pod koniec ubijania wlewamy żelatynę i chwilkę mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowany krem wylewamy na masę kawowo-serkową. Odstawiamy do zastygnięcia. Wierzch ciasta można udekorować startym wafelkiem Knoppers. Życzę smacznego:)       Do Waszej ulubionej kawy polecam idealną SZKLANKĘ TERMICZNĄ LATTE . Jest ona wyprodukowana z dwóch szklanych ścianek, między którymi znajduje się

Sama słodycz i szczypta chili
SZARLOTKA I CZERWONY DIAMENT? 164

szklanki mąki pszennej 🍰kostka zimnego  masła  🍰6 łyżek cukru np. trzcinowego  🍰2 łyżeczki proszku do pieczenia 🍰jajko  DODATKOWO: 🍵 Filiżanka świeżo parzonej Herbaty Czerwony Diament   https://www.cozaherbata.pl/ PRZYGOTOWANIE: 1. Składniki ciasta dokładnie ze sobą łączymy.  Zagniatamy - tak by powstało jednolite ciasto. Można użyć ręki, robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. 2. Formujemy kulkę , którą

Gotowanie Patki
Ciasto Kawownik 219

brakuje czasu. Wybaczcie, że ostatnio tak rzadko dodaje wpisy- obiecuję nadrobić. Późnym wieczorem mam ochotę Was skusić na Kawownika- moją kolejną wariację na temat miodownika, czyli ciasta przekładanego masą grysikową i bogato nasączonego parzoną kawą.  Uwierzcie , że to najlepsza do tej pory wersja miodownika, jaką jadłam-  bardzo słodki smak przełamany nasączeniem alkoholowo- kawowym. Przepyszny po 2 dniach spędzonych

Domowe ciasta
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 301

możecie wykorzystać kapustę wigilijną z pieczarkami . Gotową, wystudzoną kapustę szatkujemy drobno i odkładamy na sito, by odsączyć płyn. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego

Dieta bez mleka
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem 135

pomidorowy lub np. pieczarki. To kto się skusi na rollsy z ciasta francuskiego ? Polecam! Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem - składniki:  (około 16 sztuk) 1 płat ciasta francuskiego około 8 plastrów żółtego sera około 8 plastrów wędzonego boczku (może być surowy lub parzony) Dodatkowo: 1 jajko sól, pieprz ulubione przyprawy Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem

Di gotuje
Tarta na cieście francuskim, z wędzonym łososiem, mozzarellą i pomidorami 174

wykładamy w formie do tarty.  Jeśli używamy formy metalowej, najlepiej wysmarować ją wcześniej masłem, w przypadku ceramicznych lub szklanych nie jest to wymagane. Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki, po czym kroimy w malutką kostkę. Na cieście wykładamy w kształcie "wachlarza" mozzarellę oraz wędzonego łososia. W powstałe

Kuchenna Kontrrewolucya
Robot planetarny. Dlaczego warto go mieć w kuchni? 147

ułatwiają życie. Jednym z nich jest właśnie robot planetarny. Zastępuje on tradycyjny mikser i warto go mieć w swojej kuchni. W kuchni nie tylko gotujemy, parzymy kawę czy herbatę, lecz także pieczemy ciasta, chleby i robimy desery. Zwykły mikser porusza się jedynie wokół własnej osi, natomiast robot planetarny także wokół misy wyrajając i zgarniając równocześnie wszystkie składniki. Robi

ProstePesto.pl
Nieco inne pierogi 262

ząbek czosnku 2 łyżeczki kaparów przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chili w proszku Dodatkowo: olej do smażenia (może być pół na pół ze smalcem lub nawet sam smalec) Ciasto najlepiej jest przygotować wcześniej, ponieważ powinno odstać ok. 2 godz. przed wałkowaniem i formowaniem pierożków. Wodę i wino podgrzewamy w rondelku. Następnie dodajemy masło oraz smalec i ciągle mieszając, czekamy(...)wrzenia. Zdejmujemy płyn z ognia i dosypujemy mąkę z solą. Całość mieszamy, ale nie bardzo dokładnie i odstawiamy, aby trochę przestygło. Kiedy już masa nie parzy, przekładamy ją na stolnicę i zagniatamy. Ciasto jest delikatne i bardzo elastyczne, więc po ok. 5 min. jest już gładkie i jednolite. Tak przygotowaną masę formujemy w kulę i z powrotem wkładamy do garnka

Ratunku obiad
Ciasto na pierogi ( bez jajka) 672

wodą wlewamy olej i przelewamy do miski z mąką. !Uwaga, aby się nie poparzyć podczas zagniatania ciasta! Ja na początku pomagam sobie łyżką drewnianą, gdy ciasto troszeczkę ostygnie, czyli gdy aż tak nie będzie parzyć, zagniatam go, aby było miękkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk (zajmuje to około 5 minut). Stół podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy krążki jakiej

Wołowina od rekina
Knedle ze śliwkami 190

jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju kluch. Kocham tylko mocno pieprzne pierogi ruskie. Nie wpadam w ekstazę, jak słyszę słowo „knedle”, denerwuje mnie ten moment, kiedy przekrawasz ciasto i wypada cała, gorąca śliwka i parzy cię w usta albo spada z widelca. To nie nastraja miłośnie. Jednak są takie dni, kiedy wychodzi z człowieka pryszczaty nastolatek i zaczynają mu się podobać seriale(...)miodu łyżeczkę pasty waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii ½ łyżeczki przyprawy do piernika. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich jajka oraz mąkę, wyrabiamy miękkie i zwarte ciasto, które łatwo będzie łatwo formować w kule. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę, jabłek nie obieramy, ale pozbawiamy gniazd nasiennych i również drobno kroimy. Do jabłek i śliwek

ladykitchen
Precle bez parzenia 166

Precle bez parzenia Precle to dość pracochłonna potrawa , a raczej wypiek . Oczywiście to że nie jest ze mnie mistrzunio piekarnika to już wiecie .Tak więc nie owijając w bawełnę , przepis przystosowałam do swoich wątłych umiejętności Precle według poniższego przepisu robi się szybko , przyjemnie. Smakują doskonale . Moje chłopaki najchętniej wcinali by je codziennie Polecam , może klasyk ciut oszukany(...)drożdże potrafią rosnąc i uciekać Do maszyny do wyrabiania chleba lub innego pomocnika Wsypujemy resztę mąki , sól i zaczyn drożdżowy , roztopione ale nie gorące masło . Wyrabiamy na gładkie sprężyste ciasto . W razie potrzeby , gdyby było zbyt twarde można dolać ciepłej wody . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta formujemy wałek , a następnie skręcamy w precle . Wymaga to trochę wprawy ale jak widać

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania