piernik zachowuje świeżość bardzo długo – można jednego nie polewać polewą od razu i spokojnie cieszyć się jego smakiem np.: w Sylwestra. Innym pomysłem jest upieczenie z części ciasta pierniczków – będą idealne. Staropolski piernik dojrzewający: 1 kg mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typ od 480-600) 500 g płynnego miodu (np. wielokwiatowego, akacjowego, lipowego(...)łyżki) dodatkowo do przełożenia: ok. 1 kg powideł np. śliwkowych, czekośliwkowych (dobrze nadadzą się też dżemy z pomarańczy czy porzeczek; jedną warstwę możemy zastąpić także kajmakiem, masą marcepanową, orzechową lub grysikową – wg naszych upodobań, u mnie piernik przełożyłam powidłami) polewa: 3 gorzkie czekolady, 200-250 ml śmietanki 30% + orzechy do posypania Do garnka wlewamy miód, dodajemy cukier oraz masło
Poezja smakuJeżeli macie ochote na coś słodkiego i zdrowego, a macie mało czasu to ten najprostszy mus czekoladowy z tofu i owocami będzie idealny! Możecie go podkręcić
FlymetothespoonDzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na pyszny sernik na zimno. Możecie go zrobić z każdymi sezonowymi owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z wiśniami Składniki
To co lubię - gotuję i polecamSzybkie i zdrowe ciasteczka? Proszę bardzo! Moc dodatków sprawia, że są przyjemnie kruche, lekko słodkie i pyszne! Co nam trzeba? 100g ziaren słonecznika 100g pestek dyni
Latosiowydomminutach ciasto gotowe (nie licząc oczywiście oczekiwania na przestygnięcie ciasta ;). To brownie jest jak dla mnie idealne - wilgotne, miękkie i mocno czekoladowe. Aż ciężko uwierzyć, że takie ciasto może być zdrowe i mało kaloryczne. Całość ma tylko 800 kcal, a więc w jednym kawałku jest niecałe 100 kcal! Fasola jest niewyczuwalna, a poziom słodkości zależy od własnych preferencji(...)sprawdzi się na deser, zwłaszcza na diecie kiedy mamy ochotę na słodkości, będzie idealne też jako przekąska do pracy. Ja lubię je też jeść na śniadanie, oczywiście posmarowanie masłem orzechowym :) Składniki (forma 24 x 13 cm): 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 240 g) 4 łyżki kakao 1 dojrzały banan 4 łyżki ksylitolu 2 jajka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Healthy food explorermoże być nieco mniej) 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 żółtka kilka kropli olejku waniliowego Dodatkowo: ok 200 g herbatników 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym Helio 50 g płatków migdałowych Helio Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy 1 szklankę mleka, mąkę i proszek budyniowy. Dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko przelewamy do rondelka, dodajemy masło(...)herbatników, wykładamy gorącą masę budyniową, przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Pozostawiamy do wystudzenia. Masę krówkową delikatnie podgrzewamy – rozprowadzamy na herbatnikach, Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Studzimy. Posypujemy wierzch ciasta. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego Kalkulator kalorii
Fascynacje Animoże być nieco mniej) 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 żółtka kilka kropli olejku waniliowego Dodatkowo: ok 200 g herbatników 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym Helio 50 g płatków migdałowych Helio Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy 1 szklankę mleka, mąkę i proszek budyniowy. Dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko przelewamy do rondelka, dodajemy masło(...)herbatników, wykładamy gorącą masę budyniową, przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Pozostawiamy do wystudzenia. Masę krówkową delikatnie podgrzewamy – rozprowadzamy na herbatnikach, Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Studzimy. Posypujemy wierzch ciasta. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego
