Masa orzechowa na ule 400g orzechów włoskich 200 herbatników 1 cukier waniliowy 200g cukru pudru 150g masła 2 białka 2 łyżeczki kakao Krem 3 żółtka 3 łyżki pudru 4 łyżki mleka 200g masła 2 łyżki wódki syrop amaretto Spody można zastąpić małymi okrągłymi biszkoptami lub upiec małe kruche ciasteczka 1 szkl mąki 100g masła 50 g cukru 1 jajko(...)cukier waniliowy dodatkowo polewa czekoladowa perełki posypki Na początku przygotowujemy ciasteczka na spody, zagniatamy ciast, wałkujemy i wykrawamy kieliszkiem kółeczka lub gwiazdki . pieczemy na złoty kolor. masa na ule Herbatniki i orzechy mielimy lub rozdrabniamy przy pomocy blendera Do miski dajemy zmielone herbatniki, orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, kakao,białka i rozpuszczone masło i zgniatamy masę
Gotowanie jest łatwełyżki miodu lub innego słodzidła - 25 g żelatyny - 200 ml wody Dodatkowo - 5 ciastek oreo Wykonanie Spód Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej mąkę, mleko oraz masło orzechowe. Całość zagniatamy. Tak przygotowaną masą wylepimy spód formy. Wkładamy do lodówki. Masa Wodę podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania. Następnie rozpuszczamy w niej żelatynę. Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Jogurty przez chwilę(...)masy dodajemy pokruszone ciastka oreo ( 5 sztuk) i wszystko mieszamy łyżką. Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Chowamy do lodówki na kilka godzin. Po około 1-2 godzinach wyciągamy ciasto i posypujemy wierzch pokruszonymi ciastkami oreo (5 sztuk). Ciasto idealnie smakuje gdy jest dobrze schłodzone. Smakuje obłędnie! Smacznego
Health-Fit-LifeWitajcie:) Sezon truskawkowy w pełni więc kolejne ciasto z truskawkami, dzisiaj pyszny sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie. Zapraszam:) Składniki: 500 g sera białego śmietankowego trzykrotnie zmielonego 3 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 mały jogurt truskawkowy 500 ml przegotowanej wody miseczka truskawek do wyłożenia boków i spodu 600 ml zmiksowanych truskawek(...)szklanki cukru ( do smaku) 1 cukier waniliowy 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki letniej wody truskawki do dekoracji 300 g zmielonych markizów orzechowych 2 łyżki masła tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie : Ciasteczka mielimy z masłem w blenderze.Następnie przekładamy do tortownicy i dobrze ubijamy spód.Wkładamy do lodówki na 15 minut. 3 galaretki rozpuszczamy w 500 ml przegotowanej wody
Sama słodycz i szczypta chiliczyli faworki o smaku orzechowym, nie może ich zabraknąć podczas karnawału, doskonale smakują do gorącej kawy, szybko się robi i doskonale smakują SKŁADNIKI ¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich, ½ szkl. cukru pudru, 2 szkl. mąki, 3 żółtka, 1 całe jajko, 1 łyżka octu spirytusowego, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania WYKONANIE Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem(...)szczyptą soli, dodajemy po 1 żółtku, a na końcu jajko i ocet – mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na 15 min. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, tniemy radełkiem na 3-4 cm trójkąty. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
słodki bratekulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao. Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiego z jasnego i ciemnego ciasta. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Kuleczki lekko spłaszczyłam i nadawałam im różne wzorki np.za pomocą widelca(...)muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady czekoladowe kruche ciasteczka ciasteczka serowe z rabarbarem rożki maślano serowe z jabłkami paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem ciasteczka orkiszowo kakaowe owsiane czekoladowo orzechowe oponki serowe
potrawyregionalnevege) Dyniowe kluski jaglane z masłem orzechowym i gruszką Następnym razem do wypróbowania wersja z mąką kukurydzianą, bo myślę, że też by fajnie wyszło, a nawet jeszcze lepiej, bo tych było czuć, że są z mąką ziemniaczaną :P Do domu wracam gdzieś nad ranem, mało co śpię, bo lekcje, bo coś zawsze(...)szczęście mamy kawę, kluski jem chyba bardziej na obiad, bo na śniadanie, jadło się ogryzki od pizzy(najlepsze!) w między czasie piecze się dynię i ciasto na bułki wyrabia, bo wieczorem znów praca. Interpretacja tak bardzo napisana, że chyba w połowie jeszcze nie jestem, ale ja bym nie zdążyła? :D Szkoda tylko, że gardło w gratisie po genialnej nocy boli
