ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:180/444)

Placek z cukinią ,wegański 154

ciasta .Większą częścią wyłożyć posmarowane olejem dno formy z bokami,na to farsz i zakryć reszta ciasta ,dociskając krawędzie Nakłuć ciasto widelcem. Posmarować całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C około 40 minut. Na ciepło i zimno można spożywać.:)) foto

w mojej kuchni
Sernik truskawkowy bez pieczenia 209

się lekko i z pewnością sięgniemy po następny kawałek. Latem do tego sernika wykorzystuję świeże truskawki, którymi również dekoruję wierzch ciasta. U mnie proporcje składników są na dużą formę, wykonując deser z połowy składników, otrzymamy mniejszą porcję sernika na zimno.  Składniki: (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm) 1 kg sera białego twarogowego mielonego 900 g truskawek

Kuchcik gotuje
Sernik na zimno 169

zrobić..zastanawiałam się tylko jaki...a, że  dawno nie robiłam na zimno, więc tak oto jest i serniczek na zimno, idealny na upały.Bardzo szybko się robi i składników za dużo nie potrzeba. Sernik zrobiłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę ..Inne serniki można zobaczyć u ...cdn. 50 dkg twarogu 1 duży jogurt naturalny około 3/4 szkl.cukru

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką 229

Posmarować jajkiem i piec w 180 stopniach przez około 30-45 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Odstawić ciasto, aby nieco przestygło (10-15 minut) i dopiero po tym czasie otworzyć tortownicę. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Codzienne Gotowanie
klasyczne eklerki z budniem 209

masłem na gorąco), ptysie czyli te okrągłe nadziewane są bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno. Ja osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem.  Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów ciastek, a to tylko kilka możliwości jego wykorzystania. Ja zawsze przy okazji pieczenia karpatki czy eklerków

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rabarbarowy pudding w cieście migdałowym. 154

należy zrobić kilka nakłuć widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C. i pieczemy około 35 min do czasu az ciasto się zezłoci. Po wyjęciu delikatnie możemy posmarować z wierzchu pozostałym syropem rabarbarowym. Podajemy na ciepło jak i na zimno. Jednak jeśli o mnie chodzi zdecydowanie wole go w wersji na ciepło

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta z botwinką 179

tarta z botwinką,  z dodatkiem sera feta. Pyszna na ciepło, jak napisałam, ale ja lubię ją też na zimno.   Tarta  z botwinką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie francuskiego ciasta (u mnie mrożone) 1 pęczek botwinki 1 cebula oliwa do smażenia 2 łyżki octu balsamicznego pieprz sól morska

Kulinarne przygody Gatity
Dietetyczny sernik z brzoskwiniami nr 2 175

blaszki pokrytej papierem do pieczenia brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i układamy na serze, wciskając je w ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pozostawiamy tam do wystygnięcia najlepiej smakuję na zimno SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
"Pierożki" z rukolą i pieczarkami 160

pieczarki. Miód wymieszać z sosem ostrygowym, sosem sojowym, skórką cytrynową. Sosem polać pieczarki z rukolą, delikatnie dokładnie wymieszać. Na kawałek ciasta na pierożki kłaść trochę farszu, pierożki zlepiać. Smażyć w głębokim oleju. Pierożki podawać z sosem. Można podawać na zimno jak i na ciepło.   zastawa

królestwo garów
Tarta z budyniem i borówkami 186

Był już sernik na zimno z borówkami , a dzisiaj, również z tymi owocami, bardzo prosty i szybki deser. Jedynie czas oczekiwania na schłodzenie ciasta w lodówce może uczyć nas cierpliwości:), ale uważam, że warto. Czas na tartę z budyniem śmietankowym i borówkami! Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm: 200 gramów mąki 100 gramów miękkiego masła

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kostka truskawkowa bez pieczenia 659

Szybkie i proste ciacho na zimno do którego można wykorzystać mrożone truskawki. Oczywiście w sezonie lepiej dodać świeże, najlepiej pokrojone w mniejsze kawałki żeby ciasto lepiej się kroiło. Ciasto jest kremowe, puszyste i delikatne, bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: paczka maślanych herbatników  1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka

