ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:379/518)

Barmak- tatarskie ciastka orzechowe 169

Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem. Masło roztopić, dodać do orzechów i wszystko dokładnie wymieszać. Wypoczęte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować w dość cienki prostokąt i pokroić na około 8x8cm kwadraty. Na każdy kwadrat wyłożyć nadzienie, równomiernie rozłożyć po całej powierzchni kwadratów i maksymalnie ciasno(...)silikonową w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe ciastka wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Artykuł Barmak- tatarskie ciastka orzechowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Muffinki czekoladowe last minute 184

szklanka mleka kilka kropli esencji waniliowej lub łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli odrobina kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ½ łyżeczki wody Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i łączymy z suchymi składnikami - mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i kakao. Do tego dodajemy wymieszane składniki mokre - olej, jajko i mleko z dodatkiem rozpuszczonej(...)masę przelewamy do foremek na muffinki - metalowych (wysmarowanych masłem), silikonowych lub papierowych papilotek. Ważne, żeby foremki wypełnić do ⅔ wysokości. Zobacz także przepisy na babeczki marchewkowe , muffinki bananowe z masłem orzechowym , muffinki waniliowe , babeczki cytrynowe , muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą , amerykańskie muffinki czekoladowe Nasze babeczki czekoladowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 do 20 minut w zależności od wielkości muffinek

Gotujemy i jemy
Muffinki czekoladowe last minute 155

szklanka mleka kilka kropli esencji waniliowej lub łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli odrobina kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ½ łyżeczki wody Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i łączymy z suchymi składnikami - mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i kakao. Do tego dodajemy wymieszane składniki mokre - olej, jajko i mleko z dodatkiem rozpuszczonej(...)masę przelewamy do foremek na muffinki - metalowych (wysmarowanych masłem), silikonowych lub papierowych papilotek. Ważne, żeby foremki wypełnić do ⅔ wysokości. Zobacz także przepisy na babeczki marchewkowe , muffinki bananowe z masłem orzechowym , muffinki waniliowe , babeczki cytrynowe , muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą , amerykańskie muffinki czekoladowe Nasze babeczki czekoladowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 do 20 minut w zależności od wielkości muffinek

Korniszonki
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, kawałkami czekolady i lentilkami 206

wrzucić miękkie masło. Dodać cukier trzcinowy i biały i wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadła, aż składniki dobrze się połączą (przez około 1 - 2 minuty). Następnie, stale miksując, dodać masło orzechowe, jaja i ekstrakt waniliowy i wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Stale miksując na najmniejszych obrotach, powoli, partiami, dodać mąkę pszenną wymieszaną z sodą i solą.  Następnie, stale miksując(...)drobno posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać (mikserem lub łyżką - u mnie mikserem, pulsacyjnie), aż wszystkie składniki ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy 2 łyżek stołowych (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem

Gospodyni Miejska
Piernikowe gryczano-owsiane biscotti z melasą p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 184

łyżek ciepłej wody 0,5 szkl mąki gryczanej 0,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej 2 łyżki mąki jaglanej 5 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego 2 łyżki masła orzechowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika i cynamon 1/3 szkl suszonej żurawiny 4 łyżki płatków migdałowych 1/4 szkl orzechów laskowych (przekrojonych na połowy) 2 łyżki melasy z karobu " document.write(" "); Sposób(...)proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce. Krok 2 Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać trochę wody. Uformować dwa wałki, które wstawić do zamrażarki na kilka minut. Następnie wyjąc je i pociąć w plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

CoolinarniePL
Prosty mazurek kajmakowy 865

które przygotowujemy tylko raz w roku, z okazji świąt Wielkiej Nocy. Skąd jednak pochodzi tradycja ich wypieku, jaką mają symbolikę, a w końcu jak je przygotować? Z jakiego rodzaju ciasta, czym przełożyć i najważniejsze, w jaki sposób udekorować? To już nie dla każdego jest jasne i wcale się temu nie dziwię. Obecnie mazurek sprowadzany jest często do płaskiego, kruchego placka(...)podstawę stanowiły wafle lub opłatek. Przekładane były słodką masą o dowolnym smaku, ale nigdy marmoladą. Mogła to być wyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre

Ratunku obiad
Tajlandia od kuchni 226

nawet…fasolowe. Bardzo smaczne jest również coś na kształt naszych klusek parowych z różnymi nadzieniami- vanilla custard, czarny sezam (słodkie), fasolowe, mięsne (słone). Ach! I jeszcze naleśniki roti-ciasto w ogóle niepodobne do naszego, ociekające tłuszczem. W środku zazwyczaj z bananem (są tez opcje z ananasem, mango, kokosem, a nawet jajkiem czy szynką i serem), na wierzchu z nutellą, skondensowanym(...)bananem wędzony w liściach palmowych Placuszek kokosowy na ciepło (i woda kokosowa do picia) Lody podawane w łupinach kokosa Naleśnik roti z babanem w środku, na zewnątrz posmarowany masłem orzechowym Kluska parowa z nadzieniem vanila custard Tajskie lody Pisząc o jedzeniu w Tajlandii nie mogę nie wspomnieć o tajskich owocach. Pyszne, soczyste, słodkie… Nigdy nie jadłam tak słodkich ananasów

