cukru. Do tego ciasta należy wykorzystać możliwie jak najbardziej dojrzałe banany. Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Ciasto robiłam pierwszy raz kompletnie z wyobraźni i wyszło całkiem fajne ciacho! Polecam! SKŁADNIKI: - 4 dojrzałe banany - 1/3 szklanka oleju rzepakowego - 7 czubatych łyżek mąki owsianej - 1/2 szkl. mleka - 4 jajka Banany zmiksuj z olejem, mlekiem i żółtkami. Białka ubij na sztywno. Dodaj
SMYKWKUCHNIUwielbiam owsianki, a najbardziej te pieczone w piekarniku. Niczym ciepłe, zdrowe ciasto... pyszności. Dziś zapraszam Was na moją pieczoną owsiankę z truskawkami i miętą. Idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Spróbujcie. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru lub miodu (do smaku) 3-4 duże truskawki 1 jajko 1 łyżeczka suszonej mięty od Skworcu
Słodkie okruszkiwidać same naturalne składniki, żadnej chemii. Składniki: 1 jajo 1 kostka masła 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 1/2 szklanki mąki razowej (u mnie tym razem żytnia) truskawella Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk podsypujemy jeszcze trochę maki. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy
Cynamonowe szczęścieserniczków. Tym razem bez zbędnych dodatków. Składniki : 4 łyżki twarożku 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka miodu 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor, z obu stron. Przełożyć na talerz. Podawać
Chocolate Muffin Blogktoś nie przepada za jego smakiem i aromatem, ale mimo wszystko warto dodać do chleba) Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną pół łyżeczki cukru łyżeczka soli spora garść żurawin suszonych łuskany słonecznik W sobotę wieczorem : W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu, rozmarynu, soli i cukru. Dolać tyle wody, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką
Weekendy w domu i ogrodzieMąkę, jogurt i jajko wymieszać w misce (można za pomocą miksera). Pod koniec mieszania dodać płatki owsiane. Przygotować patelnię i rozgrzać na niej olej. Jabłka obrać i pokroić na plastry o grubości około 5 mm, tak by tworzyły koła. Następnie łyżkę ciasta wylać na patelni, ułożyć na nim plaster jabłka i przykryć drugą łyżką ciasta. Delikatnie
Świat Domowej Kuchniktóry znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne
Kulinarny karnet Christopherapieczenia * na krem: puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej 5 łyżek mleka 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki startych na pył orzechów laskowych 4 łyżki cukru brązowego lub miodu Przygotowanie: * ciastka: Wszystkie składniki wrzuciłam do misy robota i dokładnie wyrobiłam. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm i wycięłam ciasteczka. Piekłam ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym
Kulinarny Pamiętnikcałą noc do lodówki. wyjmujemy rano i odstawiamy na 1 godzinę. Zaczyn jest gotowy do wyrabiania. Ciasto główne: - 550 g mąki pełnoziarnistej chlebowej - 2 łyżki kminku - łyżka soli - 250 g wody letniej - cały zaczyn - mąką do podsypywania - 2 czubate łyżki płatków owsianych - 2 łyżki oleju rzepakowego Wszystkie w/w składniki zagniatamy rękoma, dość energicznie i wyrabiamy minimum 15 minut (ćwiczymy
SMYKWKUCHNIowsianych190 ml wody1 łyżeczka drożdży suszonych2 łyżki oleju2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soliDo miski przesiać mąkę i otręby owsiane. Dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać suche składniki, następnie wlać letnią wodę i olej. Wyrabiać całość kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, posmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć lnianą
wyzwania kuchenneużyłam Kresto), 50g gorzkiej czekolady. Wykonanie:Masło utrzeć z cukrem i olejem. Dodać mąkę, płatki owsiane, sól, cynamon, marmoladę z jabłek oraz ubite na sztywną pianę białko. Zagnieść. Dodać nasiona wanilii, suszone owoce oraz posiekane migdały oraz posiekaną czekoladę. Zagnieść ciasto. Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie
Z miłości do słodkościwykorzystaniem. Dlatego postanowiłam je wszystkie zebrać w jednym miejscu:) Placek z budyniem i rabarbarem Ciasto serowe z rabarbarem Lody rabarbarowo - truskawkowe Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy Pomorska drożdżówka z rabarbarem Sernik z rabarbarem i truskawkami Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową Risotto z rabarbarem Pancakes rabarbarowo - truskawkowe Konfitura rabarbarowo - truskawkowa
Z miłości do słodkościzmienił na korzyść wspomnianych serników. Pozostała sympatia do galaretek. Czyli dzisiejsze ciasto jest w sam raz dla mnie, a do tego gdy wzbogacone jest to truskawki, za którymi przepadam, to nie potrzeba mi nic więcej do szczęścia. Sernik z truskawkami i galaretką składniki: 200 g ciastek owsianych 100 g masła 250 g truskawek 500 g twarogu śmietankowego(...)sokiem z cytryny. Masę serową przekładamy na tortownicę. Sernik pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Aby sernik pozostał biały w trakcie pieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu (ja dałam mniej wody) Na całkiem zimny sernik układamy truskawki pokrojone w plasterki. Układanie zaczynamy od brzegów, a kończymy
Przysmaki Karolkimasła 150 g cukru 180 g płatków owsianych, najlepiej błyskawicznych 200g mąki Wykonanie: W misce wymieszać mleko z drożdżami. Dodać mąkę i cukier. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać połowę mąki, mleko i masło. Dodać skórkę z cytryny, cukier waniliowy, sól. Dodać resztę mąki (ciasto będzie dość gęste). Na koniec dodać wyrośnięty
Pociąg Do Kuchniwymieszania składników suchych. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i kakao. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: mleko, olej, jajko. Banany rozgniatamy i dodajemy do mokrych składników. Następnie mieszamy składniki suche z mokrymi i dodajemy posiekaną czekoladę. Nie musicie zbyt drobno siekać. Ciasto wlewamy do foremek na muffinki, do 3/4 wysokości. Pieczemy
Pyza i Surówka