łyżeczka przyprawy korzennej ewentualnie łyżka gęstej śmietany Masa: litr mleka 0,5 szklanki kaszy manny puszka masy orzechowej Helio Polewa: 3 łyżki masła łyżka oleju łyżka mleka 2 kopiaste łyżki kakao 3 łyżki cukru Mam taki swój patent na to ciasto, na każdą szklankę po łyżce : masła, miodu i jajko. Od dawna tak robię i zawsze się sprawdza(...)suche dodajemy śmietany. Wyrobione ciasto dzielimy na cztery części i pieczemy cztery jednakowe placki, każdy 10 min w 180 stopniach. Trzeba uważać, na miód szybko łapie kolor i łatwo je przypalić. Na mleku gotujemy mannę, masa ma być mocno gęsta. Ta nie musi nam całkiem ostygnąć. Jak będzie w połowie wystudzona ucieramy z masą orzechową. Ucieramy tylko tyle
Dieta moja pasjajajka, ucieramy. Pod koniec ucierana dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko ucieramy do połączenia się składników. Gotową masę serową wlewamy na spód biszkoptowo-orzechowy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Na ostudzone nakładamy pozostały karmel i posypujemy pozostałymi, posiekanymi orzechami. Wstawiamy do lodówki, na kilka
Made By Mom And Sonapetytu brak także mało przepisów powstaje. Ten musiał powstać bo trzeba było zużyć pasty orzechowe i nie powiem zajadaliśmy się tymi rogalikami były pyszne, a że nie muszą wyrastać to szybciutko je wykonacie w domu z dowolnym nadzieniem ;) Składniki na około pół blaszki od piekarnika Ciasto: 150 g mąki 2 łyżki cukru pudru 50 g zimnego masła 12 g drożdży(...)posmarowania rogalików ) kilka kropel esencji waniliowej Nadzienie : około 100 g pasty orzechowej 1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajko oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Jeśli wasza pasta jest twarda zbita bo na przykład ktoś
Gotowanie...to proste !blaty i przełożyć masą bananową. Polewa: 100 g mlecznej czekolady (u mnie z kawałkami migdałów) 2 czubate łyżki kremu czekoladowo-orzechowego 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wrzucić do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.Polewę wylać na ciasto i wyrównać
Anielskie wypiekikamienie? :) Przepis: SPÓD: 30g mąki orkiszowej 30g mąki pszennej 60g mąki żytniej (nie razowej) 60g masła orzechowego 2 łyżki oleju 20g cukru/lub innego słodzidła ok.1/4 szklanki zimnej wody cynamon szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto porządnie zagnieść. Owinąć w folię i schować w lodówce na jakieś 30min. Po tym czasie rozwałkować na kształt prostokąta. Podcinać(...)uformować brzegi. Zwijamy ze sobą dwa ruloniki, układamy na brzegu i lekko dosiekamy do ciasta, by nie odpadły. Pieczemy ok.15-20min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Studzimy KREM: 150g daktyli ok. 1/2 szklanki wrzątku cynamon 2 łyżki kakao 1 czubata łyżka masła orzechowego Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, aż zmiękną. Miksujemy na gładką masę. Do 2/3 części
More food, love and dreamsWszystkie składniki zmiksować. Wgłębienia formy wysmarować olejem kokosowym i nałożyć ciasto. Piec 4-5 minut. Jeśli używamy piekarnika ciasto należy umieścić w silikonowych foremkach i piec ok 20 minut. Moje pączusie posmarowałam kremem czekoladowo-orzechowym firmy Cavalier :) Smacznego
Chocolate Muffin Blogłyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka szklanka mleka 100 ml oleju rzepakowego 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1 szklanka wrzącej wody opcjonalnie: kopiasta łyżka masła orzechowego (50 g) i pół posiekanej gorzkiej czekolady (50g) Mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i mieszamy dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Wlewamy powoli wrzątek i mieszamy dokładnie. Masa powinna być(...)pozostały grudki. Zdejmujemy garnuszek z kuchenki, dodajemy żółtko, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie błyszcząca i gęsta. Polewamy nią ciasto. 12 porcji po ok. 240 kcal każda (bez polewy, z masłem orzechowym i czekoladą
KucharzycaCiasto dla wyjątkowych łasuchów. Nieprzyzwoicie słodkie. Właśnie ta myśl nasuwa mi się jako pierwsza i jest dominująca jeśli chodzi o odczucia związane z tym ciastem. Szczerze mówiąc, nie mogłam dać mu rady;) I choć w smaku jest pyszne, to taka dawka słodyczy zdecydowanie jest ponad moje limity;) Na plus mogę napisać, że jest proste i szybkie do przygotowania(...)oraz połowę posiekanych orzechów, mieszamy. Pozostałą masę kajmakową mieszamy z resztą orzechów. Układamy w blaszce w następujący sposób: Herbatniki – masa orzechowa – herbatniki – kajmak z orzechami – herbatniki – biała masa – kakao + ewentualnie wiórki czekolady Ciasto schładzamy w lodówce. Źródło
Smaki Na TalerzuSkładniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 250 ml) Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem(...)mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 3 łyżki amaretto ( dałam soplice orzechową) Dodatkowo: 100 g posiekanych migdałów Wykonanie: Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą część wałkujemy i wykładamy na kwadratowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Placki smarujemy dżemem porzeczkowym i pieczemy
W Moim Magicznym DomuBrownie orzechowe z białą czekoladą i wiśniami. Czyli ciastko, bo Brownie to ciastko, a nie ciasto 😉, z którym od początku były problemy. Pierwszy problem powstał w wyniku luk w pamięci, myślałem, że w domu mam gorzką czekoladę, okazało się, że jest biała 😉 Drugi powstał już w trakcie pieczenia a właściwie studzenia. Brownie orzechowe, pięknie się upiekło, w trakcie cudownie wyrosło
RafalCookrazy mieliście ochotę na coś bardzo słodkiego z użyciem karmelu? Ile razy chcieliście przygotować np. ciasto z użyciem karmelu, ale jednak porzuciliście swoje plany, bo nie chcieliście używać, a później spożywać tyle cukru? A może nie używacie zwykłego cukru, wyeliminowaliście go z diety i karmel wykreśliliście na amen? W takim razie mam nadzieję, że tym przepisem pokażę(...)tylko przykładowe proporcje, śmiało możecie je zwiększać lub zmniejszać, – zamiast wody możecie posłużyć się mlekiem lub napojem roślinnym, – masło orzechowe możecie całkowicie pominąć, ale polecam je dodać. Taki karmel świetnie sprawdzi się w wielu wspaniałych deserach, w naleśnikach, gofrach, na ciastach i ciasteczkach. Ja skorzystałam z niego między innymi w tych przepisach: – Sernik na owsianym spodzie z karmelem z daktyli
Be Fit Be Strongkońcu roku i tort zwyczajnie nie jest potrzebny. Tym bardziej, że Święta za pasem i wtedy wiem, że będzie tort :) Tradycyjnie makowy lub orzechowy, jak co roku. Ja na swoje urodziny przygotowuję swoje ulubione ciasta. W tym roku była to między innymi tarta z gruszkami i kremem śmietankowym, który smakuje jak najlepszy na świecie krem bawarski lub ekskluzywny krem budyniowy
Posadzone i zjedzone