Zawsze głodna!
Chlebek twarogowy z ziarnami 80

nich. Poniższy przepis można wykorzystać jako bazę do tradycyjnych kanapek zarówno na słono, jak i na słodko. Będzie tutaj pasować hummus, warzywka, ulubiony ser, wędlina, ale także masło orzechowe i banany…:) Chlebek twarogowy z ziarnami Składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji): twaróg chudy, 500g, 3 jajka, 3 łyżki nasion słonecznika, 3 łyżki pestek dyni, 3 łyżki siemienia lnianego, 2 szklanki(...)miski. Następnie dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Później dodaj rozkruszony twaróg i wbij jajka. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Całość najpierw dokładnie wymieszaj łyżką, a później wyrób ciasto rękoma. Gotową masę wrzuć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przed upieczeniem Chlebek piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 60 minut. Po upieczeniu Jedna porcja

Natka Pietruszki
Chrupki czekoladowe z ciecierzycy 171

Chrupki czekoladowe z ciecierzycy to doskonałą alternatywa do słodkiej przekąski. Robi się je ekspresowo szybko ale jeszcze większym hitem jest, że potrzeba do ich przygotowania zaledwie

Relaxtime
Tort czekoladowo-orzechowy z gruszkami 162

 Jak co roku w październiku piekę tort. Do warstwy owocowej użyłam gruszek i powiem, że to był strzał w dziesiątkę. Tort wyszedł niezwykle pyszny. Składniki

Kuchnia domowa Ani
Czekoladowy fit sernik z fasolą 210

którego nie można by przekształcić w danie fit. Czekoladowy sernik, poza polewą z gorzkiej czekolady, nie zawiera cukru. W jego składzie znajdziesz daktyle i ksylitol, którego użyłam do dosłodzenia ciasta ( jeśli lubisz mniej słodko, śmiało możesz go pominąć ). Sernik w składzie ma tez białą fasolę. Po co ? Dzięki fasoli ma ciekawą konsystencję, ale co ważniejsze - fasola podnosi znacząco ilość białka(...)SERNIK Z FASOLĄ Składniki: Masa serowa: 300 g ugotowanej fasoli Jaś 450 g twarogu - półtłusty lub chudy 1 skyr waniliowy lub naturalny 20 daktyli 2 pełne łyżki masła orzechowego 4 jajka 2 łyżki kakao 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrolu Czekoladowa polewa do sernika: 70 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietanki owsianej/ kokosowej lub zwykłej Wykonanie sernika:  Daktyle zalać

kolorowotorcikowo
Wegańskie babeczki bananowe z czekoladą - najlepsze! 213

musi być aż tak bardzo idealny. Czekoladę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.  Do silikonowych foremek na muffinki przełóż ciasto, do 3/4 ich wysokości.  Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez 20 minut (u mnie termoobieg). Wartości odżywcze dla 1 muffinki: energia: 134 kcal białko: 3 g tłuszcze(...)Latte dodaj 1/2 łyżeczki zwykłej kurkumy lub pomiń ten składnik, aczkolwiek dzięki niemu muffinki nabierają złocistego koloru, pysznego aromatu i smaku.  ♥️ Masło migdałowe możesz zamienić na dowolne masło orzechowe.  ♥️ W przepisie użyłam gorzkiej czekolady bez cukru, z dodatkiem jagód goji, stąd widoczne kawałeczki czerwonych owoców. Z powodzeniem użyj zwykłej gorzkiej czekolady

Zdrowie na języku :P
MAK 172

dostępny jest w postaci suchej. Mak ma łagodny, słodkawy zapach, który nasila się podczas prażenia lub pieczenia. mak do momentu podgrzania jest łagodny w smaku, następnie staje się orzechowy ze słodko - korzenną nutką. Mak jest bardzo trudni zmielić, wymaga specjalnego urządzenia. Ręczne młynki są powszechne w Austrii i Niemczech. W przypadku gdy nie mamy specjalnego młynka, należy mak najpierw lekko(...)roztarty/zmielony. Gdy mak stosujemy jako dodatek do surowego pożywienia np. sałatek dobrze jest najpierw go lekko prażyć dzięki temu wzmocni się aromat i zapach. Przed dodaniem maku do ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki

Ciastka - domowe słodkości
Tarta marcepanowo-śliwkowa z migdałami i orzechami 206

jesiennie dziś u nas. Wieje wiatr zrzucając resztę liści z drzew. Tarta marcepanowo-śliwkowa na pewno poprawi Wam nastrój.  Nie jest przesłodzona, ale intensywnie migdałowo-orzechowa. Użyłam orzechów pekan, ale możecie dodać swoje ulubione, lub pominąć. Szybko ją zrobicie i jeśli lubicie marcepan ta tarta Was po prostu uwiedzie.  Polecamy cała nasza rodziną, wraz z zachwyconymi(...)będziecie potrzebować Kruchy spód 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 30 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 całe jajko Z wszystkich składników szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć folią i schować do lodówki na 40-60 minut Okrągłą formę posmarować masłem i obsypać mielonymi migdałami. Schłodzony spód rozwałkować i przenieść na formę. Ponownie schłodzić około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk