ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:26/444)

Kakaowy spód biszkoptowy do ciast 186

Ostatnio lubię przygotowywać ciasta na zimno, które są czystą improwizacją i tak naprawdę każda warstwa powstaje pod wpływem chwili. Co prawda na spód można użyć zwykłych biszkoptów, ale mam ochotę na więcej kreatywności. Dlatego postanowiłam Wam przedstawić świetny kakaowy biszkopt, który idealnie nadaje się jako podstawa ciasta. U mnie sprawdził się już przy wielu pysznościach! Na końcu możecie zerknąć

Di gotuje
Różowe placuszki (buraczane) 171

spalić. Najlepiej przewrócić na drugą stronę, gdy zaczną pojawiać się "dziurki" (widać to na zdjęciu poniżej).  Upieczone placuszki posypać cukrem pudrem. Smakują na ciepło, jak i na zimno.  Przygotowywanie ciasta na placuszki Po lewej: wylane surowe ciasto Środek: w placuszkach pojawiły się "dziurki", czyli idealny moment na odwrócenie placuszków Po prawej: smażenie placuszków z drugiej strony  Pomysł

Ugotować
Śmietankowe ciasto kokosowe 169

Śmietankowiec wszystkim kojarzy się z ciastem na zimno.  Jednak nie zapomnijmy, że można trochę poeksperymentować i przygotować takie ciacho zapiekane, które przypomina trochę sernik, jednak konsystencja wyczuwalna pozostaje nadal lekkiej śmietanki.  Blacha o średnicy 26 cm  Składniki:  2 x 400 ml śmietany 30 % 250 g cukru 600 g wiórków kokosowych  5 białek szczypta soli ciasto

Niezły Młynek
Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 295

ostudzeniu.   (*) Kilka słów o cukrze brzozowym :    Używa się go w taki sam sposób, co zwykły cukier.  Nadaje się on do przygotowywania deserów na zimno, pieczonych ciast i ciasteczek.  Produkty z cukrem brzozowym można mrozić i gotować Zalety:   - jest naturalny i nie fermentuje w przewodzie pokarmowym  - dostarcza 40% mniej kalorii - niż biały cukier

Di gotuje
Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem 184

blasze (wraz z papierem do pieczenia) i piecz przez 15-20 minut, aż będzie lekko złota, a ser na powierzchni się rozpuści. Podawaj na ciepło lub na zimno.  ➤ Porady: Ciasto na pizzę możesz przygotować dzień wcześniej. Ja takie wyrośnięte przez noc w lodówce ciasto lubię najbardziej. Po etapie rośnięcia ciasta przez 2 godziny, przełóż je do pojemnika nasmarowanego oliwą

Chilli Czosnek i Oliwa
Jogurtownik Zebra Bez Pieczenia 1463

znak że pora zawiesić działalność piekarnika na jakiś czas ;) Niestety chęć na ciasto nie mija więc przychodzą wtedy alternatywne wyjścia, bardzo smaczne wyjścia, a są to pyszne ciasta na zimno bez pieczenia :) Dzisiaj zaproponuje wam lekki jogurtownik :) Składniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 gr biszkoptów 50 gr masła Masa jogurtowa: 600 gr jogurtu naturalnego lub mieszanki greckiego z naturalnym

Gotowanie...to proste !
Jogurtownik mango 192

pachnące i miałam jogurt a ponieważ uwielbiam mango lassi więc doszłam do wniosku że takie połączenie w postaci ciasta będzie znakomite. Tak też zrobiłam i w rezultacie ciasto z owocami na zimno wyszło znakomite. Polecam serdecznie bo mało przy nim pracy a efekt znakomity. Jogurtownik mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sernik na zimno z oreo 412

