Lemoniada brzoskwiniowa 136tylko gasi pragnienie, ale również dodaje energii, uzupełnia witaminy. PRZEPIS NA LEMONIADĘ BRZOSKWINIOWĄ Składniki na lemoniadę brzoskwiniową: 1 kg brzoskwiń woda gzowana lub niegazowana ulubiony słodzik: cukier trzcinowy, syrop owocowy np z owoców bzu czarnego 1 cytryna Jak zrobić lemoniadę brzoskwiniową: Owoce myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w ćwiartki, dodajemy łyżkę cukru, kilka łyżek wody i zaczynamy gotować. Gotujemy kilkanaście minut(...)rozgotują i puszczą sok. Rozgotowane brzoskwinie przecedzamy na sicie. Sok z brzoskwiń zatrzymujemy do lemoniady, miąższ możemy od razu pasteryzować w słoiczkach i wykorzystać jako dżem czy mus do ciast. Do soku z brzoskwiń dodajemy wodę, wyciśnięty sok z cytryny, dosładzamy do smaku. Lemoniadę wstawiamy do lodówki by porządnie się schłodziła. Możemy podawać z kostkami lodu. Artykuł Lemoniada brzoskwiniowa pochodzi
Dorota Smakuje
Kruche ciasteczka z czerwoną porzeczką. 187Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne i kruche ciasteczka, które wykonałam w kształcie pierożków, bardzo słodkie, bardzo pyszne, przełamane kwaśnymi owocami. Macie ochotę to koniecznie
Izabelawkuchni
PUSZYSTE PLACUSZKI NA SERKU HOMO Z JAGODOWYM SOSEM 226Możemy zaserwować je na obiad np. jako II danie po niezbyt treściwej zupie, albo zwyczajnie jako deser. Są pyszne bez żadnych dodatków ale posypane odrobiną cukru pudru lub polane owocowym sosem to już całkowita eksplozja smaku! Składniki: 500 g serka homogenizowanego waniliowego 4 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli olej(...)zrobiony ze zblendowanych z odrobiną cukru jagód. Sprawdzą się tutaj równie dobrze zmiksowane truskawki, nutella, cukier kryształ, cukier puder. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do połączenia się. Nakładamy łyżką ciasto i smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu, aby przesmażyły się w środku). Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku z ewentualnego nadmiaru
Walijskie Pichcenie
Batony owocowe - Raw energy (Bombus) 216Zawsze powtarzamy, że energetycznych batonów nigdy za wiele. Dlatego kiedy dostałyśmy propozycję wypróbowania bombusowych przekąsek już nie mogłyśmy się ich doczekać! Co więcej, firma postanowiła wysłać
Candy Pandas
Odwrócone ciasto z morelami 186W końcu jest cudowna pogoda, która pozwala na świetne wykorzystanie wolnego czasu. Coraz częściej spotykamy się z przyjaciółmi i znajomymi, gdzie rozmowy umilają przepyszne wypieki! Rozpoczyna
Truskawkowa Fiesta
Racuchy drożdżowe z bananami + film 236cukrem pudrem mogą stanowić smaczną przekąskę lub sycący posiłek w sam raz na obiad lub kolację dla dzieci. Można je przygotować z ulubionymi owocami lub bez dodatków, polane syropem owocowym. składniki na 15-18 racuchów 3 duże banany 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 4 dag drożdży 3 jajka 1 łyżka oleju + olej do smażenia cukier(...)racuchów przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, oddzielone od białek żółtka, wlewamy olej oraz letnie mleko. Wszystko starannie mieszamy łyżką tak żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto na racuchy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Do drugiej miski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Obrane ze skórki banany kroimy
Smakowite Dania
