Za oknem rodzi się wiosna, ta kalendarzowa od wczoraj zagościła w naszych progach. Wszystko odżywa, a i nie ukrywam, ja mam więcej siły i ochoty na
Słodkie Przyjemnościprzyklejaniu do ścian tętnic. Tyle mądrości, ale co z nim zrobić, gdzie dodać? Kardamon stosuje się zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Jest doskonały do herbaty, ciast, sałatek owocowych, ale także do potraw z ziemniaków czy wszelakich pasztetów
greenscarfSkładniki mąka, 2 szklanki cukier, 3/4 szklanki jajka, 4 sztuki olej, 2/3 szklanki soda oczyszczona, 1.5 łyżeczki jabłka, 5 sztuk cynamon, 1 łyżeczka gorzka czekolada, 2/3
Gotowanie moimi oczamiSezon owocowy można spokojnie uznać za rozpoczęty. Na targowiskach pojawiły się nie tylko truskawki ale również maliny, morele, brzoskwinie i czereśnie. O tych ostatnich wiem oczywiście
Słodkie PrzyjemnościJak już wielokrotnie pisałam jestem ogromną wielbicielką białego sera i wszystkiego rodzaju twarogów. Nie tylko w formie serników , ciast, deserów czy też dodatku do naleśników , ale
Ostra na SłodkoKolejna propozycja dla wielbicieli ciast ucieranych z owocami. Sezon obfitujący w rabarbar należy wykorzystać możliwie najlepiej, stąd też kolejne ciasto z rabarbarem, jednakże urozmaicone smakiem pomarańczy
Made By Mom And SonZapraszam dzisiaj na tartę z rabarbarem i kruszonką , uwielbiam ten kwaskowaty smak połączony ze słodyczą i nutką kardamonu RAFEX Na spód ciasta wyłożyłam marmoladę owocową ORZECH . KTÓRĄ BARDZO POLECAM DO CIAST I CIASTECZEK:) Składniki : około 4 szklanek mąki 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżka kwaśnej
Sama słodycz i szczypta chiliLekki, owocowy, smaczny:) Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 500 g sera śmietankowego (z wiaderka); 200 ml śmietanki 30%; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
In my kitchenCoś ostatnio na blogu bardzo serowo, to chyba dobrze, prawda? Serniki to jeden z najmniejszych działów na blogu, a przecież tak bardzo je wszyscy lubimy. Dlatego
Słodkie PrzyjemnościNiebawem jesień pochłonie cały kraj. Wielka szkoda, bo to będzie oznaczać przymrozki. A jak przymrozki to koniec sezonowych owoców, w tym malin, które są teraz jak
Słodkie Przyjemnościdrogą nie wiem czemu w nazwano je torcikiem...) w ostatnim wrześniowym numerze KUCHNI wiedziałam, że je upiekę. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie zmieniła tego i owego. Powstało ciasto wilgotne, owocowe, chrupiące z wierzchu a w środku delikatne i pulchne. Wg mnie jedno z lepszych jakie jadłam tego typu. Bardzo polecam!kruszonka:po 50 g orzechów
Dzieje kuchennej WiewióryRolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej
prawdziwe jedzenieJakiś czas temu dostałam do przetestowania foremkę Liliana od Tupperware Polska a że sezon truskawkowy trwa więc przygotowałam w niej prosty serniczek na zimno z
Monia miesza i gotujerozkosz dla podniebienia.Wierzch tarty powstał z pysznego dżemiku pomarańczowego Streamline Foods który dostałam do testowania jakiś czas temu od firmy OWOCOWA ROZKOSZ jest pyszny mega aromatyczny wspaniale podkreślił smak ciasta. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki(...)szklanki cukru 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy do ciast 1 budyń śmietankowy 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 szklanka musu pomarańczowego lub dżemu ja użyłam OWOCOWA ROZKOSZ Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać śmietanę wbić jajko wymieszać z cukrami, dodać wiórka masła zimnego z lodówki, zagnieść szybko ciasto.Wylepić ciastem formę do tarty
Wanilia i KardamonOwocowa chmurka Po prostu pychota! Ciasto kruche z budyniową pianką, malinami, brzoskwiniami i borówkami- połączenie idealne. Ciasto to nazywane jest 'owocową chmurką' dzięki swej lekkości. Idealnie nadaje się teraz z wykorzystaniem owoców sezonowych, ale też w środku zimy z mrożonych będzie smaczne. Ciasto kruche: 3,75 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4,5 łyżki cukru
Receptura smaku