Fascynacje AniNajbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na 3 blachy 23x39 cm): 500 g miodu naturalnego 2 niepełne szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka szczypta soli(...)migdałów, garść rodzynków, garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej) Do przełożenia: 1. masa śliwkowo-czekoladowa: powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g) pół tabliczki gorzkiej czekolady 2. masa orzechowa: 1 szklanka cukru pudru 250 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 10 łyżek mleka 1 łyżka masła pół łyżki spirytusu Polewa: 8 łyżek cukru 4 łyżki kwaśniej śmietany 120 g masła
Domowa Cookierenka Agikubka z gorącą herbatą. Szybko wlałam w siebie zawartość, starając nie poparzyć się za mocno, i pojechałam do pracy. A tam czekały na mnie rolady (czekoladowe, pistacjowe, orzechowe i marcepanowe), dużo czerwonego marcepanu, a na koniec krem waniliowy, który złośliwie postanowił nie tężeć. Na szczęście w końcu opanowałyśmy jego krnąbrną naturę, i mogłyśmy udać się do domów na zasłużony odpoczynek(...)się szalenie produktywna. Tylko w domu już nic mi się nie chce... Ale i w tej kwestii, mam nadzieję, dojść w końcu do wprawy. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto, które uda się szybko upiec nawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim
Pożeraczka, czyli raz adobrzezapas puree dyniowego , które wykorzystuję do mnóstwa potraw. Śmiało mogę stwierdzić, że to najlepszy sernik dyniowy! Jest miękki, kremowy, puszysty, czyli jednym słowem - przepyszny. Dyniowa masa świetnie komponuje się z orzechowym spodem, polewą toffi i delikatnymi nutami cynamonu. To też jeden z dietetycznych serników, gdyż nie zawiera tłuszczu, a cukier można zastąpić dowolnym słodzidłem. Pyszności! Polecam. (Tortownica o średnicy(...)sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-80 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.) Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Wierzch sernika posmarować kremem
Di gotujesernik na zimno Składniki na formę o średnicy 18 cm: Spód: 1) 100 g płatków owsianych 2) 100 g masła orzechowego 3) 30 g masła 4) 6 łyżek syropu klonowego 5) 2 łyżeczki kakao Masa serowa(...)borówek Sposób przygotowania: 1. Płatki owsiane delikatnie rozdrabniamy blenderem (tak, żeby nie wyszła mąka), następnie dodajemy masło, masło orzechowe i kakao i wszystko mieszamy aż składniki połączą się. Tak przygotowaną masą wylepiamy spód formy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 2. Przygotowujemy masę serową
Na kulinarnym poligoniezagnieść ciasto i dodać posiekane suszone śliwki. Wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasteczka z morwą, czekoladą i płatkami owsianymi → Ciasteczka z żurawiną, płatkami owsianymi i orzechami → Ciasteczka orzechowe z czekoladą
Oryginalny smakkilku prostych krokach stworzyć tę przepyszną kompozycję smaków. Z czego składa się ten deser Kinder Bueno? pokruszone herbatniki krem z mascarpone i kakao krem z mascarpone i masła orzechowego batoniki Kinder Bueno orzechy laskowe Dokładny przepis znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy na desery w pucharkach: deser Kinder Country deser malinowa chmurka PRZEPIS NA DESER KINDER BUENO Deser Kinder Bueno(...)orzechowym i mlekiem. Krem wyłóż na herbatniki. Na krem wyłóż ostatnią warstwę pokruszonych herbatników. Całość udekoruj Kinder Bueno i posiekanymi orzechami laskowymi. Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Deser Kinder Bueno w pucharkach FIT SERNIK BEZ PIECZENIA – aż 20 g białka na porcję 200 kcal! | GYMBEAM Polecane desery i ciasta
Via Gustopyszne ciasto świąteczne to polecam ten przepyszny orzechowiec bez pieczenia. Wspaniałe połączenie kremu kajmakowego i orzechów przełamane nieco słonymi krakersami. Niebo w gębie :) Blaszka o wymiarach 27/25 cm krakersy około 200g (1 duża paczka plus kilka sztuk) Krem budyniowy 1 litr mleka 3 budynie waniliowe pół kostki masła 3 łyżki cukru 1 kopiasta łyżka masy kajmakowej Masa orzechowa
