Chciałam przygotować zdrowe ciasto z dużą zawartością białka oraz błonnika i małą ilością kalorii. Myślę, że udało się :) Połączenie bobu, bananów oraz żurawiny wydaję się dość zaskakujące, ale całość dobrze się komponuję i równie dobrze smakuje. Składniki: spód: 70 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec 360 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)naturalnego 400 g serka homogenizowanego waniliowego 30 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec 1 jajko 2 łyżeczki ksylitolu herbaciana galaretka: 6 torebek herbaty żurawinowej (lub innej owocowej) 5 łyżeczek żelatyny 700 ml wrzątku 3 łyżeczki ksylitolu Przygotowanie: Otręby granulowane mielimy w maszynce. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą mieszamy, wlewamy do formy pokrytej papierem
Symfonia smakowalepiej wizualnie tort wygląda. Z kremem na bazie bezy szwajcarskiej pracuje się świetnie, polecam ten krem do dekoracji, niby maślany a jednak inny, lżejszy, bardziej puszysty. Biszkopty oraz mus owocowy warto przygotować dzień wcześniej. Składniki na dwa biszkopty: Biszkopt: 10 jaj rozmiar L w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Białka(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy
moj przepis nakolejne ciasto , które zostanie zapisane u mnie w pliku "Ulubione " Proste , a przy tym niezwykle pyszne i swietnie się będzie komponować z wszelkimi owocami sezonowymi . Ja dziś wykorzystałam rabarbar , ale miałam go mało więc dodałam nieco mrożonych czarnych porzeczek . (nie rozmrażałam ) Wyszło smakowicie . Kruszonkę zrobiłam z dodatkiem mleka w proszku ... ach te smaki dzieciństwa :) Musicie koniecznie wypróbować(...)typu greckiego ) 3 szklanki maki pszennej (pół kg ) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. budyniu waniliowego (40 g ) Dodatkowo : ok 600 g dowolnych owoców 3 łyżki kislu owocowego (dowolnego ) Kruszonka mleczna : 3/4 szklanki mleka w proszku pół szklanki mąki pszennej (8og) 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru (110g) 80g miękkiego masła Wykonanie : Jajka ubić z cukrem
Malinowa KawiarenkaSezon na jagody w końcu się rozpoczął, więc można przygotować wiele pożywnych dań. Prezentuję pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem. :) Składniki: 6-7 pierożków Ciasto: 1/2
Truskawkowa FiestaSkładniki: 300 – 400 g twarogu, 1/2 kubeczka śmietany, 4 łyżki cukru, 2 jajka, pół paczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kaszy manny, cukier waniliowy, szklanka
kulinarnajamka.blogspot.comZa oknem szarość. Mgła, zachmurzone niebo i ciągłe opady deszczu. Po liściach na drzewach ślad po woli ginie. Dopadają coraz częściej małe smuteczki. Więc
W kuchni Karmel-itkizeszłej soboty, gdy postanowiliśmy udać się na zakupy do nowo otwartego przybytku. Reklamy zachęcały ogromnie, a że akurat było po drodze z pracy, skusiliśmy się. Przywitał nas dział warzywno-owocowy, i już tutaj utknęliśmy na dobre dwadzieścia minut. Wybór - ogromny! A wszystko naprawdę świeże i pięknie pachnące. To właśnie tutaj kupiłam najsmaczniejsze truskawki w tym roku. Gdy znaleźliśmy półkę(...)kilka listków chilli oregano 4 pomidory śliwkowe dodatkowo: 80 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować na okrąg nieco większy od średnicy formy. Ułożyć ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzePolską, to przywędrował do naszego kraju najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu. Już wtedy hucznie świętowano ostatnie dni karnawału, a wśród potraw na stołach gościły pączki. Początkowo jednak przygotowywane były z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Smażone w gorącym smalcu stanowiły „zagryzkę” do mocnych alkoholi. Dopiero w XVI wieku pojawiły się wersje pączka przygotowywane na słodko, a jako o jednym(...)Wśród dużej ilości osób szybko zniknęły z półmisków Składniki: 50g drożdży 750g mąki 200ml mleka 1 szklanka cukru 5 jajek 50ml wódki 200g masła 800-1000g smalcu marmolada owocowa cukier puder cukier waniliowy otarta skórka z cytryny Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z trzema łyżkami cukru i 200ml letniego mleka. Gdy drożdże i cukier się rozpuszczą dodajemy
