ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:11/155)

PATISON W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 291

SKŁADNIKI: 1 patison ulubiona kasza np. bulgur zielona papryka do smażenia: masło i odrobina oleju rzepakowego Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz kolorowy papryka słodka papryka cayenne łyżka oleju rzepakowego koperek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Patison jest bardzo delikatny w smaku, dlatego ważne, aby ciasto naleśnikowe było aromatyczne. Wszystkie

wege i kropka
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod serowym beszamelem 183

Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, olej rzepakowy i zmiksować. Mleko i wodę połączyć. Miksując wlewać naprzemiennie mleko i wsypywać mąkę, aż oba składniki się wyczerpią. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię, wlewać chochlę ciasta naleśnikowego (najlepiej najpierw je przemieszać) i rozlewać ciasto kulistym ruchem na całej patelni. Smażyć z obu stron

Passions hobbies life
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y część 2. 358

Ryż przełożyć do pudełka, a na górę wyłożyć farsz.   Obiad do pudełka : Naleśnik z mięsem, serem i warzywami Czas wykonania: 15 min Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 5 łyżek mąki 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ulubionych przypraw (u mnie przyprawa do kurczaka) ½ proszku do pieczenia Dowolne dodatki: podsmażony kurczak, boczek(...)szynka ser (mozzarella, feta, ser żółty) warzywa (papryka, kukurydza, pieczarki) Przygotowanie: Przygotować ciasto naleśnikowe: zmiksować wszystkie składniki. Do ciasta dodać ulubione (resztki z lodówki) i wymieszać. Takiego grubego naleśnika smażyć na oleju przez 3-4 minuty z każdej strony na małym ogniu. Pokroić na 4 części i przełożyć do pojemniki

KuchniaWeDwoje.pl
Paszteciki naleśnikowe z pieczarkami 140

Nazwałam je pasztecikami, ze względu na mniejszy rozmiar na tzw "jeden kęs". Są to innymi słowy małe krokieciki w wersji wegetariańskiej z farszem pieczarkowym. Składniki na ciasto naleśnikowe: 10 dag mąki 1 jajko 1/8 litra mleka 1/8 litra wody gazowanej sól Składniki na nadzienie: 25 dag pieczarek 1 bułka 1 cebula sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka tłuszczu(...)Składniki na panierkę: 1 jajko ½ szklanki bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składnik na ciasto naleśnikowe razem połączyć i przygotować ciasto. Rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Pieczarki opłukać, pokroić razem z cebulą i przysmażyć a następnie zmielić. Dodać namoczoną i dobrze odciśniętą bułkę, przyprawy i całość dokładnie wymieszać.  Gotowe naleśniki smarować cienko nadzieniem, zawijać w rulon

Tradycyjna Kuchnia
Ryba w cieście z kurkumą 226

lodówki .  Na następny dzień wyciągamy rybę z lodówki i oddzielamy cebulę od ryby aby zostały tylko w przyprawy . Następnie zaczynamy smażyć rybę , kiedy mamy przygotowane już ciasto naleśnikowe to zamaczamy rybę bardzo dobrze w cieście i układamy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni , smażymy na złoty kolor , na małym ogniu i gotowe . Super smakuje z ryżem .      Wykonanie(...)ciasta do ryby  Do miski wpijamy jajka i dodajemy jajka , mleko , sól ,kurkumę i wszytko bardzo dokładnie mieszamy , ciasto naleśnikowe ma być troszkę gęste , tak aby nie spływało z ryby . Jak mamy ciasto przygotowane to odstawiamy na 10 minut

Mój Smak
Naleśniki gryczane 205

minut, by ciasto na naleśniki nieco odpoczęło. Patelnię do naleśników dokładnie rozgrzać (najlepiej równomiernie, na nie za dużym płomieniu – najkorzystniej na średnim). Jeśli macie dobrej jakości patelnię, to już po dodaniu oleju do ciasta, patelni nie trzeba dodatkowo natłuszczać podczas smażenia. Przed smażeniem przemieszać delikatnie ciasto (przemieszać je również przed każdym nakładaniem nowej porcji ciasta naleśnikowego na patelnię, ponieważ(...)mąką gryczana lubi opadać na dno). Rozprowadzić ciasto naleśnikowe po całej powierzchni rozgrzanej patelni (nakładać tyle ciasta, by stworzyć możliwie cienką warstwę, nie grubą). Jeśli ciasto rozpływa się wolno i widać, że jest za gęste, to należy dodać więcej wody gazowanej. Kiedy na górnej powierzchni naleśnika zaczną tworzyć się bąbelki i ciasto całe ciasto się zetnie, delikatnie za pomocą szerokiej

Kulinarne Przeboje
Kurczak w cieście + film 213

Kurczak w cieście naleśnikowym to pyszne danie w sam raz na obiad, sprawdzi się również jako doskonała przekąska, podana w towarzystwie ulubionych sosów. Kurczak w tej postaci smakuje wyśmienicie, jest prosty w przygotowaniu i efektownie wygląda na talerzu.     składniki na 3 porcje podwójna pierś z kurczaka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2 jajka olej do smażenia(...)godziny do lodówki. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, dodajemy jajka, sól, czarny pieprz, pozostały czosnek, ostrą paprykę oraz zioła prowansalskie i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i od razu smażymy partiami z obu stron na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażonego kurczaka wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Smakowite Dania
Krokiety wiejskie 522

wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Krokiety polecam podać z domowym sosem czosnkowym.     Składniki: ok 6-8 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej z marchewką 200g ugotowanych ziemniaków 100g wędzonego boczku 1 cebula 1 łyżka masła przyprawy(...)studzimy *** *** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ *** *** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety

Blog z Apetytem
Chrupiące krokiety z wędzonym kurczakiem i kapustą 151

rumiane krokiety wypełnione przepysznym farszem z wędzonym kurczakiem, kapustą kiszoną, grzybkami i cebulką. Do krokietów polecam podać domowy sos czosnkowy. Palce lizać!     Składniki: Naleśniki – PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej 50g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek 1 cebula 1 liść laurowe(...)kapusty *** *** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ *** *** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Na osobny talerzyk wysypujemy bułkę tartą *** *** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście

Blog z Apetytem
Krokiety po chłopsku 175

Wypełnione pysznym farszem z kapusty, mięsa i pieczarek oraz podane z domowym sosem czosnkowym, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. Polecam!     Składniki: ok 10 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej 500g kapusty kiszonej z marchewką 250g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z rosołu) 200g pieczarek 1 cebula 1 łyżka(...)smaku *** *** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ *** *** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą *** *** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy

Blog z Apetytem
Wiejskie krokieciki z pysznym farszem 163

pysznym domowym sosem czosnkowym. Sycące, rozgrzewające i bardzo smaczne danie dla całej rodziny, idealne na jesienny lub zimowy obiad.     Składniki: ok 8-10 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej 500g kapusty kiszonej z marchewką przyprawy do kapusty: liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu 250g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka(...)naleśnika układamy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokieta *** *** W ten sposób zwijamy wszystkie naleśniki z farszem *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy

Blog z Apetytem
Naleśniki z twarogiem 155

kiedy mam robot wielofunkcyjny Hoffen prawie wszystkie inne sprzęty poszły z zapomnienie i ciasto naleśnikowe i masę twarogową robiłam w hoffenie.W sumie ciasto naleśnikowe można zrobić przy pomocy miksera lub trzepaczki , tak samo i masę twarogową. Ciasto 250 g mąki pszennej 2 jajka 250 g mleka 250 g wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru 30 g masła, miękkiego Masa twarogowa

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z mięsem mielonym 268

Krokiety z mięsem mielonym. Krokiety z mięsem mielonym, to idealna propozycja na obiad, przyjęcie lub święta. Ich przygotowanie nie jest trudne. Podstawą jest dobre ciasto naleśnikowe i dobrze doprawiony farsz. Ciasto naleśnikowe musi być na tyle elastyczne, by nie pękać przy zawijaniu. Farsz najlepiej przygotować z mięsa z rosołu. Dlaczego? Wówczas mamy pewność, że nasz farsz nie wyjdzie za suchy

Słodkie okruszki
Kotlety drobiowe z panierką typu Panko 231

typu japońskiego Panko Filety z kurczaka umyć, osuszyć i lekko robić (najlepiej przez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę z jajkiem i wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko. Kotlety smażyć  na patelni w głębokim oleju. Podawać z zieloną sałatą lub dowolną surówką. Smacznego

Salonik smaków
FILETY Z KURCZAKA A'LA KFC 460

dodajemy sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Miksujemy wszystko za pomocą blendera przez kilka minut do połączenia skłądników. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Dodatkowo: mąka do obtoczenia olej do smażenia Wykonanie: Do miski z zamarynowanym kurczakiem wlewamy nasze ciasto naleśnikowe. Mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka pokrył się ciastem.  Do drugiej miski

Walijskie Pichcenie