przygotowania: 1. Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną wody. Mąki wymieszać ze sobą, dodać sól, płatki owsiane oraz ziarna. Przesypać do misy miksera. Do mąk dodać rozczyn drożdżowy oraz powoli wlewać resztę wody cały czas wyrabiając hakiem na wolnych obrotach. Na końcu do ciasta dodać olej rzepakowy oraz syrop klonowy. Wyrabiać ok 10 minut. Pozostawić w misie do wyrośnięcia
Kuchnia w czekoladziewarzywnych niejadków. Jeśli chcecie zrobić jeszcze zdrowszą wersję tych pierogów proponuję zamiast mąki białej użyć np. owsianej. Może i wymagają trochę nakładu pracy, ale myślę, że warto go od czasu do czasu poświęcić i zjeść coś tak dobrego. PIEROGI Z SOCZEWICĄ Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1 szczypta soli farsz: 1 szklanka
Bon appetit mon amieosób będących na diecie. Słodkie desery polane sosem czekoladowym nie muszą być już tylko marzeniem :) Zamiast ciast czy babeczek proponuję puszysty omlet biszkoptowy z aksamitnym kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową, na który może pozwolić sobie każdy :) Składniki: 2 białka 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru Krem: 1 opakowanie serka homogenizowanego np. Bieluch lub twarożku
Chocolate Muffin Blogzresztą jak zawsze, spontanicznie, z potrzeby "czegoś słodkiego". Oczywiście nie potrafię przekonać się do pieczenia ciast, bo wyliczając w głowie ilość niezdrowych składników, i tym razem byłam na nie. I wyszło mi to na dobre, nawet bardzo dobre! W szafce leżały płatki owsiane, pobiegłam do pobliskiego sklepu i nabierałam do woreczka owoce, na które miałam ochotę: śliwki, gruszki, truskawki
Moja smaczna kuchniaswoją droga moim nieskromnym zdaniem bardzo udanym, pragnę się dziś z Wami podzielić - jest to lekkie ciasto z musem dyniowo-pomarańczowym na czekoladowym spodzie. Ciacho to, dzięki niewielkiej zawartości cukru i tłuszczu, może śmiało nominować do fit deseru. Spód na bazie płatków owsianych świetnie komponuje się z aromatycznym musem dyniowo pomarańczowym, a całość wieńczy delikatna serowo-śmietankowa pianka. Jest
Cynamonowe szczęścieSKŁADNIKI: 6 białek z jajek 3 żółtka 2 miarki kazeiny (zazwyczaj są w opakowaniu) 30 g płatków owsianych 30 g otrąb 200 ml jogurtu greckiego 2
ClauditteMissCookingmasę makową, która w środę wyląduje w makowcu (piekę go w dzień Wigilii bo uwielbiam świeże ciasto drożdżowe :)), po kliknięciu na poniższe zdjęcie przejdziecie do przepisu: Jeszcze przepis na dzisiejsze śniadanie. Było przepyszne :) Robiłam kiedyś coś podobnego, ale zamiast kaszy jaglanej były płatki owsiane, a zamiast ricotty twaróg. Jadłam wypiek od razy po wyjęciu z piekarnika, ale polecam upiec serniczek
breakfast of dreamsCiasto powinno lekko zrumienić się, a po wyjęciu uderzone od spodu wydawać głuchy dźwięk. Upieczone ciasto wystudzić na kratce. pieczywo to dołączam do wspólnej akcji #glodnizmian i zapraszam Was na stronę projektu klik Polecam Wam także inne chlebki: Chleb pszenny na płatkach owsianych Chleb pszenno - żytni z musli Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 40 dkg mielonej szynki 10 dkg otrąb owsianych 1 średnia cebula pokrojoną w drobną kostkę 1/2 papryki czerwonej pokrojoną drobną kostkę 1 ząbek czosnku
