przepis na babkę budyniową na jogurcie. Jej strukturę urozmaiciłam, dodając siekane migdały. Dzięki jogurtowi, jest wilgotna i długo zachowuje delikatność. Idealna na Wielkanoc i dzień powszedni. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli(...)Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. W niewielkiej misce mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, posiekane migdały. Całość dokładnie mieszamy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy jogurt, olej, olejek
Smak mojego domuwielkanocną babkę. Tym razem przepis na drożdżową babkę zaparzaną. Co tu dużo mówić - jest pyszna! Miękka, puszysta i pięknie żółta, ponieważ jest na samych żółtkach. Teraz wiem, że na Wielkanoc upiekę z podwójnej porcji! Przepis na małą formę na babkę. 'drożdżowa babka zaparzana' Składniki: - 250g mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 80g masła - 3/4 szklanki mleka - 4 żółtka - 7-8 łyżek(...)wystudzić. Do wystudzonej, zaparzonej mąki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.15 minut. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym. Do podrośniętego ciasta, dodać utarte żółtka, szczyptę soli i dokładnie wymieszać, dosypując pozostałą mąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem
CookYourselfŚwięta wielkanocne w tym roku wypadają dość wcześnie , dlatego tez pora już pomyśleć o świątecznych wypiekach . Takim tradycyjnym jest zapewne babka. Piaskowa , drożdżowa, ucierana , budyniowa .... Każdy
Malinowa KawiarenkaPomysł na zapiekany camembert wypatrzyłam oczywiście w internecie. Jest to banalnie proste, błyskawiczne w przygotowaniu i oczywiście smakowite danie! Szczególnie polecam je
Codzienne GotowanieDziś polecam przepis na bardzo smaczne, kruche, maślane ciasteczka, wypełnione aż po brzegi aromatyczną masą makową. Bardzo je lubimy, toteż regularnie je przygotowuję
Rozpustne gotowaniePyszny bochen chleba na wielkanocny stół. Dzisiaj trzeba dokarmić zakwas aby był silny i dalej jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen
Moje Małe CzarowanieRolada cytrynowa z granatem jest idealną propozycją dla tych co lubią odważne wyzwania smakowe. Mocno cytrynowy krem ze słodkim biszkoptem daje iście zaskakujące połączenie. Całość
Kolizje SmakówMięciutka babka, z ciągnącymi się w środku krówkami. Idealna nie tylko na Wielkanoc. My byliśmy nią zachwyceni;) Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu. Składniki: 260 gram mąki pszennej 250 gram masła 200 gram cukru do wypieków 200 gram krówek łyżka cukru waniliowego 6 jajek 18 łyżek ajerkoniaku 10 łyżek oleju 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia niepełna(...)Mąkę przesiać i również dodać do masy, całość delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki (np. 1 krówka na 4 części) krówki i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po wystudzeniu gotową babkę polać przygotowanym wcześniej sosem, lukrem bądź czekoladą. Babkę można mrozić, po rozmrożeniu nadal smakuje wybornie
Krakowskie smaki AniSKŁADNIKI: 1 kg filetów z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. ) sok z cytryny 250 ml zimnej wody
Atlas SmakówTarta rybna na francuskim spodzie to idealna potrawa dla osób, które uwielbiają ryby ale przeszkadzają im ości. Ponieważ ja należę do grona takich osób stałam się
Pieguskowa KuchniaPrzepis autorski (mój). Zgodnie z tradycją każda rzecz, którą wkładamy do koszyczka ze święconką ma swój symbol. Żadna nie jest przypadkowa... Nie będę Wam opisywała
Di gotujeTakie ciasteczka możecie sobie zrobić na Wielkanoc. Pracy z nimi mało ale za to jaki efekt. Z pewnością, będą ozdobą stołu no i do koszyczka z święconką się nadają. Ciasteczka przełożyłam konfiturą morelową z Nasze Domowe . Konfitura zawiera 67,5 % moreli i jest niskosłodzona co dobrze się komponowało smakowo z słodkimi ciasteczkami. Składniki: 125 g masła 180 g mąki pszennej(...)cukier puder, jajko, esencję waniliową ekstrakt umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach zmiksować składniki. Gdy utworzy się zwarta masa przełożyć na blat i uformować z ciasta kulkę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąć. Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i foremką w kształcie jajka
Ala piecze i gotujewyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować. Składniki: Rozczyn: 125 g mąki 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g drożdży 2 łyżki cukru Babka(...)pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki na babkę i dodać przygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę i udekorować wystudzone ciasto. Smacznego
Wielki apetytPyszna, delikatna i zachwycająca kolorem roladka, którą odkryłam kilka lat temu. Jest banalna w przygotowaniu, pięknie prezentuje się na świątecznym stole, świetnie sprawdza się
cool and mintySucha porcelana to mieszanka kilku składników, które po połączeniu w odpowiednich proporcjach stają się plastyczną, dającą się łatwo wałkować niczym ciasto, masą. Przygotowanie tej masy to kilka chwil, a efekt, który powstaje wspaniały! Jedyne, na co trzeba czekać to aż ozdoby wyschną i staną się naprawdę mocne i twarde niczym tytułowa porcelana. Same w sobie, po wyschnięciu są piękne! Mleczne(...)taka wersja typowo bożonarodzeniowa, a wcale nie jest powiedziane, że tylko na te święta się sprawdzą. Wystarczy zastosować inny kształt i z powodzeniem możemy tworzyć dekoracje na Wielkanoc. I nie tylko na święta! Sprawdźcie moje propozycje! Ozdoby z suchej porcelany mogą stanowić niepowtarzalną dekorację, a zastosowań jest naprawdę cała masa! Oto kilka moich propozycji: Zawieszki na choinkę jako samodzielna
Kolorowy Przepisownik