More food, love and dreamsŚliwki pieczone z kruszonką orzechową Składniki: - 5 dużych śliwek - 1 łyżeczka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) kruszonka: - 1/4 szklanki mąki pszenne - 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich (u mnie: Backmit) - 2 łyżeczki cukru pudru - 30g masła (zimne) Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Śliwki myję, przekrawam na pół i wyjmuję z nich pestki. Przekładam no naczynia żaroodpornego kładąc skórką w dół. Na każdej(...)śliwce umieszczam odrobinę miodu. Do miski przekładam wszystkie składniki na kruszonkę. Najpierw siekam masło, a następnie zagniatam ciasto ręką. Gotową kruszonkę kruszę na śliwki. Formę przekładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 20-25 minut
Kuchnia co dniapierwszy raz piekłam jagielnik, ale się udało:) Ciasto bardzo dobre, bardzo sycące i co dla mnie bardzo ważne - zdrowe:) Myślę, że nie jest to ostatni przepis na to ciasto jaki tu zamieszczę. Zamierzam eksperymentować z innymi odmianami;) Składniki: kubek kaszy jaglanej 2 kubki mleka roślinnego kubek wody 6 łyżek słodu (ksylitol, melasa, w wersji niewegańskiej miód) 1300 g dyni(...)pożądnie kopiaste, ja dałam płaskie i uważam, że to jest za mało 100 g rodzynek Przygotowanie: Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni, aż do momentu gdy zacznie wydzielać lekko orzechowy aromat. Następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Zagotuj kubek mleka z kubkiem wody i dwiema łyżeczkami miodu. Dodaj kaszę. Gotuj 15-20 minut. Podczas gotowania nie mieszaj. Kasza ma wchłonąć cały
pyszne zdrowościmalinka- mniam.... takie ciacha lubimy 👌😋 U mnie średnia blaszka o wym. 27,5x22,5cm Składniki: spód: - 150g sucharów (u mnie orkiszowe) - 230g nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego Suchary rozkruszyć, dodać krem orzechowy i dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno blaszki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie powygniatać dno, miejsce przy miejscu. Odstawić do lodówki. masa serowa: - 450g gęstego twarogu (wykorzystałam(...)masa gęstnieje błyskawicznie), wykładamy ją na spód z sucharów i nutelli, dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki. Na schłodzona masę serową wylewamy lekko tężejącą czwartą galaretkę, odstawiamy ciasto do lodówki. polewa ganache: - 80g czekolady (u mnie deserowa) - 80g słodkiej kremówki (30%) - 17g gorącej wody - 4g żelatyny Kremówkę zagotowujemy w rondelku, zdejmujemy z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę
Smaczne Zdrowełyżki wody, MASA 4 woreczki kaszy jaglanej* sok z całej cytryny 2 czubate łyżki miodu (użyłam klonowego bo tylko taki miałam) 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki masła orzechowego (polecam Primavika bez soli i bez cukru), szczypta soli, garść orzeszków ziemnych i masa krówkowa (1/2 puszki). W Thermomixie lub mikserze/malakserze zmiksować ze sobą wszystkie składniki na spód, do momentu(...)czasie gładką masę wylać na schłodzony spód, wyrównać i wyłożyć na wierzch masę krówkową taką od razu w puszki, posypać orzeszkami a następnie ponownie wstawić do lodówki. Ciasto przed podaniem schładzać przez minimum 4 godziny. Cenna porada Anny Sudoł- autorki bloga Grochem o garnek "By ugotować kaszę do tego przepisu należy na drobnym sitku bardzo obwicie przepłukać kaszę pod gorącą
ClauditteMissCookingKrem czekoladowy z awokado i banana to moja propozycja na zdrową pastę kanapkową na słodko. Niektóre z moich dzieci są wielkimi fanami kanapek na słodko i
Dorota SmakujeChlebek bananowy na palonym maśle to nieco bardziej fancy wersja klasycznego chlebka bananowego. W przygotowaniu nie różni się trudnością, ale ten etap palenia masła robi różnicę
FlymetothespoonGotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem. Masło roztopić, dodać do orzechów i wszystko dokładnie wymieszać. Wypoczęte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować w dość cienki prostokąt i pokroić na około 8x8cm kwadraty. Na każdy kwadrat wyłożyć nadzienie, równomiernie rozłożyć po całej powierzchni kwadratów i maksymalnie ciasno(...)silikonową w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe ciastka wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Artykuł Barmak- tatarskie ciastka orzechowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineGotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem. Masło roztopić, dodać do orzechów i wszystko dokładnie wymieszać. Wypoczęte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować w dość cienki prostokąt i pokroić na około 8x8cm kwadraty. Na każdy kwadrat wyłożyć nadzienie, równomiernie rozłożyć po całej powierzchni kwadratów i maksymalnie ciasno(...)silikonową w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe ciastka wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Artykuł Barmak- tatarskie ciastka orzechowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Armineszklanka mleka kilka kropli esencji waniliowej lub łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli odrobina kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ½ łyżeczki wody Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i łączymy z suchymi składnikami - mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i kakao. Do tego dodajemy wymieszane składniki mokre - olej, jajko i mleko z dodatkiem rozpuszczonej(...)masę przelewamy do foremek na muffinki - metalowych (wysmarowanych masłem), silikonowych lub papierowych papilotek. Ważne, żeby foremki wypełnić do ⅔ wysokości. Zobacz także przepisy na babeczki marchewkowe , muffinki bananowe z masłem orzechowym , muffinki waniliowe , babeczki cytrynowe , muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą , amerykańskie muffinki czekoladowe Nasze babeczki czekoladowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 do 20 minut w zależności od wielkości muffinek
Gotujemy i jemyszklanka mleka kilka kropli esencji waniliowej lub łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli odrobina kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ½ łyżeczki wody Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i łączymy z suchymi składnikami - mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i kakao. Do tego dodajemy wymieszane składniki mokre - olej, jajko i mleko z dodatkiem rozpuszczonej(...)masę przelewamy do foremek na muffinki - metalowych (wysmarowanych masłem), silikonowych lub papierowych papilotek. Ważne, żeby foremki wypełnić do ⅔ wysokości. Zobacz także przepisy na babeczki marchewkowe , muffinki bananowe z masłem orzechowym , muffinki waniliowe , babeczki cytrynowe , muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą , amerykańskie muffinki czekoladowe Nasze babeczki czekoladowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 do 20 minut w zależności od wielkości muffinek
Korniszonkiwrzucić miękkie masło. Dodać cukier trzcinowy i biały i wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadła, aż składniki dobrze się połączą (przez około 1 - 2 minuty). Następnie, stale miksując, dodać masło orzechowe, jaja i ekstrakt waniliowy i wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Stale miksując na najmniejszych obrotach, powoli, partiami, dodać mąkę pszenną wymieszaną z sodą i solą. Następnie, stale miksując(...)drobno posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać (mikserem lub łyżką - u mnie mikserem, pulsacyjnie), aż wszystkie składniki ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy 2 łyżek stołowych (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem
Gospodyni Miejskałyżek ciepłej wody 0,5 szkl mąki gryczanej 0,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej 2 łyżki mąki jaglanej 5 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego 2 łyżki masła orzechowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika i cynamon 1/3 szkl suszonej żurawiny 4 łyżki płatków migdałowych 1/4 szkl orzechów laskowych (przekrojonych na połowy) 2 łyżki melasy z karobu " document.write(" "); Sposób(...)proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce. Krok 2 Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać trochę wody. Uformować dwa wałki, które wstawić do zamrażarki na kilka minut. Następnie wyjąc je i pociąć w plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
CoolinarniePL