Gofry w Swornegaciach 175następnie wymieszać z ciastem. Gofrownicę rozgrzać z obu stron. Posmarować tłuszczem – najlepiej smarować olejem przy pomocy pędzelka (gofrownica musi być dobrze posmarowana!), na środek wylać trochę ciasta. Gofrownicę zamknąć, chwilę przytrzymać w tej pozycji, następnie odwrócić do góry nogami. Piec... no właśnie, musimy wyczuć temperaturę. Odwrócić, otworzyć, wyjmować upieczone gofry. Trzeba wyczuć temperaturę pieczenia, jednak(...)pożądanej temperatury... Trochę zabawy przy pieczeniu jest, ale później mamy nagrodę w postaci wspaniałych gofrów. Ja podałam gofry z prażonymi jabłkami. Jabłka zrywałam w sadzie starych odmian drzew owocowych, znajdującym się tuż obok Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego. Jabłka, miód wielokwiatowy, cynamon
królestwo garów
SAŁATKA Z TRUSKAWEK I ARBUZA Z PIEPRZEM, SZAŁWIĄ I STEWIĄ. 253Piękne, dorodne truskawki trzyma w dłoniach i z uśmiechem na twarzy kroczy w jego stronę. Staje tuż przed nim, oczy swe kieruje ku słońcu i czeka
W kuchni Karmel-itki
DayUp Pearls – Arteta 233Sądzimy, że produktów DayUp nie trzeba szczególnie przedstawiać, bo większość zna te pyszne przekąski w poręcznych tubkach 😊 Musimy przyznać, że jakiś czas przestałyśmy je kupować, bo
Candy Pandas
Jagodzianki 372Jagodzianki - kto ich nie zna? To jedne z bardziej znanych drożdżówek, goszczą one w wielu domach w sezonie owocowym i nie ma się co temu dziwić, bo to wyjątkowo pysznie nadziane bułki. Na blogu znajdziecie już przepis na bułeczki z borówkami , w którym można zamienić borówki na jagody. Ten dziś proponowany jest nieco inny, warto wypróbować i przekonać się, który(...)przypadnie Wam bardziej do gustu. Jagodzianki z poniższej receptury wychodzą mięciutkie i po brzegi nadziane jagodami. Przygotowuje się je tak jak klasyczne ciasto drożdżowe, a więc potrzeba nieco cierpliwości, aby ciasto wyrosło. Warto jednak poczekać i spróbować pierwszą jagodziankę jeszcze na ciepło - niebo w gębie ;) Z podanego przepisu można przygotować 8 sztuk . Jagodzianki Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej
Smakołyki Bereniki
Bułeczki pszenne z sezamem 274Bułeczki, które smakują zarówno z słodkimi jak i słonymi dodatkami, czyli wędliną, sałatką, serkiem, miodem czy owocowymi dżemami. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 łyżeczka soli, 40 ml oleju rzepakowego, żółtko do posmarowania, 60 g sezamu. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy(...)przykryciem na 10 min. Mąkę mieszamy z 50 g sezamu i solą. Olej i mąkę dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ciasto dzielimy na równe części (od 10 do 15) w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka
Moniki Smakołyki
WILGOTNE, CYTRYNOWE BABECZKI, SŁODZONE MIODEM Z ORZEŹWIAJĄCYM CYTRYNOWYM KREMEM. 197Cytrynowe babeczki, których nie może zabraknąć wśród Wielkanocnych wypieków. Przepis bardzo klasyczny, babeczki z dodatkiem masła, pszennej mąki i dużej ilości soku z cytryny, jedynym moim
Upiecz sobie babeczkę
Serniczki z jabłkami 207Serniczki z sokiem Hortex. Edyta Guhl. Smaczne serniczki z jabłkami. Apetycznym serniczkom z jabłkami nikt się nie oprze, są lekkie, orzeźwiające, trochę takie jak sernik na
dolcevitainmykitchen
Ciastka grysikowe 165Pyszne, proste w wykonaniu ciasteczka grysikowe z masą migdałowo- orzechową:) Składniki: 25 dag masła 25 dag grysiku 1/5 litra wody 1 aromat pomarańczowy 15 dag płatków
Tradycyjna Kuchnia
Kolorowy banan 210Słodkie, małe co nieco, pasuje na deser, małą przekąskę dla dużych i małych łasuchów. Składniki: 2 banany 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki dżemu z wiśni
kgwjanczewo