Ze smakiem i z pasją
Szarlotka 176

mnie są to kwiatuszki :) Nasz wypiek, po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem, lub przed wstawieniem do piekarnika, posmarować wierzch ciasta rozmąconym jajkiem.  Oraz posypać je cukrem (kryształ). Pieczemy ok 40 - 45 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Podajemy na zimno. Lub na ciepło :) Wersję na ciepło polecam z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i polewą! Mniammm :D Gorrrrąco polecam

Taste Of My Day
Tęczowy tort (rainbow cake) 242

stopni i pieczemy po 3 blaty na raz przez 15-20 minut. Po upieczeniu ściągamy obręcze i gorące ciasto przekładamy do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Zimny serek i zimna śmietanę ubijamy w misce na sztywną, puszystą masę. Pod koniec dodajemy cukier puder. Układanie blatów zaczynamy

Kulinarne przygody Gatity
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 295

jajeczną, posypujemy połową pokrojonego szczypiorku i wstawiamy do piekarnika na ok. 25- 30 minut w taką samą temperaturę jak ciasto. Po tym czasie wyjmujemy, nie czekamy aż wystygnie, posypujemy resztą szczypiorku, kroimy i zjadamy!  Taka tarta smakuje na zimno jak i na ciepło. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Symfonia Smaków
Tarta serowa z truskawkami 277

kakaowy spód: * 120 g masła * 3 łyżki cukru * 1 1/4 szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżki kakao DecoMorreno * 1 żółtko * zimna woda Masło pokroić w drobną kostkę. Mąkę połączyć z kakao. Z masła, mąki, cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie składniki nożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie

kolorowotorcikowo
Wytrawne piwne rożki 242

piwne rożki z farszem z tuńczyka i z szynki.  Dobre na ciepło i na zimno. Przepis, który trochę zmodyfikowałam, znalazłam tutaj . Bardzo polecam… Ta propozycją dołączam się do akcji Majówkowe Szaleństwo.   Wytrawne piwne rożki  Składniki na  około 24 rożków Ciasto: 3 szk. mąki pszennej 2/3 puszki  zimnego piwa 250 g zimnej margaryny 2-3 łyżki

Mia Cucina Sofieta
Sernik jagodowy 212

Sernik jagodowy Składniki: Masa sernikowa sernik na zimno w proszku - 1 opak mleko - 0,5 l jagody - 1 szkl Masa z serkiem mascarpone śmietana 36 % - 1 szkl serek mascarpone - 250 g cukier puder - 3 łyżki śmietan - fix - 1 opak Wierzch ciasta galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml jagody - 0,5 szkl Dodatkowo biszkopty okrągłe - 150 g Sposób przygotowania

Kuchnia Danusi
Tarta z porzeczkami i bezą 260

czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja miałam akurat czerwone porzeczki, dzięki którym tarta nabrała pięknego koloru. Kruche ciasto możemy zrobić w malakserze – wtedy placek będzie mniej pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać na zimno i na ciepło. Składniki na spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej(...)porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 3 białka jaj'; document.write(" "); Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (można też pulsacyjnie wyrobić je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną dużą i jedną małą. Do małej części dodajemy 1 łyżkę

Poezja smaku
JABŁKOWY SERNIK NA ZIMNO Z ORZECHAMI 206

Jesień i zima to okres szarlotkowy ! Ciast z jabłkami jest z blogu pod dostatkiem, ale tego przepisu nigdzie nie znajdziecie! Mam dla Was dziś przepis na pyszny sernik na zimno z galaretką jabłkową na orzechowym spodzie. Połączenie tych jesiennych smaków zawsze świetnie się komponuje. Sernik jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Do popołudniowej kawki, na rodzinną imprezę albo urodzinowe przyjęcie(...)cukier – 3 lyżki * żelatyna – 2 łyżki * orzechy włoskie – 1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Podprażone orzechy mielimy z kruchymi ciastkami i cukrem pudrem, dodajemy roztopione masło, zagniatamy ciasto i wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do lodówki. MASA SEROWA: Żelatynę zalewamy sokiem jabłkowym, zostawiamy do napęcznienia, podgrzewamy ( ale nie gotujemy! ). Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy śmietanę i cały

Ostra na Słodko
Tarta z groszkiem i marchewką 165

wymaga wiele zachodu, a smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy ją podać jako danie obiadowe, lub jako przekąskę. Na pewno przypadnie do gustu Waszym stołownikom 😋. Tarta z groszkiem i marchewką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 25 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g  mrożonej  marchwi z groszkiem Poltino 150 szynki

