ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:106/444)

Babka szpinakowa 716

Dzisiaj I Dzień Wiosny, w szkole nazywało się go Dniem Wagarowicza ale pogoda za oknem nie sprzyja ani wagarom ani radości z nadchodzącej wiosny. Zimno, buro, wietrznie. Na przekór tej pogodzie serwuję dzisiaj zielone ciasto zwane babką szpinakową. Mokre, aromatyczne z dużą ilością lukru i skórki pomarańczowej. Przepis zaczerpnięty z bloga Smakołyki Dominiki. Składniki: 170 g mąki pszennej

Życie zaczyna się w kuchni
SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO (zdj. krok po kroku) 1377

Miałam zamiar go upiec, ale potem wpadłam na pomysł przygotowania sernika na zimno (jako, że mam tego typu deserów mało na blogu). Ciasteczkowy spód ma niewiele wspólnego z klasycznym tiramisu, ale dzięki niemu łatwo się sernik kroi i jest stabilny na talerzu. Ważne, żeby użyć formy do ciast otwieranej - dzięki temu nie będzie problemu z wyjęciem ciasta. Ciasto bardzo smakowało

Przepisy Aleksandry
Kwiaty cukinii z gorgonzolą 120

zawsze kupuję je w gospodarstwie Państwa Majlertów. 6 kwiatów cukinii nadzienie: 60 gorgonzoli, 100 serka śmietankowego, łyżka posiekanej pietruszki, 5 – 6 łyżek prażonych pestek dyni, ciasto: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, zimna woda mineralna gazowana, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), Gorgonzolę, serek śmietankowy, pietruszkę dokładnie wymieszać, Dodać pestki wymieszać. Mąkę pszenną i kukurydzianą(...)niezbyt dokładnie. Powstała mieszanina powinna być o konsystencji gęstej śmietany. Płatki kwiatów cukinii lekko rozchylić, włożyć farsz. Zwinąć płatki na końcach tak, aby zamknąć kwiaty. Maczać kwiaty w „cieście” i smażyć w głębokim oleju, około minuty. Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy. zastawa

królestwo garów
CYNAMONOWE BUŁECZKI 115

przypadł mi do gustu.  Po małych modyfikacjach zabrałam się do pieczenia.  Małe puszyste bułeczki, po wyrośnięciu i upieczeniu stworzyły ... pyszne puszyste, cynamonowe ciasto.  Bułeczki są pyszne szczególnie  ciepłe ale i na zimno z kubkiem kawy z mlekiem smakują rewelacyjnie. Składniki : (na średnią tortownicę)  30g drożdży ,  1/4 szklanki cukru,  3-3,5 szklanki mąki(...)łyżeczki cynamonu łyżka roztopionego masła     Wykonanie:  Do miski wsypujemy mąkę, rozkruszone drożdże, cukier , jajko, sól i mieszamy składniki. Dolewamy letnie mleko i wyrabiamy gładkie ciasto.  Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-50minut. Następnie nabieramy łyżką ciasto, formujemy kuleczki i obtaczamy je najpierw w roztopionym maśle a potem w cukrze

Walijskie Pichcenie
Piątkowe Inspiracje - Jabłka w cieście naleśnikowym 160

Ostatnio często sięgamy po takie jabłuszka. Pyszne, mięciutkie, w cieście naleśnikowym. Dzieci za nimi przepadają i choć każdy ma swoje upodobania (starsze dziecko woli ciasto naleśnikowe, a młodsze samo jabłuszko i to na zimno) to bardzo szybko znikają z talerza. Dodatkowo posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.. Mniam, są przepyszne. jabłka mąka 1 żółtko olej 1 łyżka cukru waniliowego(...)pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na połowę (aby cząstki jabłka były w miarę płaskie). Z mąki, wody (lub mleka), żółtka, oleju i cukru waniliowego zrobić ciasto naleśnikowe. Kawałki jabłka zanurzać w cieście a następnie smażyć na patelni na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort orzechowo- kawowy 229

kakao i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  W szklance mleka rozpuszczamy budynie i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z  cukrem i dodajemy rozpuszczone budynie. Mieszamy(...)biały puch. Na koniec dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Kawę rozpuszczamy z kilku łyżkach wody tak aby uzyskać bardzo intensywny napar. Gdy kawa będzie zimna można wlać ją do masy i dokładnie wymieszać.  Ciasto kroimy na 3 lub 4 krążki. Każdy z nich możemy napączować alkoholem. Przekładamy poszczególne krążki  masą oraz brzegi ciasta. Nie zużywajmy na to całej masy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Focaccia farmerska z boczkiem, cebulą, kukurydzą i kiszonymi ogórkami 119

mini pizze, bo ciasto jest bardzo wyrośnięte. Najbardziej kojarzy się pieczywem z gotowym farszem. Można je podawać na ciepło lub na zimno. To świetna alternatywa na karnawałową przekąskę zamiast pieczywa. Wystarczy każdą focaccię przekroić na 4 części. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży 385 ml wody 700 g mąki pszennej typ 500 15 g soli 60 ml oliwy dodatkowo mąka ziemniaczana(...)uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko zagnieść i podzielić na 5 części o wadze około 230 g każda. Każde ciasto lekko spłaszczyć i uformować w owal. Ciasto przełożyć na blaszki z wyposażenia piekarnika posypane mąką ziemniaczaną. Każdy owal posmarować obficie koncentratem pomidorowym, następnie oprószyć oregano, później rozdrobnić równomiernie mozzarellę, na nią posypać kukurydzę, ułożyć ogórki, po plasterku

Passions hobbies life
Rogaliki wytrawne (serowe) z ciasta francuskiego 148

Błyskawiczne w przygotowaniu rogaliki, pod warunkiem, że mamy gotowe ciasto francuskie, które uwielbiam. Te rogaliki, to doskonała przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Zrobiłam je z nadzieniem serowym z dodatkiem kurkumy i czosnku, wyszły pyszne. Spróbujcie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 200g delikatnego twarogu półtłustego – 100g sera feta – 100g twardego sera żółtego (u mnie

Smaki Armine
Tartaletki z musem z białej czekolady i malinami 641

czasu. KRUCHE CIASTO ( na 6 tartaletek ) * 120 g masła * 3 łyżki cukru   * 1 1/4 szklanki mąki pszennej   * 1 żółtko   * zimna woda Masło pokroić w drobną kostkę. Z masła, mąki, cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie składniki nożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się

kolorowotorcikowo
z marcepanem,truskawkami ciasto kruche... 122

Składniki: margaryna zimna 250 gram, mąka pszenna 200 gram, mąka krupczatka 250 gram, cukier drobny 1/2 szklanki, żółtka 5 sztuk, cukier waniliowy 1/2 opakowania, marcepan 200 gram, truskawki 1/2 kg, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba margarynę, obie mąki posiekać siekaczką, dodać cukier, żółtka, cukier wanilinowy i szybko połączyć składniki, zrobić kulę i w folii(...)schować do lodówki na godzinę tortownica 22 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta rozwałkować, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem, ułożyć plastry pokrojonego marcepanu zamiast kisielu można dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń - truskawki świeże lub odmrożone w misce wymieszać z cukrem i kisielem truskawki wyłożyć na ciasto, resztę ciasta rozwałkować i położyć na truskawkach, ponacinać ostrym nożem piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Grecka tortilla z sosem tzatziki 138

Grecka tortilla z sosem tzatziki to danie, które idealnie będzie pasowało zarówno na obiad, jak i kolację. Tortille podamy wraz z pysznym sosem tzatziki, który podkreśli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem, szynką i pesto bazyliowym (przepis krok po kroku) 86

typie włoskim  3-4 łyżki Monini Pesto Vegan alla genovese   Przygotowanie tarty na cieście francuskim: 1. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i rozwiń. Umieść je w naczyniu żaroodpornym razem z przylegającym do niego papierem. Wyłóż ciastem dno oraz boki naczynia. Nadmiar ciasta możesz odciąć nożyczkami (i wykorzystać do zrobienia mini porcji cynamonowych palmier ) lub podwinąć do środka(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na środkową półkę. Piecz przez 30-40 minut, aż ciasto się zrumieni, a nadzienie zetnie. Przed podaniem rozłóż na tarcie dekoracyjne kleksy pesto bazyliowego. Uwagi do przepisu: Tartę z ciasta francuskiego możesz podawać na ciepło i na zimno. Przed podaniem pokrój tartę na 6 lub 8 kwadratów.  Tartę możesz przechowywać

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik z mango – bez pieczenia 235

Przepis na sernik z mango , który opublikowałam jakiś czas temu, wzbudza wiele kontrowersji. Jedni go chwalą, innym zdecydowanie ten smak nie podchodzi. U mnie dziś ponownie

Smaki Na Talerzu
Tarta z brokułami i serem feta 161

Tarta brokułowa to moja propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Ale równie dobrze smakuje na zimno jako przekąska lub drugie śniadanie. Dzięki użyciu ciasta francuskiego jest bardzo prosta  i szybka w przygotowaniu. Jeśli lubicie brokuły to na pewno ten przepis trafi w Wasz gust.   Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 500 g brokuła, 120 g sera feta, 3 jajka

Moja kraina smaków
Ciasta bez pieczenia 90

Ratunku! Nie działa mi piekarnik! – czyli przepisy na ciasta bez pieczenia ;-) Pamiętam te niedawne czasy, gdy w studenckim mieszkaniu zmagałam się z piekarnikiem z wczesnego

Kulinarne Przeboje