Jacob Tastesmalinowa wersja bez dodatku cukru i bez spodu. Jeśli chcecie, można oczywiście upiec go z ulubionym spodem (ja bardzo lubię biszkoptowy na bazie mąki kokosowej ). Sernik jest bardzo delikatny, owocowy i wprost rozpływa się w ustach (naprawdę! ;)). Bazą przepisu jest serek kremowy, ale dodałam też kostkę twarogu i gęsty jogurt naturalny. Dzięki dodatkowi liofilizowanych malin sernik nie jest mdły(...)wmieszać delikatnie do masy serowej. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać około połowę masy sernikowej. Do drugiej części dodać zmielone na puder maliny i rozlać po białej warstwie ciasta. Piec około 40-45 minut w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zrumieni, przykryć wierzch folią aluminiową i piec do końca pod przykryciem). Artykuł Lekki sernik malinowy na mleku
Fitkotcały przepis, szczególnie przygotowanie musu czekoladowego. Owocową wkładkę zmieniłam tak, by była bardziej sezonowa i na letnią, polską nutę. Przygotowywanie tej rolady i jej składanie jest zdecydowanie łatwiejsze niż w przypadku niedawno publikowanej rolady bezowej czy rolady biszkoptowej . Składniki (na blachę (34 x 38) cm): Mus 200 g czekolady 300 ml śmietany 30% Ciasto 5 jajek szczypta soli 5 łyżek
Weekendy w domu i ogrodzieporcje ciasta na patelnię , lekko rozsmaruj ciasto w kształcie koła lub owalu. Smaż na złoty kolor z obu stron. Placki zdjęte z patelni rozłóż na papierowym kuchennym ręczniku, aby odciekł nadmiar oleju. Następnie jeszcze lekko ciepłe posyp cukrem pudrem z wanilią lub nałóż na środek każdego racuszka trochę Twojego ulubionego dżemu lub konfitury owocowej
Przepisy i porady kulinarnekrzakach i drzewach możemy znaleźć jego owocowe skarby. Je dnym z największych leśnych skarbów obok oczywiście grzybów są jago dy. Jago dy są bar dzo z drowe i smaczne. Bar dzo istotne jest to, że obniżają poziom cholesterolu oraz posia dają witaminy B, C oraz prowitaminę A. Teraz najważniejsze! Kto nie lubi bułeczek, ciast, deserów, czy po prostu ich samych
ChilliJemyryżowego i nakładamy łyżką niewielkie ilości ciasta tworząc placuszki. Smażymy z obu stron i podajemy na ciepło. Choć na zimno też są super :) Placuszki podajemy z cukrem pudrem, polewamy sosem czekoladowym lub karmelowym. Możemy dodać bitej śmietany. Generalnie możemy podawać do nich naprawdę wiele kombinacji słodkich sosów. Świetnie smakują np. z jogurtowym sosem owocowym. Wymyślajcie wiele wersji, a najciekawszymi podzielcie
vegetaniesezonu truskawkowego, jest delikatny w smaku, kremowy i orzeźwiający ale też sycący, dla dorosłych bo z dodatkiem nasączonych likierem biszkoptów. Propozycja na niedzielną ucztę. Można zrobić w różnych wariantach owocowych z pewnością warto do niego wrócić..... Składniki: 330 ml śmietanki 30% 30 dag twarożku z wiaderka 3 czubate łyżki cukru pudru 5 dag startej białej czekolady 4 listki żelatyny(...)kawałki, skrapiam dość solidnie likierem, ale tak żeby nie rozmokły, dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką, wykładam na galaretkę, wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wykładam na paterę, zdejmuję folię dekoruję bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i miętą. Smacznego
Wanilia i Kardamonsmak owocowy- Decorada Delecta Maczek smak mango Decorada- Delecta Wykonanie : dzień przed: Kakao mieszamy z mąką. Miód zagotowujemy z przyprawami. Odstawiamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Studzimy. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie
Z Majeczką w kuchni