ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:110/444)

Pizza z grillowanym kurczakiem i warzywami 240

Ciasto: - mąka  ok. 800g. - drożdże  20g. - mleko  ok. 150ml. - zimna woda  200 - 300 ml. - sól morska  ok. 10g. - cukier  ok. 20g. - olej  ok. 150ml. Farsz: - puszka pomidorów krojonych - ser żółty mozarella lub inny miękki ser  ok. 250g. - pieczarki  150 - 200g. - średnia cebula   ( ok. 100g.) - papryka czerwona  (mała, lub pół(...)zależności od potrzeby) i mleko z drożdżami. Wyrabiać ręką do jednolitej masy która nie będzie przyklejać się do rąk, (w zależności od potrzeby można dodać jeszcze odrobinę oleju). Ciasto ma być zwarte ale nie twarde.  Uformować z ciasta kulę, zwilżyć wodą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 - 1,5 godz. Piersi kurczaka oczyścić i przekroić

Lubię to gotuję
Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem. 181

cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.  2. Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy, powinna być ciepła, ale nie gorąca czy zimna. Jajko, żółtko i oba cukry ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, masło i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut

Izabelawkuchni
Ryba w cieście francuskim 167

szybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ).  Inne przepisy(...)wchłonie mąka).  Dwa blaty ciasta francuskiego złączamy między sobą i wałkujemy na cieńszy blat. Po tym na jedną połowę ciasta, górką wykładamy wcześniej przyszykowaną rybę. Przykrywamy drugą połową ciasta i dociskamy swobodną część. Po tym wykrawamy za pomocą noża formę ryby, tak aby filety okazały się w samym jej środku. Boki rybki dociskamy za pomocą widelca, dzięki czemu soki

Kuchnia Łukasza
Paszteciki z tuńczykiem i serem 167

serem . Robi się go raz dwa, wygląda super jest idealny na jakąś imprezę lub normalną przakaskę czy kolację.Paszteciki są pyszne zarówno na zimno jak i na gorąco. Paszteciki z tuńczykiem i serem SKŁADNIKI opakowanie ciasta francuskiego 160 g tuńczyka z puszki 50 g mozzarella 50 g żółtego sera papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wykroić krążki z ciasta francuskiego Naciąć

zielonacukinka
Piada z łososiem i rukolą 189

zimno. Do tego garść rukoli, dobry twarożek i trochę pieprzu, a wszystko to w chrupiącym z wierzchu i miękkim w środku cieście piady - pycha! Składniki (na 2 porcje): 2 piady 2 plastry łososia wędzonego na zimno 2 garście rukoli 2-3 łyżki twarożku śmietankowego pieprz czarny młotkowany odrobina oliwy mogą się przydać 2 patelnie Przygotowanie: Plastry łososia rozłożyć na lekko

Kulinarne Inspiracje
Tradycja w formie pleśniaka 188

każde ciasto;). Pieczemy 45 minut. Miejscami piana była naprawdę imponująca:) Kiedy pleśniak był gotowy trzeba było poczekać aż wystygnie. Najlepiej smakuje na zimno, łatwiej też się go kroi. Kiedy odczekałam swoje, z kawą i wielkim kawałem ciasta usiadłam na schodku przy tarasie i wystawiłam twarz do słońca. Na trawniku baraszkował Teodor na zmianę z Sonią, bokiem przebiegał szpiegowsko Boguś

les mirabelles
Truskawkowiec 194

wraz z papierem do pieczenia przekładamy do keksówki, delikatnie dociskając boki i dno. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku.Truskawki miksujemy, gdy galaretka będzie już zimna dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Tężejący mus wlewamy do ciasta, uważając by nie wylał się za biszkopt. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Przy wyjmowaniu ciasta z keksówki dobrze jest przykryć je deseczką i przewrócić

Aga w kuchni
Galette z pomidorami i ricottą 200

oraz ricotta. Zróbcie koniecznie, póki jeszcze sezon na pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia, bo jest tak pyszna, że znika w tempie natychmiastowym! Ciasto: 250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej) 120 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko 50 ml zimnej wody(...)świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 ºC  i piec przez 50-60 minut, aż wierzch ciasta stanie się złoty a woda z pomidorów wyparuje. Upieczoną tartę odstawić na 10-15 minut do wystygnięcia i podawać na zimno lub na ciepło. * Inspirację zaczerpnąłem z White On Rice Couple