Składniki: 0,5 kg serka naturalnego 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki żelatyny + pół szklanki mleka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru 2 paczki ciastek

czarrna od kuchni
Jogurtownik Z Borówkami Na Spodzie Z Preparowanego Ryżu 196

prawdzie zrobiło się chłodniej, ale ochota na lody czy desery bez pieczenia jest ogromna, dlatego postanowiłam przygotować ciasto na zimno z jogurtów, a jak wiadomo domowo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze :) Więc zapraszam ;) Składniki na tortownice 18 cm Masa jogurtowa: 600 g jogurtu greckiego w temp. pokojowej ! 4 łyżeczki żelatyny 7 łyżek wrzącej wody 100 g cukru pudru 125 g borówek

Gotowanie...to proste !
DROŻDŻOWE CIASTO PROFI 161

wiele pyszności takich jak np. placek wytrawny z nadzieniem z paszteciku i warzyw.   Zgodnie z moja wyobraźnią powstało ciasto z logo firmy Profi. Było to trudne zadanie, bo ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne i trudno wycina się pewne kształty, zwłaszcza te drobne elementy, szczegóły. Jednak przy dużej chęci, motywacji i cierpliwości można pokombinować i przy tym dobrze się bawić(...)zabawa i miło spędzony czas w kuchni. Wygląd końcowy może zaskoczyć niejedną osobę.  Placek można zajadać popijając barszczykiem. Jest smaczny na ciepło jak i na zimno.  SKŁADNIKI: Ciasto: mąka pszenna 450 g. + do podsypywania drożdże suche 8 g.  mleko ciepłe 200 ml.  jajko 1 szt.  sól 1 łyżeczka olej 3 łyżki Farsz: Wielkopolski pasztet

Kuchnia Paulettes
Tarta jagodowa 228

takiej Tarty Jagodowej.  Robi się ją w mgnieniu oka, a smakuje wyśmienicie. Jeszcze ciepła przyjemnie chrupie (świetnie komponuje się z lodami śmietankowymi, które przyjemnie rozpływają się po cieście) na zimno też jest niczego sobie. Polecam ją w sezonie (i nie tylko :) ) Składniki : 400 g mąki pszennej 70  g maki kukurydzianej 200 g masła 100 g cukru 3 jajka(...)masła, 120 g mąki, 100 g cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko łączymy - ja przygotowuję ciasto za pomocą robota kuchennego - dzięki czemu szybko otrzymuję kruszonkę której już dodatkowo nie zagniatam, tylko wysypuję nią formę do pieczenia którą wstawiam do nagrzanego do 180`C piekarnika i piekę około

Słodkie Przyjemności
Sernik na zimno z jagodami 175

Czy mówiłam Wam już, że kocham sernik! Od dzieciństwa uwielbiam się nim wręcz obżerać, a wszyscy w rodzinie wiedzą, że jak mam przyjechać w odwiedziny to

pink envelope
Śmietanowa chatka 274

wspaniała alternatywa do pieczonych ciast, to wersja ciasta na zimno, bez udziału piekarnika, doskonały deserek na zimno, do poobiedniej kawy taka porcyjka? - czemu nie?! Składniki: 3 paczki herbatników kakaowych  1 śmietana 30% 1 serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki soku z limonki 1 paczka wiórek kokosowych  polewa czekoladową  Wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy(...)serek oraz sok z limonki delikatnie łączymy ze sobą. Na desce układamy 1 paczkę herbatników nakładamy masę śmietankowo-serową układamy boki, tworząc ciasto na kształt piramidy, owijamy folią aluminiową zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień ściągamy folię, polewamy ciepłą polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi można również posypać mielonymi orzechami lub migdałami. Smacznego

kgwjanczewo
Makowiec na cieście ucieranym 295

proszku do pieczenia 1 szklanka mleka (¾ i ¼) Dodatkowo: Około 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta.     Na początek przygotowujemy masę makową, która musi ostygnąć przed wlaniem na ciasto. Z 900ml mleka odlewamy pół szklanki, rozpuszczamy w nim budyń, a resztę mleka zagotowujemy, po czym wsypujemy do niego cukier i chwilę mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wsypujemy mielony(...)Całość jeszcze raz zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy olejek migdałowy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia. Gdy masa jest zimna robimy ciasto. Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy po trochu i naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ¾ szklanki mleka. Gdy masa jest już dobrze

Smakowy Raj