Kulinarne przygody Gatity
Łatwy sernik z musem truskawkowym czyli Niedziele Śniadanie odc.84 i poWeekendowe Łakocie odc.124 w jednym 189

sernikami, szczególnie tymi na zimno.  Całkiem inaczej ma się sprawa z białym serem i twarogiem, które uwielbiam!  Wszelkie serowe nadzienia nęcą mnie zwykle bardziej niż budyniowe czy owocowe.  Jakiś czas temu pokusiłam się o przygotowanie placków z twarogu i były przepyszne!  Kiedy zobaczyłam w "Mamuszce" przepis na to ciasto od razu sobie o nich przypomniałam(...)minut. Ciasto powinno stać się zwarte i rumiane z wierzchu. Po wyjęciu ciasto zostawiamy na 15 minut w fornmie a potem wyjmujemy je na talerz. 150 g truskawek miksujemy ze śmietanką na gęsty mus. Zamrożone truskawki rozdrabniamy blenderem na truskawkowe okruchy. Kroimy jeszcze ciepłe choć na zimno tez jest smaczne. Podajemy z musem truskawkowym i kruszonymi, mrożonymi truskawkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 180

nadzieję, że przypadnie Wam do gustu (i smaku) taka wersja jabłecznika :) Składniki ciasta: 125 gramów margaryny , 1 szklanka cukru , 3 jajka , 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej , 2 łyżeczki proszku do pieczenia . Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Margaryna musi mieć temperaturę pokojową oczywiście :) jeśli będzie zimna, to ciężko będzie połączyć wszystkie składniki. Masa twarożkowa: 400 gramów twarożku homogenizowanego naturalnego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paluchy a’la pizza 519

Crazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy nadziewane salami, serem i sosem, który można zastąpić zwykłym ketchupem. Polecam bo wyszły pyszne, to taka(...)minut, aż mleko zacznie się pienić. Suche składniki (mąka, sól, proszek) mieszamy hakiem robota, nie przerywając mieszania dodajemy jajko wraz z jogurtem, oraz wlewamy spienione mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Jak przygotować ekspresowe paluchy z ciasta drożdżowego? Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, który smarujemy sosem, obsypujemy listkami tymianku, obkładamy do połowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bagietka, autoliza, zakwas żytni razowy 319

Bagietka dla tych, którzy nie lubią wyrabiać ciasta, ale są za to cierpliwi. Całość, łącznie z wypiekiem, zajmuje około 40 godzin, w tym 12 godzinna autoliza i 24 godzinna zimna fermentacja. Samej realnej pracy tak niewiele, że trudno ją dostrzec. W zasadzie to się tylko czeka...a efekt jest rewelacyjny. Bagietka wyłącznie na zakwasie, cienka i chrupiąca skórka, delikatny(...)Dodaj zakwas, sól i zmielony słód. Dokładnie wymieszaj i pozwól fermentować pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, około 2-3 godzin (w zależności od temperatury otoczenia). W ciągu tego czasu ciasto zwiększy swoją objętość o około 1/3. Co pół godziny ciasto rozciągnj i złóż. Ciasto nie będzie bardzo zwięzłe, a przy składaniu trzeba będzie podsypywać mąką, jednak z każdym razem będzie

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik na Zimno z Truskawkami i Serkiem Homogenizowanym 254

przygotowania składników – około 40 minut czas schładzania – od 2 do 3 godzin Link do filmu z przygotowania: Sernik na zimno z truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję herbatniki: Herbatniki rozkruszam, można je rozkruszyć blenderem lub włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Rozkruszone herbatniki wsypuję do miski, dodaję roztopione masło i dokładnie mieszam łyżką. Tak przygotowane herbatniki przekładam do tortownicy, wyrównuję(...)wlewam do truskawek (zdjętych już z gazu) i bardzo dokładnie mieszam. Rondelek z tak przygotowanymi truskawkami odstawiam d o wystudzenia. Końcowe przygotowanie sernika: Gdy galaretka z truskawek jest już zimna a masa serowa zastygła. To na górę masy serowej wylewam galaretkę i układam połówki truskawek. Następnie sernik wstawiam ponownie do lodówki żeby galaretka zastygła (moja galaretka zastygała około 60 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 214

smakują jako dodatek czystych zup. Paszteciki bardzo dobre są też na zimno jako przekąska. Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy za pomocą haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię