mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 50 g cukru 70 g masła 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej szczypta soli + dowolne dodatki: np. dżem z pomarańczy, masło orzechowe, nutella Sposób przygotowania bułeczek drożdżowych: Przygotuj zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżką cukru, zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Jajka roztrzep z cukrem, dołóż do pozostałych(...)Masło rozpuść i lekko przestudź. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli oraz skórkę pomarańczową. Następnie na to wylej zarośnięty zaczyn, a następnie dodaj jajka wymieszane z cukrem. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce
365 dni dookoła kuchnirobię z nich jakieś pyszne ciasto. Na moim blogu znajdziecie już kilka pomysłów na wykorzystanie wspomnianych białek. Linki do tych przepisów zamieszczam wam pod przepisem. Dziś natomiast mam kolejny pomysł na użycie białek. Tym razem przygotowałam bardzo znanego pieguska, ale z masą makową z puszki, a nie z suchym makiem. Ciasto wyszło wilgotne, puszyste i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam(...)ciasta dolałam olej i sok z cytryny i wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 12x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam około godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Z soku z cytryny (ok. 2-3 łyżeczki) i cukru pudru utarłam gęsty lukier i polałam nim ciasto. Ciasto
Waniliowe Improwizacjesiedzieć w kuchni gdy za oknem tak ładnie ;) Składniki na około 15 ciastek 1 bardzo dojrzały banan (waga przed obraniem 200 g ) 65 g masła migdałowego (lub ewent. orzechowego) 1/4 łyżeczki sody około 100 g kaszy manny 2 łyżeczki miodu około 40-50 g posiekanej gorzkiej albo deserowej czekolady 1. Składniki oprócz czekolady, umieszczamy w misce (banana kroimy(...)całość) można w malakserze. Na koniec dosypujemy pokrojoną czekoladę w kawałeczki. Odstawiamy całość na około 5-10 minut. 2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy porcje ciasta formując ciasteczka. Pieczemy w 170 stop (grzanie góra dół i termoobieg) przez około 12-15 minut Upieczone wykładamy na kratkę do ostudzenia
Gotowanie...to proste !wszystkie moje słodkości chlebek został upieczony bez dodatku cukru oraz białej mąki. O słodycz zadbały tutaj suszone daktyle i jabłka. Do chlebka można wykorzystać zarówno jabłka jak i gruszki. Ciasto nie wychodzi zbyt słodkie, co mi bardzo odpowiada. Jeśli jednak jesteście słodkolubni, to proponuję wybrać słodki gatunek jabłek i dodać więcej daktyli 😉 Zapraszam też po inspirację na inne(...)przygotowania 60 minut Składniki na keksówkę 25 cm 3 jajka 4 małe jabłka 200 g jogurtu Szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) Pół szklanki mąki gryczanej Pół szklanki mąki orzechowej (można zastąpić inną) Ćwierć szklanki suszonych daktyli Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżka cynamonu Pół łyżeczki sody Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić, aż zmiękną Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić
HealthyCreationsZapraszam na pyszne domowe pieczywo z mąką orkiszową. Mąka orkiszowa dodała aromatu orzechowego do chleba. Uwielbiam domowe pieczywo i staram się piec je najczęściej jak mogę. Polecam Składniki: 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 szkl mąki pszennej 1 op. drożdży suchych (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody garść pestek słonecznika do posypania Przygotowanie: Do dużej(...)miski wsypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie dodajemy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb rękoma, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do silikonowej keksówki i posypujemy ziarnami słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie wstawiamy wyrośnięty chleb
słodkie i nie tylko historie kulinarneSeler to wspaniałe warzywo pełne minerałów i witamin. Możemy wykorzystać i nač i korzeń.D ziś użyłam korzenia do zrobienia przepysznych , o orzechowym smaku kotletów. Danie ma 350 kcal. 2 selery ( korzeń) 1 szkl.bulionu 1 szkl.startego ostrego żółtego sera olej do smażenia 1 szkl.mąki 1 jajko 1/5 szkl. Wywaru z selera sól pieprz zioła ( świe bazylia) ****************************************** Selery(...)obieramy, kroimy na grube plastry.Gotujemy w bulionie , odsączamy, studzimy.Mąkę mieszamy z jajkiem i wywarem z selera , dodajemy zioła, sól i pieprz.Plastry panierujemy w serze, maczamy w cieście i smażymy na oleju na rumiano( uważač aby się nie przypaliło
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnuszki 2 duże ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Orzechy nerkowca umieścić w blenderze i miksować do momentu aż orzechy zamienią się w masło orzechowe. Gdyby masa była zbyt sucha i nie chciała się dobrze blendować, można dodać łyżkę oleju arachidowego lub innego o delikatnym smaku. 2. Kurczaka pokroić w drobną kostkę. W miseczce umieścić(...)kurczaka, wymieszać i odstawić. 3. W dużej misce umieścić, oba rodzaje mąki, sól, czarnuszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i zagniatać do momentu aż ciasto będzie elastyczne i łato będzie odchodziło od ręki. Odsawić na 20 min. Formować z ciasta cienkie placuszki ( można rozwałkować) i smażyć na suchej dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Placuszki
DefinicjaSmakuDzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą mnie bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy robiłam moją, było już późno, ja byłam(...)wszystko przyspieszyć. Przez to polewa nie jest idealnie gładka i błyszcząca, choć nadal pyszna. Wierzch posypałam krokantem, którego kawałeczki przyjemnie chrupią. Babka wyszła odpowiednio wilgotna, słodka i lekko orzechowa. Wyjątkowo pyszna. Może skusicie się na taką...? Propozycje na wielkanocne babki znajdziecie również u Lejdi i Mirabelki . Koniecznie do nich zajrzyjcie! Babka orzechowa z batatami Składniki: (na formę do babki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMaślankę” wlej do suchych składników i zamieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj puree z warzyw oraz syrop klonowy lub pastę daktylową. Na koniec wsyp granolę i wmieszaj ją w ciasto. Masę wykładaj do przygotowanych foremek lub papilotek na muffiny (jeżeli pieczemy bez tłuszczu to warto zaopatrzyć się w silikonowe), najwygodniej jest zrobić to za pomocą łyżki do lodów(...)upieczeniu wyjmij babeczki na metalową kratkę i odczekaj- tak chociaż 10 min- aż lekko przestygną. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło, przekrojone na pół i posmarowane masłem orzechowym
Roślinna - blog wegańskiNajlepsze są zdjęte prosto z patelni, panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Odgrzewane na drugi dzięki też są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową i słonecznikową... a może polecicie mi jeszcze jakąś wartą wypróbowania?:) Składniki: 2 piersi kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do drobiu 1 jajko 150 g płatków kukurydzianych corn(...)wodą. Porcjujemy na kotlety i rozbijamy. Następnie posypujemy przyprawią do drobiu i obtaczamy każdy kotlet w roztrzepanym jajku. Płatki kukurydziane wsypujemy do foliowego woreczka i rozgniatamy wałkiem do ciast. Następnie kotlety obtaczamy w płatkach, dociskając je dłonią i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Aga w kuchninastepnym wpisie. Moje Rafaello, nie jest mulące, bo mu odjęłam cukru.Dobrze jest go zrobić o cały dzień przed podaniem, by poleżał sobie w lodówce, a smak tego ciasta bez pieczenia to jest rewelacyjny na trzeci dzień właściwie. Ja go robiłam w ...kilka minut ,poza czasem chłodzenia budyniu. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 paczki krakersów (np. po 170 g) 200 g masła 200 g wiórek kokosowych od Skworcu 2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego lub wódki Wykonanie Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje
Z Kuchni Do KuchniDzień dobry :-) Jak nie robimy ciasteczek z masłem orzechowym, to nie robimy, ale jak już zrobimy je raz, to potem leci seria kilka razy pod rząd. Ciasteczka są po prostu pyszne. Przepis już kiedyś znalazłam tutaj ( klik ). Zmniejszam tylko ilość cukru, ponieważ nie lubię przesłodzonych rzeczy. Zawsze robię od razu podwójną porcję, bo znikają w mgnieniu oka. Polecam i miłego(...)Składniki: 100 g masła 120 g masła orzechowego 70 g cukru 1 jako 1 łyżeczka cukru waniliowego 170 g mąki pszennej 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady 1. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2. Miękkie masło, masło orzechowe i cukry ubijamy, aż masa będzie jaśniejsze
kruche babeczkiNasze urodzinowe ciasto wygląda tak! I chyba nikogo nie dziwi, że jest to sernik 😋 Przy takim ciachu człowiekowi nawet nie smutno, że coraz więcej lat na liczniku 😅Bardzo dziękujemy za wszystkie życzenia ❤️ Składniki (24cmx24cm): -1kg sera sernikowego (gęsty i zwarty np. Piątnica czy Wieluń*) -4 średnie jajka -30g proszku budyniowego śmietankowego (1 opakowanie) -120g ksylitolu -opakowanie herbatników(...)kakaowych -ok. 200g kremu czekoladowo-orzechowego (u nas Nutwist ❤️) *Ważne❗️ Jeśli masz nieco rzadki ser to masa sernikowa będzie bardziej mieć strukturę budyniu a nie sernika. 1. Do miski wrzuć ser, jajka, ksylitol, oraz budyń i całość zmiksuj. 2. Masę serową zagotuj w garnku (wybierz garnek z nieprzywierającą powierzchnią) cały czas mieszając aż masa zacznie gęstnieć. 3.Przedziel masę
Candy Pandaspodstawowych składników z użyciem erytrytolu. Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb z siemieniem lnianym Keto(...)słodko? Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry białkowe Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka z fasoli Keto muffinki brownie Keto brownie Zobacz więcej przepisów na keto słodycze Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery
WegePrzepisporcje po 100 g. Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb z siemieniem lnianym Keto krakersy(...)słodko? Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry białkowe Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka z fasoli Keto muffinki brownie Keto brownie Zobacz więcej przepisów na keto słodycze Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery
WegePrzepisBłonnik 4 g 2 g Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb z siemieniem lnianym Keto(...)słodko? Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry białkowe Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka z fasoli Keto muffinki brownie Keto brownie Zobacz więcej przepisów na keto słodycze Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery
WegePrzepisrazem musiała być z masa orzechowa przepis na masę 2 szklanki orzechów włoskich i coś tam miałam laskowe zmielone 1 szklanka mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i zalać orzechy wymieszać odłożyć do lodówki ok 30 min 1/2 kostki masła utrzeć i dodawać orzechy a na konću cukier puder 2 łyżki ,można więcej jak chcecie mieć bardziej słodką .Gotową masą(...)wypełniać łupinki orzechów i składać . 60 dag mąki tortowej Ciasto na łupinki 30 dag margaryny 4 zółtka 4 łyzki smietana 18 [procent proszek do pieczenia cukier puder 3 łyzki wszystko razem wyrabiać na jednolitą masę i piec w moim wypadku mam foremkę na gaz co się daje na palnik. Wcześniej porobić sobie kuleczki wielkości borówek i wkładać potem na bieżąco
Moje Wyrobyulubione dodatki, około 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania gofrownicy. Sposób przygotowania Najpierw blenduję banana z jajkami na gładką masę. Następnie dodaję pozostałe składniki i wszystko razem miksuję. Gotowe ciasto wylewam chochelką do wysmarowanej za pomocą pędzelka olejem rzepakowym gofrownicy. Gofry piekę do zarumienienia (czas jest zależny od indywidualnego modelu gofrownicy). Podaję z jogurtem naturalnym, sezonowymi owocami i sezamem. Smacznego(...)gofry zasmakują wszystkim dzieciaczkom. Są mięciutkie i delikatnie słodkie. Możemy zjeść je od razu po przygotowaniu, albo zostawić na później. Spróbuj także: kefirowe pankejki z bananem, naleśniczek bananowo-orzechowy. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Owsiane gofry bananowe pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka PietruszkiAmarantuski kokosowe – sposób przygotowania Najpierw banana, jajko oraz pastę kokosową blenduję na gładką masę blenderem ręcznym. Następnie dodaję do masy wiórki kokosowe oraz amarantus. Wszystko mieszam łyżką. Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić z niej kulki. Można dosypać więcej lub mniej amarantusa. Wszystko zależy od wielkości użytego banana i jajka. Z powstałej masy lepię rękoma kulki(...)spłaszczam. Ciasteczka wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i piękę w rozgrzanym na 185 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 20 minut. Smacznego! Spróbuj także: amarantuski orzechowe, ciasteczka owsiane z marchewką i kakao. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Amarantuski kokosowe
Natka PietruszkiBardzo lubię ciasta i desery kawowe, lub z domieszką kawy. Niestety ze względu na małe dzieci, ostatnio rzadko takie robię, żeby i one również mogły spróbować. Wczoraj jednak postanowiłam wykorzystać zalegający w zamrażalce biały ser w wiaderku. Jako, że nie miałam ochoty na tradycyjny sernik, ani na typowy sernik na zimno z galaretką, to postawiłam na sernik gotowany. Serniki gotowane(...)kakao. Na to wyłożyłam resztę masy serowej i ostatnią warstwę biszkoptów. Ciastka nasączyłam resztą kawy i posypałam resztą kakao. Ciasto pozostawiłam na blacie do ostygnięcia, a następnie wstawiłam na całą noc do lodówki, żeby dobrze się schłodziło i zgęstniało. Ciasto jest pyszne, kremowe, delikatnie kawowe, w sam raz słodkie i do tego pięknie wygląda. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania
Waniliowe Improwizacjestolnicę, dodaj masło i siekaj nożem, aż zostaną małe grudki masła. Dodaj żółtka i jogurt, zagnieć ciasto rękami. Rozwałkuj cienko i wylep ciastem dno i brzegi formy. Spód nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 20 minut. Jeśli ciasto będzie rosnąć, otwórz drzwiczki piekarnika i przekłuj spód widelcem. Spód pozostaw w formie i odstaw do wystygnięcia(...)mieszaj tak długo, aż czekolada całkiem się rozpuści. Jeżeli potrzeba podgrzej jeszcze troszkę. Po rozpuszczeniu się czekolady wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Dodaj orzeszki. Przestudź masę. Czekoladowo-orzechową masę wylej na upieczony spód i ozdób kostkami czekolady i jajeczkami z czekolady. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 8 godzin. Ingredients: (25 cm diameter sheet) Bottom 200 g. Wheat
Delicious Placemiodem czy zdrowym kremem kakaowym wychodzą idealne! Jeśli chodzi o domowy krem kakaowy to robię go z suszonych daktyli, gorzkiego kakao, kaszy jaglanej i dodatku zmielonych orzechów/mąki orzechowej. To zdecydowanie lepsza opcja niż kupne kremy, które są mieszanką cukru i tłuszczu, a orzechów i prawdziwego kakao ciężko się tam doszukać... NALEŚNIKI BUDYNIOWE Czas przygotowania 15 minut Z podanych(...)Opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Duże jajko Mleko Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmiksować na gładką masę Mleko dodać w takiej ilości, żeby uzyskać dość rzadką konsystencję. Ja robię to ciasto bardziej płynne niż w przypadku tradycyjnych naleśników, wychodzą wtedy cienkie i delikatne Ciasto wylewać porcjami na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około minutę z jednej strony po czym odwrócić na drugą
HealthyCreationsproszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: cukier puder do posypania polewa czekoladowa/krem czekoladowy Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy wałeczek pokroić na odcinki o grubości 1 cm. Można też formować kuleczki wielkością przypominające spory orzech włoski. Ciasteczka umieścić(...)wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciastka posmarować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. (U mnie znikały z kremem czekoladowo-orzechowym Zentis .) Inspiracja z tej strony - klik
Di gotujeproszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: cukier puder do posypania polewa czekoladowa/krem czekoladowy Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy wałeczek pokroić na odcinki o grubości 1 cm. Można też formować kuleczki wielkością przypominające spory orzech włoski. Ciasteczka umieścić(...)wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciastka posmarować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. (U mnie znikały z kremem czekoladowo-orzechowym Zentis .) Inspiracja z tej strony - klik
Di gotujeDzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach. Jeśli farsz wymaga zapiekania to w zależności od rodzaju farszu i jego przygotowania zapiekać kolejne(...)chodzi o wypełnienie tarty to ogranicza Was tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro U mnie w domu hitem są uwielbiane przez wszystkich tarty na słodko: jabłkowa (szarlotka), czekoladowo-orzechowa i kokosowa a z wytrawnych: z mięsem mielonym, boczkiem i serem oraz szpinakowa Przepisy oczywiście pojawią się na blogu Smacznego! — BTW całości: 390g, 1601 kcal
Ola la LCHFszczypta soli 1 łyżeczka cukru cynamonowego (można zamienić na 1/3 łyżeczki cynamonu) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g orzechów (dodałam orzechy włoskie, nerkowca i pinii) 40g czekolady (dodałam z nadzieniem orzechowym) Banany rozgnieść za pomocą widelca i wymieszać z sodą. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i miksować do momentu, aż masa będzie puszysta. Masę połączyć(...)mąką i przyprawami. Dodać orzechy oraz posiekaną czekoladę i całość ponownie dokładnie wymieszać. Blachę wysłać papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki układać (z odstępami) na niej porcje ciasta. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być zarumienione
Di gotujeKlasyczne knedle z miękkimi i smacznymi jabłkami, obtoczone w orzechowej panierce. Prażone orzechy nadają im szczególnego charakteru. Polecam! KNEDLE : 700g ziemniaków gotowanych 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej NADZIENIE: 4 miękkie jabłka 2 łyżki cukru brązowego PANIERKA: 200g orzechów włoskich 2 łyżki cukru brązowego Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem. Ugotowane(...)osolonej wodzie ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać do nich pozostałe składniki ciasta na knedle i dokładnie połączyć. Wyłożyć na stolnicę i obficie oprószając mąką uformować wałek o średnicy ok 5cm. Kroić plastry, nakładać jabłka i zawijać formując kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie. W tym czasie, zmielić orzechy i uprażyć na patelni z dodatkiem cukru. Knedle odsączać
https:KKuchniaMniamwersji super-light :)), lub do smaku ~50ml mleka (u mnie sojowe) ~jajko ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ~spora szczypta soli (pomijamy jeśli macie solone masło orzechowe) ~można dodać również posiekaną czekoladę/orzechy/suszone owoce jeśli nie zależy Wam na wersji super-light :) Masło, banana (pokrojonego w plasterki), mleko i jajko miksujemy razem. Dodajemy stevię, proszek do pieczenia(...)czekoladę/orzechy/suszone owoce (opcjonalnie) i mieszamy z masą. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 160-180*C. Silikonowe (takie będą najlepsze, ale w ostateczności można użyć papilotek) foremki na muffiny wypełniamy ciastem - ok. 2-3 łyżeczki do każdej foremki. Wkładamy wypełnione formy do piekarnika i pieczemy muffiny ok. 30-35 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Smacznego
chili & sugarPyszna orzechowa babka... Składniki: 200 g obranych orzechów laskowych, 2 jajka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 margaryna. Przygotowanie: Miękką margarynę ucieramy mikserem na wolnych obrotach z cukrem białym i waniliowym. Następnie dodajemy pojedynczo jajka i ucieramy dalej. Następnie orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem(...)mięsa. Takie zmiażdżone orzeszki dodajemy do naszego ciasto. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy z ciastem. Całość przelewamy do silikonowej keksówki i pieczemy w 180 stopniach ok godziny
Aga w kuchni