Andzia Pichcistojąc z głową w lodówce będziesz wyjadać go łyżeczką. Brzmi nieźle, nie ? INNE PRZEPISY NA DESERY: CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI(...)JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI LEMON CURD KREM CYTRYNOWY – Indywidualny pyszny deser – Ekspresowe rozwiązanie na coś słodkiego – Idealny do ciast, deserów – Słodkość z zacną nutą cytryny – Perfekcyjny do naleśników ILOŚĆ PORCJI: 1 SŁOICZEK CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Jajka 2 sztuki – Żółtka 2 sztuki – Cukier puder – 150g – Skórka
globuskulinarnyewent. orzechowego) 1/4 łyżeczki sody 20-25 g kakao 60 g kaszy manny jeśli banany są mało słodkie to ewentualnie 3-4 łyżeczki miodu 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce (banany kroimy w plasterki i miksujemy całość) można w malakserze. Odstawiamy na około 5-10 minut. 2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy porcje ciasta formując
Gotowanie...to proste !ciasta naleśnikowego nie należy dodawać cukru waniliowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki, np.: naleśniki bananowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/nalesniki-bananowe.html), zapiekane naleśniki z serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/zapiekane-nalesniki-z-serem.html), naleśniki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nalesniki-z-kaszy-manny.html), pełnoziarniste naleśniki na maślance (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/penoziarniste-nalesniki-na-maslance.html), naleśniki orzechowe z orzechowym serem
Waniliowe Improwizacjeciasto są wystarczająco słodkie. Często skrapiamy je dobrej jakości olejem. Tym razem był to olej z pestek winogron Koala, który można nabyć na stronie sklepu Panegara . Dlaczego ten olej? Ponieważ posiada dobrą jakość, jest w 100% naturalny, a poza tym ma szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm. Olej w smaku jest bardzo łagodny i lekko orzechowy
Di gotujeWspaniały orzechowy smak, idealna do pieczenia i gotowania i co najbardziej ją wyróżnia – nie trzeba obierać ze skórki (czyli większość trudnej roboty z głowy). Dziś pieczona dynia w ulubionych przyprawach w wersji na ostro. Wspaniała domowa przekąska na ciepło lub zimno, dla mnie podobny smak słodkich batatów:) Polecam także moje inne przepisy z dynią w roli głównej: ciasto torcik
Zasmakuj Kuchniciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 50 minut. Chlebek wyjmuje z foremek i odstawiam do ostudzenia. Na początku chlebek będzie wilgotny ale taki ma być. Po kilku godzinach nadmiar wody odparuje. Gotowe. Smacznego Chlebek idealnie smakuje na słodko i wytrawnie. Można go podawać z jajkiem, ulubioną wędliną lub z miodem czy masłem orzechowym. Moim wielkim
Gar ZdrowiaOrzechowa nuta w placku to jest to co uwielbiam, a do tego krem waniliowy i wiśnie to już obłęd. Takie właśnie jest to ciacho, pyszne na ciepło jak i na zimno. Fantastycznie kruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche
Kubki smakugładkie ciasto i podzielić na 4 równe części. Podłużną blaszkę ( u mnie 10 x 29), wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić jedną częścią dno formy. Można sobie pomóc oprószając palce mąką. Placek wyjdzie bardzo cienki. Piec przez 12-15 minut w 180 stopniach. W taki sam sposób upiec jeszcze 2 placki. Czwarty placek należy upiec z masą orzechową
na moim stole...Burda". Orzechowe ciasteczka z powidłami 300 g mąki orkiszowej razowej 100 g ksylitolu lub cukru trzcinowego 50 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko szczypta soli 150 g schłodzonego masła domowe powidła śliwkowe do przełożenia opcjonalnie: cukier puder do dekoracji Mąkę, cukier/ksylitol, mielone orzechy i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić
FitKot