Food Square
KOSTKA JAGODOWA BEZ PIECZENIA 157

Pyszny i szybki deser na zimno bez pieczenia , który z pewnością zaskoczy gości ! Ja użyłam jagód ale spokojnie można użyć innych owoców np. malin, truskawek, jeżyn :) Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 300 g   podłużnych biszkoptów 900 g   serka homogenizowanego lub jogurtu gęstego typu Greckiego 270 g   jagód (mogą być mrożone) 9 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)krótko miksujemy, a następnie partiami dodajemy mus jagodowy. Dokładnie miksujemy. 5. Połowę masy wylewamy na ułożone biszkopty. Wyrównujemy wierzch . Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i ponownie zalewamy musem. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. 6. Śnieżkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Dekorujemy nią ciasto przed podaniem SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
Wytrawne ciasto z cukinii 247

gramatury- i wyszło cudownie. Teraz jest częstą przekąską, która czeka na swych amatorów w lodówce- nigdy za długo czekać nie musi ;) Przedstawiam przepis na ciasto z cukinią, świetne jako ciepły posiłek, jeszcze lepsze jako zimna przekąska. Przygotujcie następujące składniki: 400 g cukinii 200 g mąki 50 g parmezanu 100 ml oleju cebula 5 jajek 2-3 łyżeczki soli

Pichceniomania
Jagodowy sernik na zimno 214

Wybieram się dziś do lasu na jagody. Jestem ciekawa, jakie będą tegoroczne zbiory. Mam ochotę na pierogi, babeczki, ciasto jogurtowe... i wszystko z jagodami oczywiście... A jeśli coś zostanie, to i sernik na zimno będzie! Zdziwiłam się bardzo, gdy przeglądając przepisy na blogu nie odnalazłam tego sernika. Ostatnio bratowa nawet wspominała ten sernik i pytała o przepis. Cóż(...)białek, białka ubić. Żółtka utrzeć na biało z cukrem, delikatnie połączyć z białkami. Mąki wymieszać, wsypać do masy i wymieszać łyżką. Dno tortownicy (24-26cm) wyłożyć papierem, ciasto przełożyć do tortownicy, upiec w temp. 180st ok. 12 minut. Ostudzić. Żelatynę zalać mlekiem, odstawić na kilka minut, żeby napęczniała. Cukier wsypać do sera, ubijać mikserem aż cukier się rozpuści. Stopniowo

Obiad gotowy
Babeczki z ciasta francuskiego z łososiem 389

Dziś polecam waszej uwadze szybkie i smaczne babeczki z łososiem. Świetnie się sprawdzają w przypadku niezapowiedzianych wizyt gości. Lekkie, delikatnie słone – idealne na przekąskę. No

Kulinarna Patilogia
Tarta ze szpinakiem 133

razem wersja ekspresowa. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach-przetestowana wczoraj na moich znajomych :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego szpinak 200g (mrożony lub świeży) ząbek czosnku 100g sera feta 5 pomidorów suszonych 3 jaja 200 ml śmietany 30% sól pieprz ognista przyprawa (Kamis) tarty, żółty ser (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciastem wykładamy formę

Wielki apetyt
Poziomkowa pianka sernikowa 211

Jeden z najdelikatniejszych, lekkich i puszystych serników na zimno jakie jadłam. Połączenie serowej pianki, galaretki poziomkowej i czekolady jest po prostu genialne! Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI (tortownica 18 cm) masa: 250g twarogu (trzykrotnie mielonego) 300 ml śmietanki 30% (3-4 łyżki zostawiamy do polewy) 1 galaretka poziomkowa 250 ml wody 2-3 łyżki cukru spód: 80g herbatników 1 łyżka masła(...)całkowitego stężenia. Tabliczkę czekolady topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Łączymy z kilkoma łyżkami kremówki i wylewamy na stężałą masę. Wstawiamy do lodówki. Gdy czekolada zastygnie dekorujemy ciasto truskawkami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Mini hot-dogi z ciasta francuskiego z dwoma sosami 202

jajkiem oraz posypuję czarnuszką, dzięki czemu nabierają chlebowego aromatu. Zarówno hot-dogi jak i sosy można przygotować poprzedniego dnia. Ja podaję je na zimno ale spokojnie możne je podgrzać. Składniki: hot – dogi: 2 opakowania ciasta francuskiego pokrojonego paski o szerokości około 2cm, około 12 parówek pokrojonych w 3 równe części, rozbełtane jajko, czarnuszka sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku, łyżeczka

Życie ze smakiem