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 33046świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym(...)używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka 250 g dżemu owocowego (np. truskawkowego, wiśniowego) Składniki polewy: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy) Przygotowanie
Moja Delicja
MEGA CZEKOLADOWA BABKA BEZ MIKSERA 211zrobiłam foty. Połowa zniknęła jeszcze ciepła ;) Jak myślicie chyba im smakowała? Mi bardzo :) Babka wspaniale będzie się komponować z gałką lodów waniliowych i jakimś owocowym sosem. Zróbcie koniecznie jak lubicie takie mocno czekoladowe cuda ;) SKŁADNIKI: MOKRE 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju kilka kropli olejku waniliowego 250 g wrzącej wody SUCHE(...)też naszą formę, żeby się nagrzała. Wodę gotujemy. Sypkie składniki przesiewamy, dodajemy mokre oprócz wody. Mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki lub łyżki. Wodę ważymy i cienkim strumieniem wlewamy do ciasta i ciągle mieszamy, zrobi się rzadkie, ale tak ma być. Ostrożnie wyciągamy nagrzaną formę z piekarnika i wlewamy nasze ciasto. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Upieczoną babkę
Pani na deser
SERNIK KOKOSOWY 212ogromnie zaskoczyło nas swym smakiem. Jest wprost bajeczne, cudne... Delikatne, kremowe, orzeźwiające, nieprzesłodzone, wprost rozpływające się w ustach. Ciasto idealne. Zapewniam iż na jednym kawałku trudno będzie poprzestać... Idealne ciasto na letnie, upalne dni. Sernik na zimno, bez sera, bez mleka, bez jajek, bez glutenu. Można użyć galaretek bez cukru i posłodzić dowolnym słodziwem, uzyskamy dodatkowo wersję bardzo dietetyczną. Inspiracją(...)24cm Składniki: - 1200g tłustego mleka kokosowego (3 puszki po 400g każda, u mnie 21% tłuszczu) - 2x po 250-270g borówek lub jagód (dałam borówki) lub gotowego musu owocowego - 5 galaretek (każda na 500 ml wody) W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy 4 galaretki (u mnie malinowe), dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Pierwszą partię 250-270g borówek
Smaczne Zdrowe
Nalewka śliwkowa 192szklanki wody z 0,5 szklaną cukru. Syrop wystudzić i dodać do nalewki). Tak otrzymana nalewką jest bardzo mętna i zawiera sporo miąższu owocowego. Jeżeli Ci to nie przeszkadza możesz ją przelać prosto do butelek. Ja natomiast tak uzyskaną nalewkę pozostawiam na kilka dni (optymalnie tydzień), aby zawiesina opadłą(...)wyżej wymienionych składników otrzymałem 0,75 litra klarowniej nalewki, 0,75 litra nalewki z miąższem oraz 0,5 kg śliwek nasiąkniętych alkoholem, które polecam do ciasta. Krok po kroku: 1. Umyć śliwy 2. Wypestkować owoce 3. Przełożyć owoce do dużego (2-3 litrowego) słoja 4. Zalać owoce alkoholem 5. Szczelnie zakręcić słój i odłożyć
KuchniaWeDwoje.pl
Piątkowe Inspiracje - Pierogi z kaszą jaglaną, rodzynkami i musem truskawkowym 175łyżki cukru (lub miodu) mąka sól ciepła woda olej truskawki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszę, rodzynki, cukier i ew. miód wymieszać. Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga. Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować(...)łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały. Truskawki rozmrozić (jeśli mamy mrożone) i zmiksować. Gorące pierogi polać musem owocowym. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Domowy Sos warzywny do słoika - prosty przepis. Dieta odchudzająca warzywno-owocowa 14-dniowa kuracja oczyszczająca organizm z t 27214 - dniowa Kuracja oczyszczająca organizm, odchudzająca dieta warzywno-owocowa. Kolejny przepis z diety warzywno-owocowej: Domowy warzywny sos do słoika, świetny dodatek do
IzaGotuje