kgwjanczewowanilii, ucierać przez 2-3 minuty, aż masa będzie jednorodna. Następnie dodać kolejno uprażony sezam, płatki owsiane i płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Uwaga! Masa nie będzie "klejąca", płatki mogą nie być połączone z resztą ciasta, nie trzeba się tym przejmować, w piekarniku wszystkie składniki się połączą. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Zapiski Młodej Żonyrozpuścić z letnim mlekiem i cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, ziarnami i solą. Do tego dodać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę i ciepłą maślankę (wodę i maślankę można razem podgrzać w garnku). Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno odstawać od rąk. Następnie 2 blaszki, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto
Made By Mom And Sonłyżeczki cukru1/2 łyżeczki soli1/2 szkl. otrębów (u mnie owsiane)1 czubata łyżka sezamu1 czubata łyżka czarnuszki (można zastąpić siemieniem lnianym)1 czubata łyżka płatków owsianychWykonanie: Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i płatków zostawiamy do posypania chleba). Mieszamy, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy
Walijskie Pichcenie1szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szkl. płatków owsianych górskich Masło utrzeć mikserem , stopniowo dodawać cukier, następnie jajko i po kolei wszystkie składniki, zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i układać na blaszce w sporych odstępach, gdyż rosną
Anioły w kuchniprzepyszne, bardzo wilgotne i meeega smaczne ciasto bardzo czekoladowe. Stworzone na bazie rozpustnego ciasta czekoladowego (które bardzo zauroczyło mnie smakiem, mimo iż z czekolady nic sobie nie robię, to ciasto ma w sobie to coś... uzależnia...:-) ) Dodałam tylko mrożonych malin i zmieniłam trochę czas pieczenia. Pyszne, wegańskie ciacho czekoladowe. Piekłam w ciemnej blaszce o wym.24x38cm, chciałam by nie było zbyt(...)szklanki mleka roślinnego (np. owsiane, ryżowe...)- 2 łyżki octu jabłkowego- 2/3 szklanki oleju kokosowego (u mnie o smaku kokosowym, nierafinowany)- 1 i 1/3 szklanki ksylitolu (lub cukru)Dodatkowo:- maliny ilość wg uznania (u mnie mrożone)Składniki polewy:- 100g gorzkiej czekolady (u mnie wegańska z ksylitolem)- ok.50ml kremówki (gdy nie zależy nam na tym by ciasto było wege) lub mleka roślinnego
Smaczne Zdrowerozpuszczamy drożdże wraz z cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Płatki owsiane zalewamy 1/2 szklanki gotowanej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Mąki mieszamy razem, dodajemy sól, żurawinę i oliwę z oliwek. Następnie dodajemy wystudzone płatki wraz z wodą i na końcu zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Jeśli mocno klei nam się do rąk, można podsypać mąką
Czerwona PorzeczkaJuż dawno chciałam zrobić ciasto do góry nogami, a rabarbar od którego uginają się targowe stoiska zachęcił mnie do wykonania go w takiej wersji, oczywiście musiałam go zrobić w zdrowszej wersji czyli bez białej mąki i cukru więc dodałam migdały, mąkę owsianą cukier kokosowy i miód, a do tego smak podkręciła wanilia i imbir, z pozostałego rabarbaru zrobiłam pyszny dżem(...)pomysły :) Składniki : rabarbar pęczek (ok 4-5 gałązek) 4 łyżeczki miodu 2/3 szklanki wody laska wanilii 1cm kawałek imbiru 2 szklanki zmielonych uprażonych migdałów 1/2 szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100g masła klarowanego 1/2 szklanki cukru kokosowego 3 jajka ( żółtka i białka oddzielnie) 250 ml jogurtu greckiego kilka kropli domowego ekstraktu waniliowego
zdrowa vege kuchniałyżka wody Puree z dyni mieszamy z jajkami oraz płatkami owsianymi i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, olej, jogurt naturalny, siemię lniane, otręby, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sodę i dokładnie mieszamy. Śliwki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski z ciastem, dodajemy również nasiona słonecznika i całość przelewamy do formy (keksówka o długości
Mango Papaja